ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Επανέρχεται ο εφιάλτης του «ευρωσυντάγματος»
  • Η νέα «συνθήκη» που συζητούν σήμερα κι αύριο οι ηγέτες της ΕΕ διατηρεί ατόφια την αντιδραστική «ουσία» του «ευρωσυντάγματος»
  • Αντιθέσεις και παζάρια μόνο για τη μοιρασιά των ψήφων και της εξουσίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του «ευρωσυντάγματος», που θα επιτρέψει στο οικοδόμημα των πολυεθνικών να ισχυροποιήσει τη θέση του στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και ταυτόχρονα θα το «θωρακίσει» απέναντι στους λαούς, αναζητούν σήμερα κι αύριο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των 27 κρατών - μελών της ΕΕ.

Περιφρονώντας βαθύτατα τη θέληση των λαών (Γαλλία, Ολλανδία) που είχαν απορρίψει το «ευρωσύνταγμα», οι «27» ετοιμάζονται να το νεκραναστήσουν, σε μια «απλούστερη» εκδοχή του, που όμως διατηρεί τη βαθύτατη αντιδραστική «ουσία» του.

Η λέξη «σύνταγμα» δεν αναφέρεται πλέον πουθενά, αλλά αυτό ελάχιστα αλλάζει το περιεχόμενο της νέας «συνθήκης». Επιπλέον, η αντικατάσταση της λέξης «σύνταγμα» από τη «συνθήκη» διευκολύνει ορισμένες κυβερνήσεις (Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία) να μη διεξάγουν δημοψηφίσματα, αλλά να την εγκρίνουν μέσα από τα Κοινοβούλια.

Βασική επιδίωξη ωστόσο και της νέας «συνθήκης», είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα στη «λειτουργία» των οργάνων της ΕΕ ώστε «να δρα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Στο όνομα της άμεσης δράσης περιορίζεται δραστικά η εθνική κυριαρχία των κρατών - μελών και ενισχύονται οι υπερεξουσίες των υπερεθνικών οργάνων, ενώ το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του «εθνικού δίκαιου».

Επίσης, στο όνομα της αποτελεσματικότητας καταργείται το βέτο στη λήψη των αποφάσεων και καθιερώνονται οι «ενισχυμένες συνεργασίες» κ.ά.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι περισσότερες κυβερνήσεις στην «ενιαία έκφραση» της ΕΕ προς τον υπόλοιπο κόσμο και στην εμφάνισή της προς τα έξω με «μία φωνή». Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι επείγει η θεσμοθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, ώστε να αντιδρούν άμεσα συμμετέχοντας πιο δραστήρια στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο.

Αντιθέσεις και παζάρια

Η γερμανική Προεδρία έχει εργαστεί συστηματικά τους προηγούμενους μήνες να συντάξει ένα κείμενο «συνθήκης» που να ικανοποιεί κάποιες από τις αντιρρήσεις των «διαφωνούντων», αλλά την ίδια στιγμή να επιτρέπει στην ΕΕ να κάνει «ένα βήμα μπροστά», βγαίνοντας από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόταν λόγω της απόρριψης του «ευρωσυντάγματος» στα δημοψηφίσματα που έγιναν σε Γαλλία και Ολλανδία πριν δυο χρόνια.

Οι αντιθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνήσεων των ισχυρών κρατών - μελών αφορούν στο μοίρασμα των ψήφων και άρα της εξουσίας στο πλαίσιο της ΕΕ, ζήτημα κρίσιμο και για το μερίδιο της υπεραξίας από την εκμετάλλευση των λαών. Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ «διασχίζονται» κι από την αντίθεση με τις ΗΠΑ για τη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη και την ηγεμονία της νέας τάξης. Η αντίθεση αυτή, όμως, φαίνεται ότι τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε «ύφεση» καθώς οι ηγέτες της ΕΕ έσπευσαν να αποδεχτούν - μέσω του ΝΑΤΟ - την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ και να ορθώσουν «μέτωπο» απέναντι στη Ρωσία.

Παρ' όλα αυτά οι αντιθέσεις είναι υπαρκτές και γι' αυτό τα παζάρια και οι ωμοί εκβιασμοί έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους.

Η γερμανική Προεδρία, που υποστηρίζεται ενεργά από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, επιχειρεί με κάθε μέσο να κάμψει τις αντιρρήσεις της Πολωνίας, η οποία απειλεί με βέτο στην περίπτωση που αλλάξει η σημερινή κατανομή των ψήφων στα κοινοτικά όργανα (με βάση τη Συνθήκη της Νίκαιας) κι αντικαταστάθει από την προβλεπόμενη από το «ευρωσύνταγμα» αρχή της «διπλής πλειοψηφίας» (σ.σ. σύμφωνα μ' αυτή για να ληφθεί μια απόφαση θα πρέπει να την εγκρίνει το 55% των μελών της ΕΕ, που όμως ταυτόχρονα να αντιπροσωπεύει το 65% του πληθυσμού)...

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η Πολωνία θα «συμμορφωθεί», υποκύπτοντας στις ασφυκτικές πιέσεις των ισχυρών «εταίρων».

Ο «πονοκέφαλος» της Βρετανίας

Ο «μεγάλος πονοκέφαλος» όμως είναι η Βρετανία, η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να φύγει από τη Σύνοδο Κορυφής δίχως να κατοχυρώσει πλήρως τα «εθνικά συμφέροντά» της, ενώ έχει απειλήσει και με δημοψήφισμα.

Χτες, ο εκπρόσωπος του Τ. Μπλερ φρόντισε να υπενθυμίσει με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι «σκληρές», σπεύδοντας να προεξοφλήσει ότι η Βρετανία «θα επιτύχει την προστασία των εθνικών συμφερόντων της».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω από τις τέσσερις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει (π.χ. να μην περιληφθεί στη νέα συνθήκη η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που «προστατεύει» τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων, να μην καταργηθεί το βέτο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης κ.ά.).

Στους «αντιρρησίες» της νέας συνθήκης περιλαμβάνονται ακόμα η Τσεχία και η Ολλανδία.

Από την άλλη, υπάρχουν οι ένθερμοι υποστηρικτές της νέας συνθήκης. Ο Ρ. Πρόντι δήλωσε χτες ότι «η Ευρώπη θα έχει νόημα μόνο αν είναι ικανή να παίρνει αποφάσεις γρήγορα». Μάλιστα υποστήριξε ότι «η Ευρώπη θα επιβιώσει τα επόμενα χρόνια μόνο, εάν επεκτείνει την επιρροή της πέρα από τα σύνορά της», υποστηρίζοντας ανοιχτά την ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών - στρατιωτικών - χαρακτηριστικών της ΕΕ.

Σήμερα η πολιτική κηδεία του σ. Κιάμου
  • Στις 4.30 μ.μ. το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας
  • Συλλυπητήρια από το ΠΑΜΕ

Σήμερα, Πέμπτη, στις 4.30 το απόγευμα, στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, οι συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι θα αποχαιρετήσουν με πολιτική κηδεία τον σύντροφο Δημήτρη Κιάμο. Η ταφή θα γίνει στα Λαγκάδια Αρκαδίας την Παρασκευή στη 1.00 το μεσημέρι.

Ο σύντροφος Δημήτρης άφησε την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο 16 Ιούνη, πριν ακόμα προλάβει να συμπληρώσει το 29ο έτος της ηλικίας του, «χτυπημένος» από τη νόσο του «Χότσκιν» με την οποία αναμετρήθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Ο σ. Δημήτρης Κιάμος γεννήθηκε στις 22 Ιούλη του 1978 στο Μόντρεαλ του Καναδά. Το 1998 πέρασε στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών του Πολυτεχνείου Πάτρας. Την ίδια χρονιά οργανώνεται στην ΚΝΕ κι ένα χρόνο αργότερα γίνεται μέλος του ΚΚΕ.

Από τον πρώτο χρόνο κιόλας ξεχώρισε για τις πολυσύνθετες ικανότητες και το δημιουργικό του πνεύμα και αναλαμβάνει καθοδηγητική χρέωση στο Νομαρχιακό Γραφείο Αχαΐας της ΚΝΕ. Το 2001 αναλαμβάνει την καθοδήγηση των Νομαρχιακών Οργανώσεων Ηλείας και Ζακύνθου ως μέλος στο Γραφείο Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ. Το 2003 εκλέγεται Γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαΐας. Το 2004 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Αχαΐας. Από το 2004 ήταν μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς της ΚΝΕ και καθοδηγούσε τις οργανώσεις της Κεφαλονιάς, της Λακωνίας και της Αρκαδίας.

Συλλυπητήρια από το ΠΑΜΕ

Θερμά συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του συντρόφου Δημήτρη Κιάμου εκφράζει στην οικογένειά του η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Θα τον θυμόμαστε πάντα στο λιμάνι της Πάτρας, στο καζίνο του Ρίο, στην "Ιντρακόμ", να οργανώνει τις απεργιακές φρουρές της νεολαίας, πάντα με θάρρος και πίστη στο δίκαιο αγώνα της τάξης μας», σημειώνει μεταξύ άλλων στο μήνυμά της.

«ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ» ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μειώνεται η δημοτικότητα του

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αυξάνει η δυσπιστία στην ΕΕ και το «Ευρωσύνταγμα» στην Ελλάδα, σύμφωνα και με το «Ευρωβαρόμετρο» που δημοσιεύτηκε χτες στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα και αναζητά τη «συμβιβαστική λύση» για την επιβίωση της «Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης».

Βάσει των στοιχείων, η υποστήριξη των ερωτηθέντων Ελλήνων στο «Ευρωσύνταγμα» μειώθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 61% έναντι του 72% το φθινόπωρο του 2006. Αντίθετα, στους «27» της ΕΕ η θετική στάση στην προοπτική «Ευρωσυντάγματος» εμφανίζεται αυξημένη κατά 3% και φτάνει το 69%.

Ως μεγαλύτεροι υπέρμαχοι της Συνθήκης εμφανίζονται οι Βέλγοι (82%), οι Σλοβένοι (80%) και οι Ούγγροι (79%), ενώ οι πιο αρνητικοί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έρευνας, εμφανίζονται οι Βρετανοί (43%), οι Δανοί (45%), οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί (από 47%), ενώ ακολουθούν Γαλλία και Ολλανδία, οι δύο χώρες, που το 2005 απέρριψαν το Ευρωσύνταγμα, με δημοψηφίσματα.

Οσον αφορά περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, το 56% του δείγματος στη χώρα μας, δηλώνει θετικό, ποσοστό μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το 2006, ενώ στους 27, μόνο το 49%, στηρίζει το ενδεχόμενο αυτό.

Τέλος το 82% των Ελλήνων στην ερώτηση για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα τη χαρακτηρίζει από «κακή έως πολύ κακή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ