ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΣΚΟΠΙΩΝ
Στη μέγκενη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Θολώνει τα «διπλωματικά» νερά στην υπόθεση των Σκοπίων η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «ψαρέψει» εκ του ασφαλούς στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει να επωμιστεί το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η αμερικανικής έμπνευσης «λύση» του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η τακτική της κυβέρνησης στηρίζεται, κατ' αρχήν, στην παραποίηση των δεδομένων και εμφανίζεται να δίνει «σκληρή μάχη» μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο ορίζεται από την απόφαση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2008.

Ομως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, η ελληνική κυβέρνηση έχει σαφή μηνύματα από Αμερικανούς και ΝΑΤΟ ότι η υπόθεση ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία θα μετατεθεί για έναν χρόνο αργότερα. Για λόγους που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη αμερικανική στρατηγική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα ενταχθούν στη συμμαχία «πακέτο» με τη Γεωργία το 2009. Τότε η Ουάσιγκτον, στην επέτειο των 60 χρόνων δημιουργίας του ΝΑΤΟ, θα παρουσιάσει τα σημαντικά «νέα της αποκτήματα», καθώς οι τρεις αυτές χώρες ολοκληρώνουν την οικοδόμηση των αμερικανικών θέσεων έναντι της ρωσικής δραστηριότητας στον ενεργειακό τομέα. Με τις τρεις αυτές χώρες στο ΝΑΤΟ, όπως υπογραμμίζουν Ελληνες διπλωμάτες, οι Αμερικανοί έχουν στο χέρι το «φελλό του μπουκαλιού των κοιτασμάτων της Κασπίας» καθώς η Ουάσιγκτον θα ελέγχει απόλυτα τους νότιους δρόμους από τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να εφοδιαστεί με ρωσικά ενεργειακά αποθέματα.

Η δημιουργία ψευδούς εντύπωσης περί του χρονοδιαγράμματος δίνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα για την καλλιέργεια ενός ακόμη ψευδούς επιχειρήματος: Οτι, δηλαδή, θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας. Οπως επεξηγούν Ελληνες διπλωμάτες, τέτοιο θέμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς, σύμφωνα με την εκτίμηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, οι Αμερικανοί φέτος δεν πρόκειται να επιτρέψουν στην ΠΓΔΜ να υποβάλει αίτηση ένταξης.

Μέσα σε αυτό το ψευδές περιβάλλον «εντατικών διαβουλεύσεων», η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εκτίμηση Ελλήνων διπλωματών, επιχειρεί:

  • Να εμφανιστεί «σκληρή και αποφασιστική», απειλώντας ακόμη και με βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ικανοποιώντας την «πατριωτική» της πελατεία.
  • Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση καλλιεργεί και την ιδέα του συμβιβασμού, υιοθετώντας ανοιχτά την ιδέα μιας λύσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του.
Εσωτερικό «παιχνίδι»

Με την τακτική αυτή στο εσωτερικό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα απομονώσει ακραία εθνικιστικά στοιχεία και θα κερδίσει έδαφος στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Χαρακτηριστικό της εσωτερικής παραμέτρου της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι το γεγονός ότι χτες, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του νέου κύκλου στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη για το θέμα της ονομασίας.

Ο Γ. Καρατζαφέρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha» χτες, αναρωτήθηκε αν «έχει πολιτικό Αλτσχάιμερ ο Μητσοτάκης».

Ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας την Τρίτη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του «Mega», κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση να δώσουν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για το Σκοπιανό, για να διαλυθούν - όπως είπε - μερικοί μύθοι και τόνισε πως δεν υπάρχει απόφαση για να μην προχωρήσει ο συμβιβασμός. «Εμεινε να είναι στο τραπέζι η λύση του μεικτού ονόματος, που είναι και σωστή και ιστορικά και ηθικά και πολιτικά, διότι η Μακεδονία είναι γεωγραφική έννοια» είπε ο Κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «το να μην υπάρχει η λέξη "Μακεδονία" είναι τελείως εκτός πάσης πραγματικότητας». Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός προέβλεψε ότι σε περίπτωση που η ΠΓΔΜ αποδεχτεί σύνθετη ονομασία, αυτή θα υποστηριχτεί από το σύνολο των ελληνικών κομμάτων πλην του ΛΑ.Ο.Σ.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καρατζαφέρη, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η προσπάθεια του συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος έχει εμφανείς και αναγνωρίσιμους μικροκομματικούς στόχους και θα πέσει στο κενό. Οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις που εκτοξεύει, καθώς και η αμετροεπής αλαζονεία που εκπέμπει χαρακτηρίζουν τον ίδιο».

«Σενάρια» διεξόδου

Ανεξάρτητα από την εσωτερική αντιπαράθεση, οι διπλωματικές διαδικασίες στην υπόθεση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την εκτίμηση παραγόντων του ελληνικού ΥΠΕΞ, έχουν τρεις πιθανές καταλήξεις:

  • Μετά από αμερικανική απαίτηση η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δέχεται να συμβιβαστεί με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας και να αποδεχτεί ένα σύνθετο όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.
  • Καταγράφεται αδιέξοδο και προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική απαίτηση για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υποχωρεί η ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή τα Σκόπια εντάσσονται στο ΝΑΤΟ ως FYROM και πολύ σύντομα το μόνο που μένει από την ελληνική «περήφανη στάση» είναι οι «αστερίσκοι» στα έγγραφα της συμμαχίας με τους οποίους θα σημειώνεται ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως FYROM».
  • Μετά τις διαβουλεύσεις ο Μάθιου Νίμιτς καταγράφει το αδιέξοδο και καταθέτει την εντολή διαμεσολάβησης. Σε αυτήν την περίπτωση εκτιμάται ότι θα δρομολογηθεί άμεσα στον ΟΗΕ η διαδικασία για την υιοθέτηση ψηφίσματος με το οποίο θα υποστηρίζεται το αίτημα για την αλλαγή ονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν στο ελληνικό ΥΠΕΞ, η τρίτη εκδοχή είναι και η πιθανότερη...

ΠΓΔΜ - ΕΕ
Προς αναβολή οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

ΣΚΟΠΙΑ.-- Αναβολή φαίνεται πως θα πάρουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και ΕΕ, σύμφωνα τουλάχιστον με έκθεση της Κομισιόν, που επικαλείται πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέβνικ». Οι πληροφορίες της εφημερίδας των Σκοπίων αναφέρουν σαν βασικά επιχειρήματα της ευρωενωσιακής έκθεσης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα: α) την πολιτική κατάσταση στη χώρα που χαρακτηρίζεται «όχι καλή», β) το πέπλο «αδιαφάνειας» που καλύπτει την κυβέρνηση συνασπισμού που χαρακτηρίζεται παράλληλα ως «μη επαγγελματική» επειδή δέχεται επιρροές από διάφορες πλευρές γ) την ανυπαρξία διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, δ) την κατάσταση διαφθοράς «που είναι ευρέως διαδεδομένη και αποτελεί μείζον πρόβλημα»...

Η έκθεση της Κομισιόν φέρεται πως καταγράφει επιπλέον τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόσφατη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγα Αλέξανδρος», πως δηλαδή πρόκειται για προβοκατόρικη ενέργεια που παραβιάζει τη διμερή συμφωνία (Σκοπίων - Αθήνας) του '95.

Την ίδια μέρα, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου (Αλβανός) Μαχμούτ Γιουσούφι και ένας ακόμη Αλβανός δικαστής (Μπαϊράμ Πολοτζάνι) επειδή στις 24/10 τα μέλη του σώματος αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την άρση των άρθρων του νόμου περί χρήσης εθνοτικών συμβόλων σε κοινότητες και δήμους της ΠΓΔΜ. Με τις καταργηθείσες διατάξεις επιτρεπόταν (την τελευταία διετία) στους δήμους η ανάρτηση των συμβόλων των εθνοτικών κοινοτήτων, όταν αυτές (π.χ. αλβανική μειονότητα) αποτελούσαν το 20% του πληθυσμού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΣΟ
Καταδικάζει τη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη»

Την αντίθεσή του στη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» που συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες για υπεράσπιση των κεκτημένων τους.

Οπως υπενθυμίζει το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ, η «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», που αντικαθιστά όλες τις υφιστάμενες συνθήκες, παρουσιάστηκε στο λαό ως «Ευρωσύνταγμα» με αποτέλεσμα οι λαοί της Γαλλίας και Ολλανδίας να το απορρίψουν. Επανέρχεται τώρα τροποποιημένη κυρίως ως προς την ονομασία της, για να μην υποβληθεί στην κρίση των λαών με τη μορφή δημοψηφίσματος.

«Η φιλοσοφία της "νέας" Συνθήκης οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερους περιορισμούς για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ και στη μεγαλύτερη δυνατή θωράκιση του κεφαλαίου και των πολυεθνικών», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ και με δεδομένο το γεγονός ότι η Συνθήκη εμπεριέχει ένα μεγάλο αριθμό κρίσιμων ζητημάτων για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά και τη γενικότερη αρνητική επίδραση που θα έχει στο εργατικό κίνημα στην Ευρώπη, καλεί όλους τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για την προάσπιση των εργατικών κεκτημένων τους που κερδήθηκαν με θυσίες και αγώνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ