ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πασχίζει να πείσει ότι δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο

Ο «καθαρός διάδρομος δεκαετίας», που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε ως «κοινό στόχο» ΔΝΤ και κυβέρνησης, θα είναι «καθαρός» από εργατικά δικαιώματα

Eurokinissi

Ο «καθαρός διάδρομος δεκαετίας», που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε ως «κοινό στόχο» ΔΝΤ και κυβέρνησης, θα είναι «καθαρός» από εργατικά δικαιώματα
Τη σημασία που η εγχώρια αστική τάξη αποδίδει στη διευθέτηση του χρέους, καθώς θα της εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης της κερδοφορίας της απ' τον κρατικό κορβανά, επιβεβαίωσε η σχεδόν μονοθεματική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χτες απ' τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο.

Μεταξύ των άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η χώρα μπαίνει σε φάση ανάκαμψης» και επιχαίροντας για την υλοποίηση και απόδοση των αντιλαϊκών μέτρων, δήλωσε ότι «η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ενισχύει την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει τάχιστα (...) η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

Επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκέμβρη, αλλά και η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού και υποδαύλισης του δικομματικού καβγά ενώπιον του κεφαλαίου για το μείγμα διαχείρισης, δήλωσε ότι «αλλαγή της συμφωνίας και 4ο μνημόνιο επιδιώκει η ΝΔ... Η πολιτική της αυτή δεν είναι επικίνδυνη για την κυβέρνηση, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα και για την ίδια την ελληνική οικονομία».

Στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε για το ενδεχόμενο υπογραφής 4ου μνημονίου, που πηγάζει απ' τις συγκεκριμένες δηλώσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ που δείχνουν προς νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο Δ. Τζανακόπουλος αντί άλλης απάντησης δήλωσε ευθαρσώς ότι είναι «κοινός στόχος να μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας, ίσως και παραπάνω, έτσι ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μια κοινή συμφωνία». Ακόμα, πρόσθεσε ότι «η συμφωνία του Ιουλίου - Αυγούστου του 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να συνδέσει την επίσκεψη Ομπάμα αποκλειστικά με την υπόθεση του χρέους, υποβαθμίζοντας όλα τα άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που αυτή υπηρετεί και σχετίζονται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο με τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τον πόλεμο στη Συρία, το ρόλο της Ελλάδας στο πλαίσιο του κυνηγητού της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, με δεδομένη τη συμμετοχή της, αλλά και την ύπαρξη στη χώρα μας διαφόρων ΝΑΤΟικών επιτελείων, του στρατηγείου στη Λάρισα και της βάσης στη Σούδα. Με κινδύνους, βεβαίως, για το λαό από μια βαθύτερη εμπλοκή. Ετσι, τη χαρακτήρισε «υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας», επειδή «ο Αμερικανός Πρόεδρος (...) θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος» και επειδή «ο ρόλος των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αυξημένος. Μία δήλωση του Προέδρου Ομπάμα δεν είναι ποτέ απλώς μια δήλωση, αλλά είναι και μια πολιτική πίεση, έτσι ώστε να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους».

Επανέλαβε την κριτική προς τη ΝΔ ότι «επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης», «καρφώνοντάς» την στο κεφάλαιο ότι «δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση».

Τέλος, σε ερώτηση για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ότι «υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και στο επόμενο διάστημα είναι πιθανή και μια επικοινωνία εκ μέρους του πρωθυπουργού με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».


ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Τροφή στα σενάρια αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας

Νέα τροφή στα σενάρια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού με επίκεντρο, στην παρούσα φάση, την εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, έδωσε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real».

Στον απόηχο της πρόσφατης διαφοροποίησης του τ. προέδρου του κόμματος, Ευ. Βενιζέλου, από τους χειρισμούς της νυν ηγεσίας στο ζήτημα του ΕΣΡ, της διαφωνίας του να υπάρξει επαναπροσέγγιση ΠΑΣΟΚ - Γ. Παπανδρέου και των δηλώσεών του ότι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προτιμά να κερδίσει τις εκλογές η δεύτερη και όχι μια παράταξη «που δημιουργεί καθεστώς και επιτίθεται στη Δικαιοσύνη», η Φ. Γεννηματά είπε ότι στο θέμα του ΕΣΡ ο Βενιζέλος εξέφρασε την «προσωπική του άποψη». «Οταν εγώ δίνω τη μάχη της πολυφωνίας, δεν μπορώ να μην το επιτρέπω στο εσωτερικό του κόμματός μου. Ομως, στο δημόσιο λόγο όλοι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις που παίρνονται δημοκρατικά», συνέχισε.

Πρόσθεσε με νόημα: «Κανένας δεν μπορεί να βάζει το "εγώ" μπροστά από το "εμείς" (...) ούτε μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε αυτήν την πορεία ανάκαμψης της δημοκρατικής παράταξης». Αλλωστε, δεν απέκλεισε να ξανασυναντηθεί με τον Παπανδρέου.

Στην επισήμανση ότι η απάντησή της ακούγεται και σαν προειδοποίηση, η Γεννηματά ανέφερε: «Το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, έχουμε ένα διήμερο συναντήσεων και διαδικασιών των κομματικών μας οργάνων (σ.σ: ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης). Εκεί ακριβώς θα επιβεβαιωθεί και θα επικυρωθεί από όλους η γραμμή του αυτόνομου πόλου, της εθνικής γραμμής που έχει ανάγκη η χώρα και της εθνικής συνεννόησης που χρειάζεται, για να επιτευχθεί αυτή η εθνική γραμμή. Το μήνυμα από το οδοιπορικό που μεταφέρω - γιατί έχω κάνει περιοδείες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα - είναι ότι θα πρέπει όλοι να μαζέψουν τις αδέσποτες προσωπικές τους φιλοδοξίες».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Καβγαδάκια στα «απόνερα» της συναίνεσης για ΕΣΡ

Μετά τα παζάρια και τη συμφωνία που επετεύχθη προχτές το απόγευμα σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση που «εισάκουσαν» τις προτροπές του κεφαλαίου να κλείσουν τα δευτερεύοντα μέτωπα όπως αυτό και να ασχοληθούν με τα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, συνέχισαν χτες την ψευτοαντιπαράθεση για το ποιος υποχώρησε πιο πολύ, προκειμένου αυτή να επιτευχθεί και ποιος είναι ο καλύτερος υπερασπιστής των «θεσμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, επανέλαβε χτες την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αναφέροντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού «παρά τη διαρκή υπονόμευση από την αξιωματική αντιπολίτευση». Οπως εξήγησε, το ΕΣΡ αναλαμβάνει να καθορίσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα όσο και το τίμημα των αδειών, ακόμα και τον αριθμό τους όπως άφησε να εννοηθεί.

Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στη ΝΔ ότι «κάτω από τη γενική κατακραυγή που αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τη 10μηνη αδιαλλαξία της και να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση έστω και την τελευταία στιγμή».

Προσπαθώντας, εξάλλου, να αντικρούσει τα περί υποχώρησης της κυβέρνησης πρόσθεσε «να θυμίσω, εξάλλου, ότι μόλις τρεις μέρες πριν η ΝΔ έθετε ως προϋπόθεση τη συνολική κατάργηση του νόμου 4339/2015 για να συναινέσει στο ΕΣΡ. Μετά τη χθεσινή εξέλιξη είναι πια βέβαιο ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα προχωρήσει στη βάση του νόμου 4339/2015», ενώ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τα περαιτέρω, παραπέμποντας στις διαβουλεύσεις του ΕΣΡ και την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.

Η ΝΔ, από τη μεριά της, με τοποθέτηση του εκπρόσωπου Τύπου της, Γιώργου Κουμουτσάκου μίλησε για πάγια τακτική της κυβέρνησης «να παρουσιάζουν τις ήττες τους σαν νίκες. (...) Ομως, ένα είναι βέβαιο: Ο νόμος Παππά είναι παρελθόν. Επικράτησε η συνταγματική τάξη. Συγκροτήθηκε, όπως προτείναμε, Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κύρους. Διασφαλίστηκαν η ελεύθερη ενημέρωση, οι εργαζόμενοι και τα Δημόσια Εσοδα από τη λειτουργία των καναλιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ