ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Φλεβάρη 2017
Σελ. /32
Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα: Να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης

Στις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο γίνεται σοβαρή προσπάθεια γενίκευσης της εμπειρίας που έχει συσσωρεύσει το Κόμμα, εντοπισμού των αδυναμιών, χωρίς να υποτιμάται η τεράστια προσπάθεια που έχουμε κάνει την περίοδο που εξετάζουμε.

Αξιόλογη ήταν η προσπάθεια που έγινε από το Κόμμα μας στην παρέμβασή του στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (ΔΚΚ). Προβάλαμε μαχητικά τις θέσεις μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τη μη συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις, τα συμπεράσματά μας από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, την ανάγκη για επεξεργασία σύγχρονου επαναστατικού προγράμματος του ΚΚ. Πολλαπλασιάσαμε τις προσπάθειες για συγκρότηση διακριτού κομμουνιστικού πόλου, με στόχο να ανακάμψει το ΔΚΚ από το πλήγμα της ανατροπής του σοσιαλισμού.

100 χρόνια μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση το ΔΚΚ παραμένει σε συνθήκες βαθιάς υποχώρησης: Κυριαρχεί ο ιδεολογικοπολιτικός κατακερματισμός ενώ υπάρχει ισχυρή επίδραση του οπορτουνισμού. Αυτά εκφράζονται μεταξύ άλλων με: 1. Αναβολή του επαναστατικού καθήκοντος της πάλης για την εργατική εξουσία, στο όνομα του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, υιοθέτηση διαφόρων ενδιάμεσων σταδίων («αντιιμπεριαλιστικά», «πατριωτικά») που αποτελούν αποδοχή από το ΚΚ της αστικής δημοκρατίας και ενσωμάτωσής του σε αυτή, 2. Ρηχός «αντι-ιμπεριαλισμός» που εκφράζεται σαν αντίθεση μόνο στην επιθετική - επεκτατική πολιτική των ισχυρών κρατών (ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ) που οδηγεί στη στήριξη άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (Ρωσία - Κίνα) και συμμαχιών αφού «αφαιρούν ζωτικό χώρο από τον ιμπεριαλισμό». 3. Αποδοχή των «εθνικών ιδιαιτεροτήτων» στο όνομα των οποίων ακυρώνεται η ουσία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Αναλύοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, αναφέρουμε «...η καπιταλιστικοποίηση της Κίνας και στη συνέχεια η ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων σε χώρες που επιδίωκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, όπως το Βιετνάμ και η Κούβα, χειροτέρευσαν την κατάσταση στο διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα». Ωστόσο, γύρω από αυτά τα ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στο Κομμουνιστικό Κίνημα συγχύσεις.

Η Κίνα είναι μία χώρα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια, οικονομικά 2η παγκοσμίως με ΑΕΠ 12 τρισ. δολάρια, ενταγμένη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Στο έδαφός της δραστηριοποιούνται διεθνείς μονοπωλιακοί όμιλοι σε «ζώνες ελεύθερης αγοράς» 14 παράκτιων περιοχών, 5 μεγάλων πόλεων και μιας ολόκληρης επαρχίας με συνολικό πληθυσμό πάνω από 200 εκατομμύρια κατοίκους. Εχει καταγεγραμμένες 32 εκατομμύρια ιδιωτικές επιχειρήσεις, η καλλιεργήσιμη γη είναι ιδιωτικοποιημένη και το 2015 επένδυσε 14,8 δισ. δολάρια σε Νοτιοανατολική Ασία, Ινδοκίνα, Αφρική. Το σύνολο των κινεζικών επενδύσεων για το 2016 στις ΗΠΑ ξεπερνάει τα 50 δισ. δολάρια, ενώ κατέχει δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σε ομόλογα που ξεπερνάνε τα 1,3 τρισ. δολάρια. Τα κινεζικά μονοπώλια μεταφορών διακινούν το 67% του συνόλου των εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, ενώ μπορούν στο ταξίδι τους να περνάνε μόνο από λιμάνια που ανήκουν σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Οι μισθοί των εργαζομένων κυμαίνονται στα 300 - 400 ευρώ, με τάσεις μείωσης λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας, σε μία κοινωνία όπου το κόστος ζωής ανεβαίνειi, ii. Το 2015 διοργανώθηκαν περισσότερες από 2.700 απεργίες - κινητοποιήσεις κυρίως στις «ζώνες ελεύθερης αγοράς» διεκδικώντας την καταβολή επιδομάτων και μισθών. 500 ήταν οι κινητοποιήσεις μόνο το Γενάρη 2016iii.

Σύμφωνα με το ΚΚ Κίνας, «οικοδομείται ο σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά, όχι κάποιος άλλος -ισμός»iv. Καθοδηγητής της διαδικασίας είναι το ΚΚ, το οποίο εδώ και χρόνια αποφάσισε να αποδέχεται τους καπιταλιστές ως μέλη του Κόμματος, σε μία χώρα που είχε το 2015 περισσότερους από 200 δισεκατομμυριούχους (σε δολάρια)v.

Ορισμένα ΚΚ αποδέχονται τον «σοσιαλισμό με αγορά», δηλαδή «σοσιαλισμό με καπιταλισμό». Απεμπολούνται βασικά συμπεράσματα από την εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ενώ θεωρούνται ορθοί οι μηχανισμοί που οδήγησαν στην καπιταλιστική συσσώρευση και στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Αρνούνται βασικές αρχές της σοσιαλιστικής επανάστασης: Οτι η σοσιαλιστική βάση δεν μπορεί να δημιουργηθεί εάν δεν εξαλειφθεί η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ότι ο κομμουνισμός και ο καπιταλισμός είναι συστήματα ανταγωνιστικά, δεν μπορούν ποτέ να συνυπάρχουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι ΚΚ που δεν έχουν μελετήσει ακόμη τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, που μιλούν για 2+ στάδια στην επανάσταση, δυσκολεύονται να δουν καθαρά ότι η επαναστατική εξουσία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβολή νέων σχέσεων κοινωνικής ιδιοκτησίας κι αυτή η επαναστατική διαδικασία δεν πρέπει να συγχέεται με μεταβατικούς στόχους εξουσίας ανάμεσα στην αστική και την εργατική εξουσία. Ετσι, υποστηρίζουν έναν δήθεν «χαλιναγωγημένο» καπιταλισμό, με αναφορές στην Κίνα.

Ταυτόχρονα, η στάση της Κίνας, που υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθεί αυτή επικεφαλής της διεθνούς οικονομίας, «μετατρέποντας την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση σε σοσιαλιστική»vi, χρησιμοποιεί τις καθυστερήσεις - ταλαντεύσεις, τροφοδοτώντας οικονομικές προσδοκίες στις δυνάμεις που έχουν άμεσο στόχο τη διαχείριση του καπιταλισμού.

Σε ανάλογα βήματα ενίσχυσης της «αγοράς» έχει προχωρήσει και η Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, όπου το Κόμμα Εργατών Κορέας, κυρίαρχο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, εδώ και χρόνια έχει απεμπολήσει το μαρξισμό - λενινισμό και πλέον μιλά για «κιμιλσουνγκισμό - κιμγιονγκιλισμό», παραβιάζοντας κάθε έννοια σοσιαλιστικής δημοκρατίας, εργατικού ελέγχου, με ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας.

Βεβαίως, οι κομμουνιστές δεν είναι αλάνθαστοι. Κρίνονται από το πόσο γρήγορα μπορούν να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα λάθη τους. Λάθη όμως που διαπράττονται επί των νομοτελειών της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης, αποτελούν λάθη αρχών που οδηγούν σε παρέκκλιση.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν ακυρώνουν τον μνημειώδη αγώνα «της στρατιάς που κατέβηκε το Κίτρινο Ποτάμι», ή την πάλη του κορεατικού λαού ενάντια σε Γιαπωνέζους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, ούτε των Βιετ - Μινχ που δύο φορές απελευθέρωσαν τη χώρα τους από την ιμπεριαλιστική κατοχή, ή τη Νίκη της Κουβανικής Επανάστασης σε μία περίοδο που η ανάλυση του Διεθνούς Κινήματος στρεφόταν προς τον «ειρηνικό δρόμο».

Αντιθέτως, αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η ακατάλυτη πίστη στην επαναστατική προοπτική, η ανειρήνευτη πάλη με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο όπως κι όπου αυτή εκφράζεται, η καθημερινή διαπαιδαγώγηση των μαζών με τη δυνατότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, σε συνδυασμό με ένα ιδεολογικά - πολιτικά - οργανωτικά ατσαλωμένο Κομμουνιστικό Κόμμα στην καθοδήγηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος μπορούν να ξεπεράσουν κάθε σκόπελο.

Είναι επομένως ανάγκη το Κόμμα μας, άλλα ΚΚ που έχουν κάνει βήματα στη μελέτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και βρίσκονται σε πορεία επεξεργασίας σύγχρονου επαναστατικού προγράμματος, όπως τα ΚΚ της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης, της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, να παρεμβαίνουν με σχέδιο στο Διεθνές ΚΚ, χωρίς συναισθηματισμούς, με στόχο τη σκληρή αντιπαράθεση με την επίδραση του οπορτουνισμού, για να κερδίζονται όλο και περισσότερες δυνάμεις με την επαναστατική γραμμή ρήξης με τον καπιταλισμό.

Παραπομπές:

i http://www.chinalaborwatch.org/report/121

ii Στο Πεκίνο μία γκαρσονιέρα ενοικιάζεται 500-600 ευρώ/μήνα.

iii China Labour Bulletin, http://www.clb.org.hk/strikes/en

iv Δημόσιο Διάγγελμα για τα 95χρονα του ΚΚ Κίνας, Xi Jinping, Ιούλης 2016

v Λίστα Forbes 2015

vi ΚΚ Κίνας στη 18η Διεθνή Συνάντηση ΚΚ (http://solidnet.org/china-communist-party-of-china/18-imcwp-contribution-of-cp-of-china-en)


Λευτέρης Νικολάου
Μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ

Η παρέμβαση του Κόμματος στους μαθητές και στη νεολαία της υπαίθρου

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο. Το Συνέδριό μας μπορεί και πρέπει να μας βγάλει πιο δυνατούς, να δώσει νέα ώθηση στις γραμμές μας για να ανταποκριθούμε στο σύνθετο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν από τη δουλειά με το Πρόγραμμα του Κόμματος στη νεολαία της Υπαίθρου των Χανίων.

Καταρχήν, όταν μιλάμε για οικοδόμηση της ΚΝΕ στην ύπαιθρο, ιεραρχείται εκ των πραγμάτων παρέμβασή μας μέσα στα σχολεία, καθώς είναι οι πιο μαζικοί χώροι νεολαίας στα χωριά. Ετσι έγινε προσπάθεια να κατανοηθεί από το σύνολο του κομματικού δυναμικού η σημασία αυτής της δουλειάς και να απαντήσουμε σε επιπρόσθετες δυσκολίες που έχει η παρέμβαση στη νεολαία των χωριών.

Πρώτον, η απειρία από αγωνιστικές κινητοποιήσεις που υπάρχει στο μεγαλύτερο μέρος των μαθητών, στην ύπαιθρο ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό, καθώς οι περισσότεροι μαθητές νιώθουν απομονωμένοι, κυριαρχούν αντιλήψεις ότι εδώ στο χωριό ό,τι και να κάνουμε δεν μας ακούει κανείς κ.τ.λ. Δεύτερον, λόγω της κλειστής κοινωνίας σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού έχει στενές σχέσεις (οικονομικές, οικογενειακές κ.τ.λ.) με τοπικά στελέχη των αστικών κομμάτων, επίσης έντονη είναι και η παρέμβαση της Εκκλησίας. Τρίτον, συναντώνται πιο έντονα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, αντιλήψεις όπως τσουβάλιασμα όλων των πολιτικών δυνάμεων, ρατσισμός και ξενοφοβία, μικροαστική ανυπομονησία.

Αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να μπαίνουν στο επίκεντρο της παρέμβασής μας, να σπάνε στην πράξη από την οργάνωση του ίδιου του κινήματος. Για παράδειγμα, η επιμονή με την οποία οι δυνάμεις μας μέσα στα σχολεία προσπάθησαν να συζητηθεί το πλαίσιο αιτημάτων των μαθητικών κινητοποιήσεων, η συλλογική κουβέντα και διεκδίκηση οδήγησε ένα κομμάτι μαθητών να βγάλει συμπέρασμα για τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, βοήθησε στο να απομονώνονται δυνάμεις όπως η Χρυσή Αυγή, που εκτός από χυδαίο αντικομμουνισμό προπαγάνδιζε απόψεις όπως όλοι ίδιοι είναι, έξω τα κόμματα κ.τ.λ.

Η παρέμβαση αυτή ξεκίνησε πρώτα και κύρια από τη συλλογική επεξεργασία και το σχεδιασμό των οργάνων του Κόμματος. Οταν συζήτησαν τα όργανα με στόχο να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις που έχουμε στα χέρια μας, δίνοντάς τους περιεχόμενο, επιτεύχθηκε ο κοινός συντονισμός ΚΝίτικων και Κομματικών δυνάμεων σε επίπεδο σχολικής μονάδας. Ετσι μπήκαν σε κίνηση οι μαζικοί φορείς του κινήματος που υπάρχουν στα χωριά, χτίστηκε στην πράξη η κοινωνική συμμαχία. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε σχολεία που στήριξαν με αποφάσεις τα μπλόκα των αγροτών, συλλόγους γονέων που οργάνωσαν κοινές κινητοποιήσεις με 5μελή και 15μελή, αλλά και αποφάσεις συλλόγων διδασκόντων που στήριξαν τα αιτήματα των μαθητών. Ειδικά την περίοδο των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο κοινός συντονισμός έδειξε ότι η νεολαία μπορεί να αποτελέσει σε αυτές τις μάχες κρίσιμη εφεδρεία. Η παρέμβασή μας οδήγησε τους μαθητές να στηρίξουν το μπλόκο μέσα από τις συνελεύσεις τους, να έχουν φυσική παρουσία σε αυτό αλλά και τους Αγροτικούς Συλλόγους και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των μαθητών. Καθ' όλη τη διάρκεια του μπλόκου, οι ίδιοι οι μαθητές συζητούσαν καθημερινά στα σχολεία για την έκβαση του αγώνα, ιδιαίτερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ όπου οι περισσότεροι μένουν σε χωριά που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, πολλές φορές είναι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι.

Αυτός ο τρόπος δουλειάς είχε πολλαπλό αντίκτυπο στην συνείδηση των μαθητών και των γονιών. Οι μαθητές όταν είδαν τον Σύλλογο Γονέων ή τον Αγροτικό Σύλλογο να βγαίνει μπροστά, ο αγώνας τους πήρε άλλη πνοή. Αντίστοιχα, τα αιτήματα των μαθητών βοήθησαν να ανοίξει η κουβέντα στους συλλόγους γονέων για τον ρόλο τους, που θα πρέπει να είναι η διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης και όχι το πώς θα βάλουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη. Δεύτερον οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις τις τοπικές αρχές να κάνουν ακόμα και προσωρινές παραχωρήσεις (π.χ. στήριξη αιτημάτων μαθητών από Δημοτικά Συμβούλια, πρόσληψη καθαρίστριας σε σχολείο, δωρεάν γεύμα σε μαθητές, επαναφορά ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ που όδευαν προς κατάργηση, δωρεάν διανομή του βιβλίου των Αγγλικών). Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η πρωτοπόρα δράση των δυνάμεών μας μέσα στο κίνημα οδήγησε στην αύξηση του κύρους της Οργάνωσης, στην επαφή μας με δεκάδες νέους, στην οικοδόμηση Οργανώσεων.

Ενα άλλο ζήτημα είναι ότι η παρέμβαση στο κίνημα πρέπει να συνδυάζεται ώστε να βαθαίνει η κουβέντα με τα πρωτοπόρα κομμάτια, να ενισχύεται η αυτοτελής πολιτική παρέμβαση της Οργάνωσης, να υπάρχει πολυμορφία, να ανοίγει μέτωπα πάλης που αφορούν την καθημερινότητα της νεολαίας.

Οταν είχαμε τέτοιο προσανατολισμό, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι στην παρέμβασή μας. Για παράδειγμα, σε περιοχές που η νεολαία ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό όπως η Κίσσαμος και ο Πλατανιάς, η φεστιβαλική δραστηριότητα συνδυάστηκε με τη διεκδίκηση δωρεάν χώρων άθλησης. Τα τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου που οργανώθηκαν βοήθησαν να ανοίξει η κουβέντα στη νεολαία για το ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους, ανέβηκαν οι απαιτήσεις των μαθητών για τη ζωή τους, άκουσαν για πρώτη φορά από την ΚΝΕ ότι δεν είναι δεδομένο να πληρώνεις για να ασχοληθείς με το χόμπι σου. Σε περιοχές που είναι αυξημένη η χρήση ναρκωτικών λόγω των περιορισμένων διεξόδων στη ζωή της νεολαίας, η δραστηριότητά μας ανέδειξε το γεγονός ότι υπάρχει άλλη διέξοδος από το να ναρκώνει ένας νέος το μυαλό του. Στα ημιορεινά χωριά των Χανίων που οι περισσότεροι νέοι από μικροί ασχολούνται με τη διάδοση της παράδοσης και της κρητικής μουσικής, οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις ανέδειξαν τη λαϊκή δημιουργία, όπως η ιστορία των ριζίτικων τραγουδιών που συνδέθηκαν με την αντίσταση του κρητικού λαού ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης.

Αυτός ο τρόπος δουλειάς έχει ιδιαίτερη σημασία στην ύπαιθρο, αν αναλογιστούμε ότι μας έφερε σε επαφή με δεκάδες καλλιτέχνες, πολιτιστικούς και παραδοσιακούς συλλόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην Κίσσαμο δραστηριοποιούνται 42 πολιτιστικοί σύλλογοι, ενώ στο Νομό Χανίων πάνω από 180 πολιτιστικοί σύλλογοι και ενώσεις. Η παρέμβασή μας σε αυτούς τους συλλόγους, που είναι πολλές φορές η μοναδική συλλογική μορφή οργάνωσης στο χωριό, μπορεί να αναδείξει το ρόλο της λαϊκής παράδοσης στους αγώνες του λαού μας. Αυτοί οι αγώνες αναδείχτηκαν σε δεκάδες εκδηλώσεις στα χωριά των Χανίων ενόψει και του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, καθώς οι περισσότερες οικογένειες στα χωριά των Χανίων είχαν έναν κομμουνιστή που είτε εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, είτε φυλακίστηκε, είτε πολέμησε με το όπλο στο χέρι στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Από αυτήν την ιστορία διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε και αντλούμε αισιοδοξία οι νέοι κομμουνιστές, για να είμαστε η γενιά που θα πάει ένα βήμα πιο μπροστά τη μεγάλη υπόθεση της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Αγριμάκης Σπύρος
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ

Αντιστοίχιση της καθοδηγητικής δουλειάς με βάση τις σημερινές απαιτήσεις

Συμφωνώ με τις θέσεις της ΚΕ.

Θεωρώ ότι η πορεία του Κόμματος συνεχίστηκε θετικά τα προηγούμενα χρόνια, έγιναν βήματα στο πώς η Κομματική Οργάνωση ανταποκρίνεται στο σύνθετο ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο, βελτιώθηκε ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας. Κριτήριο, όμως, δεν μπορεί να είναι η σύγκριση με το χτες, το τι βήματα έγιναν. Κριτήριο είναι οι απαιτήσεις της ταξικής πάλης, το πώς το Κόμμα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε νέα, σύνθετα καθήκοντα.

Συμφωνώ με το ζήτημα της κρίσιμης ανάγκης αντιστοίχισης της καθοδηγητικής δουλειάς με τις σημερινές ανάγκες και ότι είναι κρίκος τα Τομεακά Οργανα. Ορισμένα ζητήματα με βάση την πείρα από την οργάνωση του Πειραιά:

Στο χώρο ευθύνης μας η προσπάθεια εξειδίκευσης των εξελίξεων έγινε καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Το παράδειγμα της συζήτησης που οργανώθηκε με τη βοήθεια του Γραφείου της ΚΟΑ και του Τμήματος Οικονομίας για το λιμάνι και τις θέσεις μας, που εξόπλισε τις ΚΟΒ και τους οπαδούς, είναι θετικό. Δηλαδή, σε ένα σημαντικό θέμα, στο οποίο υπάρχει ισχυρή ενδοαστική διαπάλη, με παρέμβαση του οπορτουνισμού που στην πράξη «έσπρωχνε» προς τη μια πλευρά του κεφαλαίου, μελετήσαμε το θέμα, την επίδρασή του στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ΕΒΕ, χαράξαμε τακτική και πλαίσιο πάλης. Ηταν μια δουλειά που μας βοήθησε.

Ομως, ένας τέτοιος τρόπος δουλειάς δεν είναι μόνιμος. Φυσικά, δεν είναι εύκολο σε τακτά χρονικά διαστήματα να οργανώνεται η συζήτηση με τέτοιους όρους μέχρι τις ΚΟΒ, όμως η ανάγκη οι ΚΟΒ να τροφοδοτούνται πιο καλά για τη διαπάλη στο χώρο ευθύνης μας, για το πώς εξειδικεύει ο αντίπαλος την προπαγάνδα του, για το ποιες είναι οι οικονομικές εξελίξεις και πώς επιδρούν είναι ανάγκη να συζητιέται πιο σταθερά. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δουλεύουν τα Τομεακά Οργανα.

Αλλο παράδειγμα: Το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τον τελευταίο χρόνο έγιναν βήματα στη μορφή και το περιεχόμενο των πολιτικών εκδηλώσεων του Κόμματος, ειδικά στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100χρονα. Π.χ. η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την εργατική τάξη στον Πειραιά και τη συμβολή του Κόμματος τα χρόνια 1918 - 1936 άφησε στην ΚΟ, την ΚΝΕ και τον περίγυρο πολύτιμα συμπεράσματα και διδάγματα συζητήθηκαν με ειδικό σημείωμα σε ΚΟΒ και σε συσκέψεις, συνέβαλαν και στο να γίνει μεγαλύτερο κομμάτι της ΚΟ και των οπαδών οργανωτές της εκδήλωσης, όπως και μαζί με την ομιλία έδωσε στοιχεία και εφόδια για τη δράση μας σήμερα. Και πάλι όμως υπήρχαν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια να δεθεί η συγκεκριμένη εκδήλωση με το σχέδιο οικοδόμησης της ΚΟ, στον κοινό σχεδιασμό με τις κλαδικές Οργανώσεις, να επικεντρωθεί η δουλειά στους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Αλλη πλευρά. Στο θέμα της οικοδόμησης. Υπάρχει βελτίωση της σύνθεση της Οργάνωσης τα τελευταία χρόνια, ηλικιακά και κοινωνικοταξικά. Νέο αίμα κύρια από την ΚΝΕ στρατολογείται. Η καλύτερη ιδεολογικοπολιτική δουλειά με τον περίγυρο, η χρέωση δουλειάς δίπλα στην ΚΟΒ αλλά και στο κίνημα, η αξιοποίηση του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» ανοίγει και άλλες δυνατότητες στρατολογίας. Ομως, παρά τα βήματα, είναι ανάγκη τα Τομεακά όργανα να στρέφουν την προσοχή τους στο πώς προχωρά το σχέδιο οικοδόμησης στους μεγάλους και στρατηγικής σημασίας χώρους. Το πώς δουλεύουν οι ομάδες δουλειάς, τι περιεχόμενο δουλειάς έχουν, πέρα από την εξόρμηση. Δηλαδή, τα Τομεακά όργανα πρέπει να παρακολουθούν πώς προχωρά η οικοδόμηση με βάση τις ιεραρχήσεις και το κεντρικό σχέδιο της Οργάνωσης, έχοντας υπόψη ότι σε τέτοιους κρίσιμους στρατηγικής σημασίας χώρους η στρατολογία επιδρά πολλαπλασιαστικά.

Ενα ακόμα παράδειγμα, η δουλειά του Κόμματος στη νεολαία. Τα όργανα πρέπει να παρακολουθούν τη διαπάλη στους χώρους που ζει, εργάζεται, μορφώνεται η νεολαία. Η διαπάλη από τη σκοπιά του αντιπάλου είναι οξυμένη, ο αντικομμουνισμός δίνει και παίρνει, ενώ το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα ενισχύει την τάση για υποκατάσταση της γνώσης από την πληροφορία. Επίσης, χρειάζεται καλύτερα να δούμε μέτωπα που συγκεντρώνουν πάντα την απαιτουμένη προσοχή, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η πάλη κατά των ναρκωτικών. Π.χ. σε γειτονιές του Πειραιά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που πάνε σε γυμναστήρια, συλλόγους, σχολές χορού κ.α., που ως οπτική είναι έξω από την παρέμβασή μας. Είναι μέτωπα που το Κόμμα έχει επεξεργασίες που μπορούν να γίνουν υλική δύναμη για να ανέβει η παρέμβασή μας. Με ευθύνη του Κόμματος να παρθούν πρωτοβουλίες, από αυτήν τη σκοπιά να στηριχτεί η δουλειά της ΚΝΕ.

Από τη σκοπιά της ανάγκης ετοιμότητας του Κόμματος είναι και η δουλειά για το ζήτημα του πολέμου.

Στις Θέσεις σωστά γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, στο ενδεχόμενο ακόμα πιο άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η εξέλιξη αυτού του πολέμου είναι πιθανό με βάση την πείρα του ΔΚΚ, να οδηγήσει υπό προϋποθέσεις ακόμα και σε επαναστατική κατάσταση. Χρειάζεται, επομένως, το κόμμα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τέτοιες θύελλες, να μπει για άλλη μια φορά μπροστά σε πιο σύνθετες συνθήκες.

Ο προσανατολισμός που δίνει το Πρόγραμμα και που αναφέρουν και οι Θέσεις είναι σωστός και ξεκάθαρος: Σε περίπτωση πολέμου, είτε η ελληνική αστική τάξη είναι επιτιθέμενη είτε σε άμυνα, το Κόμμα μπαίνει μπροστά και ηγείται της αυτοτελούς πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, με στόχο την ήττα της αστικής τάξης, ξένης και ντόπιας και με στόχο την κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη.

Είναι ανάγκη να ζυμώνεται και να αφομοιώνεται σήμερα η θέση μας για τον πόλεμο, είναι επιτακτικό σημερινό καθήκον. Δεν μπορεί να παραπεμφθεί στο αύριο, στις συνθήκες του πολέμου που ο εθνικισμός θα ανεβαίνει και η πίεση στις δυνάμεις μας θα είναι μεγάλη.

Η πείρα του ΔΚΚ είναι ότι το πιο κρίσιμο θέμα αποτελεί η διαμόρφωση σωστής θέσης για τον πόλεμο και η αφομοίωσή της, εκεί την «έχουμε πατήσει». Αν δεν δουλέψουμε σήμερα με τις θέσεις μας για τον πόλεμο υπάρχει ο κίνδυνος η σωστή γραμμή σήμερα να αποδειχτεί κενό γράμμα, στην πράξη να μην εφαρμοστεί. Εγγύηση ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι το Πρόγραμμά μας και η προσπάθεια αφομοίωσής του.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι παραδείγματα που να τεκμηριώνουν βήματα στη δουλειά μας, ισχυροποίηση των δεσμών μας με τον κόσμο, βελτίωση στη συγκρότηση της ΚΟ υπάρχουν και άλλα. Παντού, όμως, φαίνεται η ανάγκη για νέα βήματα, απαιτούνται αποφασιστικές βελτιώσεις, που θα συμβάλλουν στην αντιστοίχιση της δουλειάς της ΚΟ με τις απαιτήσεις που έχει σήμερα ο αγώνας.


Μαρούπας Βαγγελης
Μέλος του Γραφείου της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά

Για την παρέμβασή μας στη βιομηχανία

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ στο σύνολό τους. Εκτιμώ ότι οι Θέσεις πατάνε στέρεα στην πείρα και της Οργάνωσης Κ/Μ και της ΤΟ Βιομηχανίας, ισχύουν όλα τα βασικά συμπεράσματα. Ορισμένες επισημάνσεις:

  • Στην τετραετία από το 19ο Συνέδριο, καταφέραμε να καταγράψουμε και να επεξεργαστούμε κάπως καλύτερα τις βασικές οικονομικές εξελίξεις στους κλάδους ευθύνης μας, τις αντίστοιχες επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής τάξης. Αυτό προφανώς δεν λύνει από μόνο του την αναντιστοιχία μεταξύ στρατηγικής ωριμότητας του Κόμματός μας και οργανωτικής κατάστασης, αλλά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξειδίκευση της καθοδηγητικής μας δουλειάς. Σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια εντοπίσαμε και αντιμετωπίσαμε σε ένα βαθμό σοβαρά κενά στην καλή γνώση του χώρου, στη μη ολοκληρωμένη επεξεργασία της πείρας και των εξελίξεων. Επεξεργαστήκαμε ένα πιο ολοκληρωμένο επιτελικό σχέδιο για την κομματική οικοδόμηση και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Σε επίπεδο Τομεακού Οργάνου έγινε πιο κατανοητό ότι δεν φτάνει η αυταπάρνηση, ένα μαχητικό πνεύμα προσφοράς. Οτι για να πετύχουμε τους στρατηγικούς οργανωτικούς μας στόχους χρειάζεται ένα ανώτερο ιδεολογικό - πολιτικό επίπεδο. Ανώτερη ικανότητα στην προβολή στρατηγικών ζητημάτων με αναφορά και στον κλάδο μέσα στην καθημερινή πάλη, όχι καμπανιακά και επικουρικά όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις σήμερα. Ακόμα καλύτερη γνώση του χώρου, ικανότητα εξαγωγής συμπερασμάτων, μεγαλύτερη ικανότητα στη διαπάλη με έναν αντίπαλο που, εκτός από πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό, διαθέτει μέσα στις επιχειρήσεις του ειδικά τμήματα χειραγώγησης των εργαζομένων.

Αυτή η κατεύθυνση πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο έλεγχο, με πιο συστηματική συζήτηση των εξελίξεων και της ιδεολογικής - πολιτικής αντιπαράθεσης με την εργοδοσία σε όλα τα όργανα και στις ΚΟΒ. Χρειάζεται άμεσα να καταγράψουμε στροφή στη μελέτη και αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΠΕΠ, του μαρξιστικού βιβλίου.

  • Στη δράση της ΤΟ Βιομηχανίας καταγράφονται βήματα στην ιδεολογική - πολιτική παρέμβασή μας, με μαζικό άνοιγμα, συσκέψεις, κομματικές εκδηλώσεις που είναι όμως πίσω και από τις ανάγκες αλλά και από τις δυνατότητες που μας δίνουν οι επεξεργασίες του Κόμματος.

Είναι σωστή η εκτίμηση της θέσης 40 ότι στην αναντιστοιχία της καθοδηγητικής δουλειάς με τις σημερινές απαιτήσεις «επιδρά η υποτίμηση του γεγονότος ότι ακόμα και η πιο πρωτοπόρα δράση στους αγώνες δε δίνει αυθόρμητα τη δυνατότητα επεξεργασίας και γενίκευσης, δεν μπορεί από μόνη της να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ταξική πολιτική συνειδητοποίηση και ωρίμανση». Επιβεβαιώνεται από την πείρα της οργάνωσής μας. Ενώ στα λόγια καταγράφεται συμφωνία, στην πράξη συναντήσαμε δυσκολίες:

-- Να υποτιμάται ή να αναβάλλεται υπό την πίεση των εξελίξεων η αυτοτελής κομματική παρέμβαση ακόμα και σε κόσμο που είναι δίπλα μας στους αγώνες. Να θεωρείται η κομματική σύσκεψη, η συζήτηση προετοιμασίας με έναν κόσμο έτσι ώστε να κάνει το βήμα της ένταξης στο Κόμμα, η συζήτηση πάνω στο Πρόγραμμα του Κόμματος, σαν κάτι έξτρα, σαν αυτό που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε.

-- Η δράση συντρόφων εκλεγμένων στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα να μην υπηρετεί πάντα ολοκληρωμένα τους στόχους της ανασύνταξης και της κομματικής οικοδόμησης.

-- Αρκετές φορές να δουλεύουμε με τη γραμμή ότι η πρωτοπόρα συνδικαλιστική παρέμβαση και ο οικονομικός αγώνας φτάνει, ότι αυτό είναι το βασικό και η κομματική παρέμβαση είναι το δευτερεύον. Μια τέτοια δουλειά έχει αποδειχθεί διαχρονικά αναποτελεσματική, έχει κριθεί από την ίδια τη ζωή, σαν τρόπος δουλειάς που δεν αφήνει αποτελέσματα ούτε στην κομματική οικοδόμηση ούτε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.

Εγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν σε ένα βαθμό οι παραπάνω αδυναμίες. Αυτές οι αδυναμίες δεν πηγάζουν μόνο από προσωπικές και συλλογικές δυσκολίες στην αφομοίωση κομματικών αποφάσεων (που λύνουν τέτοια ζητήματα) αλλά προκύπτουν και από την πίεση για προσαρμογή στον αρνητικό συσχετισμό, από την πίεση για άμεσα οικονομικά αποτελέσματα από την πάλη μας, από την πίεση που διαμορφώνεται από την κυριαρχία ρεφορμιστικών - οπορτουνιστικών αντιλήψεων σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς.

  • Οσον αφορά τη σχέση Κόμματος - κινήματος και την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα μια σειρά δυσκολίες που έχουν αποτυπωθεί και στην Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας αλλά και στις Θέσεις. Επισημαίνω ορισμένες πλευρές που κατά τη γνώμη μου άμεσα πρέπει να διορθώσουμε, έτσι ώστε να αναπτύσσεται καλύτερα η κομματική παρέμβαση μέσα στο κίνημα, έτσι ώστε να μην αποσπάται ο καθημερινός αγώνας από το κύριο επαναστατικό πολιτικό καθήκον:
  • Η ιδεολογική - πολιτική - οργανωτική ενίσχυση των κομματικών ομάδων στα σωματεία, έτσι ώστε να βελτιωθεί η κομματική καθοδήγηση στο κίνημα. Καθοδηγητικά να επιμείνουμε παραπάνω στο ρόλο τους στην κομματική οικοδόμηση. Να κατοχυρωθεί σαν βασικό κριτήριο εξέτασης της δουλειάς μας η ανάπτυξη αντικαπιταλιστικής συνείδησης σε συναδέλφους μέλη του σωματείου, τα οργανωτικά αποτελέσματα.
  • Να πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές στο μαζικό τους φορέα, έτσι ώστε να ξεδιπλωθεί μια γενικευμένη αντιπαράθεση με την εργοδοσία για τους όρους αμοιβής, τα ωράρια, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας με επιθετικό διεκδικητικό χαρακτήρα. Απαιτείται ολοκληρωμένη παρέμβαση και επεξεργασία αιτημάτων στη βάση της πορείας του κλάδου και του συγκεκριμένου ομίλου, αλλά και στη βάση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε χώρους που τα τελευταία χρόνια δεν είχαμε άμεσες μειώσεις μισθών ή απολύσεις, εκεί όπου δεν υπάρχουν μισθοί της τάξης των 500 ευρώ. Χρειάζεται να αναδειχθεί τεκμηριωμένα η καθημερινή νόμιμη κλοπή του πλούτου που παράγουν εκεί οι εργάτες, οι ευθύνες της συγκεκριμένης εργοδοσίας σαν κομμάτι της αστικής τάξης για όλα τα αντιλαϊκά μέτρα. Να αναδειχθεί η απόκλιση μισθών - παραγωγικότητας, τα μέτρα που αυξάνουν τη σχετική υπεραξία, να αποκαλυφθεί τι κερδίζει ο όμιλος, το μονοπώλιο από τη γενίκευση της εργασίας εργολαβικών εργαζομένων. Να αναδειχθεί ακόμα πιο βαθιά ο μηχανισμός της εκμετάλλευσης και η διέξοδος, η ανωτερότητα της κοινωνικής ιδιοκτησίας. Η δυνατότητα η εργατική τάξη να διοικήσει την παραγωγή.
  • Προσοχή χρειάζεται κι εκεί όπου ρεφορμιστικές - οπορτουνιστικές δυνάμεις υιοθετούν συνθήματα που βρίσκονται κοντά στη δικιά μας φρασεολογία και αξιοποιούν αυτό το γεγονός για να μπερδεύουν έναν κόσμο π.χ. αποκλειστικά κρατικό Λιμάνι, δημόσιος ΟΑΣΘ, Ενιαίος Φορέας Αμυντικής Βιομηχανίας. Χρειάζεται ειδική δουλειά σε τέτοιους χώρους (που παραδοσιακά άνθισε η εργατική αριστοκρατία) έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτό π.χ. με ποια εξουσία, σε ποια οικονομία μπορεί ένα εργαλείο όπως ο Ενιαίος Φορέας να έχει φιλολαϊκή κατεύθυνση, να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων στην επιχείρηση αλλά και όλης της κοινωνίας. Παράλληλα δηλαδή με τη μαχητική υπεράσπιση του δίκιου των εργαζομένων, με την πάλη ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση να αναδεικνύεται συστηματικά η μοναδική φιλολαϊκή προοπτική της πάλης.

Σωτήρης Αβραμόπουλος
Μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ