ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 1997
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο Κ. Σημίτης δεν έχει παράπονα

Ο Κ. Σημίτης "αποκάλυψε", επιτέλους, ποια αντιπολίτευση θέλει, ποια αντιπολίτευση αρμόζει στην κυβέρνησή του. Την αντιπολίτευση που, όπως είπε στην ομιλία του στην ΚΟ, θα του υπενθυμίζει και θα τον... επικρίνει "γιατί καθυστερείτε". Παρ' όλα αυτά επιτέθηκε στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί στο σχέδιο "Καποδίστριας" - κατ' εξαίρεση - δεν κράτησε αυτή τη στάση.

Ομολογουμένως, αδίκησε την ηγεσία της ΝΔ, η οποία έχει "αναπροσαρμόσει" κατά τρόπον εποικοδομητικό και υπεύθυνο και κατ' εξοχήν νεοφιλελεύθερο, την αντιπολιτευτική τακτική της. Η "φθινοπωρινή επίθεση" της ΝΔ, η οποία αποκρυσταλλώθηκε μετά από πολύμηνη κυοφορία, εκδηλώθηκε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, προκαλώντας αισθήματα ικανοποίησης και ευφορίας στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την οικονομική ολιγαρχία. Επιγραμματικά θα μπορούσε να αναφερθούν ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα. "Επέκρινε" την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί - τέτοια θέλει να ακούει ο Κ. Σημίτης - τη σύναψη των προγραμματικών συμφωνιών των ΔΕΚΟ με "εγχώριες" επιχειρήσεις, επικρότησε την απόφαση για κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων υπηρεσιών, πλειοδότησε υπέρ της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών, της Ολυμπιακής, κ.ά. Παράλληλα, πρόσφερε απλόχερη υποστήριξη στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη και κυρίως στις ίδιες τις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση του 8ωρου, συλλογικών συμβάσεων, μερική απασχόληση, κ.ά.). Στα "επιμέρους" θέματα δεν παρέλειψε να προσφέρει την απαραίτητη βοήθειά της στην κατάργηση της επετηρίδας, στη λειτουργία των εσωτερικών κανονισμών στα ΑΕΙ μέσω της μηνυτήριας αναφοράς του Στ. Μάνου. Η στάση της απέναντι στον "Καποδίστρια" είναι περισσότερο προσεκτική - διαφωνία επί της διαδικασίας, σύμπλευση επί της ουσίας - ακριβώς γιατί έχει στραμμένο το βλέμμα στις δημοτικές εκλογές και προσπαθεί να "ψαρέψει" ό,τι μπορεί από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά, η ηγεσία της ΝΔ προτιμά να προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση, διατυπώνοντας επιφυλάξεις στην άκριτη υποταγή στα κελεύσματα των ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει τη "διαπραγματευτική θέση της χώρας". Ταυτόχρονα, επωφελείται για να παρουσιάζει ένα πατριωτικό προφίλ.

Αριστη συνεργασία

Προκειμένου να ανταποκριθεί στην "υπεύθυνη και όχι λαϊκιστική στάση", όπως επαίρεται συχνά ο Κ. Καραμανλής, η ηγεσία της ΝΔ πήρε και τα απαραίτητα "οργανωτικά" μέτρα. Αποκατέστησε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των "σκιωδών υπουργών" της και των πραγματικών του ΠΑΣΟΚ, καθιερώνοντας επαφές και συναντήσεις και παρέχοντας διευκολύνσεις, όπως η παροχή όλων των απαραίτητων υπηρεσιακών εγγράφων. Μέσα σε αυτό το κλίμα άριστης συνεργασίας που οικοδομείται μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων - που δεν υστερεί καθόλου από μια μορφή συγκυβέρνησης, όπου η ΝΔ στηρίζει έμπρακτα την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σε αυτή - ήταν εύλογο ο Μ. Εβερτ, γνωστός οπαδός των κεντροδεξιών σεναρίων, να σπεύσει να προσφέρει χείρα βοηθείας στον Ευ. Βενιζέλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Παρ' όλα αυτά η Ρηγίλλης συνεχίζει να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι έχει σημαντικές διαφορές από την κυβερνητική πολιτική, και μάλιστα ότι διαθέτει "εναλλακτική λύση".

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φροντίζει συχνά στις ομιλίες του να παρουσιάζει το περίγραμμα και τους άξονες αυτής της "εναλλακτικής λύσης". Επειδή όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι δε γίνεται ιδιαίτερα πιστευτός, κυρίως από τους δικούς του, και κινδυνεύει να γίνει γραφικός, προτιμά να εμφανίζει ως συγκριτικό πλεονέκτημα του κόμματός του, το ότι θα είναι "περισσότερο αποτελεσματικοί", γιατί, κυρίως δεν έχουν, όπως το ΠΑΣΟΚ, άμεση εξάρτηση από τον κρατικό μηχανισμό και άρα μπορούν να συγκρουστούν για να τον περιορίσουν. Η οικονομική ολιγαρχία όμως προτιμά να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, γιατί, όπως δήλωσε και ο μεγαλοεπιχειρηματίας Παν. Κουτσίκος, μπορεί και επιβάλλει τα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς "κοινωνική αναταραχή".

Νεοσυντηρητική "επανίδρυση"

Ακριβώς επειδή είναι έτσι τα πράγματα, ο Κ. Καραμανλής προσφεύγει, αντιγράφοντας και εδώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στο γνωστό πυροτέχνημα της "επανίδρυσης" της ΝΔ. Δεν έχει επιλέξει ακόμα, όπως φαίνεται, την εσωκομματική διαδικασία με την οποία θα επικυρώσει τη στροφή προς σκληρότερες νεοσυντηρητικές επιλογές, αλλά έχει μάλλον προσδιορίσει τις "βασικές προτεραιότητες", οι οποίες εναρμονίζονται με την τρέχουσα αντιπολιτευτική τακτική. Ποιες είναι αυτές οι προτεραιότητες; Πρώτο. Το κράτος πρέπει να επανέλθει στον αρχικό του προορισμό και "να ανταποκριθεί στους φυσικούς του ρόλους, τάξης, ασφάλειας, πρόνοιας, ελέγχου και εποπτείας των κανόνων δικαίου συμπεριφοράς και δραστηριότητας" (ομιλία Κ. Καραμανλή σε ημερίδα του περιοδικού "Οικονομική και Βιομηχανική Επιθεώρηση"). Πρόκειται για το γνωστό"κράτος - στρατηγείο" του Κ. Σημίτη, από τον οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει... Στην κατεύθυνση αυτή προτείνει "δημοσιονομική εξυγίανση, συγκράτηση και περιστολή της δημόσιας δαπάνης" και μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, προφανώς για τους "επενδυτές". Δεύτερο. "Διαρθρωτικές αλλαγές και ταχεία προώθηση των παρεμβάσεων υποδομής", που σημαίνει "γρήγορες και ευρείες αποκρατικοποιήσεις", ελαστικοποίηση των σχέσεων παραγωγής, κλπ.

Πραγματικά ο Κ. Σημίτης δεν μπορεί να έχει παράπονα από την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Οπως δεν έχουν τα "μεγάλα αφεντικά", που ενθαρρύνουν τον Κ. Καραμανλής να περιμένει "τη σειρά του", όπως περίμενε και ο Μ. Εβερτ...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΣΥΝ
Αναζητήσεις στο δρόμο του "εκσυγχρονισμού"

Στο προσκήνιο επανήλθε την περασμένη βδομάδα η υπόθεση της "Κεντροαριστεράς". Η ανησυχία που εξέφρασε κυβερνητικό στέλεχος για την εξέλιξή των "λογοδοσμένων", πρέπει να θεωρηθεί μάλλον υπερβολική. Γιατί ο "έρωτας" για την "εκσυγχρονιστική" πολιτική δεν κρύβεται. Αυτό φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν τα στελέχη του ΣΥΝ το τελευταίο διάστημα. Οπότε μπήκαν "ορμητικά" στον από τον Τύπο διάλογο με την επανάληψη των "όρων" που πρόβαλε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, απλή αναλογική και... δημόσια τηλεοπτική συζήτηση, Σημίτη - Κωνσταντόπουλου για την Κεντροαριστερά!

Ασφαλώς, οι "όροι" Κωνσταντόπουλου δεν αλλάζουν την ουσία της πραγματικότητας, καθ' όσον ο ΣΥΝ στρατηγικά συμφωνεί και στηρίζει τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική στο όνομα της Ευρωενωσιακής προσήλωσης. Η όποια "προγραμματική αντιπολίτευση" του ΣΥΝ εξαντλείται, απλώς, σε επιμέρους πλευρές της πολιτικής αυτής και κυρίως στις διαδικασίες με τις οποίες προωθείται η κυβερνητική πολιτική (αδιαφάνεια, αυταρχισμός κλπ.). Αυτήν την πρακτική επιβεβαίωσε "χειροπιαστά" και πρόσφατα ο ΣΥΝ με την ουσιαστική στήριξη που παρείχε στο γνωστό ταξικό αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη - στον οποίο βρίσκει και θετικά και δυνατότητες - αδιαφορώντας για την ουσία του και το ότι οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της Παιδείας για τα παιδιά των εργαζομένων. Επίσης ο ΣΥΝ έχει αναδειχτεί σ' έναν από τους καλύτερους βαστάζους της κυβερνητικής επιχείρησης για να περάσει η αναγκαστική συνένωση των Κοινοτήτων, που προωθείται με το αυταρχικό αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο τον διαβόητο "Καποδίστρια", που οδηγεί σε ταχύτερη ερήμωση της υπαίθρου, όπως προωθείται και με τη νέα ΚΑΠ και, τώρα, με την "Ατζέντα 2000".

Αυτή η πολιτική, της μονόπλευρης σκληρής λιτότητας και της κατεδάφισης των κοινωνικοασφαλιστικών, εργασιακών δικαιωμάτων και άλλων κεκτημένων των εργαζομένων και του λαού γενικότερα, είναι δεδομένη και δεν την αντιπαλεύει η ηγεσία του ΣΥΝ, που παράλληλα είναι σύμφωνη με τον "κοινωνικό διάλογο" συμμετέχοντας και σ' αυτόν. Ετσι, η προβολή "όρων" από τον Κωνσταντόπουλο προσπαθεί να αποπροσανατολίσει από το ουσιαστικό γεγονός της στρατηγικής ταύτισης της πολιτικής του ΣΥΝ μ' αυτήν του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ουσία της εξελισσόμενης τακτικής για την "κεντροαριστερή" συνεργασία των εκλογών στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα η προβολή των "όρων" προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για τον πραγματικό τους ρόλο ως "αριστερό" δεκανίκι της διαβόητης "εκσυγχρονιστικής" κυβερνητικής πολιτικής και να γίνουν πιο πειστικοί ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών μαζών και την αμφισβήτηση της σημερινής πολιτικής και όλων όσοι την εκφράζουν ή την ανέχονται. Να εγκλωβίζουν στη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης" όσους αντιδρούν στον εκσυγχρονισμό του τζόγου και της αρπαχτής, ώστε να μην προσεγγίζουν την αναγκαιότητα της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης και την ανάγκη συσπείρωσης στα διάφορα μέτωπα πάλης με το ΚΚΕ ενάντια στην καταστροφική αυτή πολιτική.

Ολα αυτά, εκφράζονται στη συγκεκριμένη πρακτική της ηγεσίας και των στελεχών του ΣΥΝ. Στην πορεία προς τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, και με βάση τις κυοφορούμενες συνεργασίες, εμφανίζονται "διλήμματα" για τη μορφή τους, αν θα είναι κεντρική συμφωνία ή αν θα αποφασίσουν οι "τοπικές κοινωνίες". Εμφανίζονται λοιπόν και οι ανάλογες "διαφοροποιήσεις και κόντρες" επώνυμων στελεχών του ΣΥΝ: Του Μ. Παπαγιαννάκη που ζητά "χωρίς όρους και προαπαιτούμενα" διάλογο για τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, όταν ο Ν. Κωνσταντόπουλός - εκφράζοντας, έμμεσα πλην σαφώς, και την ανησυχία του για τον επιχειρούμενο διεμβολισμό του ΣΥΝ από το ΠΑΣΟΚ - προβάλει έστω για λόγους δημαγωγικούς κάποιους "όρους". Της Μ. Δαμανάκη - που στηρίχτηκε ανοιχτά και από τον βουλευτή του ΣΥΝ Δανέλη - για "υπέρμετρη" αντιπολιτευτική του ΣΥΝ στη Βουλή κατά της κυβέρνησης και που, όπως φοβάται, ξεπερνά την "προγραμματική" Συνασπισμιακή αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι "όροι και οι προϋποθέσεις" της ηγεσίας του ΣΥΝ αποδεκνύονται "φύλο συκής", καθώς ουσιαστικά δεν εμποδίζουν το διάλογο. Ηδη έγινε συνάντηση των ΝΕ Αθήνας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ενόψει της συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές. Οι δύο οργανώσεις βρήκαν πολλά κοινά σημεία - δεν αναφέρθηκε, για την ακρίβεια, καμιά πολιτική διαφωνία, ούτε στις πολιτικές θέσεις τους για το δήμο, ούτε για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική που ρημάζει τους δήμους και τις κοινότητες. Ο κοινός στόχος βρέθηκε. Συνεργασία ενάντια στο δεξιό δήμαρχο Αθήνας Δ. Αβραμόπουλο, αλλά, βεβαίως, στην ίδια ρότα της "εκσυγχρονιστικής" κυβερνητικής πολιτικής. Αλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το... χαμόγελο της Μαρίας θεωρήθηκε αρκετό για το άνοιγμα του κοινού δρόμου στον πρώτο δήμο της χώρας. Ανεξάρτητα δε από την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος και την προοπτική του, η ουσία παραμένει. Η εκσυγχρονιστική πολιτική εφαρμόζεται στη ζωή κάνοντας το βίο των εργαζομένων αβίωτο, η ηγεσία του ΣΥΝ στρατηγικά συμφωνεί και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων από την πραγματικότητα επιχειρείται από την ηγεσία του ΣΥΝ με μεγάλη συνέπεια. Μόνο που λογαριάζουν όλοι μαζί χωρίς τον ξενοδόχο. Ο λαός δε θα ανεχτεί κανέναν "εκσυγχρονισμό", είτε "αριστερό", είτε, "προοδευτικό" είτε όπως αλλιώς βαφτίζεται, απ' όπου και αν προέρχεται. Ο δικός του δρόμος είναι ο δρόμος της πάλης ενάντια στην "εκσυγχρονιστική" πολιτική των πολυεθνικών.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Επανόρθωση

Στο άρθρο "Στρατηγικές και τακτικές εξόντωσης του ΚΚΕ στην περίοδο 1950 - 55" ("Ρ", 5.10.97, σελ. 10 - 12), γράφεται (σελ. 11) ότι ο Α. Ν. 375 χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην υπόθεση Μπελογιάννη. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι ο νόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την ημέρα της δημοσίευσής του, στην υπόθεση Ν. Νικηφορίδη, στη Θεσσαλονίκη. Ο Ν. Νικηφορίδης κατηγορήθηκε ότι ήταν όχι μόνο "αμετανόητος κομμουνιστής" αλλά και "αρχηγός φιλειρηνικού μετώπου", καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5.3.1951, μαζί με δυο άλλους κρατουμένους, τότε 17 χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ