ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Αποχαιρετισμός με τιμές στον Κώστα Ηλιάκη

Eurokinissi

Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης και θρήνου πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί, στα Χανιά, η τελετή της κηδείας του 36χρονου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος έπεσε με το αεροπλάνο του μετά από εμπλοκή με τουρκικό μαχητικό πάνω από τη θαλάσσια περιοχή της Καρπάθου. Η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στο μητροπολιτικό ναό Χανίων στις 11 το πρωί και αμέσως μετά ακολούθησε πομπή μέχρι το κοιμητήριο του Αγίου Λουκά.

Η τελετή έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ακόμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκης, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Αιγαίου, Α. Παυλίδης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός του ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γ. Αυλωνίτης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Νταγκουνάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Βουλής με επικεφαλής τον Π. Καμμένο, πολιτικοί όλων των κομμάτων και πλήθος κόσμου. Επίσης, ο δήμαρχος Χανίων και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου «Ελευθέριος Βενιζέλος», τόπου κατοικίας του άτυχου σμηναγού.

Μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία, τον άτυχο σμηναγό αποχαιρέτησε εκ μέρους των συναδέλφων του ο επισμηναγός Λ. Λαμπρινάκης. Εκ μέρους της οικογένειας, τον Κώστα Ηλιάκη αποχαιρέτησε ο μεγάλος του αδελφός. Συγγενής της οικογένειας διάβασε γράμμα της συζύγου του άτυχου πιλότου, που τον αποχαιρετούσε, λέγοντας πως μέσα στην καρδιά της θα χτυπά πάντα η δικιά του καρδιά. Ο μητροπολίτης Ειρηναίος ευχήθηκε «η θυσία του ήρωα σμηναγού να γίνει παράδειγμα για τη χώρα και τους νέους μας», ενώ μίλησε και ο δήμαρχος Χανίων.

Αυτοί το χαβά τους

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ψαλλόταν η νεκρώσιμος ακολουθία, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη μπήκαν στο FIR Αθηνών στην περιοχή Λέσβου και Χίου χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσης, ενώ τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε Ελληνες ψαράδες στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων εμποδίζοντάς τους να μαζέψουν τα δίχτυα τους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θ. Ρουσόπουλο, το περιστατικό «δεν αξιολογείται ως κάτι ιδιαίτερα σημαντικό».

Στο μεταξύ, συγκαλείται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη. Ως γνωστόν, το ΚΚΕ δε συμμετέχει στο ΕΣΕΠ. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και θα συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, τα Βαλκάνια, η πορεία της Ευρώπης και οι εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του Ιράν.

ΠΑΣΟΚ
Κλίμα για προσφυγή στη Χάγη εφ' όλης της ύλης...

Κλίμα για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, με «φόντο» το δικαστήριο της Χάγης, δημιουργούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου υπέρ της παραπομπής στο διεθνές δικαστήριο, όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών, μέσα από ένα «νέο Ελσίνκι». Με δηλώσεις τους στο κρατικό ραδιόφωνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάχτηκαν υπέρ της προσφυγής - πακέτο στη Χάγη.

Η Αν. Διαμαντοπούλου, ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι φοβικό απέναντι στη Χάγη» και επισήμανε ότι όταν πάμε στη Χάγη «θα μπορούσαν να συζητηθούν άλλα ζητήματα που έρχονται και προκύπτουν από την υφαλοκρηπίδα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Π. Μπεγλίτης, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να υπερβούμε τα στερεότυπα του παρελθόντος και να προχωρήσουμε στο διάλογο βάσει αρχών του διεθνούς δικαίου». Υπάρχουν, συνέχισε, «λαθεμένες αντιλήψεις γύρω από το Αιγαίο. Δεν έχουμε 100% δίκαιο σε όλα τα θέματα. Αποτελεί παγκόσμια παραδοξότητα η αναντιστοιχία χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου»...

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ Στ. Μάνος, δήλωσε ότι «για να φτάσουμε στην υφαλοκρηπίδα, πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της έκτασης των χωρικών υδάτων». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει «μόνο θέμα υφαλοκρηπίδας, αλλά αυτόματα τίθεται ζήτημα χωρικών υδάτων, εναέριου χώρου μαζί με την υφαλοκρηπίδα».

Η εξωτερική πολιτική δε «γίνεται με το συναίσθημα»...

Την ίδια στιγμή ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ Αν. Ανδριανόπουλος, κάλεσε τον ελληνικό λαό «να καταλάβει ότι η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με το συναίσθημα αλλά με το μυαλό»... Πρέπει να καταλάβουν, συνέχισε ότι «δεν υπάρχουν εθνικά θέματα αλλά εθνικά συμφέροντα τα οποία πρέπει να τα εξυπηρετούμε ακόμα και με κυνικές επιλογές»!!

Επιχειρησιακός έλεγχος και τι σημαίνει για το Αιγαίο

Ενα θέμα που συνδέεται με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο είναι αυτό του επιχειρησιακού ελέγχου ή επιχειρησιακής ευθύνης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για το μόνιμο ή κατά περίπτωση καταμερισμό ζωνών ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, που ειδικά για το χώρο του Αιγαίου, λόγω της μορφολογίας του και των τουρκικών διεκδικήσεων, μπορεί ταυτόχρονα να θεμελιώνει και δικαιώματα ή διεκδικήσεις. Αφορά κυρίως το διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο και ως προς την έκταση που καλύπτει, σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το χώρο που καλύπτει το FIR (χώρος ελέγχου και συντονισμού των πτήσεων). Επιχειρησιακή ευθύνη στο Αιγαίο σημαίνει ποιος έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ τον έλεγχο της περιοχής.

Ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου αποτελεί το όχημα εθνικού αποχρωματισμού του Αιγαίου, με στόχο τη διχοτόμησή του υπό την αμερικανική επικυριαρχία. Πρόκειται για μια παλιά ιστορία. Τα πρώτα βήματα έγιναν με τη συμφωνία «Ρότζερς» του 1980 περί επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ξαναμπήκε στο ΝΑΤΟ, στην ουσία χωρίς σύνορα, επειδή η Τουρκία απειλώντας με «βέτο», δε δεχόταν την επάνοδο στην προ της αποχώρησης του 1974 κατάσταση, που η Ελλάδα είχε την επιχειρησιακή ευθύνη για όλο το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων και των διεθνών υδάτων με όριο τα όρια του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία έκτοτε δε δεχόταν να έχει η Ελλάδα τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, προβάλλοντας παράλληλα ισχυρισμούς, όπως ότι τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατιωτικοποιημένα και προωθώντας την πάγια θέση της για διχοτόμησή του. Η «εκκρεμότητα» έπαψε να υπάρχει το Δεκέμβρη του 1992, με την κατάργηση, πάντα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, των ορίων περιοχών ευθύνης, παραμένοντας βέβαια το Αιγαίο για το ΝΑΤΟ «γκρίζα» θάλασσα.

Η συνέχεια δόθηκε με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ, που επικυρώθηκε στο Σύνοδο της Ουάσιγκτον τον Απρίλη του 1999. Σ' αυτήν προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης των κρατών - μελών, η καθιέρωση ενιαίου αμυντικού χώρου. Ακολούθησε μια διαδικασία εφαρμογής της νέας δομής, που ολοκληρώθηκε το 2003, όπου έγινε πλήρως αποδεκτό από ελληνικής πλευράς να μην υπάρχουν όρια ευθύνης στο Αιγαίο, ούτε καν ΝΑΤΟικό στρατηγείο επί του ελληνικούς εδάφους με αυτή την αρμοδιότητα. Η κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης που καθιερώθηκε με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε αποφασιστικό βήμα «νομιμοποίησης» του νέου καθεστώτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ετσι, μετά το 2003 καταργήθηκαν τα στρατηγεία της Λάρισας (διακλαδικό και αεροπορικό) και την κεντρική ευθύνη την έχουν άλλα ΝΑΤΟικά στρατηγεία. Δηλαδή, η ευθύνη για την αεράμυνα του Αιγαίου βρίσκεται στα χέρια του Αμερικανού πτεράρχου και του Τούρκου επιτελάρχη του Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης. Το δε 7ο CAOC (ΝΑΤΟικό Κέντρο Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων), που βρίσκεται στη Λάρισα με διοικητή τον Ελληνα διοικητή του ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) βρίσκεται υπό τις διαταγές του στρατηγείου της Σμύρνης. Μάλιστα, το ΝΑΤΟ, δηλαδή η Τουρκία, έχει λόγο ακόμα και για τις ελληνικές ασκήσεις που προγραμματίζονται για το Αιγαίο και ο προγραμματισμός τους υποβάλλεται κάθε χρόνο το φθινόπωρο στην αρμόδια στρατιωτική επιτροπή.

Τα όσα σημειώθηκαν με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών ασκήσεων, που έγιναν από το 1999 και μετά, εκατέρωθεν του Αιγαίου, είναι ενδεικτικά του πού οδηγούνται τα πράγματα. Στα πλαίσια της άσκησης «Dynamic Mix», που διεξήχθη στην Ελλάδα εξαιρέθηκε το Αιγαίο, ενώ στη διάρκεια της άσκησης «Destined Glory», που έγινε στην Τουρκία υπό τη διοίκηση του στρατηγείου της Σμύρνης, οι Τούρκοι απαγόρευσαν στα ελληνικά μαχητικά, που κατευθύνονταν στο χώρο της άσκησης επί τουρκικού εδάφους, να πετάξουν πάνω από τα ελληνικά νησιά, γιατί δήθεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα και επιχείρησαν την αναχαίτισή τους.

Ολα τα παραπάνω είναι οι ...αναγκαίες συνέπειες στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, οι «παράπλευρες απώλειες» για την επίτευξη των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Βέβαια, δε θα άλλαζε ο χαρακτήρας του ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα διατηρούσε την επιχειρησιακή ευθύνη του Αιγαίου. Θα παρέμενε το ίδιο επιθετικός και επικίνδυνος μηχανισμός και η χώρα μας δε θα έπαυε να είναι πολεμικό ορμητήριο σε βάρος των λαών της περιοχής.


K.Z.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ