ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε αναζήτηση για το πώς θα παίξουν το ρόλο του κεντροδεξιού πυλώνα

...με γνώμονα την «ισορροπία» του αστικού πολιτικού συστήματος

Σειρά διεργασιών και σχεδίων αναπτύσσονται στη ΝΔ, στην πρεμούρα τους να αποδείξουν στο κεφάλαιο ότι είναι ξανά οι ικανότεροι να διαχειριστούν την εξουσία του. Οι τέτοιες συζητήσεις - που συχνά φαίνεται να πιάνουν ζητήματα όπως το όνομα ή το σύμβολο της ΝΔ - αφορούν κατά βάση το ποια πολιτικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το κόμμα, ποιο φάσμα του αστικού πολιτικού σκηνικού πρέπει να καλύπτει, με τι ιδέες να «ντύνει» την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ και εκ νέου υποψήφιος για τη θέση, Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στη Λάρισα: «Η ιδεολογία της ΝΔ στηρίζεται στην ανάπτυξη της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Μόνο με δυνατή οικονομία επιτυγχάνεται αξιόπιστη κοινωνική πολιτική (...) Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Νεοδημοκράτες. Δεν πιστεύω στην αλλαγή του ονόματος όπως εισηγούνται άλλοι! Στο συνέδριο του κόμματος θα εισηγηθώ την επαναφορά του συμβόλου μας, του πυρσού, και θα ξανανάψω τη δάδα!»...

Αντίστοιχα, στο Βόλο, αναφέρθηκε στον «κρίσιμο» ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στην «αναδιοργάνωση» του κόμματος ώστε να παίξει το ρόλο του κεντροδεξιού αστικού πολιτικού πυλώνα και να «τρέξει» καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Οπως τόνισε, «οφείλει η ΝΔ να είναι ο έτερος μεγάλος πολιτικός πόλος στο πολιτικό σύστημα, για να μπορεί και μια ισορροπία στη Δημοκρατία μας να υπάρξει αλλά και, ταυτόχρονα, να επιμείνουμε για τους κανόνες της λειτουργίας της Δημοκρατίας και να τους πιέσουμε να πάνε προς μία θετική, σωστή οικονομική κατεύθυνση, που εμείς κρίνουμε. Η ΝΔ έχει τα περιθώρια και μπορεί. Μπορεί πράγματι να παίξει το ρόλο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός και, ταυτόχρονα, μέσα από την αναδιοργάνωσή μας να προχωρήσουμε με τη νέα πρόταση που θα διαμορφώσουμε και θα ψηφίσει το Συνέδριό μας (σ.σ.: το 2016)».

Ψάχνονται για το «μέλλον της κεντροδεξιάς»

Ενδεικτικά των διεργασιών και των συζητήσεων που γίνονται εντός του κόμματος, αλλά και γενικότερα, σε μια σειρά αστικά επιτελεία για το μέλλον της «κεντροδεξιάς» στην Ελλάδα, είναι και όσα διημείφθησαν την Τετάρτη στο «ντιμπέιτ» που διοργάνωσε το «ανεξάρτητο think-tank FORUM 2020» (ο πρόεδρος του οποίου, Ν. Καραχάλιος, ήταν στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενώ συνεργάζεται και με τον Ευ. Μεϊμαράκη), με θέματα συζήτησης όπως: «Το Μέλλον της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη και την Ελλάδα», «Το Παρόν και το Μέλλον της ΝΔ», «Η ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι στον εαυτό της», «Υπάρχει "ρεαλιστικό όραμα" για τη Νέα Κεντροδεξιά; Ποιο μπορεί και πρέπει να είναι το περιεχόμενο της Κεντροδεξιάς του 2020 και μετά;».

Εκεί έγιναν τοποθετήσεις, όπως του Ευρ. Στυλιανίδη (λογίζεται καραμανλικός και σήμερα φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη) ότι «αν το καλό της Ελλάδας απαιτεί να συνεργαστώ, θα συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «η κεντροδεξιά κέρδιζε πάντα όταν είχε ανοιχτές αγκαλιές».

Απεναντίας, ο Μ. Βορίδης επέμεινε ότι χρειάζεται σκληρή και μαχητική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, επιμένοντας πως η ΝΔ πρέπει να κάνει «πόλεμο πολιτιστικό» και «πόλεμο ιδεών» με την «Αριστερά», συμπληρώνοντας ότι «ο Μέσι της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής να γίνει πρόεδρος της ΝΔ, δεν υπάρχει μέλλον για την παράταξη αν δεν αναλάβουμε αλλά αναβάλουμε τη μάχη των ιδεών».

Σημειωτέον, χτες, ο Μ. Βορίδης δήλωσε ότι υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Απ. Τζιτζικώστα, προκαλώντας την αντίδραση του έτερου υποψήφιου Αδ. Γεωργιάδη, με τον οποίο θεωρείται ότι πορεύονται μαζί πολιτικά εδώ και χρόνια.

Πίσω στο FORUM 2020, ο Κ. Χατζηδάκης συμμερίστηκε την άποψη ότι «ήμασταν φοβικοί στη μάχη των ιδεών», τονίζοντας ωστόσο ότι είναι «οπαδός του συγκεκριμένου» και γι' αυτό απαιτείται «να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι ιδέες της ΝΔ».

Περίπου στην ίδια βάση, ο Κ. Τζαβάρας διαφώνησε μεν με τον όρο «ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς», αλλά αναρωτήθηκε, «ποιες είναι όμως οι πολιτικές ιδέες της ΝΔ ή της δεξιάς;».

Τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη (που στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής δείχνει να στηρίζει Μεϊμαράκη και όχι τον αδελφό της, Κυρ. Μητσοτάκη) προειδοποίησε ότι «αν η ΝΔ δεν αλλάξει δομή και τρόπο λειτουργίας, όποιον αρχηγό και αν εκλέξουμε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».


ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ
Με ... «τροποποιήσεις» συνεχίζεται ο εμπαιγμός των λαών

Περίσσεψε χτες το υποκριτικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο: «Κύρωση τροποποίησης της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο στη Σύμβαση - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, που έχει επικυρωθεί με το ν. 3017/2002 (Α'117)».

Η «Τροποποίηση» που αποφασίστηκε στη Συνδιάσκεψη της Ντόχα του Κατάρ το 2012, προβλέπει ότι οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί με το γνωστό Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, παρατείνονται για την περίοδο από 1/1/2013 (δηλ. από την εκπνοή της πρώτης περιόδου εφαρμογής του πρωτοκόλλου του Κιότο), μέχρι τις 31/12/2020. Η κύρωση της «Τροποποίησης», από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πρέπει να γίνει έως τις 15/11, ώστε να τεθεί ταυτόχρονα σε ισχύ σε όλες τις χώρες της, ενώ τον Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί νέα Συνδιάσκεψη στο Παρίσι.

Ειδικά για την ΕΕ, στο Συμβούλιο Υπουργών, στις 9/3/2012 καθορίστηκε σχετικά με τη Συνδιάσκεψη της Ντόχα ότι τα κράτη - μέλη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προχωρήσουν σε μείωση των ρύπων κατά 30% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Βέβαια, όλα αυτά αποδεικνύονται «φούμαρα», καθώς μάλιστα η πλειοψηφία των κρατών των οποίων οι πολυεθνικές πρωτοστατούν στη ρύπανση του περιβάλλοντος δεν έχουν επικυρώσει τίποτα από όλα αυτά, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται «ευέλικτοι μηχανισμοί» και ιδιαίτερα η μέθοδος του «χρηματιστηρίου ρύπων».

Καπιταλιστικό κέρδος και προστασία περιβάλλοντος είναι ασύμβατα

Η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου ανέδειξε την ουσία του ζητήματος: «Η τροποποίηση της Ντόχα στο Πρωτόκολλο του Κιότο, είναι μια άλλη σελίδα στο βιβλίο της υποκρισίας και του κυνισμού. Το μόνο που ενδιαφέρει αυτούς που συνέταξαν αυτά τα κείμενα, όπως και αυτούς που έκαναν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία - που είναι οι ίδιοι που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες και για το περιβάλλον - είναι ότι εκπροσωπούν τα συμφέροντα των καπιταλιστικών, ιμπεριαλιστικών κρατών και την κερδοφορία των πολυεθνικών τους».

Οπως ανέφερε, οι χώρες που παράγουν το 80% των αερίων του θερμοκηπίου (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Ρωσία, Νέα Ζηλανδία) εξαιρούνται από την τροποποίηση της Ντόχα, ενώ «η ΕΕ δηλαδή το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, θέτει ως προϋπόθεση για να εφαρμόσει την Τροποποίηση και τις μειώσεις ότι και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα δεσμευθούν για συγκεκριμένες μειώσεις».

«Δεύτερο και κυριότερο, που αποκαλύπτει την εμπορευματοποίηση των πάντων στα πλαίσια του καπιταλισμού, είναι η λογική: "Ο ρυπαίνων πληρώνει". Το γνωστό εμπόριο ρύπων, με το οποίο επιχειρήσεις αγοράζουν δικαιώματα για να βομβαρδίζουν το περιβάλλον με περισσότερους ρύπους. Με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουν να εφαρμόζουν αντιρυπαντική τεχνολογία γιατί τους στοιχίζει περισσότερο από το να πληρώνουν τα όποια πρόστιμα».

Το ΚΚΕ, τόνισε, προτείνει «έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κίνητρο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι του καπιταλιστικού κέρδους, όπου με λαϊκή οικονομία και εξουσία, θα αναπτυχθούν και νέες τεχνολογίες, φιλικότερες προς τη φύση και θα χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, διαμορφώνοντας έτσι και την ανάλογη οικολογική συνείδηση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, «απαντώντας» στον βουλευτή του ΚΚΕ, έθεσε το ερώτημα αν «τελικά η υπόθεση του περιβάλλοντος έχει ταξικό πρόσημο ή όχι», για να αποφανθεί μόνος του ότι... «τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής τις υφίστανται όλοι όσοι ζουν σ' αυτόν τον πλανήτη. Και με αυτή την έννοια υπάρχει μια διαταξική διάσταση»!

Το ΚΚΕ ήταν και το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων το υπερψήφισαν, ενώ η ΧΑ δήλωσε «παρών», αν και όπως είπε ο εκπρόσωπός της Γ. Σαχινίδης συμφωνεί «με τους στόχους της ΕΕ».


ΠΑΣΟΚ - «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ»
Στοχεύουν σε μεγέθυνση, διεύρυνση και... διακυβέρνηση

«Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου μας, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού προοδευτικού ρεύματος.Να ξανακάνουμε μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη». Τάδε έφη χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», του σχήματος που συνέπηξαν προεκλογικά με τη ΔΗΜΑΡ και «σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις», σηματοδοτώντας την πρεμούρα τους να εμφανιστούν ως τρίτος, αξιόπιστος για το κεφάλαιο, πόλος διαχείρισης της εξουσίας του.

Θύμισε ότι στην Προγραμματική τους Διακήρυξη πριν τις εκλογές, έθεσαν ως στόχο «τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει την εκλογική του παρουσία και την ευθύνη της διακυβέρνησης, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες».

Εσπευσε να παρουσιάσει το σχήμα τους ως την «ανερχόμενη δημιουργική δύναμη» μέσα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, προσθέτοντας ότι «μπορεί να αποτελέσει τη βάση, την "ατμομηχανή", της ευρύτερης συσπείρωσης της πλειοψηφικής δύναμης που θα εγγυηθεί τις προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα».

Βάζοντας ως στόχο την παραπέρα «διεύρυνση της Συμπαράταξης με δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού και προοδευτικού χώρου», παρέπεμψε στη συγκρότηση σε πρώτη φάση του Κεντρικού Συντονιστικού Συμβουλίου (έχει την ευθύνη για τη γενικότερη λειτουργία του σχήματος) και ζήτησε στο θέμα της σύνθεσής του, «να υπάρχει η απαραίτητη "ευελιξία"», ώστε να περιλάβει «και άλλα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που μπορούν να συμβάλλουν στο εγχείρημά μας, στελέχη που έχουν κοινωνική και πολιτική υπόσταση και καταξίωση».

«Θέλω, για μια ακόμη φορά, να τονίσω ότι οι "πόρτες είναι ανοιχτές" και όποιος κατανοεί την ανάγκη της δημιουργίας ξανά μιας νέας ισχυρής Κεντροαριστεράς, τον καλούμε (έξω και πέρα από πολιτικούς εγωισμούς) να συντονίσει τις προσπάθειές του μαζί μας» πρόσθεσε.

Τέλος, αμφισβητώντας την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα ζητούμενα του κεφαλαίου, την έψεξε ότι «χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα, αλλά και αμφιθυμία, στο μείζον ζήτημα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Αλλαγών που θα πρέπει να διασφαλίσουν ανάπτυξη, επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «συμφώνησε το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο και έχει χρέος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να διαπραγματευτεί ουσιαστικές βελτιώσεις, για τις οποίες ο ίδιος δεσμεύτηκε προεκλογικά», ρίχνοντας κι αυτή με τη σειρά της νερό στο μύλο αποπροσανατολισμού του λαού, ότι τάχα μπορεί να βελτιωθεί το μνημόνιο και μάλιστα μέσα από την εφαρμογή του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ