ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Στρατιωτική συνεργασία επικίνδυνη για το λαό

«Κλείδωσε» χτες η σύσφιξη των σχέσεων σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, αυξάνοντας τους παράγοντες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή

Το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που απεργάζονται για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και το Ισραήλ, σηματοδοτεί το περιεχόμενο των διήμερων συνομιλιών που ολοκληρώθηκαν ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Ισραήλ.

Η χτεσινή δεύτερη μέρα των επαφών Παπανδρέου - Νετανιάχου αφιερώθηκε στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η συνάντηση πήρε χαρακτήρα «επιχειρησιακού συμβουλίου», εν πλω προς Πόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γεύμα που έγινε στον Πόρο, πήραν μέρος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στις συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, φανερώνουν, από τη μια, ότι είναι δεδομένη η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και, από την άλλη, ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για την επιχειρησιακή εφαρμογή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», στη διάρκεια των χτεσινών συνομιλιών συμφωνήθηκε:

-- Η διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα προσφέρεται να καλύψει την ανάγκη του Ισραήλ (περιβάλλεται από Αραβικά κράτη) για αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, παραχωρώντας τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο της. Σημειώνεται πως ήδη έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα κοινών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας και έχουν προγραμματιστεί νέες για το επόμενο διάστημα.

-- Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση ετήσιου προγράμματος. Πράγμα που σημαίνει διασύνδεση των στρατιωτικών επιτελείων και των αντίστοιχων προγραμμάτων εκπαίδευσης των δυο χωρών με ανταλλαγές στρατιωτικού προσωπικού και εκπαιδευτών. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού επιβεβαίωνε την ύπαρξη συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων.

-- Συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών των δυο χωρών που θα περιλαμβάνει και ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Σημειώνεται πως το Ισραήλ σε μόνιμη βάση ασκεί πιέσεις για την πώληση οπλικών συστημάτων (συστήματα αυτοπροστασίας μαχητικών αεροσκαφών, πύραυλοι αέρος - αέρος, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα κλπ.).

Είναι φανερό ότι η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ αποτελεί μέρος του Αμερικανο - ΝΑΤΟικού σχεδίου περί «νέας Μέσης Ανατολής». Στα πλαίσια αυτά προωθείται η ένταξη του Ισραήλ στις δομές του ΝΑΤΟ. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει μέσω του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου του «Μεσογειακού Διαλόγου», όπου πραγματοποιήθηκαν - υπό ελληνική διοίκηση - στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή και Αραβικών χωρών.

Στρατηγική επιλογή

Ολα τα παραπάνω, αποτελούν μέρος της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε χτες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δ. Δρούτσας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στηρίζεται στις «σταθερές αξίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής! Επικαλέστηκε, μάλιστα, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήδη από την περίοδο 1999-2004 είχε προχωρήσει σε «αρκετά και ουσιαστικά ανοίγματα προς την ισραηλινή πλευρά».

Δίνοντας ο ίδιος το στίγμα της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που όπως είπε «είναι και προς στρατηγικό όφελος της Ελλάδας», επισήμανε ότι στόχος αυτής της προσέγγισης είναι «μία συνεργασία ουσίας, σε όλους τους τομείς όπου έχουμε κοινά ενδιαφέροντα».

Εξειδικεύοντας παραπέρα, είπε: «Υπάρχει σχεδιασμός και στη συνεργασία στο στρατιωτικό επίπεδο, την οποία εντατικοποιούμε και μάλιστα στις σημερινές (σ.σ. χτεσινές) συνομιλίες θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο κ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας ο κ. Μπεγλίτης, όπου βεβαίως θα συζητήσουμε και σε περισσότερο βάθος και λεπτομέρειες αυτή τη συνεργασία στο στρατιωτικό πεδίο».

Υπέρμαχος της ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Μπ. Νετανιάχου.

«Καλύψαμε θέματα που αφορούν στα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας, στο Κυπριακό, στη Μέση Ανατολή, στη διασφάλιση της ύπαρξης του παλαιστινιακού κράτους, αλλά και την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, αποκαλύπτοντας την πλήρη ταύτιση της ΝΔ με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και παρέχοντας ταυτόχρονα επί της ουσίας στήριξη στην εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ.

Συγκέντρωση στο Ναύπλιο

Συγκέντρωση στην πλατεία Καποδίστρια και πορεία προς το Δημαρχείο, μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διοργάνωσε χτες η ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αντίδραση του λαού της περιοχής στην ιμπεριαλιστική πολιτική του Ισραήλ. Αφορμή για τη συγκέντρωση αποτέλεσε η φημολογούμενη παρουσία του Νετανιάχου σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Επίδαυρος - Μυκήνες), εκτός του επίσημου προγράμματος, στην επιστροφή από τον Πόρο όπου βρισκόταν χτες με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Α. Βασιλείου, μέλος της ΝΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, ενώ στη διάρκεια της πορείας μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση του Κόμματος για την επίσκεψη Νετανιάχου.

Οι ανταγωνισμοί χτυπάνε το ντέφι

«Οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές σχέσεις με άλλες διμερείς ή και πολυμερείς συνεργασίες που έχει η χώρα μας. Η σχέση Ελλάδας - Τουρκίας και η σχέση Ισραήλ - Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστική των σχέσεων που αναπτύσσουμε εμείς, η Ελλάδα και το Ισραήλ (...) Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία (...) αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές αρχές, στο σεβασμό, ιδιαίτερα, του διεθνούς δικαίου». Αυτά έλεγε προχτές ο Γ. Παπανδρέου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπ. Νετανιάχου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προκαλεί τον κοινό νου προσπαθώντας να αποσυνδέσει μεταξύ τους τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Ισραήλ, παραγράφοντας στα λόγια τους ισχυρούς ανταγωνισμούς στην περιοχή και παρουσιάζοντας μια μαγική εικόνα της εύφλεκτης γειτονιάς μας. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Η προσπάθεια της Ελλάδας να υπηρετήσει την ντόπια αστική τάξη μέσα από τη βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όπως σηματοδοτεί και η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, επηρεάζει άμεσα τους συσχετισμούς στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Αναπόφευκτα δημιουργούνται νέα πεδία έντασης σε δυνάμεις όπως η Τουρκία και το Ισραήλ, που αναμετρούνται για το ποιος θα αναδειχτεί σε κυρίαρχη περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη. Αυτός ο ανταγωνισμός, πέρα από κάθε αμφιβολία, αφορά σε όλες τις χώρες που αναπτύσσουν περισσότερο ή λιγότερο στενές σχέσεις με τη μια ή την άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη. Για παράδειγμα, ο τερματισμός της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι όρος αναγκαίος για να εμπεδωθεί η ειρήνη στην περιοχή. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, που προωθούν τη «νέα Μέση Ανατολή» με βάση τα δικά τους συμφέροντα και τις γεωστρατηγικές ζώνες επιρροής.

Στη βάση αυτών των συγκρουόμενων συμφερόντων οξύνεται η κόντρα Ισραήλ - Τουρκίας. Στο κουβάρι αυτών των σχεδιασμών και ανταγωνισμών μπλέκεται βαθύτερα η Ελλάδα. Από αυτή τη σκοπιά, μόνο σαν συνειδητή προσπάθεια να παραπλανηθεί ο λαός μπορούν να εκληφθούν τα ευχολόγια του Γ. Παπανδρέου ότι «εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο, που θα διέπεται από τις καλές σχέσεις όλων των χωρών στην περιοχή (...) προς όφελος των πολιτών μας, των λαών μας». Μόνο η αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών σε κάθε χώρα και σε διεθνικό επίπεδο μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία για λογαριασμό της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και όχι των μεγαλοκαπιταλιστών, που μοναδικό κίνητρο στη δράση τους έχουν την ισχυροποίηση της θέσης τους στους παγκόσμιους και περιφερειακούς ανταγωνισμούς.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ