ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Η εργατική τάξη υπερασπίζει το εργοστάσιο και τους εργάτες του

Η πορεία μπαίνει στο χωριό
Η πορεία μπαίνει στο χωριό
Μυριόστομη ακούστηκε την Κυριακή το μεσημέρι στη Λάρυμνα η φωνή της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση της ΛΑΡΚΟ: «Η λειτουργία της υπέρ του λαού -διακήρυξε το ταξικό κίνημα- απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ και τα μονοπώλια».

Από το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες εργαζόμενοι κάτω από τις σημαίες των συνδικάτων τους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Αθήνας αλλά κι από την Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα για να πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της ΛΑΡΚΟ και των δικαιωμάτων των εργατών της. Γύρω στις 12 το μεσημέρι, μια τεράστια διαδήλωση είχε συγκροτηθεί έξω απ' το χωριό και κατευθυνόταν προς το κέντρο του, στην παραλία της Λάρυμνας, ακριβώς απέναντι από τη ΛΑΡΚΟ. Τέτοια διαδήλωση είχε να γίνει στην περιοχή από τις μέρες της μεγάλης απεργίας των 110 ημερών του 1977, τότε που οι εργάτες σήκωσαν κεφάλι κι αναμετρήθηκαν στα ίσα με τον Μποδοσάκη - τότε ιδιοκτήτη της επιχείρησης.

Ο συνειρμός απόλυτος κι από κει έπιασε το νήμα ο τότε πρόεδρος του σωματείου, ο Χρήστος Οικονόμου, για να θυμίσει στους συγκεντρωμένους σήμερα πως τότε «μας έλεγαν τρελούς που ξεσηκωθήκαμε ενάντια στον Μποδοσάκη». Ομως, εμείς, συνέχισε, είχαμε ενότητα «μπετόν αρμέ» και η εργατική τάξη αγκάλιασε τον αγώνα μας. Η κυβέρνηση μάς έβαλε τεράστια εμπόδια: συλλήψεις, δίκες, πείνα. Κρατήσαμε. Χάρη στην υλική και ηθική συμπαράσταση της εργατικής τάξης: Ρούχα, τρόφιμα, χρήματα, παιχνίδια για τα παιδιά. Η νίκη του 1977, συνέχισε, δείχνει το δρόμο του αγώνα σ' όλη την εργατική τάξη. Οι προϋποθέσεις για τη νίκη υπάρχουν και σήμερα. Είναι εδώ το ΚΚΕ. Είναι εδώ το ΠΑΜΕ. Δεν έχουν όμως τέτοια διάθεση διάφορες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι ηθικό χρέος για τους νέους εργάτες να μη χάθει ο δρόμος των πατεράδων τους.

Η συγκέντρωση στην παραλία της Λάρυμνας
Η συγκέντρωση στην παραλία της Λάρυμνας
Ο ίδιος, τόνισε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα εργοστάσιο που πουλάει καραμέλες, αλλά παράγει νικέλιο και όπως αποκάλυψε παράγει και κοβάλτιο, ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέταλλο, σε περιεκτικότητα από 1-10%, γεγονός που κρατιέται κρυφό γιατί οι «Γκρουπ» και «Τισέν» (μονοπώλια του χάλυβα) δε θέλουν τη ΛΑΡΚΟ στα πόδια τους.

Με το σύνθημα «Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» ανέβηκε στο βήμα ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος του σημερινού ΔΣ του σωματείου.

«Η ΛΑΡΚΟ, τόνισε, δούλευε και δουλεύει με γνώμονα τα κέρδη των μονοπωλίων του κλάδου. Στόχος τους τώρα είναι να πάρουν τον πλήρη έλεγχο, να την βγάλουν εκτός ανταγωνισμού. Εμείς δεν διαλέγουμε "Σκύλλα ή Χάρυβδη". Ξέρουμε πως οι κυβερνήσεις των καπιταλιστών είτε στην κρίση είτε στην ανάπτυξη βγάζουν τα πάντα στο σφυρί. Είναι υπόθεση της εργατικής τάξης η υπεράσπιση της ΛΑΡΚΟ. Η παραγωγή της σε νικέλιο αντιστοιχεί στο 6% της ευρωπαϊκής παραγωγής και το 3% της παγκόσμιας. Πολύ μεγάλα ποσοστά για μια τόσο μικρή χώρα. Μακριά από μας οι αυταπάτες ότι χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια θα δοθεί λύση».

«Των εργατών η πάλη και η εξουσία, θα κάνουνε τη ΛΑΡΚΟ, λαϊκή περιουσία» ήταν το σύνθημα των διαδηλωτών που συνόδεψε τα τελευταία λόγια του.

«Παρών» έδωσε στο συλλαλητήριο ο δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος, ενώ με κείμενο που κατέθεσαν στη συγκέντρωση γυναίκες μέλη της ΟΓΕ από τη Χαλκίδα, το Αλιβέρι, τα Κόνιστρα Κύμης, την Ιστιαία, τη Λιβαδειά, την Αμφισσα, τη Δεσφίνα, τη Θήβα, την Τανάγρα, τη Λαμία, την Μακρακώμη και τη Λοκρίδα, τόνισαν: «Είμαστε εδώ και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί, δίπλα στους άντρες μας, τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας (...) για τη ζωή που μας αξίζει (...) δεν θα χαρίσουμε το εργοστάσιο σε κανέναν κεφαλαιοκράτη (...) το χρωστάμε στους σακατεμένους και τους περίπου 70 νεκρούς της ΛΑΡΚΟ».

Ο Χρ. Οικονόμου
Ο Χρ. Οικονόμου
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, από την πανελλαδική Συντονιστική των σωματείων Μετάλλου, ενώ αμέσως μετά ο Θωμάς Μπακαλάκος και ο Γιώργος Υδραίος είπαν τραγούδια που άφησαν εποχή στον καιρό της μεγάλης απεργίας του 1977 με πρώτο τους «Μεταλλορύχους» και κορυφαίο το «Μη καρτεράτε να λυγίσουμε».

Ο Π. Πολίτης
Ο Π. Πολίτης
Ο Σ. Πουλικόγιαννης
Ο Σ. Πουλικόγιαννης
Ο Θ. Μπακαλάκος
Ο Θ. Μπακαλάκος
Εργάτη μπορείς...

Αναφερόμενος στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ ο Σ. Πουλικόγιαννης υπενθύμισε ότι «η εταιρεία είτε επί ημερών Μποδοσάκη είτε αργότερα μετά την κρατικοποίησή της παρήγαγε κέρδη που ποτέ δεν καρπώθηκαν οι εργαζόμενοι. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όπως και οι προηγούμενες ποτέ δεν ιεράρχησαν ως προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού λαού σε ανοξείδωτο χάλυβα (πολεμική βιομηχανία, οικιακές συσκευές κ.λπ.) για να αξιοποιήσουν σε αυτή την κατεύθυνση τη ΛΑΡΚΟ. Αντίθετα, είτε όταν την κρατικοποίησαν είτε με τις μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση, ενδιαφέρονταν μόνο για την εξασφάλιση των επιχειρηματικών μονοπωλιακών συμφερόντων και της κερδοφορίας τους». Αυτό το έργο - σημείωσε - το ξαναζούμε σήμερα επικαλυμμένο με διάφορα σενάρια (...) Κανένα μα κανένα σενάριο δεν έχει τίποτα που να μας επιτρέπει να είμαστε χαρούμενοι. Σε όποια τους επιλογή οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικότερα.

(...) Οι κυβερνήσεις, η τρόικα, η ΕΕ στην προσπάθειά τους έχουν πολύτιμους συμμάχους. Είναι οι πλειοψηφίες σε Εργατικά Κέντρα, στην ΠΟΕΜ, στη ΓΣΕΕ, όπου έχοντας ταχθεί στη λογική της ανταγωνιστικότητας, διαπαιδαγωγούν εργαζόμενους να ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά του εργοδότη τους και στη λογική του "λιγότερου κακού" να υπομένουν καρτερικά τα βασανιστήρια και να στέλνονται ως πρόβατα στη σφαγή (...) Βάζουν τον εργατόκοσμο να παλεύει κάτω από ξένες σημαίες, τις σημαίες των μονοπωλίων. Αυτές οι δυνάμεις στο εργατικό κίνημα είναι επικίνδυνες, πρέπει να απομονωθούν από κάθε τίμιο εργάτη (...) Οι εργάτες δεν έχουν καμιά δουλειά, κανένα συμφέρον να πολεμάνε με το στρατόπεδο των εκμεταλλευτών. Πρέπει να έρθουν εδώ, να πολεμήσουν για την τάξη τους, για την οικογένειά τους, για το λαό, να ενωθούν με το ταξικό κίνημα. Να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Εδώ πολεμάμε κάτω από τις δικές μας σημαίες, κάτω από τις σημαίες της τάξης μας. Να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας στον κλάδο του μετάλλου με βάση τα ενιαία συμφέροντά μας, με βάση τα συμφέροντα του λαού (...) Οι καπιταλιστές μοιάζουν ανίκητοι, αλλά δεν είναι. Μοιάζουν ανίκητοι γιατί έχουν την ΕΕ, κατασταλτικούς μηχανισμούς, έχουν οργανώσεις, παρακρατικούς μηχανισμούς, όπως η Χρυσή Αυγή, για να τρομοκρατούν, έχουν τα ΜΜΕ. Ομως εμείς έχουμε την παραγωγή όλου του πλούτου στα χέρια μας (...) Δεν έχουμε όμως την αναγκαία οργάνωση. Ορος απαράβατος η ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική βάση. Να μαζικοποιηθούν τα συνδικάτα, σε ταξικό προσανατολισμό. Οργάνωση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χωριό. Οταν αυτό γίνει πράξη τότε θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Να μεταφέρουμε παντού την ουσία του συνθήματός μας: «Εργάτη μπορείς και αν το καταλάβεις θα γίνεις ο κυρίαρχος του πλούτου που παράγεις».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να 'ναι οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ αφέντες στον πλούτο που παράγουν

«Παρών» στη διαδήλωση έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Γενικός Γραμματέας της Δ. Κουτσούμπας δήλωσε:

«Δηλώνουμε "παρών" όπως πάντα στον αγώνα ζωής για τη ΛΑΡΚΟ, για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ είναι επιχείρηση που έχει γνωρίσει και τα δύο μοντέλα διαχείρισης στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος: Και ως ιδιωτικό μονοπώλιο -θα θυμάστε όλοι τους Μποδοσάκηδες που την εγκαταλείψανε για να πάνε αλλού να αναπτύξουν την κερδοφορία τους- και στη συνέχεια ως κρατικό μονοπώλιο, με την ίδια αδιέξοδη πολιτική που την οδήγησε σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Σήμερα, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, η κυβέρνηση, δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά προτείνουν ξανά αυτόν τον ίδιο φαύλο κύκλο, τα ίδια μοντέλα: Είτε ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ είτε συρρίκνωση της ΛΑΡΚΟ με απολύσεις, με μειωμένα μεροκάματα, με μειωμένους μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με τον εργάτη γονατισμένο. Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα πρέπει να απορρίψουν αυτές τις λογικές, να μη δεχτούν δηλαδή κανένα από αυτά τα μοντέλα που προτείνει η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Να συμπαραταχθούν με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με το ταξικό κίνημα, σαν μια γροθιά, για τη Λαϊκή Συμμαχία, για να οδηγηθούμε στη Λαϊκή Εξουσία. Εκεί, όπου και ο εργάτης στη ΛΑΡΚΟ και οι εργάτες της χώρας μας θα είναι νοικοκύρηδες στον τόπο τους, αφέντες στον πλούτο που παράγουν, με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια, για να μπορέσει να γίνει ο ενιαίος φορέας του ορυκτού πλούτου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η οικονομία σε όφελος της λαϊκής ευημερίας, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Οι δυνατότητες που έχει και σήμερα η ΛΑΡΚΟ, οι δυνατότητες που υπάρχουν για κρατικό φορέα ανοξείδωτου χάλυβα -για παράδειγμα- με κορμό τη ΛΑΡΚΟ, δεν μπορούν να υλοποιηθούν ακριβώς γιατί αντιστρατεύονται τις πολιτικές της ΕΕ, την ένταξή μας δηλαδή στην ΕΕ, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που βέβαια οδηγεί σε ανταγωνισμούς μεγάλων μονοπωλιακών συμφερόντων.

Αρα η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η πρόταση του ΚΚΕ, με αυτή θα πρέπει να συμπορευθούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, σε όλες τις επιχειρήσεις της ΛΑΡΚΟ, σε όλη την Ελλάδα, σε όλους τους κλάδους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ