ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τροχιοδεικτικές για λύση «πακέτο» στο Αιγαίο

Ερωτηματικά προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Επικρατείας για το περιεχόμενο του διμερούς διαλόγου

Το σοβαρό επεισόδιο ανοιχτά της Καρπάθου επιβεβαιώνει τους κινδύνους που κυοφορούνται στην περιοχή, εξαιτίας των ισχυρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

PRISMA

Το σοβαρό επεισόδιο ανοιχτά της Καρπάθου επιβεβαιώνει τους κινδύνους που κυοφορούνται στην περιοχή, εξαιτίας των ισχυρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Τεράστια ερωτήματα, για τα παζάρια και τις διευθετήσεις που μεθοδεύονται στο Αιγαίο από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, εγείρει η δήλωση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας ότι στις διερευνητικές επαφές συζητούνται τα πάντα και μάλιστα έχουν προχωρήσει αρκετά. Ο Μπουλέντ Αρίντς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται με την Ελλάδα το θέμα του FIR, των χωρικών υδάτων και των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, κλείνοντας τη διεθνή διάσκεψη «Ηγέτες για την Αλλαγή», που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι καλές σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα βαίνουν προς την επίλυση όλων των μεταξύ τους προβλημάτων (...) Με την Ελλάδα έχουμε πολλά προβλήματα, λόγω των νησιών του Αιγαίου, έχουμε το θέμα των χωρικών υδάτων, του FIR και άλλα. Σήμερα όμως αυτά τα θέματα τα συζητούμε, τα διαπραγματευόμαστε στο πλαίσιο της γειτονίας και της φιλίας και δηλώνω εδώ ότι έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση».

Στη διεθνή διάσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρώην αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αλ Γκορ, ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μιας ακόμα διαρροής για το περιεχόμενο των συνομιλιών με την Τουρκία. Απαντώντας στα όσα είπε ο Αρίντς, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρ. Δελαβέκουρας διέψευσε τον Τούρκο υπουργό, υπογράμμισε το «νομικό χαρακτήρα» της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και είπε με νόημα ότι «αναμένουμε ταχύτερη πρόοδο στη συνέχεια».

Επεισόδιο νότια της Καρπάθου

Στο μεταξύ, ως ιδιαίτερα σοβαρό αξιολογείται το συμβάν μεταξύ ιταλικού εμπορικού πλοίου και τουρκικής πολεμικής κοβέρτας, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, νότια της Καρπάθου, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για το λαό η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στις σχέσεις της με την Τουρκία και το Ισραήλ.

Το ιταλικό πλοίο «Explora» έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο και τελικό σταθμό το Ισραήλ. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, μελετούσε τη διαδρομή στην οποία θα ποντιστεί οπτική ίνα, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ. Σύμφωνα με άλλη, «ανεπίσημη» εκδοχή, η έρευνα αφορά την οριοθέτηση της διαδρομής την οποία ενδέχεται να ακολουθήσει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν προς την Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, η πλοιοκτήτρια ιταλική εταιρεία είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τις σχετικές άδειες, δεδομένου ότι οι εργασίες θα γίνουν σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με τον τρόπο αυτό, η ιταλική πλευρά αναγνώρισε ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου η υφαλοκρηπίδα ανήκει στην Ελλάδα. Η Αθήνα εξέδωσε μάλιστα και σχετική navtex, με την οποία δινόταν η απαραίτητη άδεια.

Η τουρκική κορβέτα «Μπαντίρμα» προσέγγισε το ιταλικό «Explora» και με την απειλή χρήσης βίας κάλεσε το πλήρωμα του ιταλικού πλοίου να απομακρυνθεί από την περιοχή, επειδή δήθεν έπλεε πάνω από τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για τη διαμόρφωση της ελληνικής στάσης απέναντι σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, στις οποίες μπλέκεται τόσο η Τουρκία, όσο και το Ισραήλ, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Προβληματισμός για την ελεγχόμενη χρεοκοπία

Το πώς και το πότε απασχολεί το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές, στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου

Σταθερά στο επίκεντρο της συζήτησης για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς εκπρόσωποι της ευρωένωσης και των μονοπωλίων, εξακολουθούν να διευκρινίζουν ότι οι όποιες αποφάσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, στην καλύτερη περίπτωση, απλά «κερδίζουν χρόνο» για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση ή «κούρεμα» του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, φέρεται να δήλωσε σε Γερμανούς βουλευτές, ότι το ερώτημα κατά πόσον η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Αντίστοιχα, ο Πίτερ Πράετ, υποψήφιο μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι «πρέπει να σκεφθούμε πολύ προσεκτικά για τις επιδράσεις εάν αφήσουμε να συμβεί μια κρατική χρεοκοπία μιας χώρας στην ΕΕ», σημειώνοντας ότι οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους θα είναι πολύ επώδυνες. Πάντως, ζήτησε να «δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «είναι πολύ δύσκολο, αλλά η χώρα είναι πολύ αποφασισμένη».

Τέτοιες και άλλες παρόμοιες δηλώσεις, φανερώνουν από τη μια τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα που συναντά το κεφάλαιο στην προσπάθεια να διαχειριστεί την κρίση που το ίδιο δημιούργησε και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ότι η πλουτοκρατία και το πολιτικό της προσωπικό δεν έχει άλλο δρόμο από το να τσακίσει εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, να απαξιώσει δηλαδή ζωντανή εργατική δύναμη, όπως γίνεται και στην Ελλάδα, για να ξεπεράσει έστω και πρόσκαιρα την κρίση.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Γιορκ Βάρνκε, μάνατζερ επενδύσεων στην «Union Investment», μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», τοποθετεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους μετά το 2013. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι «δεν υπολογίζω σε άμεσο "κούρεμα" δηλαδή σε αναδιάρθρωση χρέους που θα πλήξει τους πιστωτές», αφού μετά τις αποφάσεις της Συνόδου, «τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που λήγουν στα μέσα του 2013 προστατεύονται επαρκώς από το νέο πακέτο διάσωσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτήρισε «δίκαιη» την ευελιξία που προβλέπουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για την Ελλάδα, καθώς «η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες». Ενίσχυσε, δηλαδή, το κλίμα πανηγυρισμών της κυβέρνησης και ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι οι όποιες, δήθεν, παραχωρήσεις δίνονται μόνο ως αντάλλαγμα και «επιβράβευση» των αστικών κυβερνήσεων που προωθούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

ΕΛΛΑΔΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μνημόνιο συνεργασίας» με φόντο τις ανατροπές

Στρατηγικής σημασίας συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στο Βερολίνο

Να κερδίσουν ακόμα καλύτερες θέσεις στον ανταγωνισμό για τους κερδοφόρους τομείς που ανοίγει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής του μνημονίου, επιδιώκει το γερμανικό κεφάλαιο, ενισχύοντας τις κολεγιές με το ελληνικό κράτος και κατά συνέπεια με την ντόπια πλουτοκρατία.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο («Το Βήμα»), αντιπροσωπεία της ελληνική κυβέρνησης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βρίσκεται ήδη στο Βερολίνο, προκειμένου να υπογράψει με τη Γερμανία «μνημόνιο συνεργασίας» σε μία σειρά τομείς, άμεσα συνδεδεμένους με τις αποκρατικοποιήσεις, τους σιδηροδρόμους, στις αστικές συγκοινωνίες και την ενέργεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Βερολίνο αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Α. Μέρκελ, ενόψει τότε της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, γεγονός που φανερώνει τα παζάρια που γίνονται στις πλάτες του λαού, πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ευρωένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ελληνογερμανικό «μνημόνιο συνεργασίας» αναμένεται να συμπεριληφθούν θέματα όπως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τις αποκρατικοποιήσεις, η αναδιοργάνωση στη διαχείριση των νοσοκομείων, η διά βίου μάθηση, η στρατηγική συνεργασία για τους σιδηροδρόμους, την αξιοποίηση των αεροδρομίων, τις αστικές συγκοινωνίες, τις οδικές μεταφορές και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, η συνεργασία στον τουριστικό τομέα, στην πολιτική προστασία, στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διαχείριση των λυμάτων.

Ξεχωριστής σημασίας είναι η πρόβλεψη να συγκροτηθεί «κοινό εργαστήριο» για την αναμόρφωση του Συνταξιοδοτικού και του Εργασιακού, γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε νέα επώδυνα μέτρα για τους Ελληνες ασφαλισμένους, ανάλογα αυτών που εφαρμόστηκαν στη Γερμανία από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας και τώρα γενικεύονται στην ΕΕ, μέσω και του «Συμφώνου για το Ευρώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ