ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Χέρι" και στις παραμεθόριες από τους κοινοτικούς
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει την Ελλάδα η Κομισιόν, απαιτώντας να επιτρέψει αγορές και σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές από κοινοτικούς υπηκόους
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Η Κομισιόν αναμένεται σήμερα να παραπέμψει και πάλι την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το κατηγορητήριο ότι δε συμμορφώνεται με προηγούμενη απόφαση του 1989 και παρεμποδίζει υπηκόους άλλων κρατών - μελών της ΕΕ να αγοράζουν εκτάσεις σε παραμεθόριες περιοχές χωρίς περιοριστικούς όρους στην εγκατάσταση και στη δραστηριότητα. Πρόκειται για την περιβόητη "ελευθερία εγκατάστασης των κεφαλαίων" του άρθρου 73 της κοινοτικής νομοθεσίας. Αλλά η Κομισιόν παρακάμπτει τώρα τους προβλεπόμενους περιορισμούς για λόγους άμυνας, ασφάλειας, δημόσιας υγείας κλπ. και ισχυρίζεται ότι αυτοί οι περιορισμοί "δεν μπορούν να αποτελούν ούτε μέσο αυθαίρετων διακρίσεων, ούτε συγκεκαλυμμένο περιορισμό της ελεύθερης κίνησης των κεφαλαίων". Η Κομισιόν δικαιολογεί την προσφυγή της στο Ευρωδικαστήριο, στη βάση της απόφασης 305/87 των ευρωδικαστών, την 30ή Μάρτη 1989, του ελληνικού νόμου 1892/90, που κατήργησε "κάθε διάκριση" αλλά δεν "επαρκεί" και σε καταγγελίες τεσσάρων επωνύμων υπηκόων άλλων κρατών - μελών (μιας Γερμανίδας, ενός Βέλγου και μιας Βελγίδας και ενός Ιρλανδού) οι οποίοι προσέκρουσαν στην άρνηση των ελληνικών αρχών όταν θέλησαν να αποκτήσουν ακίνητα σε παραμεθόριες περιοχές, στη Σίκινο, στο Σόλακο (Ρόδου) και στο Μανδράκι (Νισύρου). Η Κομισιόν, με τελευταία επιστολή του αρμοδίου επιτρόπου Ιταλού Μάρκο Μόντι, απαίτησε στις 25/9/1998 τη "συμμόρφωση" των ελληνικών αρχών "εντός προθεσμίας ενός μήνα", η Αθήνα αντέδρασε και το ζήτημα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου η οποιαδήποτε απόφαση είναι δεσμευτική για τη χώρα μας.
Περίεργη επιμονή των Βρυξελλών

Οι πιέσεις για αποχαρακτηρισμό των παραμεθόριων περιοχών της Ελλάδας είναι μακροχρόνιες. Στις 30 Μάρτη 1989 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε καταδικαστική απόφαση κατά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία απαγόρευε στους υπηκόους των άλλων κρατών - μελών την κτήση ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές και αυτό ήταν "ασυμβίβαστο" με την κοινοτική νομοθεσία. Πειθαρχώντας το ελληνικό κράτος εξέδωσε το νόμο 1892 του 1990, καταργώντας κάθε διάκριση, μειώνοντας σημαντικά το έδαφος που ορίζεται ως παραμεθόρια περιοχή και εξομοιώνοντας Ελληνες και ξένους υπηκόους των άλλων κρατών - μελών για κτήση ακινήτων στις εν λόγω περιοχές. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 88/361/ΕΟΚ του Συμβουλίου Υπουργών της 24ης Ιουνίου 1988 "η απόκτηση ακινήτων συνιστά κίνηση κεφαλαίων".Η ελληνική νομοθεσία απαιτεί "άσκηση οικονομικής, επαγγελματικής δραστηριότητας" με το αποκτηθέν ακίνητο, αν και η Κομισιόν ισχυρίζεται ότι η ελληνική νομοθεσία "αρκείται στην αναφορά του σκοπού χωρίς να το προσδιορίζει".Ο ελληνικός νόμος 1892/1990 προσέκρουσε και σε τρεις άλλες κοινοτικές οδηγίες (90/365 της 28/7/1990, 93/96 της 29/10/1993 και 90/364 της 28ης Ιούνη 1990) που αφορούν "το δικαίωμα διαμονής των υπηκόων κράτους - μέλους που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε άλλο κράτος - μέλος". Δηλαδή, "συνταξιούχοι", "σπουδαστές" και "πρόσωπα μη ασκούντα οικονομικής φύσεως δραστηριότητες". Στις 19/2/1997 η Κομισιόν αποστέλει στην κυβέρνηση "προειδοποιητική επιστολή" μετά από τις τέσσερις επώνυμες καταγγελίες. Οι τέσσερις συνάντησαν την άρνηση των ελληνικών αρχών γιατί δεν είχαν υποβάλει στοιχεία που επιβάλλει η ελληνική νομοθεσία, από τα οποία να προκύπτει η επιθυμία τους να ασκήσουν μια από τις προστατευόμενες από τη συνθήκη ελευθερίες στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες κάνουν αναφορά και στην εγκύκλιο 9566/139/12-3-1991 του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς και σε άλλες "παρόμοιες περιπτώσεις" που αποτέλεσαν ακόμη και αντικείμενο του ελληνικού Συμβουλίου της Επικρατείας (Οκτώβρης 1993). Στις 7/4/1998 η Κομισιόν κλιμακώνει την επίθεση απευθύνοντας "αιτιολογημένη γνώμη" στην Αθήνα, στη βάση του άρθρου 169 των κοινοτικών συνθηκών, σχετικά με την απαγόρευση ιδιοκτησίας ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από κοινοτικούς υπηκόους. Η ελληνική πλευρά απάντησε ήδη από τις 19/3/1998 αλλά αυτό δεν λήφθηκε υπόψη. Στις 25/9/1998 ο αρμόδιος επίτροπος Μ. Μόντι απευθύνει την τελευταία επιστολή. Σύμφωνα με αυτήν, ο ισχυρισμός των ελληνικών αρχών ότι οι περιπτώσεις που επικαλείται η Κομισιόν "αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις που δε στοιχειοθετούν παγιωμένη διοικητική πρακτική", δεν ευσταθεί γιατί υπάρχει η εγκύκλιος του 1991. Οσον αφορά το ελληνικό επιχείρημα ότι "δεν είναι αθέμιτο να ελέγχεται η νομιμότητα της αιτίας της δικαιοπραξίας", η Κομισιόν το απορρίπτει με τον ισχυρισμό ότι "η άσκηση οικονομικής δραστηριότητας δε δύναται να αποτελεί όρο νομιμότητας της αιτίας της δικαιοπραξίας κτήσης ακινήτου στην ελληνική επικράτεια από κοινοτικούς υπηκόους

".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ολα πάνε καλά στην Ευρωπαϊκή Ενωση!

"Η προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας σε ολόκληρη των Ευρώπη και τον κόσμο" είναι κατά τον πρωθυπουργό η επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αυτή αποφασίστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής στη Βιέννη.

Μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης, προχώρησε σε μια διαφήμιση της κατάστασης που επικρατεί στην ΕΕ, λέγοντας ότι αποφασίστηκε η προώθηση "της απασχόλησης, της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας" μέσω ενός "Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την απασχόληση", η "βελτίωση της ασφαλείας και της ποιότητας ζωής", η "μεταρρύθμιση των πολιτικών και των θεσμών της ΕΕ" ενόψει της "Ατζέντας 2000" και η προώθηση της "σταθερότητας και της ευημερίας". Ο Κ. Σημίτης είπε ότι προχωράει η επεξεργασία στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας των "πρώτων κοινών στρατηγικών της Ενωσης, στις οποίες εντάχθηκαν τα Δυτικά Βαλκάνια και η Μεσόγειος".

Για την "Ατζέντα 2000" είπε ότι έχει αρχίσει ένας σκληρός και δύσκολος κύκλος διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, ενώ ισχυρίστηκε ότι "μπορούμε να πετύχουμε καλές λύσεις". Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή της για τη "σταθεροποίηση των δαπανών" και την αναθεώρηση των ίδιων πόρων. Σε περίπτωση, είπε, που αναληφθεί πρωτοβουλία αναθεώρησης του καθεστώτος ίδιων πόρων, τότε η κυβέρνηση εκτιμάει ότι πρέπει να γίνει "στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, να διασφαλίζεται το κοινοτικό κεκτημένο και να μην προκαλέσει ρήγματα στις κοινοτικές πολιτικές". Είπε όμως ότι στα ζητήματα της ΚΑΠ"χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του αγροτικού τομέα και να μην αποσταθεροποιηθούν τα σχετικά δημοσιονομικά μεγέθη". Τέλος, ανέφερε ότι όλο το διάστημα της γερμανικής προεδρίας θα είναι "μία δύσκολη μάχη".

Αρχίζει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού

Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 1999. Η συζήτηση, στην οποία θα μιλήσουν και οι αρχηγοί των κομμάτων, θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα (θα υπάρχουν συνεδριάσεις και το Σαββατοκύριακο) με την ψηφοφορία για την έγκριση ή όχι του προϋπολογισμού. Εκ μέρους του ΚΚΕ γενικός εισηγητής ορίστηκε ο βουλευτής Ν. Γκατζής και ειδικός εισηγητής ο βουλευτής Απ. Τασούλας.Από το ΠΑΣΟΚ γενικός εισηγητής ορίστηκε ο Μ. Σταυρακάκης, από τη ΝΔ ο Γ. Βουλγαράκης, από το ΣΥΝ ο Γ. Δραγασάκης και από το ΔΗΚΚΙ ο Α. Ιντζές.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Ζητά αποφυλάκιση των χουντικών

Ερώτηση - αίτημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

Την αποφυλάκιση των εναπομεινάντων υπευθύνων της χούντας, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καρατζαφέρης και απευθύνεται προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγελο Γιαννόπουλο.

Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα περί ανθρωπισμού και "με την ευκαιρία των Χριστουγέννων" όπως αναφέρει, ο βουλευτής της ΝΔ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις ευθύνες των εγκλείστων, λέγοντας πως "δεν είναι ηθικό ένας λαός να παρουσιάζεται, λανθασμένα, ότι πνέει μένεα και δεν μπορεί να συγχωρήσει δυο τρεις γέροντες, ό,τι κι αν αυτοί διέπραξαν πριν από μια ολόκληρη γενιά". Προσθέτει μάλιστα πως "σήμερα ο κίνδυνος όπως γνωρίζουμε καλά όλοι μας δεν προέρχεται από φαντάσματα του παρελθόντος". Επίσης ο Γιώργος Καρατζαφέρης επικαλείται στην Ερώτησή του και τις αιτήσεις χάριτος που είχε κάνει στο παρελθόν ο Ανδρέας Λεντάκης. Καταλήγει δε, ζητώντας από τον υπουργό Δικαιοσύνης να δώσει χάρη σε "όλους όσοι έχουν απομείνει από την περίοδο της επταετίας".

"Ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι"

Μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα της σήραγγας του Ανηλίου, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα

Νέες μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα των τμημάτων προσπέλασης στη σήραγγα Ανηλίου - Μετσόβου - Μαλακασίου στην Ηπειρο, ανακοίνωσε χτες εμμέσως πλην σαφώς ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Χρήστος Βερελής, απαντώντας στη Βουλή, σε Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα, προκαλώντας την αντίδραση του τελευταίου.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την αποπεράτωση της προσπέλασης, ως "ένα από τα δυσκολότερα τεχνικά έργα" προσθέτοντας ότι η εταιρία "Εγνατία ΑΕ" που ανέλαβε την κατασκευή αναγκάστηκε να κάνει "νέα χάραξη", ώστε ο δρόμος να "ξεκινάει από το Περιστέρι και φτάνει στην Παναγιά". Για το έργο είπε, θα απαιτηθούν "5 εργολαβίες κατά μήκος", από τις οποίες "δύο έχουν ήδη δημοπρατηθεί", ενώ οι υπόλοιπες θα δημοπρατηθούν μέσα στο 1998. Παράλληλα αποσαφήνισε ότι η υπάρχουσα σήραγγα του Ανηλίου, "δυστυχώς θα μείνει ανενεργός" λόγω εσφαλμένων υπολογισμών.

"Ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι" σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αποστόλης Τασούλας,παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, καταγγέλλοντας το γεγονός των απαράδεκτων καθυστερήσεων, ενώ "η χρησιμότητα των έργων αυτών είναι προφανής". Παράλληλα επισήμανε ότι ενώ το 1998 τελειώνει, η κυβέρνηση δε δίνει συγκεκριμένες προθεσμίες για τη λειτουργία του έργου. "Πότε θα λειτουργήσει το τμήμα;" ρώτησε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η κατασκευή του θα είχε αποτέλεσμα "να ανακουφιστεί ο κόσμος από τη μεγάλη δυσκολία" του περάσματος στην περιοχή της Θεσσαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ