ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΝΕΡΓΟΙ
Ούτε μία δραχμή από τον προϋπολογισμό!

Από... "ίδια έσοδα" των οργανισμών θα καλυφθεί το κόστος των ανεπαρκών μέτρων που ανακοινώθηκαν

Ανεπαρκέστατα θεωρούνται τα περιβόητα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των εργαζομένων και των ανέργων στις περιοχές που πλήχτηκαν από τον Εγκέλαδο. Οπως ανακοινώθηκε:

"

  • Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί που θα προκαλέσουν αναπηρία, οι οποίοι έγιναν στους χώρους εργασίας, θα χαρακτηριστούν εργατικά ατυχήματα.
  • Θα καταβληθούν 3.000.000 δρχ από τον ΟΑΕΔ,στο σύζυγο ή στα τέκνα που έχασαν σύζυγο ή γονέα στο χώρο της επιχείρησης.
  • Θα δοθούν 150.000 δρχ ως έκτακτη ενίσχυση σε κάθε άνεργο πληγέντα από το σεισμό, που ήταν εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη.
  • Σε κάθε εγγεγραμμένο άνεργο, που ήταν επιδοτούμενος στις 7 Σεπτέμβρη,θα δοθούν 150.000 δρχ μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης, εφόσον έχει πληγεί από το σεισμό.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση 200.000 δρχ θα καταβληθεί στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που η λειτουργία τους έχει διακοπεί ή ανασταλεί λόγω του σεισμού. Εάν το σπίτι αυτών των "πρώην εργαζομένων", κριθεί ακατάλληλο από το ΤΑΣ, θα πάρουν 500.000 δρχ.
  • Οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που θα παύσει οριστικά η λειτουργία της, λόγω του σεισμού, θα ενταχθούν σε ειδικό προνομιακό πρόγραμμα επιχορήγησης της απασχόλησης και σε κατάρτιση".

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, το κόστος αυτών των μέτρων θα καλυφθεί από "ίδια έσοδα" των οργανισμών που θα τα υλοποιήσουν, δηλαδή από χρήματα των ίδιων των εργαζομένων και των συνταξιούχων! Αναφέρθηκε μόνο στις επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τους οργανισμούς, οι οποίες όμως δεν καταβάλλονται!

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση δε δεσμεύει ούτε μία δραχμή για την ενίσχυση των εργαζομένων και των ανέργων. Ταυτόχρονα, επιδιώκει αυτές τις τραγικές ώρες, να καρπωθεί την υλοποίηση αυτών των μέτρων, που πραγματοποιεί με "ξένα κόλλυβα" και τα παρουσιάζει ως κυβερνητικό "κατόρθωμα".

Οι ενισχύσεις είναι ανεπαρκέστατες, αντικειμενικά αλλά και σε σχέση με τις πελώριες ανάγκες που δημιουργήθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους και άνεργους. Μηδενική είναι η φροντίδα της κυβέρνησης για εξασφάλιση εργασίας στους χαρακτηριζόμενους "πρώην εργαζόμενους", για τους οποίους προβλέπονται ασαφή... προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης, κατάρτισης και... αυτοαπασχόλησης!

Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, ότι η καταβολή των ενισχύσεων θα αρχίσει από 1 Οκτώβρη,σε περισσότερες από 15 μέρες δηλαδή!

Ουσιαστικά μέτρα στήριξης των χιλιάδων εργαζομένων που από τη μέρα του σεισμού βρέθηκαν στο δρόμο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είχε προτείνει πρόσφατα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.Μεταξύ άλλων πρότεινε να ενισχυθεί κάθε εργαζόμενος, που η λειτουργία της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν είναι αδύνατη, με 5 εκατ. δρχ.

Ρυθμίσεις για ασφαλιστικές εισφορές

Σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές ανακοινώθηκε ότι:

"

  • Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, πρόσθετα τέλη, τόκοι κλπ, μέχρι 31/8/99.
  • Αναστέλλεται η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες,από 1/9/99 χωρίς τον υπολογισμό των πρόσθετων τελών και άλλων προσαυξήσεων.
  • Οι παραπάνω εισφορές θα εξοφληθούν σε ισόποσες δόσεις, μέχρι και 24 μήνες μετά το τέλος της αναστολής".

Η ρύθμιση αυτών των οφειλών θα επιβαρύνει και σε αυτήν την περίπτωση τους ίδιους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, που, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μέτρα, θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες, τις οποίες δεν πρόκειται να καλύψει η κυβέρνηση και δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Καταυλισμοί και επιδότηση στέγασης

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις στον τομέα της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων στέγασης και της διατροφής, όπως επίσης και στον τομέα της εξεύρεσης κατοικίας για προσωρινή διαμονή, τα μέτρα που θα ισχύσουν - όπως ακριβώς ανακοινώθηκαν - είναι:

  • Διάθεση σκηνών
  • Δωρεάν παροχή ειδών διατροφής
  • Κινητά μαγειρεία
  • Δημιουργία οργανωμένων οικισμών
  • Στέγαση σε ξενοδοχεία του ΕΟΤ, της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών και σε κρουαζιερόπλοια.
Επιδότηση ενοικίου

Επιδότηση ενοικίου δικαιούνται "όλες οι σεισμόπληκτες οικογένειες που τα σπίτια τους είτε έχουν καταρρεύσει, είτε θεωρούνται ακατοίκητα, είτε χρειάζονται επισκευές και ενοικιάζουν άλλο σπίτι". Ειδικότερα:

  • Η επιδότηση του ενοικίου για κάθε οικογένεια κυμαίνεται από 80.000 έως 120.000 δρχ. το μήνα. Η κλίμακα της επιδότησης συναρτάται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.
  • Η επιδότηση του ενοικίου θα ισχύει για τη χρονική περίοδο, που απαιτείται η ανακατασκευή ή η επισκευή των σπιτιών τους έως και για διάστημα μέχρι για δύο (2) χρόνων για τους ιδιοκτήτες και έξι (6) μηνών για τους ενοικιαστές.
  • Οι ίδιες ρυθμίσεις ισχύουν και στην περίπτωση της συγκατοίκησης των σεισμόπληκτων σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια εντός Αττικής.
  • Συμπληρωματικά, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών στέγασης σε οργανωμένους, σύγχρονους οικισμούς, με λυόμενες κατασκευές, τροχόσπιτα κλπ. με όλες τις απαραίτητες υποδομές και τις συνθήκες υγιεινής.

Είναι φανερό πως το πρόβλημα που προκύπτει βεβαίως συνδέεται με την εξασφάλιση προσωρινής στέγασης, αλλά είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε μια σειρά προβλήματα που ήδη αρχίζουν και κάνουν την εμφάνισή τους. Ετσι, πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων προβάλλουν ήδη εξωφρενικές απαιτήσεις για ενοίκια, τα επίπεδα των οποίων δεν έχουν καμιά σχέση με τα νοίκια που ίσχυαν την προηγούμενη βδομάδα. Σχετικά με το θέμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και αν χρειαστεί θα παρθούν μέτρα. Σε ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθεί ενοικιοστάσιο, περιορίστηκε να πει ότι "μελετάμε το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Ευάγ. Βενιζέλο και αν χρειαστεί θα παρθούν αποφάσεις".

Πρόκληση από τις τράπεζες

Τη στιγμή που τα καθαρά τους κέρδη στο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 600 δισεκατομμύρια, "προσφέρουν" 3 δισ. στους σεισμοπαθείς και... εξάμηνο πάγωμα των οφειλών

Μέτρα "πυροσβεστικού" χαρακτήρα που προοιωνίζονται νέο "βραχνά" στις πλάτες των σεισμόπληκτων μετά από ένα εξάμηνο, ανακοίνωσε χτες η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των διοικήσεων όλων των τραπεζών - μελών της. Οπως φαίνεται από το περιεχόμενο των σχετικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, οι πληγέντες που είχαν συνάψει διαφόρων μορφής δάνεια με τις τράπεζες πριν από το σεισμό παίρνουν μία περίοδο "χάριτος" έξι μηνών για την αποπληρωμή τους, παραμένει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος να συνεχίσουν να ξεπληρώνουν δάνεια για... ανύπαρκτες πια κατοικίες και επαγγελματικές εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα για τους πληγέντες ιδιώτες έχουν ως εξής:

  • Οσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια των πληγέντων οι λήγουσες δόσεις τους παρατείνονται με ενήμερο επιτόκιο, μέχρι τη λήψη του νέου δανείου, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που θα ορίσει η πολιτεία και μέχρι 6 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, απαντώντας χθες το μεσημέρι σε ερώτηση σχετικά με το τι θα απογίνουν όσοι είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια και οι κατοικίες τους έχουν καταστραφεί, ισχυρίστηκε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων που συνάπτουν οι τράπεζες με τους πελάτες τους, υπάρχει ρήτρα ασφαλιστικής κάλυψης για ενδεχόμενο σεισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες θα κληθούν να εξοφλήσουν το υπόλοιπο των δανείων αυτών. Είναι "άξιον απορίας" ωστόσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική αναφορά στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ΕΕΤ. Ο Γ. Παπαντωνίου υποσχέθηκε επίσης ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις για τις περιπτώσεις δανείων που δεν υπήρχε τέτοια ρήτρα...
  • Οσον αφορά τα προσωπικά και καταναλωτικά δάνεια ανακοινώθηκαν τα εξής:

- Ληξιπρόθεσμες δόσεις παρατείνονται μέχρι ένα εξάμηνο με ενήμερο επιτόκιο.

- Δόσεις που λήγουν από 7-9-99 μέχρι τέλους του έτους παρατείνονται μέχρι ένα εξάμηνο από τη λήξη τους με ενήμερο επιτόκιο.

Για τις πληγείσες επιχειρήσεις στο ίδιο πνεύμα ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα:

  • Ληξιπρόθεσμες δόσεις παρατείνονται μέχρι ένα εξάμηνο με ενήμερο επιτόκιο.
  • Δόσεις που λήγουν από 7-9-99 μέχρι τέλους του έτους παρατείνονται μέχρι ένα εξάμηνο από τη λήξη τους με ενήμερο επιτόκιο.

Ανάμεσα στα ειδικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις δύο παραπάνω κατηγορίες (ιδιωτών και επιχειρήσεων) περιλαμβάνονται και τα εξής:

  • Μείωση των επιτοκίων μέχρι 31.12.2000 κατά 2 μονάδες επί του συνόλου των οφειλών από προσωπικά - καταναλωτικά δάνεια και από δάνεια επιχειρήσεων.
  • Αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι ένα εξάμηνο.

Τέλος, η ανακοίνωση της ΕΕΤ - ξεπερνώντας κάθε όριο υποκρισίας και εμπαιγμού σε βάρος των σεισμόπληκτων - αναφέρει ότι οι τράπεζες αναλαμβάνουν έργα ανασυγκρότησης, των οποίων το συνολικό κόστος υπερβαίνει τα 3 δισ. δρχ., τη στιγμή που μόνο το πρώτο εξάμηνο του 1999 οι τράπεζες εμφάνισαν συνολικά κέρδη της τάξης των 600 δισ. δραχμών!!!

Διευκολύνσεις από ΔΕΗ - ΟΤΕ

Ως μέτρα για τη στήριξη των σεισμοπαθών, προσπάθησε να παρουσιάσει η κυβέρνηση τα έργα υποδομής, που, έτσι κι αλλιώς, πρέπει να κάνει η ΔΕΗ και το γεγονός ότι δε θα ζητήσει να εισπραχθούν τα τιμολόγια από τα κατεστραμμένα σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές. Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως θα ισχύσουν ορισμένα μέτρα διευκολύνσεων, στην κατεύθυνση των ...δημοσίων σχέσεων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ και με κονδύλια που θα εισπραχθούν από ειδικά ταμεία. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις:

"Με δαπάνες της ΔΕΗ (χωρίς καμία επιβάρυνση των σεισμοπαθών), προωθούνται τα αναγκαία έργα (Δίκτυα, Υποσταθμοί και παροχές) για την ηλεκτροδότηση:

  • Των οργανωμένων οικισμών.
  • Των ατομικών σκηνών, που στήθηκαν κοντά σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.
  • Των τροχόσπιτων και των λυόμενων σπιτιών.

Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που θα εκδοθούν μετά τις 7/9/99 και αφορούν κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικές στέγες κλπ.), τα οποία είτε κατέρρευσαν είτε εκκενώθηκαν ως επικίνδυνα, δε θα επιδίδονται και τα αντίστοιχα ποσά δε θα αναζητούνται. Το μέτρο αυτό θα διαρκέσει μέχρι την αποκατάσταση των σχετικών ζημιών.

  • Για τις παραπάνω κατηγορίες κτισμάτων, δε θα αναζητηθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών.
  • Δε θα επιβάλλονται τόκοι υπερημερίας σε λογαριασμούς που εξοφλούνται εκπρόθεσμα από σεισμόπληκτους καταναλωτές.

Ο ΟΤΕ έχει προωθήσει και προωθεί τα εξής μέτρα:

  • Την άμεση τοποθέτηση καρτοτηλεφώνων σ' όλους τους καταυλισμούς και γενικά τους χώρους όπου εξυπηρετούνται σεισμόπληκτοι.
  • Τη δωρεάν παροχή τηλεφωνικών συνδέσεων στους χώρους, όπου οριστικοποιείται η εγκατάσταση των σεισμοπαθών (θα μεταφέρεται και ο αριθμός που είχε πριν ο σεισμοπαθής, εφόσον το επιθυμεί).
  • Τη δωρεάν πραγματοποίηση αστικών και υπεραστικών κλήσεων από τα καρτοτηλέφωνα που εξυπηρετούν τους σεισμόπληκτους (χωρίς τη χρήση τηλεκάρτας).
  • Την αναστολή πληρωμής των λογαριασμών για τις πληγείσες περιοχές μέχρι το τέλος του έτους.
  • Την παροχή δωρεάν CΟSΜΟΚΑΡΤΩΝ (από την COSMOTE) για την άμεση αντιμετώπιση αναγκών από τους σεισμόπληκτους.

Τέλος, ο ΟΤΕ προετοιμάζει και θα ανακοινώσει σύντομα το πλήρες πακέτο των μέτρων".

Μέτρα ενίσχυσης των μονάδων που επλήγησαν

Στις βιοτεχνικές, βιομηχανικές και τουριστικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που λειτουργούσαν στις χαρακτηρισθείσες ως πληγείσες περιοχές και περιλαμβάνονται στα οριστικά στοιχεία καταγραφής και αποτίμησης ζημιών, παρέχεται - με Κοινή Απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών και Ανάπτυξης - επιδότηση επιτοκίου για δάνεια λαμβανόμενα για αποκατάσταση ζημιών, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες και φορτηγά δημόσιας χρήσεως.

Η επιδότηση ανέρχεται:

  • στο 100% για δάνεια μέχρι 500.000 δρχ.
  • στο 60% για δάνεια από 500.000 μέχρι 3.000.000 δρχ.
  • στο 40% για δάνεια από 3.000.000 μέχρι 15.000.000 δρχ.

Η παραπάνω επιδότηση παρέχεται για διάστημα μέχρι 5 ετών και η σχετική δαπάνη καλύπτεται από κεφάλαια του λογαριασμού του Ν.128/75.

  • Αναστέλλεται για δύο χρόνια, με αντίστοιχη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων, η πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια που χορηγήθηκαν σε μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς σε εμπόρους και επιχειρηματίες.
  • Τα βιοτεχνικά και χειροτεχνικά δάνεια εξοφλούνται κατά ανώτατο όριο μέχρι 48 δόσεις, ανάλογα με το ύψος της οφειλής.
Επίδομα 120.000 δρχ. στους συνταξιούχους

Με τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπεται ότι "σε κάθε συνταξιούχο, ο οποίος έχει πληγεί από τον σεισμό, θα καταβληθούν 120.000 δρχ. ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση".

Παρ' όλο που το πενιχρό αυτό επίδομα είναι άμεσα αναγκαίο στους πληγέντες, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι θα αρχίσει να δίνεται και σ' αυτήν την περίπτωση από 1η Οκτώβρη,για να προετοιμαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και να μην υπάρξει "ταλαιπωρία" των δικαιούχων. Το κόστος θα καλυφθεί, επίσης, από το ίδιο το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία!

Τα δάνεια δημόσιων υπάλληλων

Ειδικά για τους δημόσιους υπάλληλους, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοινώθηκε ότι:

"

  • Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εγκρίνει κατά προτεραιότητα στεγαστικά δάνεια των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν πληγεί από το σεισμό.
  • Επίσης αναστέλλεται για δύο χρόνια η καταβολή των δόσεων των ήδη χορηγηθέντων δανείων για κατοικίες που έχουν πληγεί από το σεισμό.
  • Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα καταβάλλει το ανάλογο των διαμερισμάτων των τριών πολυκατοικιών που κατέρρευσαν για τη στέγαση των θυμάτων του σεισμού".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ
Στα όρια της επαιτείας

Στον τομέα της λεγόμενης έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες, τα μέτρα, που περισσότερο σκοπό έχουν να διασκεδάσουν το δράμα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, είναι:

  • Εκτακτη Οικονομική Ενίσχυση 200.000 δραχμές. Δίνεται στις οικογένειες των οποίων οι κατοικίες χαρακτηρίζονται προσωρινά ακατάλληλες ή επικίνδυνες.
  • Εκτακτο Οικονομικό Βοήθημα 2.000.000 δραχμών στις οικογένειες που έχουν θύματα ή άτομα με τραυματισμούς που θα προκαλέσουν αναπηρία.
  • Βοήθημα 2.000.000 δραχμών για αντικατάσταση οικοσκευής στις οικογένειες των οποίων οι κατοικίες κατέρρευσαν ολοσχερώς.
Οι ρυθμίσεις για οφειλές στο δημόσιο

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο ανακοινώθηκε ότι:

"

  • Παρατείνονται μέχρι 31-12-99 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων των πάσης φύσεως φόρων, τελών και εισφορών, των υποχρέων φυσικών ή νομικών προσώπων, που έχουν την κατοικία ή επαγγελματική τους εγκατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν, οι οποίες έληξαν ή θα λήξουν από 8 Σεπτέμβρη 1999 έως 29 Οκτώβρη 1999. Προκειμένου για το ΦΠΑ, περιλαμβάνονται οι δηλώσεις των υποχρέων, η φορολογική περίοδος των οποίων έληξε ή θα λήξει από 8 Σεπτέμβρη 1999 έως 30 Σεπτέμβρη 1999.
  • Παρατείνονται μέχρι 31 Δεκέμβρη 1999 οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων χρεών των οφειλετών που έχουν την κατοικία ή επαγγελματική τους εγκατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν, οι οποίες έληξαν ή θα λήξουν εντός των μηνών Σεπτέμβρη και Οκτώβρη 1999.
  • Αναστέλλεται μέχρι 31 Δεκέμβρη 1999 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων, μέχρι 29 Οκτώβρη 1999, χρεών προς το δημόσιο των παραπάνω οφειλετών.
  • Ρυθμίζονται τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη των σεισμοπαθών σε 48 μηνιαίες δόσεις χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμου καταβολής.
  • Το υπουργείο Οικονομικών δε θα αποστείλει στους σεισμοπαθείς τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, μέχρι της πλήρους επεξεργασίας του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων έτους 1998. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά αποστέλλονται κανονικά στους δικαιούχους.
Γλώσσα λανθάνουσα;

Αίσθηση μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΥΠΕΧΩΔΕ προκάλεσε χτες το μεσημέρι η διευκρίνιση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Χρ. Βερελή, σύμφωνα με την οποία τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (εκτός από το "βοήθημα" των 200.000 δρχ) θα ισχύσουν μόνο για όσα σπίτια έχουν πάθει ζημιές στο φέροντα οργανισμό και όχι στην τοιχοποιία.

Με δεδομένο ότι σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια οι ζημιές είναι ακριβώς αυτές, δηλαδή διαλυμένη τοιχοποιία, οι ιδιοκτήτες των οποίων έτσι καταδικάζονται να τα ανακατασκευάσουν χωρίς καμία κρατική μέριμνα, έπεσαν βροχή οι ερωτήσεις στο σημείο αυτό. Κι όμως ο υφυπουργός επέμενε: "κίτρινα θα χαρακτηρίζονται μόνο όσα έχουν πρόβλημα στο φέροντα οργανισμό κι όχι στην τοιχοποιία"...

Αργότερα, βέβαια, ο προϊστάμενός του υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, διαβεβαίωσε ρητά ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και πως τα μέτρα "θα ισχύσουν όπως ακριβώς στα Γρεβενά και την Κοζάνη".

Οι αμφιβολίες όμως αρκετών παραμένουν. Μήπως "γλώττα λανθάνουσα (του υφυπουργού) τ' αληθή λέγει"; Η πράξη θα δείξει...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ευχολόγιο για τη συγκράτηση στα νοίκια

Σε μέτρα νομοθετικής ρύθμισης θα καταφύγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Ι. Χαραλάμπους, στην περίπτωση, που, λόγω της αυξημένης ζήτησης κατοικιών, κάποιοι ιδιοκτήτες "φουσκώσουν" τα νοίκια. Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, ο Ι. Χαραλάμπους επικροτεί την ενέργεια της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία, με ανακοίνωσή της, καλεί τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα νοίκια.

Με την ανακοίνωσή της, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων (κατοικιών και επαγγελματικής στέγης) της Αθήνας, που είναι διαθέσιμα για μίσθωση, να τα εκμισθώσουν αμέσως και κατά προτεραιότητα στα θύματα του σεισμού, τα οποία πρέπει να στεγαστούν το συντομότερο δυνατό. Η ΠΟΜΙΔΑ, μάλιστα, τους συνιστά να τα εκμισθώσουν με ενοίκια χαμηλότερα από εκείνα που ζητούσαν πριν το σεισμό, επιδεικνύοντας, έτσι, έμπρακτα τα συναισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, που είναι αναγκαία για να επιβιώσει μια κοινωνία.

Επίσης, η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί όσους ιδιοκτήτες τυχόν σκεφθούν ότι ο σεισμός θα ήταν ευκαιρία για να επιτύχουν υψηλότερα μισθώματα, ότι οι δικαιοπραξίες, με τις οποίες επιχειρεί να εκμεταλλευτεί κάποιος την ανάγκη του άλλου ζητώντας υπερβολικό μίσθωμα, είναι εκ του νόμου άκυρες (άρθρο 179 Αστικού Κώδικα).

Τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί όσους σεισμοπαθείς τυχόν αντιμετωπίσουν περιπτώσεις ιδιοκτητών κατοικιών, που σήμερα ζητούν μεγαλύτερα μισθώματα από ό,τι ζητούσαν πριν το σεισμό, να τους καταγγέλλουν επώνυμα και με συγκεκριμένα στοιχεία, στην ΠΟΜΙΔΑ τηλ. 32.16.141, fax 32.18.055 ή στο υπουργείο Ανάπτυξης στα τηλέφωνα: 1720, 38.43.326, 38.16.241 - 51 (εσωτ. 118) και fax 38.42.642.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ