ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Πελεκούν τους εργαζόμενους, μπουκώνουν το κεφάλαιο

Σαρωτικές αντιλαϊκές ανατροπές, στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

Ολοένα και περισσότερο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ανάκαμψη από την κρίση θα είναι αναιμική. Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό για να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό και στις ενδοϊμπεριαλιστικές ανακατατάξεις

ASSOCIATED PRESS

Ολοένα και περισσότερο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ανάκαμψη από την κρίση θα είναι αναιμική. Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο γίνεται πιο επιθετικό για να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό και στις ενδοϊμπεριαλιστικές ανακατατάξεις
Ο πόλεμος για την κυριαρχία των νομισμάτων συνεχίζεται, μαζί με τους ανταγωνισμούς για τη διάταξη των ιμπεριαλιστικών πόλων στην παγκόσμια πυραμίδα, μπροστά και στην επικείμενη σύνοδο του G20. Εκείνο πάντως που αποτελεί κοινό τόπο όλων των θιασωτών του καπιταλιστικού συστήματος, είναι πως απαιτούνται σκληρά αντιλαϊκά μέτρα απ' άκρη σ' άκρη στη Γη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της παγκόσμιας πλουτοκρατίας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine» ο επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Χοακίν Αλμούνια, εκτίμησε ότι ορισμένες τράπεζες, κυρίως ελληνικές και ισπανικές, είναι πιθανό να ζητήσουν κρατική ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρίστηκε ότι είναι πιθανό να συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ σε ένα νέο «σχέδιο διάσωσης» ελληνικών τραπεζών, καθώς - όπως σημείωσε - το μνημόνιο με την τρόικα έχει εν μέρει τέτοια κατεύθυνση.

Από το Σεπτέμβρη του 2008, η Κομισιόν έχει εγκρίνει περισσότερα από 4,13 τρισ. ευρώ σε προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης και άλλα μέτρα κυβερνήσεων για την ενίσχυση των τραπεζών. «Πιθανόν να χρειαστεί λίγη δουλειά παραπάνω», δήλωσε ο Χ. Αλμούνια, επιβεβαιώνοντας ότι οι κορόνες περί «επιβολής φόρων στις τράπεζες» για να «επιμεριστεί το κόστος της κρίσης», είναι μόνο στάχτη στα μάτια των λαών, που θα κληθούν πάλι να πληρώσουν νέα πακέτα ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, με επιστολή του στα μέλη του G20 μπροστά στην επικείμενη σύνοδό τους στο Τορόντο στις 26-27 του Ιούνη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, σημειώνει ότι βασική προτεραιότητα της επικείμενης συνόδου πρέπει να είναι η διαφύλαξη και η ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Στο πλαίσιο αυτό, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα και ενισχύοντας τις πιέσεις των ΗΠΑ για να ανατιμηθεί το γουάν, ο Μπ. Ομπάμα σημειώνει: «Οι ενδείξεις που προσφέρουν οι ευέλικτες ισοτιμίες είναι απαραίτητες για να υποστηριχθεί μια ισχυρή και ισορροπημένη παγκόσμια οικονομία».

Πάντως, ο πρώην διοικητής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, με σχόλιό του στη «Wall Street Journal», καλεί το οικονομικό επιτελείο της αμετικανικής κυβέρνησης να μην υποτιμήσει την απειλή της «δημοσιονομικής κρίσης», χαρακτηρίζοντας παραπλανητική την αντίληψη ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα περιθώρια δανεισμού.

Ο Α. Γκρίνσπαν αναγνωρίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να διατηρηθούν ακόμα για πολλούς μήνες, ωστόσο προειδοποιεί ότι «εξίσου εύκολα θα μπορούσαν να αυξηθούν απρόσμενα» και προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων στον «εξορθολογισμό» (βλέπε μείωση) των δαπανών για την Υγεία και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πακέτα μέτρων σε όλη την ΕΕ

«Δεν μπορείς να επιβάλεις μία μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση χωρίς να επηρεάσεις τα έσοδα με κάποιο τρόπο και αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε φορολογική ανακούφιση προϋποθέτει σημαντική δημοσιονομική άνεση. Διαφορετικά δεν έχεις καμία πιθανότητα επιτυχίας με πολιτικούς όρους», δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπερασπιζόμενος το πρόγραμμα εξοικονόμησης 80 δισ. ευρώ που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση μέσα από περικοπές κοινωνικών δαπανών και αύξηση της φορολογίας.

Στη συζήτηση περί πρόβλεψης εξόδου ενός κράτους - μέλους από την Ευρωζώνη και περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας παρενέβη χτες ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, απορρίπτοντας και τα δύο σενάρια.

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, εκτίμησε ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσει την κρίση είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα «δημοσιονομικής και διαρθρωτικής μεταρρύθμισης» και ξεκαθάρισε ότι η προσαρμογή είναι πολύ σκληρή - ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας - αλλά θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν προγράμματα λιτότητας.

«Μεγάλη εμπιστοσύνη» στις προοπτικές της ισπανικής οικονομίας, «μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, υπό τον όρο ότι γίνονται οι προσπάθειες που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ότι έχει ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Χ. Θαπατέρο.

Πάντως, απέναντι στην αντιλαϊκή λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, οι λαοί της Ευρώπης καταγράφουν την αντίθεση και την αγανάκτησή τους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Europe 1», τα δύο τρίτα των Γάλλων θεωρούν «άδικα» τα μέτρα της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, ενώ το 68% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να καλύψει το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και στη διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας αναφέρεται η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», σημειώνοντας: «Η προειδοποίηση της Μέρκελ ότι με τη σύσταση ενός νέου κλαμπ οι 16 χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη των 27 έπεσε στο κενό. Το κλαμπ των 16 υπάρχει ήδη: Πρόκειται για τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνέρχονται μία φορά το μήνα για να συζητήσουν τα περί οικονομικής και νομισματικής τους πολιτικής και οι οποίοι ενημερώνουν στη συνέχεια τους ομολόγους τους από τις υπόλοιπες - εκτός ευρώ - χώρες-μέλη της Ενωσης. Η φόρμουλα αυτή υπάρχει ήδη εδώ και καιρό. Γιατί λοιπόν να μη διευρυνθεί κατά οικονομικοπολιτικά θέματα και να καθίσουν στο τραπέζι και οι πρωθυπουργοί των 16; Η καγκελάριος θα μπορούσε να δεχθεί τις γαλλικές δομές και να εντάξει σε αυτές τη γερμανική πειθαρχία. Ενα κλαμπ των 16 ανοιχτό για όλους. Αυτό είναι το deal που περιμένουν όλοι οι εταίροι από τη Γαλλία και τη Γερμανία».

«Τρίβει τα χέρια του» το κεφάλαιο

Αποκαλυπτικός για τους στόχους και τις επιδιώξεις των εργοδοτών είναι ο Φίλιπ Ντε Μπουκ, Βέλγος επιχειρηματίας και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών (BusinessEurope), σε συνέντευξή του στην «Deutsche Welle».

Ισχυρίζεται ότι «είμαστε σε φάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας. Φυσικά κάποιες χώρες έχουν καλύτερες και άλλες έχουν χειρότερες επιδόσεις, αλλά μιλάω για τον μέσο όρο (...) Αν έλεγα πέρσι ότι φέτος θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 1-1,5% δε θα με πίστευε κανείς, αλλά τα καταφέραμε. Βέβαια αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι άλλες περιοχές του πλανήτη έχουν ταχύτερη ανάπτυξη από τη δική μας, με αποτέλεσμα να επωφελείται η εξαγωγική οικονομία μας. Οφείλεται όμως και στις δικές μας μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, σπεύδει να στηρίξει το μνημόνιο με την τρόικα και τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, σημειώνοντας:

«Ανησυχούμε για την Ελλάδα. Εχουμε συνεχή επαφή με τον ΣΕΒ και με τον επικεφαλής του συνδέσμου, κ. Δασκαλόπουλο. Τιμούμε όμως και την στάση των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετέχουν στην προσπάθεια και συμβάλλουν στις μεταρρυθμίσεις. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον επικεφαλής της ΓΣΕΕ και του είπαμε ότι δεν πρέπει να κατηγορεί την Ευρώπη. Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες για την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Καταλαβαίνουμε ότι για τους πολίτες, για τους εργαζόμενους, τα μέτρα λιτότητας είναι ένα σημαντικό θέμα, διότι θίγουν κεκτημένα, αλλά αυτή είναι η συμφωνία».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι ο δρόμος για το ξεπέρασμα της ευρωπαϊκής κρίσης είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η καλύτερη κατάρτιση των εργαζομένων και η δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή τα προγράμματα λιτότητας, οι περικοπές μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, και γενικότερα η μετατροπή των εργαζομένων σε ακόμα πιο φτηνούς και ευέλικτους απασχολήσιμους.

Μάλιστα, αναφερόμενος στα ελλείμματα και χρέη των περισσότερων κρατών - μελών της ΕΕ, σημειώνει: «Φυσικά ανησυχούμε γι' αυτές τις εξελίξεις, οι οποίες πάντως δεν εμποδίζουν τον ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί. Ο λόγος που ανησυχούμε είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε ενιαίο νόμισμα, τα ελλείμματα μίας χώρας προκαλούν αποτελέσματα διάχυσης (τα αποκαλούμενα spill-over effects) στις υπόλοιπες χώρες.

Αυτό είναι ένα στοίχημα για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης και ασφαλώς επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, στο βαθμό που το κόστος της αυξάνεται γιατί δεσμεύονται πόροι για τη μείωση των ελλειμμάτων, τα επιτόκια ανεβαίνουν και η ψυχολογία της αγοράς επηρεάζεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ