ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πιο αντιλαϊκοί και πιο... «αγαπημένοι»

Να κλείσουν τα θέματα «γρήγορα και αθόρυβα»... ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός και κάλεσε τα στελέχη του να μην «τραυματίζεται η εικόνα της κυβέρνησης», ενώ την ίδια ώρα μαίνονταν οι επιθέσεις Γιαννόπουλου κατά Τσουκάτου...

Σε μια προσπάθεια «φυγής προς τα μπρος» από τη δίνη που την ταλανίζει - μιας «φυγής», που, εκτός της χρήσης διαφόρων «πυροτεχνημάτων», σχεδιάζεται να επιτευχθεί κυρίως μέσω της έντασης των ρυθμών προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής - επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση στα πλαίσια της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής. Μάλιστα, η φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό κατά την εισήγησή του ήταν η παραίνεση προς τους υφισταμένους του να κλείσουν τα θέματα «γρήγορα και αθόρυβα»..., διότι, όπως διαπίστωσε, «είναι τραυματισμένη η εικόνα και της κυβέρνησης και του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας».

Πάντως, παρά τη νέα σύσταση του Κ. Σημίτη (σ.σ.: που κάποιοι τη μετέφραζαν με τη φράση «ελάτε να τα κουκουλώσουμε γρήγορα γρήγορα...), χτες επαναλήφθηκαν τα φαινόμενα των «συντροφικών μαχαιρωμάτων», με τον Ε. Γιαννόπουλο να επιτίθεται με δριμύτητα κατά του Θ. Τσουκάτου. Εικόνα που ήρθε να προστεθεί στην προχτεσινή εξέλιξη, με την ανταλλαγή ύβρεων μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, και να ενσωματωθεί στο γενικότερο κυβερνητικό παζλ των ημερών (κότερα, Σαλαλές, Ροκόφυλλος κλπ.).

Ολοι μαζί και πιο αντιλαϊκά...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, η κυβέρνηση επιχείρησε χτες να αντιτάξει το... πρόγραμμά της μαζί με τη «σθεναρότητα» στην εφαρμογή της πολιτικής της, χωρίς βέβαια να λείψουν οι επισημάνσεις περί «συλλογικής ευθύνης» των στελεχών, που πρέπει - όπως είπε ο Δ. Ρέππας - να στηρίζουν την κυβέρνηση... «Καταλήξαμε ότι ο στόχος είναι κοινός, η προσπάθεια είναι συλλογική και η ευθύνη είναι κοινή», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής ήταν: «Εντείνουμε την προσπάθειά μας για την εφαρμογή της πολιτικής μας»...

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής, έγινε αναφορά σε σειρά νομοσχεδίων που μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη πρέπει να έχουν ψηφιστεί (φορολογικό, για Γ΄ ΚΠΣ, απελευθέρωση τηλεπικοινωνιών, νομοσχέδιο για ΕΣΡ) για να ακολουθήσει μετά η συζήτηση του προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί αρχές Νοέμβρη. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση τόνισαν την «αναγκαιότητα να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» στο έργο τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των πολιτικών μέτρων που αφορούν στα εργασιακά, στην υγεία, στο ασφαλιστικό και την παιδεία. Τα παραπάνω, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, θα πάρουν χαρακτήρα νόμου και θα σηματοδοτούν την απόφαση της κυβέρνησης να επιτύχει το στόχο της «ισχυρής κοινωνίας»!

«Λεπτομέρειες» οι καυγάδες...

Κατά τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα έγινε επίσης ανασκόπηση της πορείας προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου «διαπιστώθηκε ότι, πράγματι, έχει γίνει σημαντική πρόοδος», αλλά - όπως διαμαρτυρήθηκε - «η εντύπωση που υπάρχει αδικεί την Οργανωτική Επιτροπή 2004, αλλά και τους φορείς του δημοσίου»... Δεν παρέλειψε, δε, να χαρακτηρίσει «λεπτομέρειες» (!) τους διαγκωνισμούς μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης μεταξύ τους ή με τον οργανισμό «Αθήνα 2004», που δεν έχουν τη σημασία που τους αποδίδεται...

Παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο

Μπροστά στο κλίμα της «διαπλοκολογίας» η κυβέρνηση επιχείρησε και χτες να εμφανιστεί τιμητής της «διαπλοκής»! Ετσι, όπως ανακοινώθηκε, έως το τέλος Νοέμβρη η Β. Παπανδρέου θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων.

Παράλληλα, και με πρόσχημα τη «διαφάνεια» (!), επικυρώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε αντιλαϊκά παιχνίδια με όχημα τον εκλογικό νόμο. Οπως δήλωσε ο Δ. Ρέππας, «μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μετά δηλαδή και την ψήφιση των σχετικών διατάξεων στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη άνοιξη, θα αρχίσει ένας νέος κύκλος διαλόγου με όλα τα κόμματα για άλλες πτυχές, που αφορούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, όπως είναι ο εκλογικός νόμος»...

Τιμητής της «αδιαφάνειας»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Δ. Ρέππας, εμφανίζοντας την κυβέρνηση περίπου σαν... «σταυροφόρο» κατά της αδιαφάνειας στο δημόσιο βίο, έκανε λόγο για «ανάγκη να αντιμετωπιστούν φαινόμενα τα οποία υπάρχουν σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης, στο κέντρο και την ελληνική περιφέρεια, και έχουν σχέση με τη διασφάλιση της διαφάνειας στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Γι' αυτό ακριβώς - συμπλήρωσε - πέρα από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που υφίσταται, θα αναληφθούν οι κατά περίπτωση αναγκαίες πρωτοβουλίες, όπως επίσης θα ενταθούν οι διαδικασίες ελέγχου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, όπου επισημαίνονται τα προβλήματα αυτά»...

Θα κερδίσουμε τις εκλογές...

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η απάντηση του Δ. Ρέππα στο ερώτημα με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα βγει από τη δίνη στην οποία έχει περιέλθει: «Με τον ίδιο τρόπο - όπως είπε - που ενώ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 1999, υστερούσαμε απέναντι στη ΝΔ, ανασυντάξαμε τις δυνάμεις μας και τελικώς κερδίσαμε τις εθνικές εκλογές»... Θα κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές, ήταν η κατακλείδα του λόγου του, στάση που δεν αφήνει αμφιβολία ότι όλο και περισσότερο οι εκλογές αξιοποιούνται σαν «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για τα αντιλαϊκά ανομήματα του αστικού πολιτικού κόσμου.

Γιαννόπουλος-Τσουκάτος με τον Σκανδαλίδη... «κυανόκρανο»

Μέχρι όμως να υπάρξει το... ξέπλυμα, θα συνεχίζει ο ένας να βγάζει τα μάτια (ή τα άπλυτα;) του άλλου στη φόρα. Το «σπορ» αυτό επαναλήφθηκε και χτες με τον Ε. Γιαννόπουλο να επιτίθεται στον Τσουκάτο, χαρακτηρίζοντάς τον «θρασύ και ασυνείδητο» και υποστηρίζοντας ότι «έχει αποδείξεις» πως αυτός ήταν στα κότερα των μεγαλοεπιχειρηματιών...

Για λογαριασμό του Θ. Τσουκάτου απάντησε ο Κ. Σκανδαλίδης, που παίζοντας το ρόλο του γραμματέα (ίσως μετά από παραίνεση του Κ. Σημίτη, δεδομένης της «εχθρικής» σχέσης του με τον Τσουκάτο) πήρε τηλέφωνο τον πρώην υπουργό για να του πει ότι πρέπει να σταματήσουν οι αντιδικίες διότι «πλήττουν το κόμμα», κάτι με το οποίο - όπως λέει η πλευρά Σκανδαλίδη - συμφώνησε ο Ε. Γιαννόπουλος. Για την τύχη του Τσουκάτου, πάντως, συνεχιζόταν η φημολογία που θέλει να έχει απαλλαγεί από τα... γαλόνια του «στρατηγού», μετά την προχτεσινή του συνάντηση με τον Κ. Σημίτη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, ερωτώμενοι για το θέμα, περιορίζονταν να απαντούν ότι «δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη»...

Τέλος, μέσα στα υπόλοιπα πρέπει να προστεθεί ότι ο πρόσφατα αποπεμφθείς από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεδίκογλου, αποκάλεσε χτες τον Κ. Σημίτη «ιδρυτή της διαπλοκής»...


«ANEΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ»
Εμμονή στον αποκλεισμό κάθε διαφορετικής φωνής

Η νέα πρόταση Βενιζέλου διατηρεί την κυβερνητική πλειοψηφία και δεν εξασφαλίζει την εκπροσώπηση των μικρότερων κομμάτων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επέμεινε τελικά ο Ε. Βενιζέλος στη λογική της μη αντιπροσώπευσης των κομμάτων στις «ανεξάρτητες αρχές» και στη νέα πρόταση που κατέθεσε χτες στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος διατηρεί την ίδια φιλοσοφία με την προηγούμενη αλλά μεταθέτει την ευθύνη της συγκρότησης των αρχών στη διάσκεψη των προέδρων και δίνει τον τελικό λόγο στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Η νέα πρόταση που στόχο έχει τη μη εκπροσώπηση του ΚΚΕ και άλλων μικρότερων κομμάτων στις «ανεξάρτητες αρχές», έχει ως εξής:

«Η επιλογή (των μελών της αρχής) γίνεται με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και με επιδίωξη ομοφωνίας ή πάντως με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των παρόντων. Εάν η αυξημένη αυτή πλειοψηφία δεν επιτευχθεί, θεωρείται ότι έχουν επιλεγεί και διορίζονται όσοι συγκέντρωσαν τα 3/5 των παρόντων, η διαδικασία όμως της επιλογής όσων μελών δε συγκέντρωσαν την αυξημένη πλειοψηφία, επαναλαμβάνεται μετά από έξι μήνες. Τα σχετικά με τη διαδικασία της επιλογής ορίζονται από τον κανονισμό της Βουλής».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η μεταφορά της αρμοδιότητας επιλογής των μελών από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στη διάσκεψη των προέδρων, έγινε μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής ο οποίος μέχρι σήμερα είχε τη δυνατότητα ορισμού του προέδρου του ΕΡΣ.

Πάντως η κυβέρνηση διατηρεί τον τελικό λόγο αφού διαθέτει τα 3/5 της διάσκεψης των προέδρων (μετέχουν εκτός από τον πρόεδρο της Βουλής, οι αντιπρόεδροι, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών επιτροπών) με τα οποία θα γίνεται εν τέλει η επιλογή.

Η αλλαγή προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ που κατηγόρησαν τον Ε. Βενιζέλο ότι υπαναχωρεί από τα προχτεσινά συμφωνηθέντα μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής.

Ζήτησαν να γίνει ψηφοφορία και με 11 ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε η διάταξη ενώ τέσσερις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος - που και προχτές διαφώνησαν με τη διάταξη για τις εκλογικές περιφέρειες - (Παπαθεμελής, Κρητικός, Καστανίδης, Γούσκος) - απείχαν από την ψηφοφορία. «Παρών» ψήφισε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ ο οποίος είπε ότι η διάσκεψη των προέδρων είναι προτιμότερη για την επιλογή των μελών των αρχών.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ και με τη νέα διάταξη, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι εάν θα έχει την πλειοψηφία η κυβέρνηση και όχι ποια επιτροπή θα επιλέγει τα μέλη. Δεν εξασφαλίζεται, είπε, ο κοινωνικός και πολιτικός πλουραλισμός αλλά διατηρείται η κυβερνητική πλειοψηφία. Αναφερόμενος στη φιλολογία περί ανεξάρτητων προσωπικοτήτων που θα επανδρώνουν τις "ανεξάρτητες αρχές", είπε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πολιτική ταυτότητα.

Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι να διασφαλιστεί στο Σύνταγμα ότι θα μετέχουν και τα μικρότερα κόμματα ενώ πρέπει να συμμετέχουν και οι κοινωνικοί φορείς που εμπλέκονται με κάθε αρχή.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε χτες το έργο της και όπως παρατήρησε ο Αντ. Σκυλλάκος, η διαδικασία αναθεώρησης των άρθρων του Συντάγματος «απέδειξε ότι σε βασικά ζητήματα "πάμε πίσω"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ