ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στα κυβερνητικά παραμύθια για το «λοκ άουτ»

Δήλωση με αφορμή την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να θολώσει τα νερά για το «Χάρτη» της ΕΕ που επικύρωσε

Επιμένει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη θεσμοθέτηση της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και την απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, τον οποίο κύρωσε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή.

Με νέα ανακοίνωση, μετά την αποκάλυψη και καταγγελία του θέματος από το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη», το υπουργείο Εργασίας χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα για την εξασφάλιση της κοινωνικής προόδου της χώρας» την κύρωση του αναθεωρημένου Χάρτη και ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «επιφυλάσσεται» για το δικαίωμα μονομερούς πρόσβασης στη διαιτησία, όπως και για το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.

Υπάρχει προηγούμενο

Απάντηση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης δίνει η δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή. Σ' αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με τη γνωστή τακτική της, η συγκυβέρνηση προσπαθεί να θολώσει τα νερά και να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, που κάνει λόγο για "αστερίσκους" και επιφυλάξεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή του άρθρου 6 (του αναθεωρημένου Χάρτη).

Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια, ιδίως γι' αυτούς που με όλα τα μέσα ορκίζονται στην ΕΕ και τον ευρωμονόδρομο, για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευαγγέλιο και εικόνισμα έναν άλλο "Χάρτη", αυτό των "Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ", ο οποίος από το Δεκέμβρη του 2009, με τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, έγινε νομικά δεσμευτικός για τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ισότιμος με τις ευρωσυνθήκες. Κι αυτός ο "Χάρτης", που με κάθε ευκαιρία υμνούν κυβερνητικά στελέχη, ευρωβουλευτές, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατοχυρώνει ρητά και κατηγορηματικά στο άρθρο 28 το "δικαίωμα" της "ανταπεργίας" των καπιταλιστών.

Το άρθρο αυτό, με τον τίτλο "Δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων", αναφέρει: "Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ενωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα καθώς και να προσφεύγουν, σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, σε συλλογικές δράσεις για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, συμπεριλαμβανομένης της απεργίας".

Το εν λόγω άρθρο είναι σύμφωνο με το όλο πνεύμα του "Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ", που ανάμεσα στα άλλα κατοχυρώνει στο άρθρο 16 την "επιχειρηματική ελευθερία" και στο άρθρο 17 το "ιερό", για τις "αξίες της ΕΕ", δικαίωμα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Ας αφήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση τα παραμύθια για "αστερίσκους" και επιφυλάξεις, γιατί το "δικαίωμα" των καπιταλιστών για λοκ άουτ είναι κατοχυρωμένο από την ίδια την ΕΕ και επομένως υποχρεωτικό και για τα κράτη - μέλη της. Στη βάση αυτών των "βέλτιστων πρακτικών" της ΕΕ συζητάει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα όργανα της ΕΕ και για το νέο συνδικαλιστικό νόμο, που θα δίνει νέο χτύπημα στο απεργιακό και τα άλλα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Προειλημμένη απόφαση το κλείσιμο της «Softex»

Ολα δείχνουν ότι η πυρκαγιά το καλοκαίρι έδωσε απλά το πρόσχημα για να προχωρήσουν τα σχέδια της πολυεθνικής

Από τη διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο όπου προγραμματιζόταν η εκδήλωση της πολυεθνικής
Από τη διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο όπου προγραμματιζόταν η εκδήλωση της πολυεθνικής
Την απόφαση να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στο Βοτανικό, πετώντας στην ανεργία 130 εργαζόμενους, επιβεβαίωσε η εργοδοσία της «Softex», στη χτεσινή τριμερή που έγινε στο υπουργείο Εργασίας. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας προανήγγειλαν απολύσεις, είτε ομαδικές είτε - στην περίπτωση που το υπουργείο δεν ανάψει το «πράσινο φως» - κάνοντας χρήση του 5% που προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τις αποζημιώσεις σαν «δόλωμα» και να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, τις οποίες απέρριψε το σωματείο.

Κόντρα στα σχέδια της πολυεθνικής «Bolton», στην οποία ανήκει η «Softex», οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. Χτες το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο, όπου παρέμειναν μέχρι να ολοκληρωθεί η συνάντηση.

Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας. Παράλληλα, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου η πολυεθνική είχε προγραμματίσει για χτες εκδήλωση για την κοπή πίτας. «Την ώρα που πετάνε τόσους εργαζόμενους στο δρόμο, κάνουν φιέστες για "καλή χρονιά"», σχολίαζαν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι κατευθύνονται στο υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Οι εργαζόμενοι κατευθύνονται στο υπουργείο Εργασίας
Αξίζει να σημειωθεί πως η εργοδοσία επικαλέστηκε στη συνάντηση τις συσσωρευμένες ζημιές που κάνουν ασύμφορη τη λειτουργία της επιχείρησης. Επαληθεύονται έτσι οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων ότι η πυρκαγιά που κατέστρεψε μια από τις μονάδες του εργοστασίου τον περασμένο Ιούλη, ήταν το πρόσχημα μόνο για να δρομολογήσει η πολυεθνική προειλημμένες αποφάσεις.

Αλλωστε, για τις καταστροφές από τη φωτιά, η εταιρεία φέρεται να έχει αποζημιωθεί από τις ασφαλιστικές. Αλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν την εργοδοσία να μελετάει τη μεταφορά της παραγωγής στη Βουλγαρία.

Πάνω απ' όλα η ανταγωνιστικότητα του ομίλου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Εγινε ξεκάθαρο ότι το μέλλον που επιφυλάσσουν και για τη "Softex" είναι ανάλογο με αυτό δεκάδων άλλων εργοστασίων που έγιναν θυσία στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Η πολυεθνική προχωράει ακόμα και σε κίνητρα προκειμένου να απαλλαγεί από εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα, από το ταξικό σωματείο που τα διεκδικεί.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας τάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία! Ανάπτυξη που κριτήριο έχει τα κέρδη των αφεντικών και όχι τις ανάγκες των εργατών, που στήνεται πάνω στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθούς πείνας, την απλήρωτη εργασία.

Οσο κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι είναι με τη μεριά των εργαζομένων, είναι η ίδια που διατήρησε όλους τους αντεργατικούς - αντιασφαλιστικούς νόμους και φέρνει νέους, που λίγες μέρες πριν νομοθέτησε την ανταπεργία (λοκ άουτ), φέρνει νέο νόμο για τα Εργασιακά, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

Οι εργαζόμενοι στη «Σόφτεξ» δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία με δικαιώματα με κάθε τρόπο, την επαναλειτουργία του εργοστασίου, χωρίς να μπουν σε οποιοδήποτε παζάρι για το πόσα θα χάσουν. «Σε αυτήν την προσπάθεια, η διοίκηση της Ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι του κλάδου, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δηλώνουμε αλληλέγγυοι».

Διεκδικούν δεδουλευμένα

Σε επίσχεση εργασίας επί έξι και πλέον μήνες βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία «Κιολεΐδης» στο Βόλο, διεκδικώντας δεδουλευμένες αποδοχές από το Φλεβάρη του 2015 μέχρι και σήμερα, καθώς και παλαιότερες οφειλές δεδουλευμένων από τα έτη 2014 και 2013, για τα οποία έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που τους δικαιώνει και τους επιδικάζει συγκεκριμένα ποσά, χωρίς όμως η εταιρεία να έχει κάνει πράξη την απόφαση αυτή!

Στις 1/7/2015 ξεκίνησε η επίσχεση εργασίας με τη συμμετοχή μέρους των εργαζομένων και πριν από δυο μήνες περίπου, το ίδιο έκαναν και οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα το σύνολο του προσωπικού να βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας. Συνέντευξη Τύπου για το θέμα, έδωσαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και της Εργοστασιακής Επιτροπής Εργαζομένων «Κιολεΐδη».

Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας το Σάββατο 23 Γενάρη (από τις 12 μ.) και συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ, στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Επιχείρηση «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ», διεκδικώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τριών μηνών και το επίδομα άδειας. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 24/1 στις 6 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Εκρηξη στη ΛΑΡΚΟ

Δύο εργάτες - χειριστές στο τμήμα της χαλυβουργικής της ΛΑΡΚΟ τραυματίστηκαν αργά χτες το απόγευμα από έκρηξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εργάτες υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα. Στον ίδιο χώρο δούλευαν κι άλλοι συνάδελφοί τους, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ