ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαράθεση για το ποια «γάτα» πιάνει τα «ποντίκια»

Eurokinissi

Να απλώσει «πλοκάμια» σε άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, εδραιώνοντας συνεργασίες πολύτιμες και για τη διεκδίκηση της αστικής διακυβέρνησης και για την άσκησή της αν του ανατεθεί, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά μιας αντιπαράθεσης που αρχίζει να φουντώνει στο εσωτερικό του και αφορά στο πώς ταχύτερα θα επιτευχθούν οι στόχοι του, με ποιους συμμάχους και ποια γραμμή χειραγώγησης του λαού, αλλά και σε ποια θέση θα βρίσκονται τότε τα διάφορα «βιλαέτια».

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής γινόταν γνωστό ότι στελέχη συνιστωσών και τάσεων, που στηρίζουν την προεδρική πλειοψηφία, συλλέγουν υπογραφές κάτω από κείμενο κριτικής σε επιλογές της ηγεσίας, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα συμβούλων του Αλ. Τσίπρα κυρίως προερχόμενων απ' το ΠΑΣΟΚ. Μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο οπότε και υπήρξε συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια κατευνασμού τους ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΠΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ανάμεσά τους φιγουράρουν τα ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών, μελών της ΠΓ και βουλευτών όπως ο Ν. Βούτσης, ο Ε. Τσακαλώτος, ο Χ. Παπαδόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Ηρώ Διώτη, ο Θ. Δρίτσας, ο Τ. Κορωνάκης, η Ράνια Σβίγγου κ.ά.

Στο μακροσκελές κείμενό τους διαμαρτύρονται για «αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων», κάνουν λόγο για «αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας», για δάνεια «απ' το λόγο του αντιπάλου» π.χ. το σύνθημα «Νέα Ελλάδα», που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται ως «καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου». Αιχμές αφήνουν και για συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, «απίθανους συμβούλους» όπως γράφουν, υποστηρίζοντας ότι «το αποτέλεσμα δεν είναι υπόθεση των (τελικά, όχι και τόσο) "μάγων" της πολιτικής επικοινωνίας, πολύ δε περισσότερο όταν τα "μαγικά" τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι (αφού όλοι χρησιμοποιούν φτηνά επικοινωνιακά κόλπα για να υφαρπάξουν ψήφους)». Κριτική ασκείται και για τις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά, αλλά και στον «σκανδαλοθηρικό - τιμωρητικό λόγο» που άρθρωσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί αν η πρωτοβουλία τους θα έχει με κάποιο τρόπο συνέχεια κι αν το κείμενο θα απασχολήσει τελικά την ΚΠΕ ή θα χαθεί στη διαδρομή... Πάντως, τροφοδότησε ήδη τη δικομματική ψευτοαντιπαράθεση, με τη ΝΔ να ερμηνεύει την κίνησή τους σαν «πράσινο φως για την αμφισβήτηση της ηγετικής ομάδας». «Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία εσωτερικής αμφισβήτησης μόλις ξεκίνησε και το "Κείμενο των 53" αποτελεί μόνο την αρχή. Ενα χρόνο μετά την υποτιθέμενη "αυτοδιάλυση" των συνιστωσών, αυτές ζουν και βασιλεύουν και εξακολουθούν να αναζητούν τη συνισταμένη τους (...) Για κάποιους έχει έλθει η ώρα της αυτοκριτικής, που, ως γνωστόν, ακολουθείται από "πειθαρχικές κυρώσεις"...», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Ασημακοπούλου.

Απόψεις από την ίδια αφετηρία για τον ίδιο σκοπό

«Μας ενδιαφέρουν οι διεργασίες στην κεντροαριστερά», ήταν η δήλωση του Γ. Δραγασάκη στο «Εθνος της Κυριακής» που αντανακλά την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει δεκανίκια και γρήγορα. Το ίδιο ομολογεί και το στενό «μαρκάρισμα» στη ΔΗΜΑΡ, με τον Γ. Μπαλάφα να δηλώνει προ ολίγων ημερών ότι η δήλωση Τσίπρα περί Τσιριμώκου δεν αφορά τον Φ. Κουβέλη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται ειλικρινά και πολύ για τις διεργασίες στο κόμμα αυτό.

Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ ακουμπά και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του μάλιστα δηλώνουν αισιόδοξα πως οι πιέσεις που δέχεται ο Βενιζέλος θα αποδώσουν καρπούς και θα οδηγήσουν σε αλλαγές, επιφανειακές αλλά που θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διασώσει τα προσχήματα μιας τέτοιας κολεγιάς εφόσον επιτευχθεί. Παραπέρα, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να ευοδωθούν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αφού σ' αυτήν την περίπτωση έχει να ελπίζει σε πιο γερές πλάτες για την άσκηση της αστικής διαχείρισης.

Το έδαφος προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζοντας: «Δεν έχει πια νόημα να μιλάμε για τα παλιά κόμματα ως ενιαία σύνολα. Τα παλιά κόμματα είναι σήμερα κέλυφος χωρίς σαφές και σταθερό περιεχόμενο. Το ΠΑΣΟΚ ειδικά βρίσκεται αντιμέτωπο με μια οξύτατη κρίση ταυτότητας (...) σε μια φάση αποσύνθεσης του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε για "κόμματα" αλλά για "σχέδια". Το θέμα και εδώ, όπως και με το ΠΑΣΟΚ, είναι ποιο σχέδιο θέλει να υπηρετήσει η ΔΗΜΑΡ ή τα επιμέρους τμήματά της. Απ' αυτό κυρίως θα εξαρτηθεί η δική μας στάση απέναντί τους».

Απ' την όλη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η «Αριστερή Πλατφόρμα». Οι Π. Λαφαζάνης και Α. Νταβανέλλος απορρίπτουν την προσέγγιση με την κεντροαριστερά, με τον δεύτερο να καταγγέλλει και «φαινόμενα αυτονόμησης και αυθαιρεσίας, παραγοντισμού και ανεξέλεγκτης λειτουργίας» και να αιτιολογεί τη θέση του, γράφοντας ότι «μια τέτοια στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κοινωνικό και πολιτικό "κέντρο" όχι μόνο δεν οδηγεί σε εγγυημένη εκλογική νίκη, αλλά θα έχει αποσυσπειρωτικές συνέπειες και πιθανότατα με ραγδαίο ρυθμό».

Βεβαίως, όλη αυτή η εμφανιζόμενη κατάσταση δε διαγράφεται από τη σκοπιά της αντιπαράθεσης με το σύστημα, αλλά από τη σκοπιά της καλύτερης ταχτικής χειραγώγησης του λαού στο σύστημα, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναδειχτεί στον κυβερνητικό θώκο.


ΔΗΜΑΡ
Ερίζουν για το ποια «πόρτα» θα χτυπήσουν πρώτα

Προς όλες τις κατευθύνσεις κλείνει το μάτι για συνεργασία η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, την ώρα που η μειοψηφούσα «Μεταρρυθμιστική Τάση» την κατηγορεί ότι υποκύπτει στο φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ και απέχει απ' τις διεργασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Για άσκηση πίεσης ώστε να γίνει το κόμμα ουρά της κυβέρνησης, ανταπαντά η πλειοψηφία. Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί στη νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος Ιούνη και βεβαίως στο Συνέδριο, το Σεπτέμβρη.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της κεντροαριστεράς και της αριστεράς», ήταν η απάντηση του Φ. Κουβέλη σε ερώτηση («Real News») για το αν η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με κορμό τη ΝΔ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της μειοψηφίας, όμως, υποστηρίζουν πως η πλειοψηφία θέλει να σύρει ό,τι απομείνει απ' τη ΔΗΜΑΡ στον ΣΥΡΙΖΑ, διάθεση που υποδαυλίζεται - όπως καταγγέλλουν - απ' τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που δρα κατά το «μάζευε κι ας είν' και ρώγες».

Απ' την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος, σε ό,τι αφορά την εσωκομματική αντιπαράθεση, ζητά απ' τη μειοψηφία «καθαρές σχέσεις και καθαρά λόγια». Κάτι που δεν είναι άσχετο με όσα η πλειοψηφία καταλογίζει στη μειοψηφία για τις δικές της προθέσεις.

Απαντώντας στα όσα του χρεώνουν περί προσχηματικής παραίτησης, ο Φ. Κουβέλης αναφέρει: «Τα αξιώματα δεν τα φέρνει κανείς από το σπίτι του ή από τις παρέες του. Την ηγεσία της Δημοκρατικής Αριστεράς μού την εμπιστεύθηκαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές μου με συγκεκριμένες εσωκομματικές διαδικασίες. Σ' αυτούς θεώρησα ότι είχα χρέος να προσφύγω και να υποβάλω την παραίτησή μου κι όχι στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως ορισμένοι απαιτούσαν επιτακτικά».

Επαναλαμβάνει δε όσα από βήματος ΚΕ προσήψε στη μειοψηφία, λέγοντας: «Κάλεσα καθαρά όλους τους συντρόφους μου να αναρωτηθούν αν το επίπεδο αλληλεγγύης και ενότητας που επιδείξαμε στις ευρωεκλογές ήταν αυτό που άξιζε στο χώρο μας».

Το ΠΑΣΟΚ ταλαντεύεται...

Στο πλαίσιο της αναζήτησης συνεργασιών σε κάθε κατεύθυνση αφού υπάρχει η κοινή βάση της υπεράσπισης του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του ευρωμονόδρομου, ο Φ. Κουβέλης υποστηρίζει για το ΠΑΣΟΚ ότι αυτό ...ταλαντεύεται, ενώ ανάλογη προσπάθεια εξωραϊσμού συνολικά της κυβέρνησης κάνει ο Δ. Χατζησωκράτης.

«Η γνώμη μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βιώνει την πραγματικότητα μιας επώδυνης ισορροπίας. Ακροβατεί μεταξύ της επιλογής της ηγεσίας του να συμπράττει με τη ΝΔ στο πλαίσιο της σημερινής συντηρητικής κυβέρνησης και της αυτοτοποθέτησής του στο χώρο της κεντροαριστεράς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξωραΐζοντας το ρόλο του ΠΑΣΟΚ που και πριν τη σύμπραξη με τη ΝΔ εφάρμοζε σκληρή αντιλαϊκή πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Με τη σειρά του, μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα», ο Δ. Χατζησωκράτης, κληθείς να σχολιάσει το αν η ΔΗΜΑΡ θα καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση απαντά: «Είμαστε ανοιχτοί και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειάζεται μια τέτοια πρωτοβουλία, για να συμμετάσχουμε με τις προτάσεις και τις απόψεις μας (...) Είναι ανοιχτή η πόρτα μας. Θα θέλαμε να υπάρχει συμφωνία και μια μετατόπιση πολιτικών που έχουν παρουσιαστεί και χαράσσονται μέχρι στιγμής. Είναι στο επίπεδο των αναγκαίων αλλαγών πολιτικής που πρέπει να γίνουν για εμάς, αλλά δεν είναι κάτι που βλέπω εύκολο. Θα ήθελα να πιστεύω στη διάθεση. Δεν θεωρώ ότι καθένας πρωθυπουργός ή κάθε κυβέρνηση θέλει να μειώνει μισθούς και να κόβει συντάξεις, αλλά το πρόβλημα αυτό γίνεται κάτω από μία ανάγκη και επιβολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ