ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ανανεώθηκε για άλλον ένα χρόνο με ακόμα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο - Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας

INTIME NEWS

Από την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο - Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας
Ανανεώθηκε για άλλον ένα χρόνο η Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για τις βάσεις και γενικότερα για τη διμερή στρατιωτική «συνεργασία». Συμφωνία που όπως αναπτύσσεται πλέον πολυεπίπεδα, μετατρέπει η χώρα σε ένα γιγαντιαίο προπύργιο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών κόντρα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, μετατρέποντας το λαό σε στόχο των ανταγωνισμών.

Η ανανέωση επισημοποιήθηκε από την κυβέρνηση με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ που δημοσιεύτηκε προχτές 7/12 σε ΦΕΚ.

Στην ανακοίνωση, με τίτλο «Παράταση κατά ένα έτος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ», τονίζεται ότι με βάση τη διμερή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που υπεγράφη στην Αθήνα στις 8/7/1990 και κυρώθηκε με τον ν. 1893/1990, όπως και τις ανταλλαγείσες πρόσφατα ρηματικές διακοινώσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του ελληνικού ΥΠΕΞ, η Συμφωνία παρατείνεται «για ένα ακόμη έτος, ήτοι από τις 6 Νοεμβρίου 2020 έως τις 6 Νοεμβρίου 2021».

Αξίζει να καταγραφούν τα κείμενα των ανταλλαγεισών ρηματικών διακοινώσεων, π.χ. το κείμενο της αμερικανικής πρεσβείας με ημερομηνία 15/7/2020, που σε γλώσσα διπλωματικής ...αβρότητας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Πρεσβεία έχει την τιμή να προτείνει, εξ ονόματος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, την παράταση της ισχύος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυνας για ένα έτος, από τις 6 Νοεμβρίου 2020 έως τις 6 Νοεμβρίου 2021. Εάν η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδεχτεί αυτήν την πρόταση, η Πρεσβεία έχει την περαιτέρω τιμή να προτείνει ότι η παρούσα διακοίνωση και η καταφατική απαντητική διακοίνωση του Υπουργείου θα αποτελούν συμφωνία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία της απάντησης του Υπουργείου». Οπως άλλωστε θυμίζει, η αρχική 8ετής ισχύς της Συμφωνίας έληξε στις 6 Νοεμβρίου 1998 και έκτοτε, κάθε χρόνο, κατά τα προβλεπόμενα παρατείνουν την ισχύ της για άλλη μία χρονιά.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στέλνει την «καταφατική απαντητική διακοίνωση» στις 17/9/2020, αποδεχόμενο επακριβώς ό,τι ορίζει η πρεσβεία. Συγκεκριμένα τονίζει, στην ίδια γλώσσα, πως «υποβάλλει τα σέβη του στην Πρεσβεία των ΗΠΑ», όπως επίσης πως «έχει την περαιτέρω τιμή να επιβεβαιώσει ότι η πρόταση που περιλαμβάνεται στη διακοίνωση της Πρεσβείας είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Συνεπώς η διακοίνωση της Πρεσβείας και η διακοίνωση του Υπουργείου συνιστούν συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία της διακοίνωσης του υπουργείου». Τέλος, το ΥΠΕΞ «δράττεται της ευκαιρίας να ανανεώσει προς την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τις διαβεβαιώσεις της ύψιστης εκτίμησής του»...

Πρέπει βέβαια να επισημανθεί ότι πέρα από τη χρονική ανανέωση της Συμφωνίας, έχει πλέον άλλα, αναβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς με την επικαιροποίησή της που υπεγράφη πέρυσι τον Οκτώβρη από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, οι Αμερικανοί έχουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση να διευρύνουν ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στη χώρα, με επέκταση των εγκαταστάσεών τους στη Σούδα, στάθμευση εκεί επιπλέον πεζοναυτών τους, συστηματική χρήση της αεροπορικής βάσης στο Στεφανοβίκειο, όπως και αυτής στη Λάρισα, αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αύξηση των κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων κ.ά.

Αλλωστε μόλις χτες ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2021 («τρέχει» από 1/10/2020 μέχρι 30/9/2021), σε ό,τι αφορά ειδικά το υπουργείο Αμυνας και τις δαπάνες για «επιχειρήσεις και συντήρηση δυνάμεων στο εξωτερικό», προβλέπει για την Ελλάδα δαπάνες 78,5 εκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο για τρίτη συνεχή χρονιά. Επιπλέον, στο κομμάτι του προϋπολογισμού του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ που αφορά τα «προγράμματα κατασκευών» προβλέπονται για το 2021 50,18 εκατ. δολάρια για ένα νέο Κέντρο Επικοινωνιών του Ναυτικού στη βάση τους στη Σούδα («Souda Bay Communication Center»), η οποία γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο σε μέσα και δυνατότητες.

Αντίστοιχα, αξιοποιούν ήδη την Αλεξανδρούπολη για είσοδο και ανάπτυξη δυνάμεών τους σε ό,τι οι ίδιοι αποκαλούν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», με χρήση του λιμένα για αποβίβαση προσωπικού, ελικοπτέρων και άλλου υλικού που από εκεί προωθείται στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve».

Παραπέρα, θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι το Μάρτη του 2021 για το «άλμα» χιλιάδων Αμερικανών και Βρετανών στρατιωτών, με άρματα μάχης, στρατιωτικά ελικόπτερα, βαριά οχήματα, χιλιάδες στρατιωτικά κοντέινερ και μεγάλες ποσότητες οπλισμού, για τη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021», που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες (στρατιωτικές πηγές μιλούν για κινητοποίηση συνολικά πάνω από 40.000 στρατιωτών και 5.000 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, και μεταφορά προσωπικού).

Σε ένα τέτοιο φόντο, άλλωστε, οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη, φέρονται να εστίασαν στην «ανάγκη» για μια εκ νέου «επικαιροποίηση» της διμερούς αμυντικής Συμφωνίας, που θα προβλέπει η ανανέωσή της να μην είναι πλέον μονοετής, αλλά να εκτείνεται σε περισσότερα χρόνια, ώστε να επιτρέψει στους Αμερικανούς έναν πιο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάπτυξης υποδομών, σχεδιασμών και στρατιωτικών τμημάτων στη χώρα.

Σημειωτέον, η ΝΔ πιάνει και σε αυτό το θέμα το νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και επί της προηγούμενης κυβέρνησης, έχοντας μάλιστα στρώσει το έδαφος για μια 5ετη ή και 10ετή ανανέωση της Συμφωνίας.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρώτο βιολί» στα ευρωατλαντικά σχέδια από τον Περσικό έως το Μάλι

Τριμερής σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας έγινε χτες στο Αμμάν, για την οικοδόμηση ενός ακόμη «σχήματος συνεργασίας» υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα.

Εστίασαν σε «περιφερειακά ζητήματα», Λιβύη, Συρία, τη λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα της μετανάστευσης, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό. Συμφώνησαν στη «θεσμοθέτηση» της τριμερούς μέσω της ίδρυσης μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία, καθώς και της «διεύρυνσής» της. Για παράδειγμα, συμφωνήσαν να επισκεφθούν και οι τρεις μαζί το Ιράκ, μαζί και με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους, ενώ ετοιμάζουν και συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στην Αθήνα το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στην Αγκυρα, ο Ελληνας υπουργός Ν. Δένδιας τόνιζε, στις δηλώσεις του στο Αμμάν, ότι η εν λόγω τριμερής και «κατανόηση» «δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν. Είναι ανοιχτές σε όλες τις χώρες που αποδέχονται τις ίδιες αξίες και έχουν την ίδια κατανόηση: Ειρήνη, σταθερότητα και διεθνές δίκαιο». Κατηγόρησε βέβαια την Τουρκία ότι «αμφισβητεί αυτήν τη βασική κατανόηση, αυτές τις βασικές προϋποθέσεις (...) ενεργεί ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο, εκτός των ορίων της διεθνούς νομιμότητας, και έχει γίνει, δυστυχώς, ο τοπικός ταραχοποιός (...) θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει «επανειλημμένα ζητήσει από την Αγκυρα να συμμετάσχει σε εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις χώρες που τηρούν το νόμο και μοιράζονται τις αξίες που μοιραζόμαστε», βαφτίζοντας έτσι τις επικίνδυνες διευθετήσεις εντός ευρωατλαντικού πλαισίου για να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Στο μεταξύ, στην ενίσχυση ενός ακόμη σχήματος που στήθηκε με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, αυτού με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία υπογράφτηκε πρόσφατα και η στρατηγική συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, χτες έδεσε στον Πειραιά η κορβέτα τους «BAYNUNAΗ». Προηγουμένως είχε κάνει συνεκπαίδευση με τις φρεγάτες «ΛΗΜΝΟΣ» και «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» και αριθμό αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, δραστηριότητα που «συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων και επιβεβαίωσε εκ νέου τόσο τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, όσο και τη διαρκή εμβάθυνσή τους», όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Εξάλλου, χτες βράδυ αναμενόταν, κατά πληροφορίες, άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου, με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλ. Παρλί, καθώς μεταξύ των δυο μερών «τρέχουν» σχέδια τόσο στα εξοπλιστικά (μαχητικά, αεροσκάφη, πλοία, άλλο υλικό), όσο και για αποστολή ελληνικού μάχιμου τμήματος (αλεξιπτωτιστές) στο Μάλι της Αφρικής, προς υποστήριξη του γαλλικού εκστρατευτικού σώματος που επιχειρεί εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ