ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Βάζει πλάτη για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις

Ως δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου λανσάρεται η ΝΔ

«Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ξανά ότι θα έχουμε μέλλον στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, στέλνοντας σχετικό «σήμα» στα εγχώρια αστικά επιτελεία

Eurokinissi

«Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ξανά ότι θα έχουμε μέλλον στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, στέλνοντας σχετικό «σήμα» στα εγχώρια αστικά επιτελεία
Να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες «προσαρμογές», ώστε να «κλείσει» η νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές και να προωθηθούν τάχιστα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (οι οποίες φυσικά κάθε άλλο παρά λείπουν από τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ...), καλεί τον πρωθυπουργό η ηγεσία της ΝΔ, υποσχόμενη ότι θα βάλει και η ίδια πλάτη για την εφαρμογή τους.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαράς, δήλωσε χτες ότι «η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή. Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Αλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει».

Στο ίδιο πλαίσιο και προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς συγκάλεσε «εκτάκτως» για σήμερα το μεσημέρι το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, όπου μετέχουν μια σειρά μεγαλοστελέχη.

Σημειωτέον, παράγοντες στο εσωτερικό της ΝΔ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση να δραματοποιεί επίτηδες την εικόνα των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να διαμορφώσει έδαφος για να «περάσει» με λιγότερες αντιδράσεις η νέα συμφωνία. Ωστόσο, δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο κάποιου «ατυχήματος», με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει για την παραπέρα πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Αλλωστε, και η κριτική του Αντ. Σαμαρά, όπως εκφράστηκε και την Κυριακή, σε ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο στην Καστοριά, εδράζεται στα σημάδια υποχώρησης της καπιταλιστικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα: «Η δραματική κατάσταση, που κλιμακώνεται εδώ και τέσσερις μήνες, έχει γονατίσει την οικονομία (...) υποσχέθηκαν να μείνουμε στο ευρώ και σήμερα η χώρα απειλείται με επιστροφή στη δραχμή. Υποσχέθηκαν "σκληρές διαπραγματεύσεις" και σήμερα, πέντε μήνες μετά, το "email Χαρδούβελη" φαντάζει σαν "παιδική γιορτή" μπροστά στη δική τους πρόταση (...) Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν, τους είχαμε προειδοποιήσει: "Κάντε γρήγορα, όσο καθυστερείτε ο λογαριασμός ανεβαίνει" (...) Σε μας ζητούσαν πρόσθετα μέτρα λιτότητας κάτι λιγότερο από 1,5 δισεκατομμύριο για το 2015 σε ετήσια βάση. Τώρα ζητούν 5,8 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση. 2,9 δισεκατομμύρια, δηλαδή, στο εξάμηνο ως το τέλος του χρόνου (...) ο λογαριασμός ανέβηκε 4,3 δισεκατομμύρια! 800 εκατομμύρια το μήνα και πλέον! (...) Η αβεβαιότητα μάς ξαναέφερε σε ύφεση. Εξάντλησαν τα πλεονάσματα, μας οδήγησαν πάλι σε ελλείμματα. Ματαίωσαν τις επενδύσεις που ετοιμάζονταν (...) Εφεραν πρόσθετα λουκέτα και πρόσθετη ανεργία».

«Αντέξαμε και βοηθάμε»

Ταυτόχρονα, σπεύδοντας να παράσχει διαβεβαιώσεις σε κάθε είδους αστικά επιτελεία ότι η ΝΔ μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση σε ενδεχόμενη ανάγκη εναλλαγής (ή και προσαρμογών) στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης, είπε: «Η ΝΔ είναι η παράταξη που απέτρεψε την έξοδο από το ευρώ, πριν τρία χρόνια. Η ΝΔ είναι η παράταξη που αποκατέστησε την αξιοπιστία της Ελλάδας στην Ευρώπη και πέραν της Ευρώπης, σε αυτά τα δυόμισι χρόνια. Και προσέξτε. Είναι η παράταξη που άντεξε στην κρίση, όταν τόσα και τόσα άλλα κόμματα, μεγάλα και μικρά, τα συνέτριψε η κρίση! Τώρα που τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτονται με αυτόν το δραματικό τρόπο, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ξανά ότι θα έχουμε μέλλον στην Ευρώπη και στην ανάπτυξη».

Κάνοντας σινιάλο στο εγχώριο κεφάλαιο, ότι πάνω απ' όλα ιεραρχεί τα ζητούμενά του, πρόσθεσε: «Εμείς βάζουμε την Ελλάδα πάνω απ' όλα. Κάτι που όταν ήμασταν εμείς στην εξουσία, εσύ δεν το έκανες... Ενώ εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο. Αλλά έχουμε κι εμείς τις "κόκκινες γραμμές" μας. Και αυτές είναι δύο: Να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Και να παραμείνει η Ελλάδα στη δυνατότητα να έχει ανάπτυξη, όπως εκεί που εμείς την είχαμε φέρει».

Οι όροι της «συνεννόησης»

Σε αυτή τη βάση και τασσόμενος ενάντια σε ενδεχόμενες εκλογές, επανέλαβε την πρότασή του για «εθνική συνεννόηση» και με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προϋπόθεση να μην προχωρήσει σε προσλήψεις στο Δημόσιο και αυξήσεις στο ΦΠΑ, στους φόρους των αγροτών ή στην έκτακτη «εισφορά αλληλεγγύης».

Αντίθετα, ζήτησε να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις ιδιαίτερα στο Δημόσιο», η «αξιολόγηση» των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις.

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
«Προσφέρει» συνεργασία για «διευκόλυνση» των αντιλαϊκών παζαριών

Στην «ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που πιστεύουν στη δημοκρατία και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» επέμεινε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

Ο Στ. Θεοδωράκης απηύθυνε, χαρακτηριστικά, κάλεσμα στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να παραμερίσουμε τις κομματικές μας ταυτότητες και να συνεργαστούμε (...) Αν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ταυτιστούν με κάποιες από τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τότε θα διευκολύνουν και τον Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση. Υπάρχουν πράγματα στα οποία διαφωνούμε με την κυβέρνηση και είναι πολλά. Δεν είναι όμως η ώρα να σταθούμε σε αυτά. Πιστεύω ότι αυτό το Κοινοβούλιο μπορεί να δώσει μια λύση. Μια λύση μέσα στην Ευρώπη», πρόσθεσε, έχοντας πρόταγμα τη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ.

Προηγουμένως, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κάλεσε ουσιαστικά να βάλει κι αυτός το ...χεράκι του ώστε να επιτευχθεί η συναίνεση αυτή στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου: «Ξέρω, βέβαια, τους περιορισμούς που έχουν τεθεί μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι ένας άνθρωπος σαν και σας, που έχετε θητεύσει και στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα πρέπει να έχετε μία συμβολή μεγάλη, έστω και με τον λόγο σας, σ' αυτές τις πατριωτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Απαντώντας ο Πρ. Παυλόπουλος είπε: «Γνωρίζω τα όρια των αρμοδιοτήτων μου, αλλά θα φθάσω μέχρι τα όρια αυτά γιατί αυτός είναι ο ρόλος μου (...) Η εντολή του ελληνικού λαού είναι η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και, φυσικά, στην Ευρωζώνη. Γιατί αυτά είναι αλληλένδετα, όπως γνωρίζετε. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δεσμεύει και εμένα. Ξέρετε πολύ καλά ότι θα κάνω ό,τι μου αναλογεί, εντός και εκτός Ελλάδος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως «σ' αυτόν τον αγώνα όσο πιο αρραγές είναι το εσωτερικό μέτωπο, τόσο καλύτερα για τον τόπο και για τη διαπραγματευτική του δύναμη. Είμαι βέβαιος ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους πολιτικές διαφορές, θα προχωρήσουν ενωμένες όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις»...

ΠΑΣΟΚ
Αλλαγή ηγεσίας με βλέψεις για αναβαθμισμένο ρόλο

Η Φώφη Γεννηματά αναδείχτηκε 5η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Κυριακής (σε σύνολο 52.388 ψηφισάντων, έλαβε 26.868 ψήφους, ο Α. Λοβέρδος 13.167 και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος 11.944).

Παραλαμβάνοντας χτες καθήκοντα από τον Ευ. Βενιζέλο και σπεύδοντας να εκφράσει την «αγωνία» της για τη διασφάλιση των στρατηγικών επιλογών του εγχώριου κεφαλαίου, η Φ. Γεννηματά σημείωσε ότι «η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές που κανένας από εμάς δεν θέλει να γίνουν δραματικές. Αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη».

Εκφράζοντας τη «διαθεσιμότητα» του κόμματός τους να αναλάβει εκ νέου ρόλο στα παζάρια με τους δανειστές, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να υποστηρίζει και να υπηρετεί την εθνική στρατηγική (...) Η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση. Ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης (...) Είναι η ώρα της αλήθειας, της ευθύνης και της ομοψυχίας. Από το 2012 το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και πιστεύω πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα, θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».

Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε και πρωτοβουλίες για... αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία: «Να αναλάβουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για να ξανασυναντηθούμε με την κοινωνία, με την κοινωνική μας βάση, με την Αυτοδιοίκηση, τους μαζικούς χώρους, τα κινήματα. Παράλληλα, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες διαλόγου με ειλικρίνεια, προκειμένου να διαμορφώσουμε άμεσα έναν ισχυρό, προοδευτικό, πλειοψηφικό πόλο στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας με εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Εχει ένα ενδιαφέρον και η τοποθέτηση Βενιζέλου, ο οποίος έκανε σαφές ότι θα διεκδικήσει έναν άλλον, ευρύτερο ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις, με ορίζοντα ακόμα και τη σύμπηξη μετώπου των «φιλοευρωπαϊκών» αστικών πολιτικών δυνάμεων, όπως λέγεται τελευταία.

Είπε: «Τώρα που αλλάζουν τα πράγματα, δεν θα μετέχω βέβαια στην καθημερινή δραστηριότητα και τη λειτουργία του Κινήματος (...) Η οπτική μου γωνία θέλω να είναι ευρύτερη. Θέλω να είναι μια οπτική γωνία εθνική (...) Στόχος μας είναι άλλωστε το συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ, ως θεσμική οντότητα, με την ηγεσία του και τα όργανά του, να συμβάλει αξιόπιστα και αποτελεσματικά στη συγκρότηση ενός ευρύτατου σχήματος του προοδευτικού κέντρου που περιλαμβάνει τη σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά, αλλά όχι μόνο. Περιλαμβάνει όλες τις δυνάμεις εκείνες που μπορούν να συνθέσουν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ