ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποπροσανατολισμός στο λαό, διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

Συνεχίζει το Μαξίμου την καραμέλα για «κόκκινες γραμμές» σε περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ αποδέχεται πλήρως το ήδη υπάρχον αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης φάσης

Στην πρώτη γραμμή οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης στο εγχώριο κεφάλαιο για εξειδίκευση και προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη σε αυτή τη φάση

Eurokinissi

Στην πρώτη γραμμή οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης στο εγχώριο κεφάλαιο για εξειδίκευση και προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη σε αυτή τη φάση
Να εφησυχάσει το λαό επιχειρεί η κυβέρνηση, προσπαθώντας να τον αποπροσανατολίσει από την ανάγκη ετοιμότητας και οργάνωσης της πάλης του απέναντι τόσο στις αντιλαϊκές συμφωνίες που ήδη αυτή έχει υπογράψει, όσο και σε αυτές που δρομολογεί στα παζάρια της με τους «εταίρους».

Στο πλαίσιο αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δέχεται «επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.», αλλά «δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη».

Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση επιβεβαιώνει και με αυτό τον τρόπο ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι όλα τα γνωστά απ' το παρελθόν αντιλαϊκά μέτρα, ταυτόχρονα επιχειρεί να συσκοτίσει το γεγονός ότι έχει κιόλας δεσμευτεί ότι θα σεβαστεί το ήδη υπάρχον αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που διαμορφώθηκε για λογαριασμό του κεφαλαίου.

«Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.ά. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!», αναφέρει το non paper της κυβέρνησης, δίνοντας διαβεβαιώσεις στο εγχώριο κεφάλαιο πως κάνει ό,τι μπορεί για να «κλείσει» η συμφωνία με τους «εταίρους» του, να εξειδικευτούν και να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις που αυτό έχει ανάγκη.

Επιχειρείται ακόμα να αποκρουστούν «σενάρια χρεοκοπίας» με το επιχείρημα ότι διακινούνται από «υπερσυντηρητικούς κύκλους που αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα», η οποία τάχα είναι ότι το μνημόνιο (που η κυβέρνηση υλοποιεί στο ακέραιο) «πέθανε».

«Ο κόσμος δεν περιμένει θαύματα...»

Στο ίδιο μήκος κύματος, χτες, ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, ισχυρίστηκε ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι στις 24 Απρίλη θα υπάρξει συμφωνία και μάλιστα με υποχώρηση των δανειστών. Υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» με εταίρους και δανειστές και οι τελευταίοι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουν πίσω.«Το θέμα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, το πότε δεν παίζει ρόλο (...) Δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω. Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα τους στοιχίσει πολλά», ανέφερε.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, λέγοντας πως «για ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις για την πορεία της χώρας παρότι έχουμε την εντολή από τον λαό να μην υποχωρήσουμε, δεν θα ήταν κακό να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό».

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος, πρόβαλε ως άλλοθι για τα κυβερνητικά πεπραγμένα την απειρία της κυβέρνησης. «Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα», ανέφερε, «που θα περίμενε κανείς να συμβούν σε μια νέα κυβέρνηση, χωρίς εμπειρία, αλλά ανησυχούμε για το γεγονός ότι ασκείται άδικη κριτική σχετικά με την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητά της να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών της», δήλωσε.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορές και συγκλίσεις. Αλλά πάνω από όλα υπάρχει το κοινό συμφέρον και της Ελλάδας και των δανειστών, να υπάρξει λύση και όχι ρήξη. Οσο πιο σύντομα βγει λευκός καπνός τόσο το καλύτερο», ενώ υποστήριξε ότι «ο κόσμος δεν περιμένει θαύματα, ούτε ότι η Ελλάδα θα ανατρέψει μέσα σε μια στιγμή πολιτικές που ισχύουν στην Ευρώπη δεκαετίες τώρα».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Δεν έχετε εντολή για έξοδο από ευρώ και ΕΕ»

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει στην κυβέρνηση η ΝΔ να μη διακινδυνεύσει επ' ουδενί τη στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή στην ΕΕ και στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ενδεχόμενο δημοψήφισμα αν καταλήξουν σε αδιέξοδο τα παζάρια της κυβέρνησης με τους δανειστές, δήλωσε: «Το δημοψήφισμα που σκέφτονται στελέχη της κυβέρνησης θα μετατρεπόταν ουσιαστικά σε δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στο ευρώ. Αυτό βρίσκεται έξω από την εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Και μόνο η σκέψη για τέτοιο δημοψήφισμα είναι ομολογία αδιεξόδου. Και αν το προχωρούσαν, θα μετέτρεπαν το αδιέξοδο σε τραγωδία. Θα ήταν πιο έντιμο να βγουν και να πουν ότι όλα αυτά που υποσχέθηκαν ήταν ανέφικτα και ότι ήρθαν στην εξουσία εξαπατώντας τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να προσαρμοστεί τάχιστα στις απαιτήσεις ξένων και ντόπιων μονοπωλίων και να προχωρήσει άμεσα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που έχουν ανάγκη.

ΠΟΤΑΜΙ
«Η καθυστέρηση βλάπτει την καπιταλιστική οικονομία»

«Η καθυστέρηση που "παίζει" η κυβέρνηση κατρακυλά μέρα με τη μέρα και πιο χαμηλά την πραγματική οικονομία», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δ. Τσιόδρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος αν τα παζάρια με τους δανειστές φτάσουν σε αδιέξοδο και χρειαστεί να εγκριθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. «Να βγάλει δηλαδή ο λαός το φίδι από την τρύπα και να αποφασίσει αυτά που δε θέλει να αποφασίσει ο κ. Τσίπρας και η αυτοπροσδιοριζόμενη ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», όπως είπε ο Δ. Τσιόδρας.

«Ο υπουργός Επικρατείας - όπως άλλωστε και άλλοι υπουργοί - δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι ορίστηκαν για να κυβερνήσουν και όχι για να ανακυκλώνουν συζητήσεις για εκλογές και δημοψηφίσματα», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι στο μεταξύ «αυξάνονται τα λουκέτα και η ανεργία», «στραγγίζει η αγορά από ρευστό», «φεύγουν οι καταθέσεις» και «κάνουν φτερά οι όποιες επενδύσεις».

ΟΟΣΑ
Μελέτη για τη «φορολογική επιβάρυνση»

Στη λογική των μέσων όρων, που βέβαια είναι απόλυτα ξεκομμένη από την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, κινείται μελέτη του ΟΟΣΑ σχετικά με το εύρος της «φορολογικής επιβάρυνσης» στα κράτη - μέλη του Οργανισμού. Μάλιστα, κατά την πάγια πρακτική, στη φορολογική επιβάρυνση μετέχουν και οι κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές (δηλαδή και οι λεγόμενες «εργοδοτικές»).

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές στους φορολογούμενους με οικογένεια διαμορφώνονται στο 43,4% του μέσου μισθού στην Ελλάδα, η οποία εμφανίζεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας. Μετά από την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των οικογενειών με παιδιά, ακολουθούν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%), την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία (9,9%).

Σε ό,τι αφορά το «επίπεδο φορολόγησης» των φορολογούμενων χωρίς οικογένεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 14η θέση στον κατάλογο του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής στην κατηγορία αυτή φτάνει στο 40,4% (39,1% το 2000), έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (36,7% το 2000).

ΠΑΣΟΚ
«Η χώρα περιθωριοποιείται ήδη και εντός ευρώ»

«Η χώρα περιθωριοποιείται κάθε μέρα και περισσότερο εντός ευρώ», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα «κάνουν πίσω» στα παζάρια διαχείρισης του χρέους, αποδεχόμενοι τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης επειδή δε θέλουν Grexit.

«Ολα αυτά λέγονται δημόσια, με επίγνωση ότι ακούγονται απ' όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ και συνιστούν το "διαπραγματευτικό ατού" μιας κυβέρνησης που νομίζει ότι εκβιάζει τους έξω, ενώυποβαθμίζει και αποδυναμώνει καθημερινά τους μέσα. Με εσωτερική παύση πληρωμών, στέγνωμα της πραγματικής οικονομίας, αποδυνάμωση των τραπεζών, αποθάρρυνση κάθε επένδυσης, επιστροφή στην ύφεση», τονίζει το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας αγωνία για τις προοπτικές της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Στα 317,1 δισ. ευρώ για το 2014

Στα 317,1 δισ. ευρώ ή στο 177,1% του παραγόμενου ΑΕΠ για το 2014 διαμορφώνεται η μάζα του κρατικού χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία κοινοποιήθηκαν στη Γιούροστατ, στο πλαίσιο της «διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος».

Μάλιστα, παρά και το «κούρεμα», το κρατικό χρέος εμφανίζεται διογκωμένο σε σχέση με το 2012, τόσο σε απόλυτα μεγέθη όσο και σε σχέση με το ΑΕΠ. Ειδικότερα, το 2012 (μετά από το «κούρεμα») εμφανιζόταν στα 304,7 δισ. ευρώ ή στο 156,9% του ΑΕΠ του ίδιου έτους. Να σημειωθεί ότι, με τα κριτήρια του ΔΝΤ, καθώς και άλλων ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα σημερινά επίπεδα κρίνονται ως «μη βιώσιμα».

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που αφορούν το έτος 2014:

-- Το ΑΕΠ (τρέχουσες τιμές) διαμορφώθηκε σε 179,1 δισ. ευρώ.

-- Οι κάθε είδους δαπάνες της γενικής κυβέρνησης (μαζί με ΟΤΑ και Οργανισμούς Ασφάλισης) συρρικνώθηκαν στα 88,4 δισ. ευρώ (από 112,2 δισ. το έτος 2011).

-- Το «πρωτογενές πλεόνασμα», όπως αυτό καταρτίζεται με βάση τη μεθοδολογία της Γιούροστατ, διαμορφώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ