ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ Η ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
SOS για έξι επιχειρήσεις και 3.000 θέσεις εργασίας

Σε γενικό ξεσηκωμό και σε ψήφο αγώνα στις επικείμενες εκλογές, για να αποτρέψουν τις καταστροφικές εξελίξεις, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ. Στο 22% η ανεργία στην περιοχή!

Σε "γενικό ξεσηκωμό", ώστε να φρενάρουν τις διαδικασίες κλεισίματος των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών, που απειλούνται με "λουκέτο", κάλεσε τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις των σωματείων η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας σε σύσκεψη που έγινε προχτές το βράδυ στη Χαλκίδα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στη σύσκεψη πήραν μέρος συνδικαλιστές και εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που εκπέμπουν SOS, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ παρόντες ήταν, επίσης, ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ, ο Λ. Χατζηπαυλίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Θ. Παππάς,γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, η οποία και διοργάνωσε τη σύσκεψη.

Η συζήτηση αφορούσε τις επιχειρήσεις ΔΑΡΙΓΚ,ΛΑΡΚΟ,ΜΙΜΙΚΟΣ,ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ,ΣΥΝΚΟ,καθώς και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας,που, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Οπως σημείωσε στο άνοιγμα της συζήτησης ο γραμματέας της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, Θ. Παππάς, τα πέντε πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 έκλεισαν συνολικά 13 μεγάλες επιχειρήσεις στο νομό, 7.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους, ολόκληρες περιοχές μαράζωσαν οικονομικά και χάθηκε εισόδημα μεγαλύτερο των 6 δισεκατομμυρίων δραχμών το χρόνο.Το ποσοστό ανεργίας αυτή τη στιγμή στην Εύβοια ξεπερνάει, όπως αναφέρθηκε, το 22% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του νομού!

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ακούγοντας την κραυγή αγωνίας των εργαζομένων για το "τι μέλλει γενέσθαι" στις επιχειρήσεις που εργάζονται, σημείωσε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και γι' αυτό χρειάζεται να υπάρξει άμεση αντίδραση και επαγρύπνηση, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα. Ειδικότερα, τόνισε ότι η περίοδος των δημοτικών εκλογών που πλησιάζουν "είναι η καλύτερη ευκαιρία για να οξυνθεί η σύγκρουση και η αντίδραση, αλλά είναι και ευκαιρία να δοθεί η απάντηση σ' αυτή την πολιτική με την ψήφο καταδίκης".

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους "να αντιδράσουν από κοινού και να φτιάξουν "τείχος" από επιθετικά αιτήματα, να δημιουργήσουν ένα ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα". Συνεχίζοντας έκανε λόγο για εξαθλίωση των εργαζομένων, των αγροτών και των μικρομεσαίων, τονίζοντας ότι οι 3.000 εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, που απειλούνται με "λουκέτο", αν δεν πάρουν τα "όπλα" στα χέρια τους, θα βρεθούν άνεργοι.Στη συνέχεια επισήμανε ότι ανατέλλει η νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων και ότι η κατάσταση σ' αυτές τις έξι επιχειρήσεις, που είναι μεγάλες για τα δεδομένα της χώρας, είναι αποτέλεσμα ενός ανελέητου και χωρίς όρους και όρια ανταγωνισμού, με θύματα τους εργαζομένους.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενη ξεχωριστά στα επιμέρους προβλήματα που τέθηκαν από τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημείωσε:

Για τη ΔΑΡΙΓΚ χρειάζεται να εξασφαλιστούν αγορές των προϊόντων της από την κυβέρνηση, αφού είναι γνωστό ότι η ζήτηση στα προϊόντα της αυτή την περίοδο είναι μεγάλη. Το ίδιο τόνισε και για τη ΛΑΡΚΟ,σημειώνοντας ότι χρειάζεται η παρέμβαση και η χρηματοδότηση της εταιρίας, προκειμένου αυτή η στρατηγικής σημασίας επιχείρηση να μη βρεθεί κλειστή.

Για τις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας λευκού κρέατος ΜΙΜΙΚΟΣ,ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ και ΣΥΝΚΟ,πρότεινε να χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση και σταδιακά αυτές να πάρουν συνεταιριστική μορφή. Για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών,τόνισε ότι το πρόβλημά της πηγάζει από τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η Αλέκα Παπαρήγα δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθεί λύση σ' αυτά τα προβλήματα, σημειώνοντας ότι θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας για τις επιχειρήσεις στις οποίες εμπλέκεται η ΑΤΕ. Καταλήγοντας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πρέπει να αντιδράσουν πρώτοι, να δημιουργήσουν όρους κινήματος και να ξεσηκωθούν, διεκδικώντας ένα συνδικαλιστικό κίνημα και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των εργαζομένων, καθώς επίσης η ψήφος στις δημοτικές εκλογές να είναι ψήφος αγώνα.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο δήμαρχος Νέας Αρτάκης, Τ. Χατζηγιαννακέρης,εξέφρασε την αγωνία του για τις επιχειρήσεις αυτές, από τις οποίες οι τρεις βρίσκονται στην πόλη του και κάλεσε τους εργαζόμενους να δραστηριοποιηθούν αγωνιστικά.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος νομάρχης Ευβοίας με το συνδυασμό της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Δ. Ραχιώτης,κάλεσε τους εργαζόμενους να βγουν στο μετερίζι του αγώνα, διαβεβαιώνοντάς τους ταυτόχρονα ότι η ΝΑΣ θα είναι μαζί τους σε κάθε αγώνα.

Η Σοφία Ντούρου,υποψήφια δήμαρχος Χαλκίδας με το συνδυασμό της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης", σημείωσε ότι "δε θα επιτρέψουμε να βρεθούν στο δρόμο της ανεργίας άλλοι 3.000 εργαζόμενοι", τονίζοντας ότι η Εύβοια έχει όλες τις δυνατότητες για παραγωγική ανάπτυξη.

"ΔΑΡΙΝΓΚ"
Την "έφαγαν" οι εισαγωγές

Μεγάλες οι δυνατότητες ανάπτυξης της επιχείρησης, τονίζουν οι εργαζόμενοι που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη

Η επιχείρηση ΔΑΡΙΝΓΚ,όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων Αλέκος Πιτσούνης,απασχολεί 350 εργαζόμενους. Τα προβλήματα στην επιχείρηση αρχίζουν από το 1991, λόγω της αθρόας εισαγωγής ομοειδών προϊόντων από το εξωτερικό. Για να κρατηθεί η επιχείρηση "ζωντανή", αναγκάστηκε να μειώσει τις τιμές των προϊόντων και να καταφύγει στο δανεισμό, με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να υποστεί σοβαρές ζημιές. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την υποτίμηση της δραχμής, αφού οι πρώτες ύλες είναι, κατά κύριο λόγο, εισαγόμενες. Οι πιστώτριες τράπεζες με πρώτη την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, απαίτησαν τα λεφτά. Μάλιστα η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης προχώρησε και σε κατάσχεση πρώτης ύλης.

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του εργοστασίου προκειμένου να αποτρέψουν και άλλη κατάσχεση πρώτων υλών και εμπορευμάτων από τις πιστώτριες τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, και μάλιστα την περίοδο αυτή που εκτελούνται μεγάλα δημόσια έργα στη χώρα. Ομως η εισαγωγή ομοειδών προϊόντων, έχει αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της ΔΑΡΙΝΓΚ. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν και να διασφαλίσουν τη δουλιά τους. Βασικό τους αίτημα είναι η ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η λειτουργία της. Επίσης, ο πρόεδρος χαρακτήρισε παράλογες τις απαιτήσεις των τραπεζών "να ζητάνε από μια επιχείρηση που έχει κύκλο εργασιών 17 δισεκατομμύρια το χρόνο, να αποπληρώσει 7 δισεκατομμύρια χρέη".

ΛΑΡΚΟ
Καθαρά πολιτικό το πρόβλημα

Κι αν δεν υπήρχε η ΛΑΡΚΟ, έπρεπε να τη φτιάξουμε, τονίστηκε από τη μεριά των εργαζομένων

Η ΛΑΡΚΟ κατά κοινή ομολογία και όπως ανέφερε ο Γιώργος Παλαιολόγος,γενικός γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, "είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας και η δραστηριότητά της μετράει 40 χρόνια ζωής. Είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρώπη που παράγει νικέλιο και είναι καθαρά συναλλαγματοφόρα επιχείρηση, αφού κάθε χρόνο φέρνει στη χώρα περισσότερα από 40 δισ. σε συνάλλαγμα". Αυτή η βιομηχανία είναι στρατηγικής σημασίας και έχει προσφέρει πολλά στην εθνική οικονομία της χώρας. Στην επιχείρηση δουλεύουν 1.400 εργαζόμενοι, όμως ο κύκλος δραστηριοτήτων της αφορά περισσότερους από 5.000 ανθρώπους σε 5 νομούς της χώρας.

Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, λόγω των χαμηλών τιμών του νικελίου στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές του νικελίου που δημιουργούν πρόβλημα στην επιχείρηση. Είναι και οι συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης που θέλει ή να την ιδιωτικοποιήσει ή και να την κλείσει. Σύμφωνα, εξάλλου, με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται ανάκαμψη της τιμής του νικελίου.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κάνει πολλές επαφές με τους αρμόδιους και το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά το μόνο που έχουν καταφέρει να αποσπάσουν είναι υποσχέσεις για χρηματοδότηση. Οπως τόνισε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Γ. Παλαιολόγος, "κάμψεις στην τιμή του νικελίου έχουν υπάρξει πολλές κατά το παρελθόν και αυτές κρατούν μερικούς μήνες έως ένα χρόνο. Το ότι η σημερινή κάμψη έχει κρατήσει λίγο περισσότερο, δε σημαίνει ότι δε θα ξεπεραστεί. Ηδη όπως ακούγεται βρίσκεται στο τελευταίο στάδιό της".

Ιδιαίτερα ερωτηματικά, πάντως, προκάλεσε η πρόσφατη επέμβαση των ακτιβιστών της "Γκρίνπις", οι οποίοι με την αιτιολογία ότι ρυπαίνεται ο Βόρειος Ευβοϊκός κατέλαβαν εγκαταστάσεις στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία της επιχείρησης για κάποιες μέρες. Παράγοντες της επιχείρησης έκαναν λόγο για σκοπιμότητες, οι οποίες πιθανά να πηγάζουν από ξένα συμφέροντα.

"Εάν δεν υπήρχε ΛΑΡΚΟ, θα έπρεπε να την είχαμε δημιουργήσει",σημείωσε ο γραμματέας του σωματείου και καταλήγοντας επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό και ζήτησε την παρέμβαση και τη στήριξη από το ΚΚΕ, ώστε να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση και να παραμείνει ανοιχτή.

Συνέχεια σημαντικών πρωτοβουλιών

Η προχτεσινή σύσκεψη σωματείων εργαζομένων από έξι επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας τους για διάφορους λόγους, που αφορούν την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική ή τη διαχείριση των ιδιοκτητών τους, που διοργάνωσε η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ με τη συμμετοχή της Αλέκας Παπαρήγα, ήταν μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις των κομμουνιστών στην Εύβοια για τη διάσωση της παραγωγικής βάσης, τον περιορισμό της ανεργίας και τη διεκδίκηση εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής. Αυτό αναγνώρισαν, εξάλλου, και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές που συμμετείχαν σ' αυτήν, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις.

Η παρέμβαση αυτή δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία. Από το 1985 που άρχισε η συστηματική αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού του νομού, με αποκορύφωμα το πρώτο μισό της δεκαετίας που διανύουμε, όπου 13 μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν, 6.000 - 7.000 εργαζόμενοι απολύθηκαν και ολόκληρες περιοχές μαράζωσαν, το ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις του έδινε τη δική του προοπτική από την πλευρά των συμφερόντων των εργαζομένων και της πλειοψηφίας του λαού για την ανάπτυξη του νομού και την ευημερία των κατοίκων του.

Το 1993, λίγους μήνες μετά το οριστικό κλείσιμο των "Μεταλλείων Σκαλιστήρη" και την απόλυση 3.000 εργαζομένων, με ημερίδα που διοργάνωσε στο Μαντούδι, παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, κατέθεσε τις προτάσεις του για την παραγωγική ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λευκολίθου.

Ενα χρόνο αργότερα, το 1994 σε ημερίδα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή με τη συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών και φορέων, κατέθεσε την πρότασή του για Οικονομική και Βιομηχανική Ανάπτυξης της Εύβοιας.

Αρκετές φορές η ΓΓ του ΚΚΕ επισκέφτηκε τη Χαλκίδα και την υπόλοιπη Εύβοια, συναντήθηκε με εργαζόμενους και διοικήσεις εργοστασίων, με φορείς, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του Κόμματος και προωθώντας την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων και του λαού. Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ποτέ την αλήθεια, αντιμετώπισε κατάματα τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αγρότη, τον επαγγελματοβιοτέχνη, τη γυναίκα, το νεολαίο. Αποκάλυψε τις αιτίες και τους υπευθύνους των αρνητικών εξελίξεων στις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες κυβερνητικές πολιτικές, στην ευρω - λαγνεία κυβερνώντων και μη κομμάτων, στην ασυδοσία του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου και στις συναινετικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Πάλευε και παλεύει για τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, που θα ανατρέψει αυτή τη νεοσυντηρητική λαίλαπα και τους εκφραστές της και θα επιβάλει τη φιλολαϊκή παραγωγική ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Σ' αυτά τα πλαίσια, στην προχτεσινή σύσκεψη των σωματείων κινήθηκε και η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, μετά τις ομιλίες των εκπροσώπων των σωματείων που ζήτησαν την παρέμβασή της. Εχουμε προτάσεις, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, αυτές όμως βρίσκονται έξω από την κυβερνητική πολιτική και ενάντια στις αποφάσεις και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του καταμερισμού εργασίας που έχουν εκπονήσει. Τώρα - επισήμανε - χρειάζεται "γενικός ξεσηκωμός", αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος για να διασωθεί ό,τι απέμεινε. Η παγκόσμια κρίση θα πλήξει πρώτα και κατά κύριο λόγο τους αδύναμους κρίκους του καπιταλιστικού συστήματος, όπως είναι και η χώρα μας.

Η νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων ανατέλλει και η κατάσταση των 6 παραπάνω επιχειρήσεων (μεγάλες για τα δεδομένα της χώρας) που απασχολούν πάνω από 3.000 εργαζόμενους, είναι αποτέλεσμα ενός ανελέητου και χωρίς όρους και όρια ανταγωνισμού με θύματα τους εργαζόμενους. Η συρρίκνωση συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας (μέταλλο κ. ά.), που πρόσφεραν στην ανάπτυξη της χώρας, είναι ένα χαρακτηριστικό σημείο, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Εύβοια, κατέληξε, χρειάζεται αυτή τη στιγμή μια επιθετική πολιτική αιτημάτων των σωματείων, αγώνας και συντονισμός της δράσης τους, ενόψει και των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών που θα έχει συνέχεια και μετά τις εκλογές.

Γ. Π.

Απλήρωτοι στου "Κελαϊδίτη"

Επιχείρηση του Κελαϊδίτη δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων κρέατος και απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην επιχείρηση και πριν λίγο καιρό είχαν γίνει και κάποιες απολύσεις.

Οπως ανέφερε ο Θ. Χαλαστάρας,πρόεδρος του σωματείου, "οι εργαζόμενοι είναι δύο μήνες απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση". Χτες πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας και γενική συνέλευση. Προβλήματα υπάρχουν και στη συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία ασκεί τρομοκρατία στους εργαζόμενους. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι κατόρθωσαν και έφτιαξαν σωματείο.

"Το πρόβλημα της επιχείρησης - όπως ανέφερε ο Θ. Χαλαστάρας - οφείλεται στις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κρεάτων από άλλες χώρες, τα οποία στη συνέχεια τα πλασάρουν στην αγορά ως ντόπια". Η επιχείρηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και περίπτωση να βάλει λουκέτο είναι κάτι παραπάνω από ορατή. Ο Θ. Χαλαστάρας επέρριψε τις ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης στην κυβέρνηση, που επιτρέπει αθρόες εισαγωγές κρεάτων από άλλες χώρες, στους επιχειρηματίες, αλλά και στις τράπεζες που πρώτα δίνουν μεγάλα δάνεια και στη συνέχεια με τα υπέρογκα επιτόκια, ξεζουμίζουν τις επιχειρήσεις. Κατήγγειλε επίσης την Αγροτική Τράπεζα για το λόγο ότι δε δίνει κεφάλαια κίνησης στην επιχείρηση. Τέλος, απηύθυνε έκκληση για τη στήριξη του κλάδου, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, καθώς και τη συστράτευση των εργαζομένων του Κελαϊδίτη με αυτούς του ΜΙΜΙΚΟΥ που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Η ΣΥΝΚΟ

Στη ΣΥΝΚΟ,η οποία απασχολεί 200 εργαζόμενους, είναι και εκεί πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού από την περίοδο που πτώχευσε και τη διοίκησή της την ανέλαβαν ιδιώτες, η Αγροτική Τράπεζα της έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Οπως ανέφερε ο Κ. Τσεσμετζής,πρόεδρος του σωματείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της επιχείρησης, "η ΑΤΕ δε δανειοδοτεί με 300 εκατομμύρια δραχμές τους νέους ιδιώτες, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα".

Ενα επιπλέον πρόβλημα που σημείωσε ο συνδικαλιστής, είναι οι κατά καιρούς πλειστηριασμοί της ΑΤΕ για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης, λόγω του ότι η τράπεζα δεν έχει συναινέσει στη μεταβίβαση της επιχείρησης.

ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
Θύμα της κυβερνητικής πολιτικής

Σε ό,τι αφορά την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ευβοίας,το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό, τόνισε στην παρέμβασή του ο γραμματέας του σωματείου Κ. Μιχαήλ,ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις και την "κατάντια" της μεγαλύτερης οργάνωσης των συνεταιρισμένων αγροτών του νομού, στην κυβερνητική πολιτική απαξίωσης και συρρίκνωσης, αλλά και στις διοικήσεις που πέρασαν από το συνεταιρισμό.

Η πολιτική αυτή, ανέφερε ο γραμματέας του σωματείου, "οδήγησε την Ενωση που είχε κύκλο εργασιών τριών δισεκατομμυρίων δραχμών, να πέσει στην αγκαλιά της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία συντάσσοντας μελέτη "βιωσιμότητας", λέει πως πρέπει να απολυθούν 20 από τους 75 εργαζόμενους και να εκποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του συνεταιρισμού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών"!

Οι συνέπειες από τη συρρίκνωση του συνεταιρισμού - σημείωσε ο Κ. Μιχαήλ - θα είναι πολύ αρνητικές για τους αγρότες του νομού, οι οποίοι αναγκαστικά θα πέφτουν στα νύχια των επιτήδειων εμπόρων που θα τους εκμεταλλεύονται στυγνά.

"ΜΙΜΙΚΟΣ"
Απαίτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 700 εργαζόμενοι στου ΜΙΜΙΚΟΥ,οι οποίοι είναι ένα μήνα απλήρωτοι, ενώ τους οφείλονται και αναδρομικά από το 1990! Η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην παραγωγή και το εμπόριο λευκού κρέατος και αυτή τη στιγμή, λόγω των χρεών του ΜΙΜΙΚΟΥ προς την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, έχει περάσει στα χέρια της ΑΤΕ.

Προχτές έληξε η κατάθεση προσφορών για την αγορά της επιχείρησης και από τους πέντε που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, μόνο οι δύο κατέθεσαν και εγγυητικές επιστολές.

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Β. Μπασούκος επέρριψε ευθύνες στην Αγροτική Τράπεζα για το λόγο ότι "έδινε θαλασσοδάνεια στον ΜΙΜΙΚΟ, τα οποία στη συνέχεια δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει". Επίσης έκανε λόγο για δραματική κατάσταση στον κλάδο του λευκού κρέατος, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Τέλος ζήτησε από την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ να παρέμβει ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να πιέσει την Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες πώλησης, με τον όρο ότι θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι κατακτήσεις των εργαζομένων.

Από την κατάληψη των εργαζομένων στη ΔΑΡΙΝΓΚ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ