Ενώ ΗΠΑ - Νότια Κορέα ετοιμάζουν γυμνάσια για την αντιμετώπιση «των πυρηνικών απειλών»
Σε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών τονίζεται ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε ένα ιστορικό σημείο καμπής, στο πιο σοβαρό και περίπλοκο περιβάλλον ασφαλείας από τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Στη δε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, ο Στόλτενμπεργκ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι «το Πεκίνο και η Μόσχα ηγούνται μιας αυταρχικής οπισθοδρόμησης ενάντια στη διεθνή έννομη τάξη». Πρόσθεσε ότι «ο Ινδο-Ειρηνικός αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις, από την επιθετική συμπεριφορά της Κίνας μέχρι τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας», επανέλαβε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν αποτελεί απλά μια ευρωπαϊκή κρίση, αλλά μία πρόκληση για την παγκόσμια τάξη» και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε (σ.σ. και με το Τόκιο) ότι η διατλαντική ασφάλεια και η ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό συνδέονται βαθιά (...) Αν ο Πρόεδρος Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, αυτό θα διαμήνυε ότι τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους μέσα από σκληρή βία. Αυτό είναι κάτι επικίνδυνο. Το Πεκίνο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και μαθαίνει πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τις μελλοντικές του αποφάσεις (...) Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη μπορεί να συμβεί αύριο στην Ανατολική Ασία. Αρα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί».
Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ επιδοκίμασε με έμφαση τη νέα «Εθνική Στρατηγική για την Ασφάλεια και την Εθνική Αμυνα» της Ιαπωνίας, με την οποία η κυβέρνηση Κισίντα θα αναβαθμίσει δραστικά τόσο τις στρατιωτικές δαπάνες (θα φτάσουν το 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια) όσο και συνολικά τη δυνατότητα δράσης εκτός συνόρων, μέσα από «αμυντικές συνεργασίες» με άλλες χώρες, που ήδη αυξάνονται (π.χ. ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία). Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «η Ιαπωνία αυξάνει το επίπεδο φιλοδοξίας της και με νέες (στρατιωτικές) ικανότητες», αλλά και για το ότι «η Στρατηγική σας αναγνωρίζει τη συμπεριφορά της Κίνας ως θέμα σοβαρής ανησυχίας», για να τονίσει: «Το ΝΑΤΟ συμφωνεί. Η Κίνα ανοικοδομεί ουσιαστικά τις στρατιωτικές της δυνάμεις, περιλαμβανομένου του πυρηνικού της οπλοστασίου, παρενοχλώντας τους γείτονές της, απειλώντας την Ταϊβάν, προσπαθώντας να αποκτήσει έλεγχο κρίσιμων υποδομών και παραπληροφορώντας για το ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία (...) Πρέπει να αντιληφθούμε την έκταση της πρόκλησης και να εργαστούμε μαζί για την αντιμετώπισή της».
Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ ξεχώρισε τη συνεργασία που έχει προχωρήσει μεταξύ ΝΑΤΟ - Ιαπωνίας και στη δική μας «γειτονιά», θυμίζοντας ότι «πέρυσι το καλοκαίρι ΝΑΤΟικά και ιαπωνικά πολεμικά πλοία έκαναν ασκήσεις μαζί στη Μεσόγειο», για να καταλήξει ότι «το ΝΑΤΟ εκτιμά βαθιά τη συνεισφορά της Ιαπωνίας στη διεθνή ειρήνη».
Ενα 24ωρο μετά την αναχώρηση Στόλτενμπεργκ από τη Σεούλ, έφτασε στη πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Λόιντ Οστιν, ο οποίος αναμενόταν σήμερα να συνεχίσει σειρά επαφών με στελέχη της κυβέρνησης Γιουν Σοκ Γελ.
Σε δηλώσεις που έκανε δίπλα στον ομόλογό του, Λι Γιονγκ Σουπ, ο Οστιν τόνισε πόσο «ατσάλινη» παραμένει «η αφοσίωσή μας στην άμυνα της Νότιας Κορέας» αλλά και πόσο σταθερές παραμένουν οι ΗΠΑ ειδικά στη «δέσμευσή τους για εκτεταμένη αποτροπή», σπεύδοντας να εξηγήσει: «Αυτή αφορά το πλήρες εύρος των αμυντικών ικανοτήτων των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των συμβατικών, πυρηνικών και πυραυλικών μας αμυντικών ικανοτήτων». Επεσήμανε δε ότι θα υπάρξουν ακόμα πιο συχνές «αναπτύξεις» (εκπαιδευτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) στρατιωτικών συστημάτων των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως αναπτυγμένα μαχητικά αεροσκάφη αλλά και αεροπλανοφόρα.
Τέλος, σύμφωνα και με κοινό σχέδιο που κατάρτισαν σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, οι δύο χώρες θα προχωρήσουν και σε κοινά γυμνάσια, με «ασκήσεις βάσει των ολοένα πιο περίπλοκων σεναρίων για τις πυρηνικές απειλές που αντιμετωπίζει η Κορεατική Χερσόνησος». Ο Οστιν έδωσε σχετικές πληροφορίες με άρθρο του στο νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων «Γιόναπ».
Ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% το 2023 και ενώ εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στη νέα επικαιροποιημένη έκθεση που δημοσιοποίησε χτες. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο πόλεμος εκτός από καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων είναι και νέο πεδίο κερδοφορίας για ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους.
Η έκθεση αναφέρει ότι αναμένεται αναιμική ανάπτυξη αντί του χειρότερου σεναρίου της ύφεσης για το 2023 καθώς οι τεχνοκράτες εκτιμούν πως (εκτός από την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου) απομακρύνεται επί του παρόντος το ενδεχόμενο της ύφεσης, ιδίως στην Ευρωζώνη. Αναμένει επίσης ότι το πρόσφατο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας δημιουργεί πιθανότητες σχετικής ανάπτυξης.
Η πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2,9% το 2023 αναθεωρεί ανοδικά κατά 0,2% την προηγούμενη που είχε κάνει το ΔΝΤ τον Οκτώβρη του 2022.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ - Ολιβιέ Γκουρανσά, προειδοποίησε ωστόσο ότι το 2023 «θα παραμείνει δύσκολη χρονιά», δίχως να αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδειχθεί «σημείο καμπής» πριν από την πιθανή ανάκαμψη το 2024 και την «επιβράδυνση» του πληθωρισμού.
Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη το 2023 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4% και το 2024 κατά 1%.
Στην Ευρωζώνη το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί το 2023 κατά 0,7% και 1,6% το 2024. Σε επιμέρους χώρες, όπως π.χ. στη Γερμανία αναμένεται ανάπτυξη 0,1% το 2023 και 1,4% το 2024, στη Γαλλία 1,7% το 2023 και 1,6% το 2024 και στην Ιταλία φέτος ανάπτυξη 0,6% και 0,9% το 2024.
Η Ρωσία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση, παρά τις δυτικές κυρώσεις, καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη το 2023 (0,3%), που αναμένεται να ανέβει στο 2,1% το 2024.
Αντίθετα, η Βρετανία αναμένεται να είναι η μοναδική χώρα της ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) που θα διαπιστώσει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,6% (αντί μείωσης 0,9% που προβλεπόταν τον Οκτώβρη).
Αναμένεται επίσης ταχεία ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική (3,8%, σχεδόν αμετάβλητη από τον Οκτώβρη), στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία, 3,2%. Αντίθετα, πιο χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, της τάξης του 1,8%, αναμένονται σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική. Ειδικά σε ό,τι αφορά δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία και το Μεξικό, προβλέπεται ανάπτυξη 1,2% και 1,7% αντίστοιχα.
Σε μεγάλες χώρες που κατατάσσονται στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ το 2023 5,2% και 4,5% το 2024. Στην Ινδία, φέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 6,1% και 6,8% το 2024. Στη Νότια Αφρική ανάπτυξη 1,2% το 2023 και 1,3% το 2024.
Ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο προκάλεσε η προχτεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας και Κίνας. Συμφώνησαν σε ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και στην ανάγκη δημιουργίας μιας ζώνης «ελεύθερου εμπορίου το συντομότερο δυνατόν».
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 266 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή «πιο καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας και την επέκταση του ηλεκτρικού της δικτύου. Σε ομιλία του σε συνέδριο που οργάνωσε ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός «Aramco», ο υπουργός Ενέργειας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, επιβεβαίωσε πως διεκδικεί να κάνει τη χώρα παγκόσμια δύναμη και στην παραγωγή υδρογόνου. Τα 266 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν «έως το 2030» πρέπει να ανταποκριθούν στα σχέδιά μας που έχουν στόχο «τη δημιουργία πιο καθαρών μορφών ηλεκτρικής ενέργειας και την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας».
Στη Βηρυτό ο κεντρικός τραπεζίτης, Ριάντ Σαλαμέχ, ανακοίνωσε ότι από σήμερα, 1η Φλεβάρη, θα υιοθετήσει μια νέα επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, στις 15.000 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, προχωρώντας ουσιαστικά σε υποτίμηση κατά 90% από την τρέχουσα επίσημη ισοτιμία που έχει παραμείνει αμετάβλητη για 25 χρόνια. Η μεταφορά από την παλιά ισοτιμία των 1.507 στις 15.000 παραμένει πάντως ακόμα πολύ μακριά από την παράλληλη αγορά, όπου η λίρα αλλάζει χέρια στα περίπου 57.000 ανά δολάριο. Η αλλαγή αυτή θα ισχύει για τις τράπεζες, είπε ο Σαλαμέχ και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των ιδίων κεφαλαίων των ιδρυμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας το 2019. Σε αυτό το φόντο συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των περισσότερων εργαζομένων, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Λιβάνου ανακοίνωσε γενική απεργία στις 8 Φλεβάρη.
Στο Βέλγιο ανακοινώθηκε χτες ότι κλείνει οριστικά ο πυρηνικός αντιδραστήρας «Tihange 2», έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας, βάσει του σχεδίου εξόδου από την πυρηνική ενέργεια που ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η βελγική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής «Engie Electrabel» διαβεβαίωσε πως δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας.
Τέλος, η αμερικανική «ExxonMobil» επιβεβαίωσε πως το 2022 είχε κέρδη 55,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατέρριψε δηλαδή το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 που ήταν 45,2 δισεκατομμύρια δολάρια (οπότε ένα βαρέλι πετρελαίου κόστιζε περίπου 150 δολάρια).