ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μεγάλη ευθύνη μπροστά στην κάλπη

Το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών θα είναι θετικό για το λαό, στο βαθμό που θα αποτυπώσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την τάση χειραφέτησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από την πολιτική που υπηρετούν με τις παραφυάδες τους. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η καταψήφιση των υποψηφίων τους, με όποια μάσκα κι αν εμφανίζονται. Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι μια εφ' όλης της ύλης πολιτική μάχη. Βάζουν το λαό απέναντι στη μεγάλη ευθύνη να εκφράσει και με την ψήφο του τη δεδομένη δυσαρέσκεια για την πολιτική που χαντακώνει τη ζωή του. Ταυτόχρονα, αναδεικνύουν το καθήκον που έχει, με την πάλη και την ψήφο του να πλατύνει το δρόμο που κάτω από προϋποθέσεις οδηγεί στη ριζική αντιστροφή της κατάστασης προς όφελός του.

Στις εκλογές, ο λαός πρέπει να κρίνει με βάση την πολιτική που του μειώνει το εισόδημα, του καταργεί τη σύνταξη, τον φορολογεί εξοντωτικά, ξεκληρίζει τη φτωχή αγροτιά, τους μικρομαγαζάτορες, κλπ. Οι υποψήφιοι όλων των κομμάτων δεν κρίνονται από το κατά πόσον καταφέρνουν να κοροϊδέψουν το λαό με την προβιά του δήθεν «ανεξάρτητου» και «υπερκομματικού», με τις ανέξοδες περικοκλάδες για πόλεις «πιο ανθρώπινες» και «περισσότερο πράσινο». Ο κάθε υποψήφιος κρίνεται από το αν υπερασπίστηκε τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, ή συνέδραμε το αντιλαϊκό έργο της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε σαν συνδικαλιστής, είτε σαν αιρετός, είτε συμμετέχοντας γενικά και αόριστα «στα κοινά».

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Είναι προκλητικό ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά να διεκδικεί την ψήφο των εργαζομένων της πόλης, όταν είναι αυτός που υπηρέτησε σαν συνδικαλιστής του Σκαραμαγκά την παράδοση των ναυπηγείων στους ιδιώτες και άνοιξε - στο πλευρό της κυβέρνησης - το δρόμο για την πλήρη καταστροφή ενός στρατηγικού τομέα της παραγωγής, αφήνοντας σήμερα ξεκρέμαστους τους 1.300 μεροκαματιάρηδες των ναυπηγείων. Ούτε πρέπει να μείνει αναπάντητη από το λαό η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου της Αθήνας, το κόμμα του οποίου χαιρέτισε το πάγωμα των μισθών, ο ίδιος συνέδραμε σαν υπουργός την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και Πρόνοιας και σήμερα έχει το θράσος να παρουσιάζει σαν «προνοιακή πολιτική» τα συσσίτια για τα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, των άλλων κομμάτων που γεύτηκαν το μέλι της τοπικής διοίκησης, πρέπει να βρεθούν σε θέση απολογούμενου. Ετοιμάζονται να παραδώσουν σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. στα δόντια των ιδιωτών και να μετακυλήσουν στους εργαζόμενους το κόστος των υποδομών και των υπηρεσιών, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Το ίδιο και ακτές και δάση που παραδίδονται για κερδοφορία στο κεφάλαιο και όχι στο λαό που ανήκουν. Εργα ζωτικής σημασίας, όπως είναι αυτά για την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, μεγάλα αρδευτικά έργα και υποδομές ύδρευσης, δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και απορρίπτονται από τον προϋπολογισμό και τα κονδύλια της ΕΕ.

Κανένας από τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων δε θα βρεθεί στο πλευρό των χιλιάδων απολυμένων που φέρνει μαζί της η κρίση, στον αγώνα για την ουσιαστική προστασία τους. Στο πραγματικό δίλημμα «με τα μονοπώλια ή με το λαό» έχουν απαντήσει προ πολλού με τη στάση και τις πράξεις τους. Τώρα είναι η ώρα να τους πληρώσει ο λαός με το ίδιο νόμισμα, υπερψηφίζοντας παντού τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Ιδια σκέψη και πολιτική

Την ίδια ακριβώς αγωνία και συνάμα τις ίδιες προσδοκίες έχουν από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ όσο και ο πρόεδρος του ΣΕΒ: Να γίνει πιο αποτελεσματική! «Για το θέμα του ανασχηματισμού, εγώ ένα έχω να πω: Το ρητό το γνωστό του Κινέζου ηγέτη: «Η γάτα δε μας νοιάζει τι χρώμα έχει, αρκεί να πιάνει ποντίκια», σχολίασε ο Γ. Παναγόπουλος ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ, σπεύδοντας να επεξηγήσει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της! Το ίδιο ακριβώς είπε λίγο αργότερα εξερχόμενος τη Ρηγίλλης ο Δ. Δασκαλόπουλος. «Η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί στο σύνολό της από την αποτελεσματικότητά της να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση και την πρόκληση της αλλαγής», είπε. Το συμπέρασμα είναι ολοφάνερο: Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ έχουν να σκέφτονται και να δρουν θεωρώντας δεδομένη την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και ακόμα χειρότερα έχουν ταυτίσει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων με την «ανάπτυξη» του καπιταλισμού. Ακριβώς σε αυτό το μονόδρομο πιστεύουν ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η όποια κυβέρνηση. Δε διανοούνται καν να μιλήσουν για αλλαγή ή για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν. Πολύ περισσότερο είναι έξω από τη λογική τους το αίτημα για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης προς όφελος του εργαζόμενου λαού, ακριβώς γιατί αντιλαμβάνονται ότι περιλαμβάνει και τους ίδιους. Ευτυχώς όμως το αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι.

«Χτυπάνε το σαμάρι»...

Ανοιχτές πόρτες παραβιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος καλώντας τη ΝΔ να συμβάλει «στη μεταμόρφωση της Ελλάδας σε μια χώρα σύγχρονη και φιλική στην επιχειρηματικότητα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ. Γνωρίζει βέβαια πολύ καλά ότι αυτό ακριβώς είναι ο ύψιστος στόχος της «νέας» πολιτικής πρότασης που παρουσίασε πρόσφατα ο Α. Σαμαράς: Να στηριχθεί με όλα τα μέσα η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Μάλιστα, οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν σε μεγάλο βαθμό αντίγραφο των προτάσεων που είχε καταθέσει ελάχιστα εικοσιτετράωρα νωρίτερα το ινστιτούτο των βιομηχάνων, το ΙΟΒΕ. Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι η ηγεσία του ΣΕΒ «κτυπάει το σαμάρι για να ακούσει το γαϊδούρι». Τα λέει στη Ρηγίλλης για να περάσει στο λαό το μήνυμα ότι η στρατηγική της πλουτοκρατίας είναι δήθεν μονόδρομος... Τον ίδιο στόχο υπηρετούσε και η έκκληση ότι «το μνημόνιο δεν πρέπει να διχάζει τους Ελληνες, αλλά να τους ενώνει σε μια συλλογική προσπάθεια για να ξεπεραστεί η ανάγκη που το επέβαλε». Η ηγεσία της ΝΔ ποτέ «δε δίχασε τους Ελληνες» στη βάση του να εφαρμοστεί ή όχι το μνημόνιο. Ποτέ δεν έχει θέσει ζήτημα μη εφαρμογής του. Αντίθετα, έχει δεσμευτεί ότι θα το εφαρμόσει μέχρι κεραίας και ιδιαίτερα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα. Το μόνο ζήτημα που βάζει είναι ότι το μνημόνιο δε φτάνει και χρειάζονται και συμπληρωματικά - αναπτυξιακά μέτρα. Ο,τι δηλαδή ζητάει και ο ΣΕΒ και υλοποιεί ήδη η κυβέρνηση.

Στυλοβάτες του συστήματος της εκμετάλλευσης

Με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης πολλοί έσπευσαν να υποδείξουν ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και όχι προσώπων. Απ' τα στελέχη της ΝΔ, ως τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ που χτες είχαν συναντήσεις με τον Α. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα, μέχρι την ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλ. Τσίπρα αλλά και τον Αλ. Αλαβάνο και τον πρόεδρο της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φ. Κουβέλη, άπαντες συνηγόρησαν υπέρ της αλλαγής πολιτικής. Κατά το «τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται» παρέλειψαν να σημειώσουν ότι αιτούνται αλλαγή διαχείρισης και τίποτα περισσότερο. Δημιουργώντας συγχρόνως συνειρμούς ότι είναι δυνατόν και εφικτό στο πλαίσιο της κυριαρχίας των μονοπωλίων να υπάρξει μια διαχείριση που θα ευνοεί συγχρόνως εκτός απ' τα κέρδη τους και το λαό και τα συμφέροντά του. Είναι δυνατόν; Αν ήταν τότε, γιατί αυτή η κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη να επιμείνουν με τέτοιο σθένος στην προώθηση μιας πολιτικής που διογκώνει τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια; Ολοι οι προαναφερόμενοι σπεύδουν να απαντήσουν ότι αυτό συμβαίνει λόγω των «δεσμών του μνημονίου».

Αρκεί όπως δήλωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας για την έξοδο απ' την κρίση «η ακύρωση του μνημονίου και η διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής στήριξης του κοινωνικού κράτους, της ανάπτυξης, στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων»; Φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης που «δυστυχώς επιλέγει ένα φάρμακο για την έξοδο από την κρίση που είναι χειρότερο από την ίδια την ασθένεια»; Αρκεί, όπως δήλωσε ο συνομιλητής του απ' την ΑΔΕΔΥ, «να απαλλαγεί ο λαός μας, η κοινωνία, όλοι από το μνημόνιο το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα»;

Αλήθεια τότε γιατί εκεί όπου δεν υπάρχουν «μνημόνια», Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία παντού, δεν προωθείται μια τέτοια πολιτική στήριξης του κοινωνικού κράτους και των χειμαζόμενων λαϊκών στρωμάτων; Μήπως και εκεί οι κυβερνήσεις από ολιγωρία ή ανικανότητα έχουν κάνει «λάθος επιλογές»; 'Η μήπως και εκεί τα εφάρμοσαν μερικά χρόνια πριν; Ευρωενωσιακά μέτρα είναι. Ρητορικά τα ερωτήματα. Η απάντηση είναι προφανής. Ούτε ολιγωρία, ούτε λάθος είναι οι επιλογές των κυβερνήσεων των χωρών - μελών της ΕΕ. Είναι συνειδητές, αυτές ακριβώς που στις δοσμένες συνθήκες έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να διασφαλίσει κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα. Είναι προαποφασισμένες για να ξεφορτωθεί τα «βαρίδια» όσων δικαιωμάτων απέμειναν στους εργαζόμενους. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού, εκ μέρους των στυλοβατών του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ