ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιταχύνει ευρύτερες πολεμικές προετοιμασίες

...ενώ παράλληλα εντείνει αντιθέσεις και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα

Για αλλαγή ισορροπιών στο πεδίο υπέρ της Ρωσίας κάνουν πλέον λόγο δυτικές αναλύσεις

Copyright 2022 The Associated

Για αλλαγή ισορροπιών στο πεδίο υπέρ της Ρωσίας κάνουν πλέον λόγο δυτικές αναλύσεις
Κινήσεις ευρύτερης στρατιωτικής προετοιμασίας επιταχύνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων με παραπέρα ενίσχυση της «ανατολικής πτέρυγας» του ΝΑΤΟ και αντίστοιχους σχεδιασμούς από τη Ρωσία, όπως και με αυξημένους προϋπολογισμούς στρατιωτικών δαπανών και συνολικότερες προσαρμογές σε «οικονομία πολέμου», κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος.

Την ίδια ώρα, η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία εντείνει ενδοαστικές αντιθέσεις και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, τόσο για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ όσο και για την έκβαση του πολέμου, το εύρος των αντιρωσικών κυρώσεων κ.λπ., ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε ιμπεριαλιστικού κέντρου.

Ακόμα περισσότερα βαρέα όπλα ζητά το Κίεβο

Σε ένα τέτοιο φόντο η Ουκρανία ζητά από τη Δύση ακόμα μεγαλύτερες και πιο γρήγορες παραδόσεις εξοπλισμού, με έμφαση στα βαρέα όπλα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι σταδιακά κερδίζουν έδαφος στο πεδίο, στα ανατολικά και στα νότια. Η κριτική του Κιέβου για «καθυστερήσεις» στη στρατιωτική στήριξη εστιάζει ιδιαίτερα στη Γερμανία, αντανακλώντας από άλλη μια πλευρά τις προαναφερθείσες ευρωατλαντικές αντιθέσεις.

Σύμφωνα με γερμανικά και ιταλικά δημοσιεύματα - που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές - ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ντράγκι σχεδιάζουν κοινή επίσκεψη στο Κίεβο. Να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν έχουν επισκεφτεί την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Από τη χθεσινή επίσκεψη του Εμ. Μακρόν σε γαλλικά στρατεύματα σε ΝΑΤΟική βάση στη Ρουμανία
Από τη χθεσινή επίσκεψη του Εμ. Μακρόν σε γαλλικά στρατεύματα σε ΝΑΤΟική βάση στη Ρουμανία
Ενόψει της πιθανής επίσκεψης, ο δήμαρχος Κιέβου Β. Κλίτσκο ζήτησε μεγαλύτερη υποστήριξη από τα τρία ισχυρά κράτη της ΕΕ, περισσότερα προηγμένα όπλα και πυρομαχικά, καθώς και κυρώσεις στη Ρωσία «το συντομότερο δυνατόν».

Το Κίεβο διαμαρτύρεται ότι το Βερολίνο αργεί να ανταποκριθεί στα αιτήματά του για στρατιωτική υποστήριξη. Οπως είπε ο Κλίτσκο, ο στρατός τον ενημέρωσε ότι το υλικό που είχε υποσχεθεί η Γερμανία έχει αρχίσει να φτάνει αλλά οι ποσότητες δεν είναι αυτές που αναμένονταν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν έχει σκοπό να ανακτήσει όλα τα εδάφη που ανήκαν άλλοτε στη Ρωσία. «Δεν θα σταματήσει στο Κίεβο, ούτε στα σύνορα της Πολωνίας. Θα φτάσει μέχρι εκεί που θα του επιτρέψουμε», δήλωσε. «Ο πόλεμος θα φτάσει στην πόρτα της Γερμανίας».

Πιο «καθαρή» θέση ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο και ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, καλώντας το Βερολίνο να μην αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στη σχέση του με την Ουκρανία και σε αυτή με τη Ρωσία: «Χρειαζόμαστε ο καγκελάριος Σολτς να μας καθησυχάσει ότι η Γερμανία υποστηρίζει την Ουκρανία. Αυτός και η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσουν».

Ο Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε επίσης για το γεγονός ότι «η Γερμανία άρχισε παραδόσεις όπλων αργότερα από τις γειτονικές μας χώρες», αλλά και ότι στην αρχή Γερμανία και Γαλλία υποστήριζαν την Ουκρανία μόνο πολιτικά και ρητορικά.

Από την πλευρά του ο Σολτς απέρριψε τις επικρίσεις και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα παραδώσει όλα τα όπλα που έχει εγκρίνει, υπενθυμίζοντας πως «πρόκειται για βαρύ οπλισμό» και πως Ουκρανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στη Γερμανία για τον χειρισμό τους.

Εκτός από άρματα μάχης και οβίδες, ο Γερμανός καγκελάριος υποσχέθηκε πρόσφατα το σύστημα αεράμυνας «Iris-T» και 4 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο «ελαφρά» όπλα και πυρομαχικά έχουν φτάσει στην Ουκρανία.

Οι αντιθέσεις εντός Ευρωένωσης εντείνονται και για το θέμα της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Το κατά πόσο θα αποδοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας θα αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Ιούνη, όπως θα συμβεί και σχετικά με τις ενταξιακές προοπτικές Μολδαβίας και Γεωργίας. Πάντως τα κράτη - μέλη φαίνεται να συμφωνούν ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στο να λάβει η ΕΕ τη «μερίδα του λέοντος» στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ευρωπαϊκά κεφάλαια να βρουν εκεί διέξοδο.

Οπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντ. Κόστα, η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία αντί να εμπλέκεται σε «νομικές συζητήσεις» για την υποψηφιότητα της χώρας. Το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ δεν θα λύσει τα επείγοντα προβλήματα της Ουκρανίας, είπε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν «ψευδείς προσδοκίες» και να αναδειχθούν οι διαφωνίες εντός του ευρωενωσιακού μπλοκ.

Ο Κόστα τάχθηκε υπέρ της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της Ουκρανίας και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η κυβέρνησή του θα εστιάσει σε «μια σαφή δέσμευση για την επείγουσα υποστήριξη και την οικοδόμηση μιας μακροπρόθεσμης πλατφόρμας για την υποστήριξη της ανάκαμψης της Ουκρανίας», εξήγησε. «Για αυτήν τη σαφή και άμεση υποστήριξη δεν χρειάζεται να ανοίξουμε αυτήν τη στιγμή μια διαπραγμάτευση ή διαδικασία που θα διαρκέσει πολλά χρόνια», πρόσθεσε.

Υποστήριξε επίσης την πρόταση Μακρόν για μια «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», μια πιο «χαλαρή» - και πιο άμεση χρονικά - μορφή σύνδεσης με χώρες - «εταίρους» της ΕΕ.

Ο Εμ. Μακρόν ταξίδεψε χτες στη Ρουμανία. Εκεί επισκέφτηκε τη βάση του ΝΑΤΟ, όπου σταθμεύουν από τα τέλη Φλεβάρη περίπου 500 Γάλλοι στρατιώτες και πρόσφατα η Γαλλία ανέπτυξε εκεί ένα υπερσύγχρονο αμυντικό σύστημα εδάφους - αέρος.

Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στη Μολδαβία, όπου θα συζητηθούν και οι ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, σε μια περίοδο που τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ προωθούν εκεί την ανάπτυξη εξοπλισμών τους.

Μακρόν: Βρισκόμαστε σε «οικονομία πολέμου»

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, όλα τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη προετοιμάζονται για μια περίοδο έντονου ανταγωνισμού με μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και κινδύνους για τους λαούς.

Στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα εντός του ευρωατλαντικού άξονα, που επιδιώκουν σε αυτήν τη συγκυρία να αυξήσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή στην Ευρώπη και να προωθήσουν τις δικές τους αμυντικές βιομηχανίες στα εξοπλιστικά προγράμματα - «μαμούθ» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία όπως είπε πρέπει να γίνει «πολύ πιο ισχυρή».

«Δεν θα προχωρήσουμε μπροστά επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος, το να δαπανάμε μεγάλα ποσά για να αγοράζουμε από αλλού δεν είναι καλή ιδέα», τόνισε ο Μακρόν.

«Χρειάζεται να ενισχύσουμε την (αμυντική) βιομηχανία, (χρειαζόμαστε) βιομηχανική και τεχνολογική βάση της ευρωπαϊκής άμυνας πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο φιλόδοξη (...) αλλιώς απλώς δημιουργούμε τις αυριανές εξαρτήσεις μας», πρόσθεσε.

Την ώρα που η ΕΕ προσπαθεί να αποκτήσει τη λεγόμενη «στρατηγική αυτονομία» από τις ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς (νέες τεχνολογίες, άμυνα, Ενέργεια, εφοδιαστικές αλυσίδες κ.λπ.), ο Μακρόν επέμεινε ότι στόχος του είναι η Γαλλία και η Ευρώπη να έχουν «λιγότερες εξαρτήσεις» από ό,τι στο παρελθόν.

Αναφερόμενος δε στις γαλλικές στρατιωτικές δαπάνες, ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας και από τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων να επανεκτιμήσουν τον νόμο για τον στρατιωτικό προγραμματισμό και τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρες, με δεδομένο το νέο «γεωπολιτικό περιβάλλον».

Οπως τόνισε άλλωστε ο Μακρόν, η Γαλλία έχει εισέλθει σε «οικονομία πολέμου», στην οποία «θα βρισκόμαστε για μεγάλη διάρκεια» και δεν μπορεί πλέον να ζει όπως «πριν από έναν χρόνο».

«Δεν περιμέναμε να υπάρξουν στρατηγικές αλλαγές για να επενδύσουμε», υπενθύμισε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, όμως η κλιμάκωση των απειλών από την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία δημιουργεί «επιπρόσθετη ανάγκη να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο δυνατά, με μικρότερο κόστος».

Η Γαλλία άρχισε να αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες της το 2017. Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας αυξήθηκε ξανά το 2022, στα 40,9 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του νόμου για τον στρατιωτικό προγραμματισμό της περιόδου 2019 - 2025, που προβλέπεται να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ το 2025.

Παραπέρα ενίσχυση της «ανατολικής πτέρυγας» του ΝΑΤΟ

Η παραπέρα ενίσχυση της «ανατολικής πτέρυγας» του ΝΑΤΟ θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στα τέλη Ιούνη.

Για το θέμα αυτό συναντήθηκαν την Κυριακή οι ηγέτες 9 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στο Βουκουρέστι, υποστηρίζοντας την «ενίσχυση της στάσης αποτροπής και άμυνας», προς απάντηση «στις απειλές που εγείρει η Ρωσία».

«Καθώς αντιμετωπίζουμε αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στη Ρουμανία και στη Μαύρη Θάλασσα, η εδραίωση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα γίνεται ακόμα πιο επείγουσα και κρίσιμη», επεσήμανε ο Ρουμάνος Πρόεδρος Γ. Κλάους. Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα χαράξει «ένα μακροπρόθεσμο όραμα, μέσω της νέας στρατηγικής της αντίληψης, θέτοντας τη συλλογική άμυνα και το Αρθρο 5 στο επίκεντρο των ενεργειών».

Οι αρχηγοί των 9 κρατών που συμμετείχαν (Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία) εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην ασφάλεια «ευάλωτων εταίρων», όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.

«Συνεχή ροή» όπλων στην Ουκρανία επιδιώκουν τα ΝΑΤΟικά κράτη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, η Ουκρανία έχει αναλώσει όλο τον οπλισμό ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής που διέθετε και εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τα όπλα που της προμηθεύουν οι ΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι», κυρίως δυτικής προέλευσης στοιχεία πυροβολικού.

Το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο σοβιετικής κατασκευής «εξαφανίστηκε από την επιφάνεια του πλανήτη», υπογράμμισε στρατιωτικός στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στέλνουν στο Κίεβο βαριά όπλα και εκτοξευτήρες πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από ανάλογα ρωσικά όπλα.

«Εχουμε αρκετά όπλα. Αυτό που δεν έχουμε αρκετό είναι όπλα του βεληνεκούς που απαιτείται για να μειώσουμε το πλεονέκτημα του οπλισμού της Ρωσίας», δήλωσε χτες ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από δανέζικο εκδοτικό οίκο.

Συνολικά η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 βαρέα στοιχεία πυροβολικού, 300 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, 500 άρματα μάχης, 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα και 1.000 drones, αναφέρουν πηγές στο Κίεβο.

Οι δυνάμεις τους ΝΑΤΟ προσπαθούν να συντονίσουν τη στρατιωτική βοήθεια, ώστε οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις να λαμβάνουν «συνεχή ροή» πυρομαχικών, ανταλλακτικών και όπλων, εξήγησε άλλος Αμερικανός στρατιωτικός. Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν και αναμένεται να συνεδριάσει ξανά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πάντως, σύμφωνα με στρατιωτικούς, ο δυτικός οπλισμός αργεί να φτάσει στην Ουκρανία λόγω της εκπαίδευσης των Ουκρανών και για να περιοριστεί ο κίνδυνος ρωσικών βομβαρδισμών στα αποθέματα πυρομαχικών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο κατέστρεψε με πυραύλους μεγάλη ποσότητα όπλων και στρατιωτικού υλικού στο Ντονμπάς, μεταξύ των οποίων οπλικά συστήματα που είχαν αποσταλεί από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, χτες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, πύραυλοι «Kalibr» με στόχευση ακριβείας έπληξαν περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Ουντάτσνι στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, καταστρέφοντας εξοπλισμό που είχε παραδοθεί στον ουκρανικό στρατό.

Αλλαγή ισορροπιών στον πόλεμο στην Ουκρανία

Αλλαγή ισορροπιών στον πόλεμο της Ουκρανίας διαπιστώνουν οι «New York Times» και σύμφωνα με αναλυτές η Μόσχα επιτυγχάνει σταδιακά τους στόχους της στο πεδίο.

Οπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές η Ουκρανία «στερείται τον αναγκαίο στρατιωτικό εξοπλισμό», ενώ ταυτόχρονα η υποστήριξη της Δύσης «δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της, εν μέσω υψηλών τιμών Ενέργειας και εκρηκτικού πληθωρισμού».

Οι δύο αρθρογράφοι ξεκαθαρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία «δεν δείχνει να πλησιάζει στη νίκη» αλλά τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να επιτυγχάνουν «αργή, μεθοδική και αιματηρή» πρόοδο στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας.

Επαναλαμβάνοντας αναφορές από το Κίεβο, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει τουλάχιστον 100 στρατιώτες τη μέρα, ιδίως στο Σεβεροντονέτσκ. Στο μεταξύ, το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί συνολικά, σύμφωνα με τον Ολ. Αρεστόβιτς, σύμβουλο του Ουκρανού Προέδρου.

Καθώς η Ρωσία σταδιακά καταλαμβάνει περισσότερα εδάφη στην Ουκρανία και συνεχίζει να σφυροκοπά διάφορους στόχους στο Ντονμπάς, ο Γ. Αλμπέρκι, διευθυντής στρατηγικής, τεχνολογίας και ελέγχου των εξοπλισμών στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, εξέφρασε την «ανησυχία» ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει 10 χρόνια ή και παραπάνω αν δεν απωθηθούν οι ρωσικές δυνάμεις, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Υπάρχουν πραγματικοί φόβοι ότι αν η Ουκρανία δεν μπορέσει να προκαλέσει κατάρρευση της ρωσικής γραμμής άμυνας και δεν αναγκάσει τη Ρωσία να περιορίσει τις εδαφικές της φιλοδοξίες, θα δούμε κάποιου είδους ημι-μόνιμη, παγιωμένη σύγκρουση, που θα διαρκέσει μια δεκαετία ή και περισσότερο», αναφέρεται.

Τον οικονομικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία σχολίασε το Λονδίνο, επικαλούμενο τον αντιπρόεδρο της στρατιωτικής βιομηχανικής επιτροπής της Ρωσίας, σύμφωνα με τον οποίο «οι κρατικές αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 600 - 700 δισ. ρούβλια, αύξηση περίπου 20% στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ρωσίας».

Δύση και Κίεβο χρηματοδοτούν «εθελοντές» μισθοφόρους

Στο πλευρό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων πολεμούν «εθελοντές» από 55 χώρες, σύμφωνα με τον Συνασπισμό για την Ουκρανία, μονάδα ξένων μαχητών ενσωματωμένη στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος αρνείται ότι πρόκειται για μισθοφόρους.

Εκπρόσωπος της μονάδας δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι «εθελοντές» προέρχονται κυρίως από Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς και από Πολωνία, Καναδά, Γερμανία, Βραζιλία, τα κράτη της Βαλτικής, Αυστραλία, Νότια Κορέα και τα σκανδιναβικά κράτη, ιδίως τη Φινλανδία.

Πρόκειται για μία ακόμα πλευρά της έμμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε έναν πόλεμο «δι' αντιπροσώπων» στην Ουκρανία. Εξάλλου και πριν τη ρωσική εισβολή, από το 2014 οι δυνάμεις της Δύσης εκπαίδευαν και εξόπλιζαν τον ουκρανικό στρατό και ναζιστικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

Ο εκπρόσωπος της μονάδας των ξένων, Ντ. Μαγκρού, απέρριψε ότι πρόκειται για μισθοφόρους, λέγοντας παράλληλα ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας (ο οποίος, όπως και όλος ο ουκρανικός προϋπολογισμός, στηρίζεται οικονομικά από τη Δύση) καλύπτει «όλα τα έξοδα, για στέγη, μισθούς των στρατιωτών, όπλα και πυρομαχικά».

Δυτικοί δωρητές επίσης χρηματοδοτούν τη δύναμη των ξένων μαχητών, είπε ακόμα, επιμένοντας ότι τα κεφάλαια που δωρίζονται «δαπανώνται αποκλειστικά για τον εξοπλισμό των στρατιωτών μας».

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο προτρέπει τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με τους φιλορώσους αυτονομιστές την απόδοση χάριτος στους Βρετανούς μαχητές που δικάστηκαν στο Ντονέτσκ και καταδικάστηκαν με θανατική ποινή.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας ισχυρίστηκε ότι ο καλύτερος δρόμος για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των δύο Βρετανών είναι «μέσω των Ουκρανών», αλλά θα κάνει «ό,τι χρειαστεί». Το Κίεβο δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, άλλος ένας Βρετανός μισθοφόρος, στρατιώτης της Βρετανίας μέχρι τον Μάρτη, έγινε γνωστό ότι σκοτώθηκε στην Ουκρανία.

Ρωσικά διαβατήρια λαμβάνουν κάτοικοι των κατακτημένων περιοχών

Εντείνεται στο μεταξύ η χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στις ανατολικές και νότιες περιοχές που ελέγχει η Ρωσία, όπως Μαριούπολη, Χερσώνα και Μελιτόπολη, ενώ εισήχθη ως νόμισμα το ρούβλι και σχεδιάζονται δημοψηφίσματα για ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.

Ρωσικά διαβατήρια άρχισαν να διανέμονται και σε τμήματα της Ζαπορίζια που ελέγχονται από ρωσικά στρατεύματα. Οσοι τα λάβουν θα θεωρούνται Ρώσοι πολίτες, επεσήμανε φιλορώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν υποβάλει αίτηση.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, με τις ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν το κέντρο της πόλης, ενώ έχουν περικυκλώσει και το εργοστάσιο χημικών «Αζότ», δίνοντας τελεσίγραφο στους Ουκρανούς να παραδοθούν μέχρι σήμερα. Στο εργοστάσιο έχουν βρει καταφύγιο και άμαχοι, και η Μόσχα καταγγέλλει ότι χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα. Η κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ θα ανοίξει για τη Μόσχα τον δρόμο προς την πόλη Κραματόρσκ, σημαντικό βήμα για να κυριαρχήσει σε όλη την περιοχή του Ντονμπάς.

Στην πόλη Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν χτες ότι 4 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν από «μαζικούς» ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται στο μεταξύ να έχουν ξεκινήσει πάλι επιθέσεις και στο Χάρκοβο, μετά από μια περίοδο υποχώρησης. Για πρώτη φορά εδώ και αρκετές βδομάδες ο ρωσικός στρατός έχει πιθανότατα σημειώσει μικρή πρόοδο στην περιοχή, διαπιστώνει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας.

Οι Ρώσοι αποχώρησαν τον προηγούμενο μήνα από το Χάρκοβο, με τους αναλυτές να έχουν προειδοποιήσει ωστόσο ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις επιδρομές στις ουκρανικές θέσεις, προκειμένου να αποτρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις να εισέλθουν σε κρίσιμη απόσταση στα περίχωρα του Μπέλγκοροντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ