ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Χωρίς πάτο το βαρέλι των βάρβαρων ανατροπών

Προκαλεί ο Λ. Παπαδήμος, ισχυριζόμενος σε συνέντευξή του ότι ο λαός συμφωνεί με την πολιτική του μαύρου μετώπου

Σήμερα να πλημμυρίσουν με το ΠΑΜΕ οι δρόμοι στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Από αύριο, όλοι στη μάχη της κλιμάκωσης, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, συμπόρευση με το ΚΚΕ
Σήμερα να πλημμυρίσουν με το ΠΑΜΕ οι δρόμοι στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Από αύριο, όλοι στη μάχη της κλιμάκωσης, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, συμπόρευση με το ΚΚΕ
Να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα βάρβαρα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα επιχειρεί ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, στην πρώτη συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο αμερικανικό δίκτυο «CNBC». Οπως λέει, «η διαδικασία είναι επίπονη, αλλά οι επιπτώσεις αυτές είναι προσωρινές», κρύβοντας ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα ούτε συγκυριακά είναι, αφού έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ και τα μονοπώλια, ούτε παροδικά, αφού ήρθαν για να μείνουν και έχουν μόνιμες και τραγικές συνέπειες στους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης.

Ο Λ. Παπαδήμος προανήγγειλε νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2012, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να τσακίσει τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, με στόχο την «ανταγωνιστικότητα», κοροϊδεύοντας το λαό ότι αν γίνουν ακόμα πιο ισχυρά τα μονοπώλια, θα μειωθεί η ανεργία.

«Τα κέρδη που θα έχουμε από ένα συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και τροποποίησης της αγοράς εργασίας θα είναι πιο μόνιμα και θα αποτελέσουν καλύτερη βάση για μείωση της ανεργίας, βελτίωση των εξαγωγών και βιώσιμη ανάπτυξη σε ορθότερη και πιο μόνιμη βάση», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι τα έως τώρα σαρωτικά μέτρα «στη βάση του κόστους εργασίας δείχνουν ότι έχουμε κερδίσει 5% σε ανταγωνιστικότητα».

Ο ίδιος προανήγγειλε νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσω κατάργησης Οργανισμών, καθώς και την παραπέρα απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και η κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και Οργανισμών τέθηκαν επί τάπητος και στη χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππα.

Δείχνοντας ότι ο στρατηγικός εκβιασμός της κυβέρνησης παραμένει, «ευρώ ή χάος», ο Λ. Παπαδήμος είπε ακόμα στη συνέντευξη πως «από την εμπειρία μας προκύπτει ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι πραγματικά επιλογή» και προσπάθησε προκλητικά να παρουσιάσει το λαό ότι συναινεί με την πολιτική της συγκυβέρνησης, λέγοντας με θράσος ότι «υπάρχει ισχυρή στήριξη από τους πολίτες, παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις».

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Καψής, διαβεβαίωνε ότι το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης είναι αρραγές για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης. «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, στο οποίο θα τη στηρίξουν και τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν κοινοβουλευτικά αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι αυτονόητο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Καίγονται για το «κούρεμα»

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, ο Λ. Παπαδήμος ισχυρίζεται ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται «κοντά σε συμφωνία», ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί περισσότερα από τα 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτώβρη ή «κούρεμα» του χρέους μεγαλύτερο από το 50%. «Ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά, έχει ακυρώσει όλες τις δραστηριότητές του και επικεντρώνεται από εδώ και πέρα στην ιστορία της δανειακής σύμβασης και την προετοιμασία των αλλαγών που θα χρειαστούν», είπε χτες ο Π. Καψής, για να δώσει δραματικούς τόνους στα παζάρια και να κάνει το λαό συμμέτοχο στην αγωνία των αστών.

Για το PSI μίλησε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τις επαφές που είχε την Κυριακή στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο, τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, και τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της ΝΔ, Στ. Δήμα. Οπως είπε, «οι συνομιλίες για το PSI είναι δύσκολες, αλλά θα έχουν θετικό αποτέλεσμα». Στο διά ταύτα, εξέφρασε τη στήριξη της καγκελαρίας στο ξεπάτωμα του λαού από τις αποφάσεις κυβέρνησης - τρόικας, ενθαρρύνοντας τις «μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα», για τις οποίες πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι δύσκολος».

«Για μας Ελλάδα και Ευρώπη είναι μαζί», πρόσθεσε ο Γκ. Βεστερβέλε και ανέδειξε σε κοινό στόχο της αστικής τάξης στις δύο χώρες τη «μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα», που προϋποθέτει «σταθερό νόμισμα, ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων». Δηλαδή, αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας και αντεργατικές ανατροπές, για ακόμα φθηνότερη εργατική δύναμη.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Α. Μέρκελ, η οποία υποστήριξε σε συνέντευξή της ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα από το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθείται, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης «δομικών μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών όπου υλοποιήθηκαν τα προγράμματα του ΔΝΤ και πέρασαν σε πολύ «ισχυρές φάσεις ανόδου μετά από μία φάση ύφεσης», κρύβοντας ότι σ' αυτές τις χώρες δεν έμεινε τίποτα όρθιο από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ότι η ανάπτυξη που επικαλείται η Μέρκελ αφορά μόνο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η Μέρκελ είπε ακόμα ότι στην Ελλάδα «έχει γίνει πρόοδος» και ασκώντας πιέσεις για μεγαλύτερη πυγμή απέναντι στο λαϊκό κίνημα που βάζει εμπόδια, παρατήρησε πως ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα «είναι ότι όταν συμφωνούνται εισπρακτικά μέτρα, όπως από την αύξηση φόρων, δεν μπαίνουν στα ταμεία χρήματα γιατί η είσπραξη φόρων είναι πρόβλημα στην Ελλάδα».


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ
Εκβιάζουν μπροστά στο επόμενο βήμα της επίθεσης

Με απειλές στο λαό για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για μέτρα που φτάνουν ως το 2015

Νέα αντεργατική θύελλα, με αιχμή τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και νέες δραστικές περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα, συνοδεύουν την έλευση της τρόικας - πιθανότατα την ερχόμενη Παρασκευή - στα πλαίσια της έκτης αξιολόγησης του μνημονίου. Σήμερα, εξάλλου, ξεκινούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τα οποία προετοιμάζουν το έδαφος των επαφών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Τα νέα οδυνηρά αυτά μέτρα, με ορίζοντα το 2015, αποτελούν προϋπόθεση - και εκβιασμό προς τον ελληνικό λαό - για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Ελληνες και ξένους πιστωτές και το «κούρεμα» του κρατικού χρέους κατά 50%, ως ενδεδειγμένης λύσης για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ.

Η ατζέντα των νέων μέτρων, που θα εξεταστούν από την κυβέρνηση και την τρόικα, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Επιπλέον, συγκυβέρνηση και τρόικα συζητούν για:

  • Απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος της κυβέρνησης να μειωθούν κατά 50.000 - 100.000 το 2012 και συνολικά 200.000 - 250.000 μέχρι το 2015.
  • Νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Η συζήτηση αφορά τους Οργανισμούς Προσωπικού, οι οποίοι ενσωματώνουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα ωράρια κ.λπ., που ισχύουν για τους παλαιότερους εργαζόμενους, δεδομένου ότι γι' αυτούς που προσλήφθηκαν μετά το 2005, τα δικαιώματα αυτά καταργήθηκαν με νόμο της ΝΔ. Η νέα αυτή σαρωτική επίθεση δικαιολογείται στο όνομα της διευκόλυνσης της πλήρους ιδιωτικοποίησης αυτών των επιχειρήσεων. Παρεμφερές είναι και το άλλο αίτημα της κατάργησης της μονιμότητας των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, όπου το Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Δεδομένη, επίσης, θεωρείται και η κατάργηση των λεγόμενων «ειδικών μισθολογίων» που καλύπτουν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους και η ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Η ρύθμιση αφορά δικαστικούς, στρατιωτικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πυροσβέστες, λιμενικούς, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ και η εφαρμογή της θα επιφέρει μείωση των αποδοχών στους συγκεκριμένους κλάδους κατά 25% - 30%.
  • Κλείσιμο υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου.
  • Νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις και τα εφάπαξ. Με το επιχείρημα της «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών ταμείων, σχεδιάζουν νέο πετσόκομμα των συντάξεων, σε όσα Ταμεία διαπιστωθεί, μετά από αναλογιστικές μελέτες, ότι είναι ελλειμματικά. Εντός του 2012 και στο όνομα του «εξορθολογισμού» των οικονομικών τους, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Σαρωτικές περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Αφορά ιδιαίτερα τον ΟΕΚ και τον ΟΑΕΔ. Το σχετικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σήμερα στα 9 δισ. ευρώ και έχουν σκοπό να το «κοντύνουν» κατά 3 δισ. ευρώ ως το 2015.
  • Νέες περικοπές κονδυλίων στην Υγεία. Στόχος, η μείωση των δαπανών για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για υγειονομική περίθαλψη.
  • Νέα φοροκαταιγίδα. Με το νέο φορολογικό σύστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζει δραστικές περικοπές στα αφορολόγητα όρια για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, την επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων κ.ά.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ