ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Τα συμφέροντα του κεφαλαίου πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώνει η κυβέρνηση

Με φιλολογίες περί «προοδευτικού αποτυπώματος» επιχειρεί να «ντύσει» η κυβέρνηση την προσπάθειά της να υπηρετήσει ζητούμενα του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Παπανδρέου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Παπανδρέου
Μπόλικο κουρνιαχτό εξακολουθεί να σηκώνει η κυβέρνηση με τα παζάρια της για τον εκλογικό νόμο αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση, πίσω από τα οποία βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως είναι η επίτευξη της «πολιτικής σταθερότητας», για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η σφαγή του λαού στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, παρουσίασαν τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι προτάσεις αυτές, με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και στελεχών της κυβέρνησης, έρχονται να «κουμπώσουν» με την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, υπηρετώντας την περιβόητη «πολιτική σταθερότητα» και άλλες σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, μεταξύ άλλων με την πρόταση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «απευθείας από το λαό», με «ισχυρό ρόλο».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επίσημη δημοσιοποίηση των προτάσεων της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει στις 24 Ιούλη.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει το πώς θα ντύσει με μανδύα «λαϊκής νομιμοποίησης» αυτήν την προσπάθεια να ικανοποιήσει ζητούμενα του κεφαλαίου, αποπροσανατολίζοντας παράλληλα από την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», ο Π. Κουρουμπλής συντήρησε τη συζήτηση περί διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας: «Συμφωνώ με το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Μπορούμε να πάμε σε μια τέτοια λύση. Υπάρχουν πρωτοβουλίες που δίνουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου σε τέτοια ζητήματα»...

Διαδοχικές συναντήσεις και ...ζυμώσεις

Τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη ακολούθησαν οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου, τον επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Φ. Κουβέλη και με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «πρωτίστως θέλει τον διάλογο από πλευράς της ίδιας της κυβέρνησης, αλλά βέβαια και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κι αυτή ευθύνη να μπει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για ένα άλλο εκλογικό σύστημα». Για τον εκλογικό νόμο, δήλωσε ότι «αν πάμε λοιπόν στη λογική της απλής αναλογικής, δεν μπορεί παρά να είναι προϋπόθεση το σπάσιμο των περιφερειών», ενώ σχετικά με μείωση του πλαφόν 3%, ισχυρίστηκε πως δεν είναι κάτι που τον αφορά. Κάνοντας αναφορά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «από το λαό», πρόσθεσε πως έχει εκφράσει θετική άποψη, με την προϋπόθεση να μην είναι «απλώς ένα παιχνίδι πολιτικής συγκυρίας».

Ο Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Φ. Κουβέλη, αφού αναμάσησε τα γνωστά περί «δύσκολων κάβων» και «δίκαιης ανάπτυξης», πρόσθεσε πως «η μεγάλη προσφορά από εδώ και στο εξής και των προοδευτικών δυνάμεων» είναι να «αφήσουμε ένα προοδευτικό αποτύπωμα στον τόπο» και με «αυτή την έννοια, ανοίγουμε και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική μεταρρύθμιση».

Από την πλευρά του, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι «το πολιτικό σύστημα, το οποίο αναμφισβήτητα μεταρρυθμίζεται στο βαθμό που θα προχωρήσει το νέο εκλογικό σύστημα, είναι δυναμικό στοιχείο για την αντιμετώπιση και ζητημάτων της κρίσης», ενώ συμβάλλοντας στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «η οικονομική κρίση μπορεί να είναι παρούσα, αλλά υπάρχει μία πορεία που στην άκρη δείχνει την έξοδο από αυτή την κρίση και κυρίως διαμορφώνει συνθήκες, προκειμένου να προκύψει αυτό το θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία και τη χώρα»...

Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, κατά την ορκωμοσία της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έδειξε ότι τα παζάρια για τον εκλογικό νόμο είναι σε πλήρη εξέλιξη έως την τελευταία στιγμή, αλλά και το ότι θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις στα ζητήματα των εκλογών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα συζητηθεί εν ευθέτω το ζήτημα της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών, της ψήφου των ομογενών κ.λπ.».

Την ίδια ώρα, με αφορμή τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξελίσσονται οι εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, σε κείμενο που ανάρτησαν οι «53+» στην ιστοσελίδα τους, πέρα από το ότι διαφωνούν με την κυβερνητική πρόταση, όπως αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται, κατηγορούν ουσιαστικά τον Αλ. Τσίπρα για «ηγεμονική συμπεριφορά» και μη συζήτηση αυτού και άλλων θεμάτων στα εσωκομματικά όργανα.


ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Νέα κοκορομαχία περί διαφθοράς για να κρυφτεί η στρατηγική σύμπλευση

Το χιλιοπαιγμένο έργο της πάταξης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής ανεβάζει η κυβέρνηση, με αφορμή δημοσίευμα των «Financial Times», την ίδια ώρα που προσφέρει νέα προκλητικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, μαζί με τη ΝΔ ξαναστήνουν μια κοκορομαχία με λάφυρο την αστική διαχείριση, την ώρα που βγάζει μάτι η στρατηγική τους σύμπλευση πάνω στα ζητούμενα του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», στις αρχές Ιούλη η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη και αφαίρεσε υπολογιστές, έγγραφα και σκληρούς δίσκους. Ο Χρ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της ελβετικής τράπεζας UBS στην Ελλάδα, μέχρι την τοποθέτησή του από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διέθεσε τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Από τη θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ παραιτήθηκε το Μάρτη του 2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών ελβετικών τραπεζών, για τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στον Χρ. Σκλαβούνη δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. «Δεν έχουμε ειδοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές σε σχέση με φερόμενη έρευνα για την UBS», ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζα και απέφυγε κάποιο άλλο σχόλιο.

Ο ίδιος ο Χρ. Σκλαβούνης, απαντώντας στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσε ότι στις 7/7/2016 πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του, «που αφορούσε στοιχεία στα αρχεία μου για τη σχέση μου με την UBS». Τονίζει, ωστόσο, ότι «δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί (...) Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ' ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή».

Σε κάθε περίπτωση, καταφεύγοντας στις συνήθεις κορώνες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, έσπευσε να δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο».

«Οπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον» πρόσθεσε, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις τη στιγμή που η κυβέρνηση με το νέο «αναπτυξιακό νόμο» και σειρά άλλων νομοσχεδίων προσφέρει συνεχώς νέες μεγάλες φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ οι «ελευθερίες» που επιβάλλει η ΕΕ, εγγυώνται πραγματική φοροασυλία στο κεφάλαιο. Η ίδια δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» άλλων χωρών που έχουν πετύχει «απτά αποτελέσματα» σε αυτή τη «μάχη».

«Βολικός» χαρτοπόλεμος ανακοινώσεων

Το όλο θέμα προκάλεσε, εξάλλου, νέα «βολική» κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Μετά τον Στ. Παπασταύρου και τον Γκ. Χαρδούβελλη, η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ της ΝΔ δείχνει ξεκάθαρα πως η ΝΔ είναι το κόμμα των οφσόρ, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Η UBS ελέγχεται ως ύποπτη για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών ήδη από το 2012. Ωστόσο, το 2013, ο Χρ. Σκλαβούνης, πρώην διευθυντής της στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά τοποθετούμενος στην προεδρία του ΤΧΣ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, τοποθέτησε τον Χρ. Σκλαβούνη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων της, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης. Τρανή απόδειξη ότι για τη ΝΔ η ανάδειξη σε θέση ευθύνης προϋποθέτει βιογραφικό εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς».

Απαντώντας, η ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αντιμέτωπος με την οργή του κόσμου, που γιγαντώνεται από την ανελέητη φορολογική σφαγή και τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, καταφεύγει σε νέες αθλιότητες. Για διαπλοκή, αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα, συμμετοχή σε δημόσιες εταιρείες που παίρνουν δημόσια έργα και offshore, ας ρωτήσει τον καναλάρχη - υπουργό κ. Παππά, τους κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη και βέβαια το όργανό τους, την "Αυγή"», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δίνοντας συνέχεια στο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο κάδρο των κατηγοριών του και τον πρόεδρο της ΝΔ, αναφέροντας ότι «σιωπά επιδεκτικά για τα 300.000 ευρώ δανεικά κι αγύριστα της ΚΗΡΥΞ ΑΕ», με τη ΝΔ να ανταπαντά μιλώντας για «λάσπη» που «κολλά μόνο στα πρόσωπα των υπουργών» της κυβέρνησης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ