Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο
INTIME NEWS |
Αποκαλύπτουν με συγκεκριμένα στοιχεία την υποβάθμιση που έχει γίνει «κανονικότητα» και κάλεσαν σε ένταση της πάλης και της διεκδίκησης απέναντι στη νέα προσπάθεια διάλυσης της ΠΦΥ.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ οι παρεμβάσεις βουλευτών του Κόμματος συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ.
«Η ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου είναι σε αντιλαϊκή - αντιδραστική κατεύθυνση», τόνισε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο, όπως είπε, το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής.
Εξήγησε ότι στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκονται οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης που εξειδικεύουν ζητήματα του Προσωπικού Γιατρού, οι οποίες όμως είναι με κατεύθυνση για παραπέρα σμπαράλιασμα της δημόσιας Υγείας και ειδικότερα της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο Γ. Λαμπρούλης στηλίτευσε και την κριτική των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση, τα οποία μιλούν περί «προχειρότητας», «βιασύνης» και «ανεπαρκούς κυβερνητικού σχεδιασμού».
«Προσπαθείτε να κρύψετε τη στρατηγική σας σύμπλευση με το πλαίσιο και τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί κοινή τους θέση να αντιμετωπίζεται, ουσιαστικά, η Υγεία με τη λογική κόστους - οφέλους, να μειώνονται οι κρατικές και ασφαλιστικές δαπάνες για την Υγεία του λαού, δηλαδή, «το πόσο λιγότερο θα στοιχίζει η υγεία της εργατικής τάξης στο αστικό κράτος».
Πρόσθεσε ότι την ώρα που η πρόληψη γίνεται ατομική ευθύνη των εργαζομένων και του λαού, ταυτόχρονα ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία κάνει πάρτι για τα κέρδη που βγάζει, δεδομένου ότι ο λαός αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υγεία του.
Αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε, σύμφωνα με τα οποία τα λαϊκά στρώματα βιώνουν μια «εφιαλτική πραγματικότητα», καθώς το 24% του πληθυσμού δεν μπορεί να κάνει ιατρικές εξετάσεις, το 49% είναι χωρίς γιατρό και το 70% χωρίς οδοντίατρο. Παράλληλα, οι δημόσιες δομές έχουν συρρικνωθεί κατά 40% από το 2009 και το προσωπικό έχει περιοριστεί στο μισό.
Ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορούν να καθορίζονται με βάση το οικονομικό κριτήριο, καθώς όπου συνέβη αυτό αυξήθηκαν οι πληρωμές για την Υγεία.
Αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αν θέλει να προσελκύσει επιτέλους γιατρούς, πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους περικοπής μισθών. Να εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, μόνιμη εργασία, στέγαση κ.λπ.
Παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίζοντας ότι «ΠΦΥ προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σημαίνει πριν από όλα πρόληψη, αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση».
Απαρίθμησε τις υπηρεσίες που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα τέτοιο σύστημα, εστιάζοντας στο ότι αυτές «θα πρέπει να λειτουργούν στο πλαίσιο των Κέντρων Υγείας, χωροταξικά κατανεμημένων, έτσι ώστε να καλύπτουν με επάρκεια όλη τη χώρα ανάλογα με τις γεωγραφικές, κοινωνικές, δημογραφικές, επιδημιολογικές αλλά και συγκοινωνιακές συνθήκες.
Τα ΚΥ να είναι πλήρως στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες, ειδικότερα εκείνες που σχετίζονται με την πρόληψη (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, γιατροί Εργασίας, Κοινωνικής Ιατρικής, ψυχολόγοι, οδοντίατροι κ.ά.). Επίσης, να διασφαλίζουν την επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα με συστηματικούς ιατρικούς ελέγχους και με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε την κατάσταση και τα προβλήματα υγείας κάθε περιοχής, τον εντοπισμό νέων προβλημάτων και των αιτιών τους, άρα και τη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων».
Συγκρίνοντας έναν τέτοιο σχεδιασμό που πραγματικά μπορεί να στηρίξει ολόπλευρα την υγεία του λαού με το σημερινό εμπορευματοποιημένο σύστημα, ανέδειξε ότι ένας τέτοιος προσανατολισμός δεν μπορεί να διασφαλιστεί «από την πανσπερμία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου έχουμε ΜΚΟ, ΚΥ, πολυκλινικές, διαγνωστικές αλυσίδες, μεμονωμένους γιατρούς κ.λπ.». Οτι δεν μπορούν «να διασφαλιστούν τέτοιες υπηρεσίες από δημόσιες δομές που μοναδικός προσανατολισμός είναι η διασφάλιση κλειστών προϋπολογισμών και περικοπών στις δημόσιες δαπάνες».
Και γι' αυτό το συμπέρασμα είναι ότι «απαιτείται άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Απαιτείται σοσιαλισμός, αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, όπου το λαϊκό κράτος θα μπορεί να εξασφαλίζει όλα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων υγειονομικών και του λαού, αφού αυτοί θα τις καθορίζουν, θα τις υλοποιούν και θα τις ελέγχουν».
«Στο πεδίο λοιπόν της ανάπτυξης υπηρεσιών Υγείας, κάθε επιστήμονας, κάθε υγειονομικός, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι χρειάζεται να πάρουν θέση: Από τη μία είναι η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, η πολιτική που διαδοχικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις έως σήμερα. Από την άλλη είναι ο δρόμος της αντιπαράθεσης με τους νόμους της αγοράς στην Υγεία. Της αντιπαράθεσης με κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα σε Υγεία - Πρόνοια, για την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε και κατέληξε:
«Το ΚΚΕ με όπλο τις θέσεις του καλεί όλο το λαό, μέσα από τον καθημερινό αγώνα για την προστασία της υγείας του, να αγωνιστεί για ριζικές αλλαγές έως το επίπεδο της οικονομίας, της εξουσίας, ώστε να αντιστοιχηθεί το σύνολο των κοινωνικών αναγκών στο ύψος των σύγχρονων δυνατοτήτων».
«Καβγάδες των συνήθων υπόπτων» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τις κοκορομαχίες μεταξύ των αστικών κομμάτων. Και θύμισε ότι είναι οι δυνάμεις που ψήφισαν μαζί μνημόνια, μαζί κατάργησαν ΣΣΕ, είναι οι «δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος».
Σχετικά με την ένταξη όλου του προσωπικού των νοσοκομείων στα ΒΑΕ και την απάντηση της κυβέρνησης ότι αν βγουν στη σύνταξη θα υπάρχει έλλειψη προσωπικού, έθεσε το ερώτημα: «Μέχρι πότε πρέπει να δουλεύουν; Τα 70; Τα 80; Δικαιούνται και ΒΑΕ και να βγουν νωρίς στη σύνταξη, με πλήρη σύνταξη και δικαιώματα».
Ενώ για το νομοσχέδιο ανέδειξε ότι εντάσσεται στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας και για την Υγεία.
Μίλησε επίσης για τη μεγαλειώδη παγκρήτια κινητοποίηση για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο, εκεί όπου οι κενές θέσεις στους νοσηλευτές ξεπερνούν τις 2.000 στα νοσοκομεία του νησιού, δεκάδες τμήματα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, ενώ στην Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ, όπου υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, οι συνθήκες νοσηλείας είναι επικίνδυνες. Στο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο «ο λαός εξέφρασε την αντίθεσή του στη διαρκή επίθεση της κυβέρνησης κι ενώθηκε στο αίτημα η Υγεία να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».
«Η αποκατάσταση της υγείας γίνεται όλο και πιο δύσκολη και πιο ακριβή. Η απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι έργο όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν. Η "δωρεάν Υγεία" είναι από καιρό ανέκδοτο», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, σημειώνοντας ότι «ο λαός πληρώνει, αν έχει, για όλο και υποδεέστερες υπηρεσίες».
Υπενθύμισε τις εκατοντάδες Ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλη την Ελλάδα, αναφέρθηκε στο λαϊκό αίτημα για «λεφτά για την Υγεία, την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», τονίζοντας ότι 21 τρισ. ευρώ τη διετία δόθηκαν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και μισό εκατομμύριο ευρώ τη μέρα για τη φρεγάτα στην Ερυθρά.
Παράλληλα, με αφορμή την τροπολογία για δουλειά κι άλλες Κυριακές στο Εμπόριο (βλ. σελ. 8), σημείωσε την ανάγκη για νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, πάγιο αίτημα των εμποροϋπαλλήλων.
Σχετικά με την τροπολογία που καταθέτει το ΚΚΕ για τους εποχικούς πυροσβέστες υπογράμμισε ότι «εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια για τη ζωή και την υγεία του λαού», και υπενθύμισε ότι το Κόμμα είχε καταθέσει ανάλογη τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πυροσβεστών και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και επί κυβέρνησης ΝΔ και απορρίφθηκε.
Για τον κατώτατο μισθό στηλίτευσε την «παγίωση ενός από τους πιο αντεργατικούς νόμους του μνημονίου», αναδεικνύοντας την υποκριτική στάση όλων των κομμάτων που απέρριψαν την πρόταση νόμου των συνδικάτων για την επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, τη ΣΣΕ. Εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων και σωματείων τα οποία είναι επί ποδός για την απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς μιλώντας για το νομοσχέδιο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν αποτελεί κάποια έμπνευση της κυβέρνησης, αλλά συνδέεται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης και μάλιστα ως αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού».
Στη συνέχεια, μετέφερε την πικρή πείρα για τους λαούς από χώρες όπου έχει εφαρμοστεί ο προσωπικός γιατρός - συντονιστής, με αποστολή να «πλοηγηθούν» οι ασθενείς στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας.
«Οσο βαθαίνει η εμπορευματοποίηση τόσο λιγότερους γιατρούς θα θέλετε», είπε. Και στηλίτευσε το αφήγημα των «ανακαινίσεων» θυμίζοντας την ανακαίνιση στο ΚΥ Παλαμά, «όπου μία μέρα μετά τα εγκαίνια, ασθενής, που απεβίωσε τελικά, περίμενε ασθενοφόρο από την πόλη της Καρδίτσας. Απορρίπτουμε συνολικά αυτήν τη στρατηγική και το νομοσχέδιο ως μέρος αυτής. Στις 20 Νοέμβρη θα είναι ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός».
«Ασφαλώς και ο προσωπικός γιατρός αποτελεί βασικό στοιχείο της ΠΦΥ, όμως το ζήτημα του προσωπικού γιατρού είναι σαν το γεφύρι της Αρτας, και το σημερινό νομοσχέδιο είναι ακόμα ένα επεισόδιο. Το πρόβλημα είναι στον σκοπό και στον στόχο που έρχεται να υπηρετήσει», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.
Οπως κατήγγειλε, το νομοσχέδιο δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι στόχος είναι η μείωση των δαπανών του συστήματος Υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού. «Για τη Θεσσαλονίκη διαφημίζετε την ανάπτυξη αλλά δεν βγάζετε μιλιά για τις δημόσιες δομές Υγείας στην Καλαμαριά, στη Θέρμη. Για τα εργαστήρια που δεν λειτουργούν, τους γυναικολόγους που δεν έχουν υπέρηχο, τα τοπικά ιατρεία που μαραζώνουν, τους ιατρούς που φέρνουν στη δουλειά τους τον προσωπικό εξοπλισμό, μειώθηκαν μέχρι και 70% οι προληπτικοί έλεγχοι των γυναικολογικών καρκίνων, σε ολόκληρο τον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο 20 παιδίατροι στις δημόσιες δομές Υγείας. Εκπροσωπείτε τη μιζέρια κι εκπαιδεύετε τον λαό σε αυτή», επισήμανε.
Χορτάσαμε υποκρισία και κωλοτούμπες από το πρωί, είπε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας το ζητούμενο για τα αστικά κόμματα «το κόστος να πέφτει στους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους». Για την κατάσταση που επικρατεί σημείωσε ότι περιορίζονται σε στοιχειώδεις οι ήδη ελάχιστες υπηρεσίες Υγείας.
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη του ΚΚΕ στο ΚΥ Καλλιθέας, όπου διαπιστώθηκε η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση που βασανίζει το προσωπικό και τους κατοίκους της περιοχής έχοντας στην ευθύνη του 3 μεγάλους δήμους, όπου ακόμα και με την ηρωική δουλειά γιατρών και νοσηλευτών οι ανάγκες δεν καλύπτονται. Την ίδια κατάσταση συνάντησε και στο ΚΥ Ηλιούπολης, στο ΚΥ Δάφνης που καλείται να καλύψει 3 δήμους και 149.000 κατοίκους, όπου κι εκεί βασίζονται όλοι στην προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών. «Αγαθό κι επιχειρηματικότητα δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Τα υπόλοιπα στους δρόμους στις 20 Νοέμβρη», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.
Eurokinissi |
Δηλαδή, το ελάχιστο πακέτο παροχών Υγείας στον λαό, την αυτοδιάγνωση και την περιπλάνηση για την ανεύρεση γαστρεντερολόγου, μαστολόγου, ΩΡΛ κ.λπ. Μίλησε για τη «διαφορά που θα δουν σε δύο χρόνια οι πολίτες» με τις «δωρεές» του ιδρύματος Νιάρχου για τα 3 νοσοκομεία ΝΠΙΔ, στα οποία θα υποχρεώνονται σε ακόμη μεγαλύτερες πληρωμές για όλο και λιγότερες υπηρεσίες.
Παρουσίασε ως «πρόληψη» τα αποσπασματικά προγράμματα που «τρέχουν» και τα οποία διέπονται από διάφορους κόφτες, την παραπομπή σε δομές υποστελεχωμένες. Και ως ...«αναβάθμιση» το βάψιμο ντουβαριών και το κόψιμο κορδέλας σε κουφάρια κλινικές και ορόφους.
Τη στιγμή δηλαδή που κατά συντριπτικά ποσοστά ο λαός είναι αναγκασμένος να δίνει εκατοντάδες ευρώ για - παράδειγμα - απεικονιστικές ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ουσιαστικά ως απαύγασμα της «προληπτικής ιατρικής» τον 21ο αιώνα τα ελάχιστα και όχι για όλους προγράμματα, όπως αυτό για τον καρκίνο του μαστού ή τα self test για το παχύ έντερο «για να μην υποβάλουμε όλους τους πολίτες στην κολονοσκόπηση που είναι ακριβή».
Ανακοίνωσε την πραγματοποίηση 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, από τις 28/11, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αποσιωπώντας το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος από τα κονδύλια θα προωθηθούν στους κλινικάρχες για ελάχιστο αριθμό χειρουργείων. Οπως ισχυρίστηκε, ο μεγαλεπήβολος στόχος της κυβέρνησης είναι η αναμονή στα χειρουργεία «να προσεγγίσει τους 4 μήνες».
Σχετικά με τον «προσωπικό γιατρό», ουσιαστικά ομολόγησε ότι είναι «μέρος μιας σταθερής διαδρομής» προς την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας. Οπως είπε, ο «προσωπικός γιατρός» «κυρίως θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς».
Αντί για αυξήσεις μισθών, παρουσίασε ως ένα επιπλέον οικονομικό κίνητρο την επιλογή να είναι «προσωπικοί γιατροί»... έως και 2.000 ανθρώπων, κατηγορώντας μάλιστα πολίτες και επιστήμονες για το «44% των ασφαλισμένων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού».
Ομως και στην περίπτωση της παχυσαρκίας η πρόληψη του κράτους εξαντλείται στο «δεν καπνίζουμε, τρώμε υγιεινά, αθλούμαστε και πίνουμε λίγο», με συνοδεία της ατομικής ευθύνης «να εκπαιδεύσουμε τους νέους για να γεράσουν καλά».
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου εντάσσεται και η ρύθμιση που έφερε η υπουργός Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, στην οποία παρουσιάζεται ως «δυνατότητα» και «επιλογή» όσοι λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη να μπορούν να εργάζονται. Η νομοθετική ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/25 και έχει τη στήριξη της ΕΣΑΜΕΑ. Η υπουργός υπερασπίστηκε τη διάταξη στη Βουλή, ισχυριζόμενη ότι «επιφέρουμε μία σημαντική θετική αλλαγή στη ζωή και την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας με αναπηρία, με στόχο να κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καλλιέργεια μιας συλλογικής νοοτροπίας ουσιαστικής ισότητας και ευκαιριών για όλους». Κι όλα αυτά όταν οι εργοδότες απολύουν καθημερινά όσους εργαζόμενους έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα υγείας, όταν η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους είναι στο 97%, όταν η αναπηρική σύνταξη έχει καταντήσει φιλοδώρημα, κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 300 ευρώ και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς είναι ανύπαρκτα.
Στο μεταξύ, χτες βράδυ προστέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο, η οποία στο άρθρο 2 αναφέρεται στην «υλοποίηση προγράμματος για διενέργεια εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και αφορά χειρουργικές επεμβάσεις που εκκρεμούν πάνω από 4 μήνες.
Πρόκειται για τα περιβόητα «δωρεάν απογευματινά χειρουργεία» που διαφήμιζε η κυβέρνηση με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφού δηλαδή η κυβέρνηση νομιμοποίησε το «φακελάκι», τώρα καλεί τον λαό να πει κι ευχαριστώ για μερικές «προσφορές δωρεάν» ώστε να νομιμοποιηθεί το άθλιο αυτό μέτρο.
Μάλιστα, στην τροπολογία γίνεται σαφές ότι σημαντικό τμήμα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πάει απευθείας στις τσέπες των ιδιωτών κλινικαρχών.
Φορείς υλοποίησης ορίζονται η ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), ενώ ο ΕΟΠΥΥ που δύναται να συμβάλλεται και με ιδιωτικές δομές (νοσοκομεία ή μονάδες ημερήσιας νοσηλείας), όπου η «αποζημίωση» θα καταβάλλεται με μορφή επιχορήγησης στον αντίστοιχο φορέα υλοποίησης και πιστώνεται στις συμμετέχουσες ιδιωτικές δομές διενέργειας των πράξεων.
Εξουσιοδοτεί τους υπουργούς Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης να καθορίζουν το ύψος αποζημίωσης, τον τρόπο επιλογής, τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τη χορήγηση της αποζημίωσης.