ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Πάρτε το πίσω, καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα!

Eurokinissi

«

Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τους πιο σκληρούς όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αυτούς που κατάργησε ο αγώνας των εργατών από το 1886 και μετά», τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, απαιτώντας την απόσυρση εδώ και τώρα του νομοθετικού εκτρώματος. Ενώ ανακοίνωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.

Στην αρχή της ομιλίας του χαιρέτισε τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους που διαδήλωναν εκείνη την ώρα σε όλη την Ελλάδα και κατήγγειλε την ποινικοποίηση της απεργίας από την κυβέρνηση, στέλνοντας συνδικάτα στα δικαστήρια αξιοποιώντας δεόντως και την απεργοσπαστική στάση της ηγετικής ομάδας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως «ακριβώς επειδή γνωρίζετε τη δύναμη του οργανωμένου λαού, τρέμετε τη μαζικοποίηση των συνδικάτων και των ταξικών αγώνων, την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στο σάπιο σύστημα που στηρίζετε».

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι ολέθριο για την εργατική τάξη και έχει στόχο «τη διαμόρφωση καλύτερων όρων για την καπιταλιστική ανάπτυξη, την εξασφάλιση μεγαλύτερου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων».

Σημείωσε ότι ΕΕ, κυβέρνηση και συνοδοιπόροι της «προβάλλουν ως οπισθοδρομικό τον σταθερό ημερήσιο χρόνο, το οκτάωρο, το να ζει ο εργαζόμενος και η οικογένειά του από μια δουλειά. Πρόοδος στον 21ο αιώνα είναι το 13ωρο την ημέρα, 150 χρόνια περίπου μετά την καθιέρωση του 8ωρου; Αλήθεια, είναι πρόοδος ο εργαζόμενος να δίνει πέντε επιπλέον ώρες από τη ζωή του, από την ξεκούρασή του, από την ψυχαγωγία του, από την ενασχόλησή του με την οικογένειά του; Είναι συναινετική και με ελεύθερη βούληση η επιλογή 13ωρης εργασίας από τον εργαζόμενο, όταν αρχίζουν να λείπουν, να απουσιάζουν τα βασικά αγαθά, όταν δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, όταν ο μισθός που μπαίνει σε κάθε λαϊκό σπίτι υπολείπεται των εξόδων; Αυτό κύριοι δεν λέγεται ελευθερία. Λέγεται εξαναγκασμός».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη ρύθμιση της κυβέρνησης για τις τριετίες, λέγοντας ότι προϋπόθεση για τις τριετίες είναι οι 900 μέρες ασφάλισης. «Με τη γενίκευση της ευελιξίας πόσα χρόνια απαιτούνται για 900 μέρες ασφάλισης;», διερωτήθηκε ο Χρ. Κατσώτης. Οπως τόνισε, πρόκειται στην πραγματικότητα για μονιμοποίηση του μηχανισμού αναστολής των τριετιών αν το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 10% και ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, που σημαίνει κλοπή 12 χρόνων προϋπηρεσίας και αφορά μόνο στον κατώτατο μισθό. Επίσης, η κυβέρνηση κάνει δωράκι την 6ήμερη εργασία στους βιομηχάνους, που δεν θέλουν να κάνουν προσλήψεις, αλλά να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Με αυτό το νομοσχέδιο λιγότεροι εργάτες θα γυρίζουν στο σπίτι τους και περισσότεροι θα σακατεύονται.

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση προστατεύει απροκάλυπτα την εργοδοσία και τα μέτρα που παίρνει για να αποτύχει η απεργία, αξιοποιώντας απεργοσπάστες, την εργοδοτική τρομοκρατία, αλλά και την κρατική τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά αφαιρεί το δικαίωμα εργαζομένων να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της απεργίας και απειλούνται με σκληρές ποινικές διώξεις όσοι εργαζόμενοι περιφρουρήσουν την απεργία τους, ουσιαστικά βοηθά την εργοδοσία να παίρνει μέτρα για την αποτυχία της απεργίας. Και κατέθεσε σε αυτό το σημείο επιστολή των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», που απαντούν στα ψέματα του υπουργού που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Επιτροπή.

«Στη νέα επίθεση η κυβέρνηση έχει συνεταίρους τα κόμματα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με την ΕΕ, τις Οδηγίες, την ενσωμάτωσή τους. Στο δικό σας νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο πατάει η ΝΔ, για να κλιμακώσει την επίθεση» τόνισε για να υπογραμμίσει: «Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα! "Δεν ζούμε για να δουλεύουμε", λένε οι εργάτες. "Δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας"».

Εκανε σαφές ότι το ΚΚΕ θα μπει μπροστά στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, για να καταργηθεί και αυτό το νομοθέτημα στην πράξη, μέσα από τους αγώνες, για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής».

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε ακόμα στην τροπολογία του ΚΚΕ για τις 3ετίες και σημείωσε ότι «θα καταψηφίσουμε» την τροπολογία - εμπαιγμό της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας πως «αν θα ήταν χωριστά οι ρυθμίσεις για τη Θεσσαλία, δεν θα μπαίναμε εμπόδιο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Ο δρόμος της ανατροπής έχει χαραχτεί πολλά χρόνια πριν

«Το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό, είναι έκτρωμα. Πηγάζει από τις κοινοτικές Οδηγίες, που ο προσανατολισμός τους όλα τα χρόνια είναι ανατροπές στα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής Ενωσης και έχουν ευθύνη όχι μόνο η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα που σήμερα μετά από τέτοια πείρα υπερασπίζονται αυτή την Ενωση των μονοπωλίων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Πρόσθεσε πως «στη βάση αυτή και με γνώμονα τις Οδηγίες, την 2003/88, την 2019/1152 που ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία, επιχειρείται σήμερα αυτή η αποδόμηση, η διάλυση βασικών δικαιωμάτων. Ναι, καταργείται το 8ωρο μέσα από μία διαδικασία αυτά τα χρόνια και τίθενται 13 ώρες δουλειάς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και με διευθέτηση ενισχύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης δραματικά. Από τη μερική και προσωρινή απασχόληση φτάσαμε σήμερα στα συμβόλαια μηδενικού χρόνου και στην κατά παραγγελία εργασία».

«Τι κάνει η κυβέρνηση και οι προηγούμενες; Σου λέει "θα βάλω μία τάξη". Τάξη δεν μπαίνει σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Κάθε νομοσχέδιο, κάθε κανονισμός θα είναι χειρότερος, αντιδραστικότερος από τους προηγούμενους», τόνισε ο Γ. Μαρίνος για να επισημάνει: «Ζούμε στον 21ο αιώνα, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, πολύ μεγάλες δυνατότητες, με βάση τη συγκέντρωση του πλούτου, την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και αυξάνονται η φτώχεια, η ανασφάλεια, γιατί ο καπιταλισμός δεν παίζει. Σε όλες τις συνθήκες θέλει να βγάζουν τα μονοπώλια περισσότερα κέρδη, γίνεται πιο βάρβαρος. Και λέμε, ό,τι και να πει ο κύριος υπουργός, o δρόμος της ανατροπής έχει χαραχθεί και έχει χαραχθεί από πολλά χρόνια πριν».

«Οταν μελετήσει κανένας - συνέχισε ο Γ. Μαρίνος - την ιστορία του προηγούμενου αιώνα, θα διαπιστώσει ότι η Σοβιετική Ενωση παρά τα προβλήματα και τις αδυναμίες μείωσε τον εργάσιμο χρόνο κάτω από τις 8 ώρες, καθιέρωσε δωρεάν υπηρεσίες στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση, που είναι μια σημαντική πείρα η οποία δεν διαγράφεται με αφορισμούς. Και εμείς λέμε ότι αυτή η πολύτιμη πείρα, η πείρα του εργατικού κινήματος σε όλα τα χρόνια, θετική και αρνητική, πρέπει να γίνει κτήμα των εργαζομένων, για να δυναμώσει η αντεπίθεσή τους ενάντια σε αυτήν την καπιταλιστική βαρβαρότητα»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Προδιαγεγραμμένα εγκλήματα τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της 5ήμερης εργασίας, η παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς με 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα, επισήμανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Κατήγγειλε το περίσσιο θράσος και τον κυνισμό της κυβέρνησης που βαφτίζει τα νέα μέτρα φιλεργατικά και πρόσθεσε πως είναι η ίδια πολιτική που δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές, αλλά τις θυσιάζει στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου, στη λογική του κόστους - οφέλους, που θεωρεί τα μέτρα προστασίας κόστος και τα εργατικά δικαιώματα, βαρίδια.

Σημείωσε ότι αυτή η πολιτική είναι αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών Οδηγιών για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ σημείωσε πως με βάση επίσημα στοιχεία, οι επιπτώσεις από τις πολλές ώρες εργασίας και τις ευέλικτες μορφές εργασίας έχουν αυξηθεί τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. «Δεν είναι τυχαία, αποτελούν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, απόρροια όλων των αντεργατικών νόμων, όπου οι ζωές των εργατών θεωρούνται παράπλευρες απώλειες για να μη θιχτούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως το άρθρο 30 του νομοσχεδίου δίνει τη χαριστική βολή στην ειδικότητα της ιατρικής εργασίας, προσθέτοντας ότι στην ουσία αυτό που επιδιώκεται είναι η υπονόμευση ή και κατάργηση της επιστημονικής συμβολής της ιατρικής επιστήμης στην πρόληψη και προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Καταλήγοντας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους στους χώρους δουλειάς θα ανατρέψουν τα αντεργατικά μέτρα του νομοσχεδίου, το οποίο και καταδίκασαν με τη συμμετοχή τους στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Υπερασπίζεστε το δικαίωμα στην απεργία αρκεί να είναι παράνομη

Τη συμβολή των εργαζομένων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που παραμένουν από την πολιτική της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μέσα στον βούρκο της λάσπης και των λυμάτων, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, τόνισε πως «ο εργοδότης δεν θα διαφεντεύει τον εργαζόμενο μόνο στο ωράριο της εργασίας αλλά σε όλη του τη ζωή», καθώς «οποιαδήποτε προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, βιολογική, ψυχολογική ισορροπία έχει απομείνει στα χέρια του εργαζόμενου μετά το ωράριο εργασίας, με τους ήδη εξοντωτικούς όρους περνάει στα χέρια του "παράσιτου"».

«Να πάτε εσείς, που θα το ψηφίσετε, να δουλέψετε 13 ώρες για 3 και 60 στα ορυχεία, στα μεταλλεία, στα ναυπηγεία και στις οικοδομές. Να πάτε εσείς οι γυναίκες βουλευτές να δουλέψετε 13 ώρες με 3 και 60 στα σούπερ μάρκετ, στα πτηνοσφαγεία με 4 βαθμούς, στα τηλεφωνικά κέντρα, στα διαλογητήρια, στην ανακύκλωση ή στις γραμμές παραγωγής της βιομηχανίας με 40 βαθμούς Κελσίου. Και όταν γυρίσετε να μεταφέρετε τη χαρά σας και τον ενθουσιασμό σας στον υπουργό, για να έχει και κανένα αληθινό δεδομένο να επικαλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε την τακτική της κυβέρνησης να «χτυπήσει» τη χτεσινή απεργία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «επιστρατεύσατε τη θλιβερή κλίκα της ΓΣΕΕ να εμποδίσει την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων, τα δικαστήρια να βγάλουν παράνομη την απεργία στις μεταφορές, σε κάποια σωματεία ακόμα και πριν βγάλουν απόφαση. Οντως υπερασπίζεστε το δικαίωμα στην απεργία, αρκεί να είναι παράνομη».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ