ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα να τους σαρώσει η λαϊκή αγανάκτηση

Καταλήχθηκε χτες και ψηφίζεται οριστικά την Τρίτη το νομοσχέδιο που καταργεί κάθε έννοια συλλογικής διαπραγμάτευσης στην καπιταλιστική αγορά εργασίας

Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει τη λύση μπροστά στα χειρότερα που έρχονται, με οργάνωση της πάλης, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση
Μόνο ο λαός μπορεί να δώσει τη λύση μπροστά στα χειρότερα που έρχονται, με οργάνωση της πάλης, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση
Η κυβέρνηση κατάργησε χτες με μια μονοκοντυλιά τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, αποφασίζοντας να στείλει εκατομμύρια εργαζόμενους στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Με τα νομοσχέδια που προωθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να απολύει όσους εργάτες θέλει, όποτε θέλει. Ταυτόχρονα, τσακίζει τους μισθούς των εργατοϋπαλλήλων στις πρώην ΔΕΚΟ και φορτώνει νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες του λαού.

Η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου επικύρωσε την αφαίρεση δικαιωμάτων δεκαετιών, προσφέροντας στο μεγάλο κεφάλαιο ακόμα φτηνότερα εργατικά χέρια. Ο πρωθυπουργός, με τον πλέον κυνικό και προκλητικό τρόπο, αναφερόμενος στο τερατούργημα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και προσβάλλοντας τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, ισχυρίστηκε σύμφωνα με διαρροές:

«Μ' αυτό το νομοσχέδιο ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Είναι πρόκληση για το συνδικαλιστικό κίνημα να τοποθετηθεί για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας»!

Το πολυνομοσχέδιο - τερατούργημα, με τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Βασικά σημεία διατάξεων για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και φορολογικά μέτρα», κατατέθηκε χτες στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα συζητηθεί τη Δευτέρα σε μια μόνο συνεδρίαση στη αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα έρθει στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου την Τρίτη, οπότε και θα ψηφιστεί, για να τεθεί σε πλήρη ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Προπαγάνδα και παραπλάνηση

Συνεχίζουμε τον «καταιγιστικό ρυθμό με τον οποίο προωθούμε νομοσχέδια που επιφέρουν αλλαγές (...) Νομοσχέδια που όλα τους συνιστούν καθοριστικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις για τη λειτουργία της οικονομίας μας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, καλώντας τα κυβερνητικά στελέχη να ανεβάσουν στροφές στην αντιλαϊκή επίθεση.

Την ίδια ώρα, υπουργοί της κυβέρνησης επιχειρούσαν να παραπλανήσουν το λαό ότι θα υπάρξουν κάποιες επιπλέον «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα για το «τελικό περιεχόμενο», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τις λαϊκές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε προηγηθεί του Υπουργικού Συμβουλίου, μεταξύ του Γ. Παπανδρέου και του επιτρόπου της ΕΕ, Ολι Ρεν, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων όλες οι ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και υπήρξε «απόλυτη συμφωνία» για το τελικό πλαίσιο του νομοσχεδίου που εγκρίθηκε χτες.

Κυβερνητικά στελέχη και αστικά ΜΜΕ επιχείρησαν μάλιστα να εμφανίσουν τον πρωθυπουργό σαν «σκληρό διαπραγματευτή» απέναντι στην τρόικα για το θέμα των μισθών και των εργασιακών, θέλοντας να συγκαλύψουν ότι η κυβέρνηση είχε καταλήξει στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου σε αγαστή συμφωνία με ΕΕ και ΔΝΤ.

Ενιαία γραμμή ενάντια στο λαό

Το ταξικό έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων προσυπέγραψαν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, με την Λ. Κατσέλη να φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο - λαιμητόμο «μηχανισμό προστασίας των εργαζομένων»! Οπως υποστήριξε, στηρίζοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, «τα πάντα εξαρτώνται από τη μαχητικότητα των εργαζομένων».

Σε μια προσπάθεια να μην επωμιστούν τις πολιτικές ευθύνες και να συντηρήσουν το βολικό παιχνίδι του καλού και του κακού στο εσωκομματικό πεδίο, υπήρξαν υπουργοί που απέφυγαν να τοποθετηθούν επί του νομοσχεδίου, στηρίζοντας όμως την άμεση προώθησή του.

Σύμφωνα πάντα με διαρροές που έγιναν μετά το τέλος του Υπουργικού, οι Π. Μπεγλίτης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Φ. Γεννηματά διατύπωσαν επιφυλάξεις για τις «ρυθμίσεις», χωρίς όμως να ταχθούν κατά της εφαρμογής του.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, αναφερόμενος στις ανατροπές στις ΔΕΚΟ, υποστήριξε ότι «καλύτερα θα ήταν να τις είχαμε κλείσει εδώ που φτάσαμε. Αλλά εμείς επιλέξαμε τον εξορθολογισμό τους».

Στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ακόμα ο νέος επενδυτικός νόμος, που προσφέρει ζεστό χρήμα και γενναίες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Επίσης, το νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς και το νομοσχέδιο για τη δημιουργία φορέα για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλάτες στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Φραστικούς μόνο «αστερίσκους» περιλαμβάνει ο αντίλογος στα νομοσχέδια που ενέκρινε χτες η κυβέρνηση

Ουσιαστική στήριξη στη σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ οι φραστικές ενστάσεις που εκφράζει είναι εκ του ασφαλούς και δημαγωγικές.

Η γραμμή της συναίνεσης εκφράστηκε και με άτυπη «υπερψήφιση» της σωρείας των νομοσχεδίων που πέρασαν χτες από το υπουργικό συμβούλιο, για τα οποία η ηγεσία της ΝΔ έδωσε σαφώς και εκ των προτέρων το «πράσινο φως». Την ίδια στιγμή, με φραστικούς «αστερίσκους» επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να διασωθεί από την οργή τους.

Χαρακτηριστική της στάσης της ΝΔ είναι η ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του είναι αντίθετο «με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα που επιχειρεί η κυβέρνηση με το σχετικό νομοσχέδιο». Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί δεδομένη και υποστηρίζει την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως προβλέπει το μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει την εκ περιτροπής εργασία και γενικότερα τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με γνώμονα πάντα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Η υποκρισία της ηγεσίας της ΝΔ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στηρίζει τη φραστική αντίθεσή της στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα στην εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνο για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας». Κρύβει βέβαια ότι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και η κατάργηση των συλλογικών διαμορφώθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ - ΕΕ - ΕΚΤ) και βέβαια την κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Ο. Ρεν δήλωσε χτες στην Αθήνα ότι είναι σημαντικό «οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να συνδέονται με την παραγωγικότητα και να εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα είναι ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος»...

«Ναι» σε ό,τι ενισχύει το κεφάλαιο

Από την άλλη, η ΝΔ αξιοποιεί την ευκαιρία για να πλειοδοτήσει σε φιλομονοπωλιακά μέτρα, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη και η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές.

«Η ΝΔ πιστεύει ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα προέλθει από τη μείωση της φορολογίας και από τη σταδιακή αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας», υποστήριξε ο Π. Παναγιωτόπουλος, πιέζοντας για νέα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, εκφράστηκε η υποστήριξη στο νέο αναπτυξιακό νόμο, που πέρασε χτες από το υπουργικό συμβούλιο και προσφέρει πλήρη απαλλαγή φόρων για τις επιχειρήσεις για 6 - 8 χρόνια, επιχορηγήσεις κεφαλαίων, χαμηλότοκα δάνεια, κ.ο.κ. Ο αρμόδιος τομεάρχης, Κ. Χατζηδάκης, υπενθύμισε ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε ταχθεί υπέρ ενός νέου αναπτυξιακού νόμου, που δίνει έμφαση στα φορολογικά κίνητρα, ενώ πλειοδοτώντας ζήτησε να αξιοποιηθούν και τα υπόλοιπα «αναπτυξιακά εργαλεία», όπως το ΕΣΠΑ, το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και ο περιορισμός του δημοσίου...

Υποκριτική είναι η αντίθεση της ΝΔ στην «εύκολη και άδικη» - όπως τη χαρακτήρισε - λύση της οριζόντιας περικοπής των μισθών των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τομεάρχη Μεταφορών, Στ. Καλαφάτη, στην οποία υποδεικνύεται ως σωστός δρόμος «ο εξορθολογισμός της διοίκησης κάθε ΔΕΚΟ, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ», ενθαρρύνοντας ουσιαστικά τις απολύσεις και τις αυξήσεις στις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τη γυναίκα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «100 χρόνια από την καθιέρωση της 8ης του Μάρτη ως ημέρα της γυναίκας», διοργανώνουν τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Β' της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ