ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ
Εσπασε τους εργοδοτικούς μηχανισμούς

Καθοριστική η συμβολή της στην επιτυχία της απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ

Με την ίδια ένταση που όλο το προηγούμενο διάστημα οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ δούλεψαν για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, έδωσαν και προχτές τη μάχη για την περιφρούρησή της. Οι απεργοί βρέθηκαν από το χάραμα στο «πόστο» τους, έξω από τις πύλες εργοστασίων, εισόδους ξενοδοχείων, πολυκαταστημάτων και άλλους τόπους δουλειάς, αναμετρήθηκαν αποφασιστικά με τους μηχανισμούς της εργοδοσίας, τράβηξαν δυνάμεις στον απεργιακό αγώνα και στις ταξικές συγκεντρώσεις.

Με εκατοντάδες απεργούς γέμισαν από τις 5.30 το πρωί οι πόρτες των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρετανία», «Κινγκ Τζορτζ» και «Αθενς Πλάζα» στο Σύνταγμα. «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», έγραφαν όλα τα πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας με τα οποία οι απεργοί «σφράγισαν» όλες τις εισόδους των ξενοδοχείων στο Σύνταγμα.

Η καταγγελία των απεργών για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή και την ένταση της κρατικής βίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος που αυτή σηματοδοτεί, ακουγόταν συνεχώς από την ντουντούκα, ενώ συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Δεν είναι τρομοκράτες εργάτες - μαθητές, είναι όσοι φυλάνε τις πολυεθνικές», αντηχούσαν στο Σύνταγμα. Λίγο μετά τις 8.30 οι εκατοντάδες απεργοί συγκροτήθηκαν σε ένα μαζικό μπλοκ και κατευθύνθηκαν με πορεία από την Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια. Αντίστοιχα η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε και σε αρκετά ακόμα ξενοδοχεία.

Στο Μέταλλο

Με αποφασιστικότητα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης και στον κλάδο του Μετάλλου, όπου απεργιακές φρουρές στήθηκαν μεταξύ άλλων στον «Καούση» (όπου φτιάχνονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου της Αθήνας, στην Ιερά Οδό). Με την πρωτοπόρα συμβολή των συνδικάτων Μετάλλου και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στάλθηκε ηχηρό μήνυμα αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια της «NISSAN», όπου μέχρι σήμερα καταγγέλλονται τουλάχιστον δέκα απολύσεις. Στις 7 το πρωί, όλες οι είσοδοι στην έδρα της εταιρείας στη λεωφόρο Καβάλας, έκλεισαν. Στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν, αναδείχτηκε η ανάγκη συσπείρωσης στο συνδικάτο, γιατί μόνο έτσι θα σπάσει η τρομοκρατία και η σιωπή που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία.

«Εχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά από τη σημερινή απεργία, αλλά και από τους άλλους αγώνες που έρχονται... Τα δισεκατομμύρια που βγάζει κάθε Θεοχαράκης τα βγάζει από τη δουλειά τη δικιά μας... Να παλέψουμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά, ενάντια στις απολύσεις, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας Δεν μπορεί να περιμένουμε κάθε Παρασκευή, να χτυπά το τηλέφωνο και να μαθαίνουμε σε ποιον λένε να περνά από το ταμείο της επιχείρησης και μετά το ταμείο ανεργίας...», τόνισε μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας, Κώστας Μυτιληνού.

Απάντηση στην τρομοκρατία

Δυναμική απάντηση πήραν οι εργοδοτικοί μηχανισμοί και στην «Elite». Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών από το Δέρμα, ήδη από προχτές η εργοδοσία και τα τσιράκια της απειλούσαν και προειδοποιούσαν ότι «αύριο (σ.σ. για χτες) δουλεύουμε κανονικά. Αλλιώς έρχονται Χριστούγεννα, θα έρθουν και απολύσεις...». Οι εργαζόμενοι όμως στην πλειοψηφία τους γύρισαν την πλάτη στους τρομοκράτες - εργοδότες και συμμετείχαν στην απεργία. Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε με επιτυχία και στην Καλλιθέα, όπου τα περισσότερα τσαγκαράδικα έκλεισαν, ενώ κλειστό παρέμεινε και το τσαγκαράδικο του ιδιοκτήτη «Αδρανίτογλου» στο Περιστέρι.

«Λουκέτο» επέβαλαν στις εταιρείες «PDS» (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) και «First Call» (εισπρακτική), οι απεργοί μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, που έδωσαν αποφασιστικά από το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης. Αντίστοιχη μάχη έδωσαν οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι στα πολυκαταστήματα «Πράκτικερ» Ταύρου και «Μάκρο» στο Ρέντη.

ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΗΣ «ΤΙΤΑΝ»
Αμείωτο το μακελειό στους τόπους δουλειάς

Τη δολοφονία του 123ου εργάτη από τις αρχές της χρονιάς καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Αλλος ένας εργάτης, ο 123ος από την αρχή της χρονιάς σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία, έχασε προχτές τη ζωή του, παλεύοντας για το μεροκάματο στη Θεσσαλονίκη. Ο θάνατός του επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στους τόπους δουλειάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαρκές μακελειό στο όνομα της κερδοφορίας της εργοδοσίας. Νεκρός είναι ο αρχιτεχνίτης Τάσος Χονδρόπουλος, εργαζόμενος σε εργολαβία του «ΤΙΤΑΝ», στην έξοδο της Θεσσαλονίκης προς Καβάλα.

Ο εργάτης ανέβαινε με το ασανσέρ στην υψικάμινο της τσιμεντοβιομηχανίας για να εκτελέσει εργασίες. Εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η ζώνη του πιάστηκε ανάμεσα στο ασανσέρ και στον τοίχο και τον τράβηξε, τεμαχίζοντάς τον. Το πτώμα του περιμάζεψε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με συνάδελφό του, το «ατύχημα» προκλήθηκε γιατί «είχε αποσυνδεθεί η φυσούνα από το ασανσέρ».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη δολοφονία ενός ακόμα εργάτη και σημειώνει: «Δεν πέρασαν λίγες ώρες από το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου καταγγέλθηκαν εκτός από τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα και οι καθημερινές δολοφονίες εργατών στους χώρους δουλειάς από την εργοδοτική αυθαιρεσία και η καταγγελία αυτή επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο». «Χρειάζεται να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι, να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας τους. Να ελεγχθούν άμεσα απ' όλους τους αρμόδιους φορείς οι συνθήκες του συμβάντος και να επιβληθούν οι αυστηρότερες κυρώσεις. Τέλος, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε εργολάβους θεωρούνται φθηνό - αναλώσιμο υλικό για τις εργοδοσίες» καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές και στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου η διοίκηση είχε εξαναγκάσει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας να δουλέψουν τη μέρα της απεργίας. Μια ομάδα εργαζομένων που απασχολεί η Τράπεζα κάποιες μέρες το μήνα, δίνοντας ως αμοιβή ψίχουλα, δούλευε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Τράπεζας, στο ασανσέρ που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υλικών. Ενας από τους εργαζόμενους σφηνώθηκε στα τοιχώματα του ασανσέρ από το υλικό που μετέφερε, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Οι συνάδελφοί του τον απεγκλώβισαν εγκαίρως και μεταφέρθηκε στο ΝΙΜΙΤΣ όπου τουλάχιστον μέχρι χτες ήταν διασωληνωμένος και σε καταστολή.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής καταγγέλλει τη διοίκηση της Τράπεζας για το «ατύχημα» και το καθεστώς εργασίας του εργαζόμενου. Απαιτεί η Τράπεζα να καλύψει άμεσα όλα τα έξοδα νοσηλείας και περίθαλψης του συναδέλφου, να προσληφθεί όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στο μόνιμο προσωπικό.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κερδίζουν τα δεδουλευμένα

Κατακτήσεις αποσπά ο απεργιακός αγώνας, που σηκώνουν στις πλάτες τους ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ

Θετικά αποτελέσματα καταγράφει ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών με την ακινητοποίηση των πλοίων εταιρειών της ακτοπλοΐας που κουρελιάζοντας τα στοιχειώδη ναυτεργατικά εργασιακά δικαιώματα, αρνούνταν ακόμα και να καταβάλουν τα δεδουλευμένα στα πληρώματα. Χτες το απόγευμα, η εταιρεία GE FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου και η ΝΕΛ του Βεντούρη αναγκάστηκαν τελικά να καταβάλουν τα χρήματα που όφειλαν στους ναυτεργάτες από μισθούς, αναδρομικά, έξτρα εργασίες και άλλα. Η απεργία συνεχίζεται στα πλοία της εταιρείας ΣΑΟΣ του Μανούση, που σημαίνει ότι παραμένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια Λαυρίου, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας τα πλοία του «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», «ΣΑΟΣ ΙΙ» και «ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ».

Την απεργία είχε υποχρεωθεί να κηρύξει η πλειοψηφία της ΠΝΟ κάτω από την αγωνιστική πίεση των ταξικών δυνάμεων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, την οποία ωστόσο υπονόμευε σε κάθε ευκαιρία. Τα δύο σωματεία και συνολικά οι ταξικές ναυτεργατικές δυνάμεις ήταν αυτές, οι οποίες σήκωσαν στις πλάτες τους όλη την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα. Καθοριστική ήταν η συμβολή και αλληλεγγύη των εργαζομένων του Πειραιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οπως προχτές το βράδυ στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», όπου συμπαρατάχτηκαν με τους ναυτεργάτες στον καταπέλτη, αποκρούοντας τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του εφοπλιστή Βεντούρη, προέδρου της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας. Ο εφοπλιστής, για να πιέσει το πλήρωμα του «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» έκοβε εισιτήρια σε επιβάτες τους οποίους καταδίκασε σε αφάνταστη ταλαιπωρία. Ορισμένοι από αυτούς αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο λιμάνι ολόκληρη τη νύχτα.

Μηνύματα αλληλεγγύης

Μηνύματα αλληλεγγύης για τη χτεσινή απεργία του ΠΑΜΕ και για τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα έφτασαν από τις Οργανώσεις CGTP-IN Πορτογαλίας και LAB (Συνδικάτα Χώρας Βάσκων - Ισπανία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ