ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
Οι πρώτοι κατηγορούμενοι

Την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμπονται με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, λόγω ανεπάρκειας, δύο δικαστικοί λειτουργοί

Ανοίγει πλέον ο δρόμος των διώξεων για το παραδικαστικό κύκλωμα και τους επίορκους δικαστές. Αύριο αναμένεται να ασκηθούν οι πρώτες διώξεις και θα αφορούν τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λ. Στάθη και έξι ακόμη δικηγόρους.

Ηδη από τον Γ. Σανιδά, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαβιβάστηκε χτες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντ. Πλωμαρίτη η δικογραφία εις βάρος του προέδρου Πρωτοδικών Λ. Στάθη με την παραγγελία να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις κατά του προέδρου Πρωτοδικών και των έξι δικηγόρων.

Ο Λ. Στάθης φέρεται να εμπλέκεται σε χρηματισμό 5.000 ευρώ για να εκδώσει ευνοϊκή απόφαση σε υπόθεση τροχαίου ατυχήματος. Επίσης, κατηγορείται και για διάφορα άλλα παραπτώματα, καθώς από άνοιγμα του τραπεζικού του λογαριασμού προέκυψαν και άλλα εμβάσματα, ύψους από 2.000 έως 15.000 ευρώ, ενώ γι' αυτές τις υποθέσεις κατηγορούνται και οι έξι δικηγόροι.

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς στη χτεσινή παραγγελία προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών ζητάει να ασκηθούν ποινικές διώξεις για τα εξής αδικήματα:

  • Για δωροδοκία (δωροληψία) κατά συρροή εναντίον του προέδρου Πρωτοδικών Λ. Στάθη.
  • Για δωροδοκία δικαστή (Λ. Στάθη) εναντίον των δικηγόρων Ι. Παπαδόπουλου, Ε. Χαλκίδου, Κ. Δανιά, Ν. Κανατάκη, Γερ. Απέργη και Στ. Πούρσογλου.
  • Για άμεση συνεργία σε δωροδοκία δικαστή κατά των δικηγόρων Γερ. Απέργη και Στ. Πούρσογλου.
  • Για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα εναντίον του Λ. Στάθη.

Παράλληλα, στην παραγγελία του ο Γ. Σανιδάς επισημαίνει ότι αν στην πορεία της εισαγγελικής έρευνας διαπιστωθούν και άλλες παράνομες πράξεις των παραπάνω προσώπων, τότε θα πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις και για άλλα εγκλήματα, καθώς και για τα πρόσωπα που τυχόν προκύψουν στην πορεία της ανάκρισης.

Στο μεταξύ χτες ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αντ. Πλωμαρίτη οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί που θα αναλάβουν την υπόθεση με τους επίορκους δικαστές. Πρόκειται για τον τακτικό εισαγγελέα Κ. Καρούτσο, στον οποίο είχαν ανατεθεί οι υποθέσεις της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ», καθώς και τον αναπληρωτή Π. Νικολούδη.

Επίσης, επεκτείνεται η πειθαρχική έρευνα στους δικαστές που χειρίστηκαν το σύστημα κλήρωσης των συνθέσεων στα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια. Ετσι, από το «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου θα περάσουν και οι ενέργειες των προϊσταμένων του Πρωτοδικείου Αθηνών τα τελευταία δύο χρόνια και σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν τον νυν και πρώην προϊστάμενους του Πρωτοδικείου Αθηνών, Γερ. Διονυσάτο και Κ. Σταμαδιάνο για 3-4 αντικαταστάσεις δικαστών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος, στο πλαίσιο της εποπτείας του στη λειτουργία της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης με έγγραφό του ζήτησε χτες από τον Π. Κακαλή, πρόεδρο του Συμβουλίου Επιθεώρησης και αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, να εξεταστεί αν ανακύπτει πειθαρχική ευθύνη σε δικαστικούς λειτουργούς, που έχουν από το νόμο την ευθύνη για τη σύνθεση των δικαστηρίων.

Στις 24 Φλεβάρη θα ασχοληθεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και με το θέμα της οριστικής απόλυσης του Νεκ. Βαζαίου, εφέτη και πρώην προϊστάμενου του Πρωτοδικείου Αθηνών και τον Γ. Παπαρδουκάκη, πρωτοδίκη. Και στους δύο δικαστικούς λειτουργούς αποδίδεται υπηρεσιακή ανεπάρκεια, καθώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στις υποθέσεις που χειρίζονταν. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω δικαστικοί λειτουργοί δεν εμπλέκονται στο δικαστικό παρακύκλωμα με τους επίορκους δικαστές.

Χτες επίσης απολογήθηκε στον επιθεωρητή του Αρείου Πάγου, Χρ. Μπαλτά η πρωτοδίκης Παναγιώτα Τσέβη, στην οποία αποδίδονται μεροληπτικές αποφάσεις υπέρ του αρχιμανδρίτη Ι. Γιοσάκη σε διαφορές του με τον μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό. Σύμφωνα με πληροφορίες η Π. Τσέβη αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι δε γνώριζε τον αρχιμανδρίτη, ενώ θα κληθεί να καταθέσει και την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλο για περαιτέρω ενέργειες μεταβίβασε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός την αναφορά Ιερώνυμου προς τον Αρειο Πάγο, που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».


Συνέχεια των δημοσιευμάτων για Απ. Βαβύλη

Συνεχίστηκε και χτες το «σίριαλ» των δημοσιευμάτων εφημερίδων για τον Απ. Βαβύλη και το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται σε επιστολή του Απ. Βαβύλη προς τον πατριάρχη Ιερουσαλήμ Ειρηναίο. Σε αυτήν υποστηρίζει πως θλίβεται γιατί ο πατριάρχης τον έχει παραγκωνίσει. Κάνει αναφορά για διάφορες δραστηριότητες, τις οποίες μετά από υπόδειξη του Ειρηναίου έπρεπε να υλοποιήσει, όπως, φιλανθρωπικό ίδρυμα, ραδιοφωνικό σταθμό, χορηγίες κ.ά.

Αφήνει να εννοηθεί ότι αυτός έριξε στην Ιερουσαλήμ το δυσφημιστικό υλικό κατά του μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου, εμπλέκει κληρικούς, επιχειρηματίες, μιλά γενικά για τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον μητροπολίτη Καλύμνου. Εκλιπαρεί για το μέλλον του και κάνει σαφές ότι αν επιστρέψει στην Ελλάδα κινδυνεύει να συλληφθεί. Ζητά από τον πατριάρχη χρήματα και την παρέμβασή του στους κατάλληλους ανθρώπους όταν έρθει η χρονική στιγμή για τη διευθέτηση της «υπόθεσής του».

Εξάλλου με αναφορά του στον Αρειο Πάγο ο μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος, υποστηρίζει ότι το Φλεβάρη του 2002 ο Απ. Βαβύλης συνοδευόμενος από τον αρχιμανδρίτη Διονύσιο Καλαμπόκα, πνευματικό της μονής του Τίμιου Σταυρού Βαγίων, του ζήτησε να χειροτονηθεί κληρικός. Ο Απ. Βαβύλης του ανέφερε το όνομα του αρχιμανδρίτη Νικόδημου Φαρμάκη και όταν ο μητροπολίτης επικοινώνησε μαζί του, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε για τον Απ. Βαβύλη ότι «πρόκειται περί συνήθους ανθρώπου».

H «Απογευματινή» αναφέρει πως ο Ν. Παπαδήμας, που είχε διατελέσει για ορισμένο χρονικό διάστημα λογιστής του Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, έχει σε βάρος του καταδικαστικές αποφάσεις για απάτες, πλαστογραφίες και πλαστές επιταγές με συνολικό χρόνο φυλάκισης 25 χρόνια. Επίσης διώκεται διεθνώς από Ιντερπόλ Ισραήλ, Ουγγαρίας και Σλοβακίας για απάτες και πλαστογραφίες. Μάλιστα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει διατάξει σε βάρος του προκαταρκτικη εξέταση ύστερα από μήνυση του Πατριαρχείου Ιερουσαλήμ, αφού φέρεται, ότι με την αποχώρησή του ο Ν. Παπαδήμας άφησε «τρύπα» ύψους 600.000 ευρώ.

Σε άλλο ρεπορτάζ ισχυρίζεται πως το Γενάρη του 2005 ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης συναντήθηκε με τον Απ. Βαβύλη στη Δαμασκό της Συρίας. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας ήταν γνώριμο στον τελευταίο, αφού φέρεται ότι συνόδευσε τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην επίσκεψή του στο Χαλέπι, το Νοέμβρη του 2003. Αλλού υποστηρίζει ότι ο Απ. Βαβύλης την περίοδο 1994-1995 έφτασε ένα βήμα πριν από το κλείσιμο συμφωνίας παροχής στο ελληνικό Δημόσιο του συστήματος επιτήρησης συνόρων, το επονομαζόμενο και BSS. Αλλού αναφέρεται σε επιστολή του Ειρηναίου στον Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με την οποία πρότεινε τη μεταβίβαση στο κράτος του Ισραήλ της ακίνητης περιουσίας που κατέχει το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο στην Ιερουσαλήμ.

H εφημερίδα αναδημοσιεύει άρθρο του Χ. Μπότσαρη στην ιστοσελίδα του ραδιοσταθμού «Σκάι» στο οποίο αναφέρεται διαπλοκή Ισραηλινών, Παλαιστινίων πολιτικών και επιχειρηματιών σε «λόμπι απατεώνων της ειρήνης». Πρόκειται για το σκάνδαλο Γκινόσαρ και αφορά επενδύσεις 60 εκατομμυρίων δολαρίων στη γη του Γ. Αραφάτ. Μάλιστα, το Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμ είχε ορίσει το 1999 ως εκπρόσωπό του στις ΗΠΑ τον Πάτρικ Νίκολας Θέρος, που είχε διατελέσει βοηθός συντονιστής της αντιτρομοκρατίας, υπεύθυνος για το συντονισμό όλων των αμερικανικών αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων εκτός ΗΠΑ. Ο τελευταίος εμπλέκεται στη διαδικασία της επένδυσης, από τα χρήματα της οποίας ο λαός της Παλαιστίνης δεν πήρε δεκάρα.

Η «Αυριανή» ισχυρίζεται ότι δίκτυο εγκληματικών οργανώσεων που συγκροτήθηκαν πριν από 15 χρόνια με τη συμμετοχή δικαστικών, ιεραρχών, υψηλόβαθμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και ανθρώπων του υποκόσμου, γιγαντώθηκε στην πορεία για να καταλήξει σε έναν επικίνδυνο παρακρατικό μηχανισμό, με άμεση διαπλοκή στην πολιτική ζωή του τόπου.

Πόρισμα για τον Βαβύλη

Στο μεταξύ, χτες, εκδόθηκε το πόρισμα από τη Νομαρχία Μαγνησίας για τη χορήγηση διαβατηρίου στον Βαβύλη, το οποίο θα κατατεθεί στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Βαβύλης ήταν ανυπότακτος από τις 9 Σεπτέμβρη του 1992, από το 1998 τον αναζητούσε η Ιντερπόλ, ενώ ούτε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ούτε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχαν στείλει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Βαβύλη.

Ακόμα, κατέθεσε αίτηση για διαβατήριο στις 12/8/2002 στη Νομαρχία και πήρε το διαβατήριο την ίδια μέρα. Από σχετικά έγγραφα προκύπτει ότι δεν υπήρχε ούτε από το υπουργείο Εσωτερικών ούτε και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις(Λάρισας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας) απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με το έγγραφο της 14/2/2005 βεβαιώνει τη Νομαρχία Μαγνησίας ότι δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Βαβύλη. Οπως σημειώνει το πόρισμα, οι έρευνες των εισαγγελικών αρχών πρέπει να στραφούν στις άλλες υπηρεσίες και όχι στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ