ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Γενάρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΝΤ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δάνεια με θανατηφόρες δόσεις μέτρων στο λαό

Την εκταμίευση του μερτικού του αποφάσισε χτες το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ

Κάθε επόμενη δόση προϋποθέτει νέα μέτρα εξαθλίωσης του λαού. Ο φαύλος κύκλος δεν πρόκειται να σπάσει με οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης του σάπιου καπιταλισμού
Κάθε επόμενη δόση προϋποθέτει νέα μέτρα εξαθλίωσης του λαού. Ο φαύλος κύκλος δεν πρόκειται να σπάσει με οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης του σάπιου καπιταλισμού
Η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης και από την πλευρά του ΔΝΤ, ύψους 3,24 δισ. ευρώ, εγκρίθηκε χτες από το ΔΣ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, σε συνέχεια ανάλογης απόφασης της Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την εκπλήρωση των προβλεπόμενων «προαπαιτούμενων δράσεων» που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση και οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά από το ΔΝΤ.

Περαιτέρω ανακοινώσεις για το «ελληνικό πρόγραμμα» αναμένεται να γίνουν αύριο, Παρασκευή, από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Ανοιχτό για την ώρα παραμένει και το ζήτημα της λεγόμενης «βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους. Μέχρι το τέλος του Μάρτη προγραμματίζονται οι «εξειδικεύσεις» του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για τη διετία 2015 - 2016, τα οποία, σύμφωνα με την Κομισιόν, υπολογίζονται, για την ώρα, στα 4 δισ. ευρώ.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 9,2 δισ. ευρώ, «προαπαιτούμενο» για την οποία ήταν μεταξύ άλλων η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φλεβάρη, το βασικό προαπαιτούμενο είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για το στενό και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ για τη δόση του Μάρτη (επίσης 2,8 δισ. ευρώ) τα προαπαιτούμενα είναι μεταξύ άλλων η κατάρτιση και η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο και η καταμέτρηση του προσωπικού που χαρακτηρίζουν πλεονάζον, προκειμένου να δρομολογηθεί η εκπαραθύρωσή του από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εκτιμήσεις για αναιμική ανάκαμψη

Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία «παραμένει εύθραυστη» διατυπώνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές. Σύμφωνα με την έκθεση, το παγκόσμιο συνολικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2012, ενώ προβλέπει ότι η αντίστοιχη ανάπτυξη για το 2013 θα παραμείνει στο 2,4%. Σταδιακά θα ενισχυθεί στο 3,1% το 2014 και στο 3,3% το 2015. «Η μεταβλητότητα και η αργή ανάπτυξη σε χώρες με υψηλό εισόδημα συμβάλλουν στην αδύναμη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, όπως «η στασιμότητα όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, το χρέος και τα φορολογικά θέματα των Ηνωμένων Πολιτειών, η πιθανότητα μιας απότομης επιβράδυνσης των επενδύσεων στην Κίνα, αλλά και μια διατάραξη στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου».

Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες θα παραμείνουν σταθερές, αλλά με 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση, κάτι που δείχνει ότι ακόμα κι αν ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία, δεν πρόκειται να πιάσει τους προ κρίσης ρυθμούς. Η ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπεται στο 5,5% το 2013 και στις χώρες με «υψηλό εισόδημα» στο 1,3%.

Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί στο 5,7% και 5,8% το 2014 και 2015 αντίστοιχα στις αναπτυσσόμενες χώρες και 2% και 2,3% στις χώρες «υψηλού εισοδήματος». Σύμφωνα με την έκθεση, στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς μέσα στο 2014. Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το 2013, πριν φτάσει το 0,9% το 2014 και το 1,4% το 2015.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Μπάσιμο» στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Πρόταση για τριμερή συνάντηση κατέθεσε στους υπουργούς των δύο κρατών ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση

Τριμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή του ιδίου και των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ πρότεινε στις δύο χώρες στα τέλη του Δεκέμβρη ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ, Στ. Φούλε, θέλοντας να επιταχύνει τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με την ΠΓΔΜ, προκειμένου να ολοκληρωθεί και τυπικά η ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σε επιστολή του με ημερομηνία 20 Δεκέμβρη 2012 προς τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο επίτροπος πρότεινε τριμερή συνάντηση του ιδίου με τους Δ. Αβραμόπουλο και Ν. Πόποσκι αντίστοιχα. Σκοπός της τριμερούς θα ήταν, όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, η προώθηση του ελληνικού «μνημονίου κατανόησης». Πρόκειται για κείμενο που συνέταξε το ΥΠΕΞ και το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το όχημα ώστε να παρακαμφθεί με αόριστες εξαγγελίες το ζήτημα της ονομασίας και να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, πιθανότατα τον Ιούνη.

Η παρέμβαση Φούλε δείχνει την επιδίωξη της ΕΕ να αναβαθμίσει το ρόλο της στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του ονόματος της ΠΓΔΜ, όπως έδειξε και η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ τον περασμένο Νοέμβρη. Μάλιστα, ο Φούλε προτείνει ότι ο διάλογος θα πρέπει να λάβει και μία πιο «θεσμική» μορφή, με τις δύο πλευρές να ορίζουν αντιπροσώπους που θα συνομιλούν με τον δικό του αντιπρόσωπο.

Σχολιάζοντας την πρόταση Φούλε, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη επί της αρχής σε συναντήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει καλή προετοιμασία και το κυριότερο να διασφαλιστεί ότι αυτές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, χαρακτήρισε «θετική» την πρόταση Φούλε, καθώς θεωρεί ότι δε θα πλήξει τις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ αλλά θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που αποτελεί «κλειδί» για την Επιτροπή. Η πρόταση Φούλε «κινείται προς τη θετική κατεύθυνση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας», σχολίασε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Συμμαχίες και ανταγωνισμοί για ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Η απόσυρση του Κατάρ από την «επένδυση» στο Ελληνικό δείχνει πόσο αντιλαϊκή είναι η ανάπτυξη που επιδιώκει η συγκυβέρνηση

Την αποχώρησή της από τη διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του «Ελληνικού» ανακοίνωσε χτες η εταιρία «Qatari Diar», που εκπροσωπεί το Κατάρ, για την οποία τόσα είχαν ακουστεί από την πλευρά των κυβερνώντων. Πηγές του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, αναφερόμενες στην αποχώρηση της εταιρείας, υποστήριζαν ότι αυτό έγινε γιατί δεν ικανοποιήθηκαν οι «παράλογες απαιτήσεις» που πρόβαλαν οι εκπρόσωποί της.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι εξ αρχής ζητούσαν η παραχώρηση του Ελληνικού να γίνει με διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ, και αυτό επειδή προσδοκούσαν να αποσπάσουν φορολογικά κίνητρα (εξαιρέσεις και μειωμένοι συντελεστές).

Ζητούσαν ακόμα αξιοποίηση της έκτασης, μέσω κρατικής συνδρομής, καθώς είχαν υποβάλλει προτάσεις για μεταστέγαση των υπουργείων και άλλων κρατικών υπηρεσιών στο Ελληνικό, παράλληλα με τη κατασκευή κατοικιών για τη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ζητούσαν τέλος, να τους παραχωρηθεί το σύνολο της έκτασης των 5.000 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου και όχι το 30% όπως διαπραγματεύονταν οι ελληνικές αρχές.

Οι αποκαλύψεις αυτές είναι ενδεικτικές για την «ανάπτυξη» που προωθεί η συγκυβέρνηση. Οι υποψήφιοι «επενδυτές», όχι μόνο δεν προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την εξαγορά μιας έκτασης που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως «φιλέτο», αλλά απαιτούν οι όποιες επενδύσεις πραγματοποιηθούν, να γίνουν με τη γενναία στήριξη του ελληνικού κράτους και με την ελάχιστη δική τους συμμετοχή. Απαιτούν δηλαδή, ιδιωτική κατοχή και «αξιοποίηση» με κρατική συμμετοχή.

Μετά την αποχώρηση της «Qatari Diar», στη διεκδίκηση του Ελληνικού παραμένουν η ισραηλινών συμφερόντων εταιρία «Eldit Cochin Island Ltd», η «Lamda Development SA» του ομίλου Λάτση και η βρετανικών συμφερόντων «london & Regional Properties», στις οποίες έχουν ήδη παραδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης από την προηγούμενη βδομάδα, ενώ θα πρέπει να υποβάλουν τα επιχειρησιακά σχέδια «αξιοποίησης» του Ελληνικού, μέχρι το τέλος του Ιούλη.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, οι οποίες σχετίζονται με τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και αερίου, βρίσκονται οι ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, για τις οποίες η συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησής τους.

Το έντονο ρωσικό ενδιαφέρον για την εξαγορά τους, έχει προκαλέσει αμερικανικές αντιδράσεις. Ειδικότερα, την προηγούμενη βδομάδα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η συμβουλή των ΗΠΑ για όλες τις χώρες «είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι», φωτογραφίζοντας έτσι τη Ρωσία.

Στο διαδικαστικό σκέλος της υπόθεσης, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αποφάσισε να εγκρίνει τη συμμετοχή στην τελική φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της ΔΕΠΑ και των πέντε εταιρειών, που είχαν υποβάλει ενδεικτικές προσφορές. Πρόκειται για δύο ρωσικές εταιρείες, την «Gazprom» και την «Negusneft», τη «Sokar» από το Καζακστάν, η οποία φέρεται να εκπροσωπεί αμερικανικά συμφέροντα, καθώς και τις εταιρείες «M&M GasCo» και PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ