ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ηττηθεί ο δικομματισμός και στο τελευταίο χωριό

Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

«Η διαδικασία της ψηφοφορίας κρατά ελάχιστα λεπτά, τα αποτελέσματά της όμως θα βαρύνουν άμεσα και για 4 ολόκληρα χρόνια, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετίζεται με όλα τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας, δηλαδή με τη γενικότερη πολιτική». Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», παρουσία πλήθους κόσμου.

Η Αλέκα Παπαρήγα επέκρινε την τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος τους, ενώ σημείωσε το θετικό κρατούμενο των ευρύτερων αγωνιστικών συνεργασιών που επιτεύχτηκαν σ' αυτές τις εκλογές. Ακόμη, επισήμανε τις βρώμικες μεθόδους στις οποίες καταφεύγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθιστώντας αυτή την εκλογική μάχη την πιο βρώμικη από όσες έχουν υπάρξει, για να τονίσει την ανάγκη επαγρύπνησης. Ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει και την επομένη των εκλογών να βρίσκεται στο πλευρό του λαού.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Αλέκα Παπαρήγα επέκρινε έντονα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «μπροστά στον κίνδυνο να έχει απώλειες κυρίως ανάμεσα στα φτωχά λαϊκά στρώματα, υψώνει τις αντιχουντικές και αντιακροδεξιές σημαίες, παραμονές των εκλογών. Στην πραγματικότητα τους κάνει διαφήμιση, ανενδοίαστα, γιατί πιστεύει ότι έτσι τη συμφέρει. Καλύτερα να δώσει απάντηση στο ερώτημα πώς και δεν κατάφερε να βάλει τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, κάτι που το διακήρυσσε σε όλους τους τόνους από το 1981; Ηδη παίρνουμε γεύση πώς από τη σκοπιά του ΠΑΣΟΚ θα ετοιμαστεί η επίθεση τρομοκρατίας και χειραγώγησης, ενόψει των εθνικών εκλογών».

Από την κριτική της δεν ξέφυγε ούτε και η ηγεσία της ΝΔ, για την οποία υπογράμμισε ότι «επιχειρεί να ψαρέψει στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας, υποστηρίζοντας ότι αυτή και μόνο αυτή μπορεί να την εκφράσει με αποτελεσματικότητα. Το ζήτημα όμως δεν είναι να εκφραστεί, όπως - όπως η λαϊκή δυσαρέσκεια, αλλά να καταδικαστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική, που στην Ελλάδα δεν εκπροσωπείται μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το ίδιο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Συμπλήρωσε και για τα δύο κόμματα πως: «Μέσω των τοπικών εκλογών αναζητούν και οι δύο επιβράβευση της πολιτικής ΤΟΥΣ. Θέλουν το λαό διαιτητή, για το ποιο από τα δύο κόμματα θα είναι πρώτο και ποιο δεύτερο».

Οπως όμως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο τα δικά τους συμφέροντα, με κριτήριο το αύριο, με τη σκέψη ότι ακόμα περισσότερο από χτες χρειάζονται στο πλευρό τους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να αντιμετωπίσουν το καινούριο κύμα νεοφιλελεύθερων μέτρων που έρχεται, είτε στο όνομα της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού, είτε και εξαιτίας της. Αν δε σκέφτεται κανείς έτσι, τότε, εκτός των άλλων, πάει στο βρόντο η αγανάκτηση, η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια».

Συνεργασία που δε λοξοκοιτάει προς ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ

Αμέσως μετά η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στις συνεργασίες που επιτεύχτηκαν, σημείωσε πως είναι «ένα το θετικό κρατούμενο πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες: Η πραγματοποίηση ευρύτερης αγωνιστικής συνεργασίας σε μεγάλο μέρος νομαρχιών και δήμων, που δεν πατάει σε δύο βάρκες, δεν υπηρετεί προσωρινές σκοπιμότητες».

Οπως άλλωστε υπογράμμισε, «εκτιμάμε ότι είναι γεγονός ευρύτερης πολιτικής σημασίας, ότι σε σημαντικό αριθμό νομαρχιών και δήμων συναντηθήκαμε με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Περιφερειακή Ενωση, οικολογικές κινήσεις, τοπικές συσπειρώσεις και συλλογικά όργανα, προσωπικότητες που έχουν σημαντική παρουσία στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, ορισμένοι μάλιστα είχαν δεχτεί δελεαστικές προτάσεις από άλλα κόμματα. Δεν υπάρχει καμία σύγκριση σήμερα με το όποιο εύρος συνεργασιών είχαμε στις προηγούμενες εκλογές».

Συμπλήρωσε πως η ευρύτερη αυτή συνεργασία αποτελεί «συνέχεια της κοινής δράσης που προϋπήρξε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο αντιπολεμικό φιλειρηνικό, στους αγώνες για δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών, για τα προβλήματα των ΕΒΕ και της αγροτιάς. Δε λοξοκοιτάει προς ΠΑΣΟΚ ή και προς ΝΔ, όπως κάνουν άλλοι, φροντίζοντας να έχουν ελεγχόμενες αποστάσεις, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ».

Θα κάνουμε το παν για να υπάρξει συνέχεια

«Είμαστε αποφασισμένοι - τόνισε - να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η συνεργασία αυτή να έχει παραπέρα συνέχεια, να έχει κύρος και ισχύ, την επαύριο, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να έχει και η ΤΑ το δικό της ΠΑΜΕ. Αλλά και να δοθεί νέα ώθηση για τη διεύρυνση των συνεργασιών σε όλα τα μέτωπα πάλης.

Εμείς παλεύουμε με επιμονή και υπομονή για να οικοδομηθεί μια μεγάλη λαϊκή κοινωνικοπολιτική συμμαχία, που αντιπαλεύει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τις διάφορες εκδοχές που αυτή μπορεί να πάρει, προκειμένου να ξεγελά το λαϊκό κίνημα.

Υπάρχουν άλλωστε και τα συμπεράσματα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Εμείς τέτοιο άλλοθι δεν πρόκειται να δώσουμε σε κανένα νεοφιλελεύθερο κόμμα, με όποια ταμπέλα και αν εμφανίζεται.

Χειραφέτηση από την πολιτική διαχείριση της κρίσης χρειάζεται και όχι χέρια βοήθειας σ' αυτήν. Και όχι να πηγαίνει το κίνημα όλο πίσω, να κάνει εκπτώσεις "για να αποφύγει" τάχα πότε την "17η Νοέμβρη", πότε την ακροδεξιά, πότε τα χουντικά σταγονίδια».

Παίζεται βρώμικο παιχνίδι μπροστά μας

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε την ανάγκη της αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων, σε βάρος του δικομματικού νεοφιλελευθερισμού, υπόθεση που - όπως τόνισε - κρίνεται σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε δήμο και νομαρχία και στο τελευταίο χωριό.

Αναφερόμενη δε στις μεθόδους που ακολουθεί ως επί το πλείστον το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Τα μάτια ανοιχτά στο βρώμικο παιχνίδι που παίζεται σχεδόν ανοιχτά μπροστά μας».

Συμπληρώνοντας επ' αυτού, επισήμανε πως αυτή η μάχη των τοπικών εκλογών είναι «η πιο ύπουλη και βρώμικη που έχουμε γνωρίσει. Πέρα και πίσω από τον δικομματικό καυγά υπάρχει στη βάση σύμπλευση και συμφωνία συνδυασμών που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για να αποκλειστούν οι ενοχλητικές φωνές, με συμφωνίες για τον πρώτο γύρο, είτε κυρίως για το δεύτερο γύρο. Δε θα επιτρέψουμε, τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας, να χρησιμοποιηθούν τα EXIT POLS, όπως έγινε το 1998 στην περίπτωση της Πάτρας και του Ελληνικού. Ας το έχουν αυτό υπόψη όλοι και ιδιαίτερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Εχουν μπει στη δράση γενικότερα και τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται να εκλεγούν τοπικές αρχές έτοιμες να τους προσφέρουν πολύ κοινοτικό χρήμα για να αυγατίσουν τα κέρδη τους, μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων και της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών».

Εκτός αυτού, όπως τόνισε, «η ρουσφετολογία, οι εκβιασμοί δίνουν και παίρνουν. Προεξάρχει το ΠΑΣΟΚ, που δένει με υποσχέσεις για λίγες θέσεις εργασίας χιλιάδες ανθρώπους.

Τα ιλουστρασιόν προγράμματα για τα τοπικά προβλήματα είναι για τα μάτια του κόσμου. Τίποτε από όσα υπόσχονται δεν πρόκειται να κάνουν, γιατί δεσμεύονται από τη γενική πολιτική τους. Και να προχωρήσουν σε κάποια έργα, θα φορτώσουν το κόστος στα λαϊκά στρώματα για άλλη μια φορά».

«Εμείς - κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - θα είμαστε δίπλα στο λαό και την άλλη μέρα και στο μέλλον. Θα κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να συμβάλουμε στις αντιπολεμικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του λαού κατά του πολέμου στο Ιράκ, για να μην πάρει μέρος, με όποια μορφή, η Ελλάδα σ' αυτόν τον βρώμικο πόλεμο. Θα επιδιώξουμε, σε ό,τι μας αφορά, να τιμήσει ο λαός μαζικά το "Πολυτεχνείο" με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Το μήνυμα του "Πολυτεχνείου" είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Θα βρεθούμε δίπλα στο λαό στον αγώνα κατά των νέων αντιλαϊκών μέτρων που θα έρθουν στα κοινωνικά δικαιώματα, στο δικαίωμα της εργασίας, στο βιοτικό επίπεδο του λαού, στις δημοκρατικές ελευθερίες του».

Τα δύο μεγάλα κόμματα μονοπωλούν τα ΜΜΕ

Πλούσιος ήταν ο διάλογος της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις συζητήσεις των υποψηφίων στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

«Τα τελευταία χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα που ευνοούσε τέτοιες συζητήσεις. Μάλιστα έλεγαν, ότι "εμείς θα κάνουμε όλο και περισσότερες τηλεοπτικές συζητήσεις και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, γιατί δε χρειάζονται οι συγκεντρώσεις". Και να γίνεται ένας διάλογος.

Εμείς, βεβαίως, πάντα είχαμε και τις συγκεντρώσεις, αλλά θεωρούμε ότι είναι χρήσιμες και οι διάφορες τηλεοπτικές συζητήσεις. Τώρα έχουν γίνει ελάχιστες. Στα κρατικά κανάλια δεν έχει γίνει ακόμα ο κοινός διάλογος ανάμεσα στους επικεφαλής του νομαρχιακού ψηφοδελτίου Αθηνών - Πειραιώς. Λέγεται ότι θα γίνει την Πέμπτη, αλλά ψάχνουν διάφορα προσχήματα για να μη γίνει. Και έχουμε και συγκεκριμένες πληροφορίες.

Το πρώτο ζήτημα πάντως είναι πως τα ιδιωτικά κανάλια παρουσιάζουν βασικά τα δύο μεγάλα κόμματα. Το κρατικό πάει περιφερειακά. Να πω όμως και ένα άλλο που είναι και το χειρότερο. Η εκλογική μάχη μοιάζει να γίνεται μόνο στην Υπερνομαρχία της Αθήνας και του Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη.

Δηλαδή, κριτήριο της ψήφου του λαού και των αποτελεσμάτων θα είναι τα αποτελέσματα της Υπερνομαρχίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, που γίνεται μία μάχη;

Αν θα ανοίξετε τα κρατικά κανάλια, αλλά και όλα τα ιδιωτικά, υπάρχει διαρκώς η Θεσσαλονίκη και από εκεί και πέρα Γεννηματά - Τζαννετάκος. Εμείς δε θεωρούμε, ότι η μάχη των εκλογών κρίνεται μόνο επιλεκτικά σε δύο περιοχές. Κρίνεται σε όλη την Ελλάδα, και στο τελευταίο χωριό. Και τα αποτελέσματα πρέπει να κριθούν με βάση το ότι παίρνει μέρος ολόκληρος ο ελληνικός λαός και όχι μόνο προνομιακά οι κάτοικοι δύο - τριών ή τεσσάρων πόλεων».

Επιπλέον έχουμε πληροφορίες, αυτές βέβαια δεν είναι διασταυρωμένες με πολλά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά έχουμε πληροφορίες, ότι το βράδυ των εκλογών τα πάνελ τα οποία θα υπάρχουν βασικά θα συζητάνε για την υπερνομαρχία Αθήνα - Πειραιά και μέχρι τις 12.00! Εκεί θα στρέφεται η συζήτηση. Θα δείχνουν πολύ λίγα πράγματα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Και εμείς αμφιβάλλουμε αν θα υπάρχουν κανάλια εκεί που θα είναι ο Χαλβατζής και ο Παφίλης να τους παίρνουν δηλώσεις για τα αποτελέσματα. Πολύ αμφιβάλλουμε, διότι απ' ό,τι μάθαμε θα είναι 2λεπτες τοποθετήσεις κάποιων δημάρχων βασικών πόλεων, αυτών που θα είναι πρώτοι, ενδεχομένως. Εχω και μια πληροφορία, ότι ο κ. Λαλιώτης μάλλον έχει κλείσει από τώρα να κάνει δήλωση πριν τις 12.00, ότι κρίθηκε η μάχη των εκλογών και τελειώσαμε. Τουλάχιστον έχω υπόψη μου ότι υπάρχει ένα τέτοιο σκηνικό.

Η μάχη κρίνεται παντού, σε όλη την Ελλάδα. Και στην Κρήτη και στην Κεφαλονιά και στον Εβρο, παντού. Εμείς αυτό το κριτήριο έχουμε και έτσι θα κρίνουμε την εκλογική μάχη».

Απαράδεκτο να μη γίνει το «debate»

Κληθείσα να σχολιάσει την αναβολή της προχτεσινοβραδινής συζήτησης σε τηλεοπτικό κανάλι, λόγω άρνησης της Φ. Γεννηματά να συμμετέχει επικαλούμενη την απουσία του Γ. Καρατζαφέρη, η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε: «Κατά τη γνώμη μου δεν είχε δικαίωμα να το κάνει, με την εξής έννοια: Οπως και να το κάνουμε είναι υποψήφια του κυβερνητικού κόμματος, έτσι δεν είναι; Δεν είναι υποψήφια ενός κόμματος μικρού - δε χωρίζω εγώ τα κόμματα, αλλά είναι του κυβερνητικού κόμματος.

Αν από τη στάση τη δική μας, του ΚΚΕ, κρινόταν η συμμετοχή όλων των άλλων, εμείς θα πηγαίναμε, ακόμα και αν δε μας άρεσε ο διπλανός μας συνομιλητής ή αν κάποιος επέλεξε να μην πάει. Αν κρινόταν από τη δική μας στάση.

Κοιτάξτε, κι εμείς έχουμε στιγμές που μερικά πράγματα μπορεί να μην μας αρέσουν, αλλά πάμε. Γιατί αν ένας δεν πάει, άλλος δεν πάει, συμπαρασύρεις και όλους τους άλλους. Και έχω μάθει ότι και την Πέμπτη το βράδυ, στην κρατική τηλεόραση, δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει το debate. Κάτι με τις απεργίες, κάτι μ' εκείνο, κάτι με το άλλο, δεν είναι δεδομένο. Οποιος αποφασίζει να κατέλθει στη μάχη των εκλογών, πρέπει να τα δέχεται όλα. Τα έχουμε λουστεί, όλοι ξεκινήσαμε κάποτε για πρώτη φορά.

Ολοι πηγαίναμε και αντιμετωπίζαμε έναν πόλεμο. Δεν είναι εκεί το θέμα. Είναι απαράδεκτο να μην γίνει το debate με τους επικεφαλής Αθήνας - Πειραιά. Εάν δεν ήταν το πανελλαδικό θέμα η Αθήνα και ο Πειραιάς θα έλεγα, να μην υπάρχει, δε χάθηκε ο κόσμος. Ας δείξουμε και την Αχαΐα, ας δείξουμε και την Καβάλα. Η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη είναι μόνο; Εγώ δε βλέπω τίποτα άλλο παρά Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιά. Αυτά κυριαρχούν στα debate. Δεν ξέρω γιατί η τέτοια επιλογή. Είχαμε τη "17Ν" μέχρι σήμερα, τώρα δε μένει χώρος ούτε για τις εκλογές!».

Ενιαία η στάση μας στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο

Ερωτώμενη για τη στάση του Κόμματος στο δεύτερο γύρο, η Αλέκα Παπαρήγα κατηγορηματικά τόνισε: «Κατ' αρχήν θα επιμείνω. Εμείς θα κρίνουμε τα αποτελέσματα τα δικά μας, των άλλων κομμάτων, των άλλων συνδυασμών πανελλαδικά. Δεν εξαιρούμε κατοίκους περιοχών ή πόλεων, δεν τους βγάζουμε απ' έξω. Θα τα κρίνουμε επίσης ενιαία και στον α΄ και στο β΄ γύρο. Πιθανόν στον α΄ γύρο να καταγράφονται καλύτερα οι τάσεις, αλλά και ο β΄ γύρος για μας έχει μεγάλη σημασία.

Εμείς έχουμε εξηγήσει το εξής: Εχουμε μια γενική πολιτική θέση ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές στρατηγικής σημασίας. Μπορεί να υπάρχουν φυσιογνωμικές, ιστορικές κλπ., αλλά αυτά δεν παίζουν ρόλο. Επίσης, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό που λέμε απεγκλωβισμό των εργαζομένων από τη λογική των μονόδρομων. Επομένως, πρέπει να έχει μια συνέπεια αυτή η στάση μας. Και αυτή θα εκδηλωθεί βεβαίως και στους δύο γύρους.

Αν τα αποτελέσματα βγάλουν σε κάποιες περιοχές ένα άλλο αποτέλεσμα, που δεν έχει να κάνει με αυτό το κλασικό, και ενδεχομένως υπάρχουν εγγυήσεις (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών), αν υπάρχει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, που δεν είναι της κλασικής εικόνας, αυτό θα το δουν συγκεκριμένα και οι Οργανώσεις.

Πάντως, όσον αφορά στην πολιτική μας θέση είναι αυτή που λέμε και δεν τη διαφοροποιούμε και δεν την αλλάζουμε.

Να σας πω επιπλέον ότι εμείς - δε θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, περίπου 100 - είναι περιοχές, δήμοι δηλαδή, όπου στηρίζουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι κοντά μας, ή κατά κάποιο τρόπο της συνεργασίας. Είναι ανεξάρτητοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είναι εκτεθειμένοι μέχρι τώρα σε τίποτα. Στηρίζουμε και αυτούς τους ανθρώπους με την αίρεση να δοκιμαστούν στην πορεία. Το είχαμε κάνει και στις προηγούμενες εκλογές. Αλλους τους ξαναστηρίζουμε αυτούς τους ανεξάρτητους, άλλους αποσύραμε τη στήριξη, διότι δε δικαίωσαν την πρότασή μας.

Επομένως, για να πούμε εμείς "ψηφίστε κάποιον", με τον οποίο δεν έχουμε σχέσεις συνεργασίας - γιατί κριτήριο δεν είναι να είναι κομμουνιστής - πρέπει να έχουμε κάποιες εγγυήσεις. Εάν δεν έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε ευθύνη. Τι να πούμε δηλαδή; Εξαντλήσαμε τα περιθώρια και στον α΄ γύρο. Δε μας αρέσει να λέμε "λευκό" και "άκυρο", αλλά δε φταίμε κι εμείς όταν δημιουργούνται διλήμματα σε περιοχές.

Εμείς καλούμε το λαό να περιορίσει τα διλήμματα στο β΄ γύρο και να διαμορφώσει κάποιες καταστάσεις όπου να υπάρχουν δύο πραγματικά αντίθετες πολιτικές και να μπορεί ο καθένας να κρίνει αν θα πάει έτσι ή αλλιώς. Αυτή είναι η θέση μας. Επομένως, μιλάμε τώρα για το κύριο που πρέπει να γίνει στον α΄ γύρο για να εξουδετερωθούν τα διλήμματα στο β΄ γύρο».

Η κυβερνητική πολιτική εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ

Σχόλιο της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση Λαλιώτη για την πορεία του Πολυτεχνείου

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόταση του Κ. Λαλιώτη για κοινή πορεία τη μέρα του Πολυτεχνείου και για το αν αυτή εξυπηρετεί κάτι, στη βάση και του ότι πρέσβης των ΗΠΑ σε ανύποπτο χρόνο είχε ζητήσει από το ΚΚΕ να μην κατευθύνεται η πορεία προς την πρεσβεία, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Κοιτάξτε, ολόκληρη η κυβερνητική πολιτική είναι πολιτική η οποία εξυπηρετεί απολύτως τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και νομίζω, ότι δεν είναι καμιά αποκάλυψη αυτή που κάνω, το λένε επισήμως οι ίδιοι.

Το 1991, δηλαδή λίγους μήνες μετά το Συνέδριο του Κόμματος και την εκλογή μου ως Γενικής Γραμματέως, δέχτηκα την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή. Μου ζήτησε μια εθιμοτυπική συνάντηση και φυσικά τη δέχτηκα και μου είπε, ότι σας παρακαλώ πάρα πολύ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να φροντίσει η πορεία του Πολυτεχνείου, που ήταν να γίνει ύστερα από λίγο, να μη φτάσει μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Να μην ξύνουμε πληγές του παρελθόντος.

Και του απάντησα, ότι η πορεία όσον αφορά εμάς, μπορεί να πάψει να πηγαίνει στην αμερικανική πρεσβεία όταν σηκωθείτε και φύγετε από την Ελλάδα, όταν πάρετε τις βάσεις σας, τα πυρηνικά κλπ., τότε πραγματικά θα μπορεί κανείς να μιλήσει για λήθη του παρελθόντος. Αλλά όσο το παρόν είναι τέτοιο, όσον αφορά εμάς - δεν μπορούμε να επιβάλλουμε εμείς στις πρυτανικές αρχές πού θα πηγαίνει η πορεία - εμείς θα προτείνουμε να πηγαίνουμε όλοι στην αμερικανική πρεσβεία.

Και υποθέτω, ότι όταν έφτασε - με συγχωρείτε, δεν μπορώ να μην το πω - ο Αμερικανός πρεσβευτής σ' εμένα να το πει αυτό, που δεν ξέρω, θα έπρεπε πολύ να το σκεφτεί για να το πει, ήξερε με ποιους έχει να κάνει. Καταλαβαίνετε τώρα τι γίνεται όσον αφορά στις πιέσεις στο κυβερνητικό κόμμα. Δε φαντάζομαι εκεί να μην τους έχει πει τίποτα ή να φανταζόταν ότι έχει περισσότερο θάρρος μαζί μου, δε νομίζω. Το ρισκάρισε ο άνθρωπος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ