ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να απομονωθεί το μεγάλο κεφάλαιο

Σε παρέμβασή της το περασμένο Σάββατο στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν άφησε ασχολίαστη και τη συνάντηση που είχε η Β. Παπανδρέου με Ελληνες μεγαλοκεφαλαιούχους για την έξοδο των κεφαλαίων τους στα Βαλκάνια. Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε την ανεργία στην Ελλάδα και το γεγονός ότι γίνονται ελάχιστες επενδύσεις και έθεσε ευθέως το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό: "Θα δημιουργήσουν αυτοί οι κύριοι έστω κάποιες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα; Μήπως στη συνάντηση που είχαν με την υπουργό Ανάπτυξης έγινε καμιά πρόταση, τα κέρδη από τις επενδύσεις στο εξωτερικό να τα φέρουν στην Ελλάδα και κάπου να τα τοποθετήσουν; Εμείς την απάντηση την ξέρουμε. Η συνεργασία της κυβέρνησης με τους επιχειρηματίες είναι καθαρά στη βάση του εξαγωγικού προσανατολισμού των κεφαλαίων. Και όλα τ' άλλα για τους "μπαταξήδες", για τους "βαρυποινίτες", τους "ανίκανους" μικρομεσαίους, είναι για κατανάλωση. Δε μετακυλίονται μόνο οι συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Μετακυλίονται και οι συνέπειες αυτών των συμφωνιών".

Ο Κ. Σημίτης θέλησε να σχολιάσει την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποδύθηκε στην ομιλία του το ρόλο του μικρού ιμπεριαλιστή: "Δεν καταλαβαίνω - είπε - γιατί υπάρχει κάποια κριτική. Τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη είναι ένας χώρος, που αυτή τη στιγμή ανταγωνίζονται από πολλές χώρες σε σχέση με επενδύσεις, σε σχέση με οικονομική παρουσία, σε σχέση με ρόλο. Και εμείς δεν μπορούμε να σταθούμε αδιάφοροι γι' αυτό που συμβαίνει. Αν είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια περιθωριακή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε κοντά μας μεγάλες αγορές. Ηρθε λοιπόν η μεγάλη αγορά, είναι δίπλα μας αυτή η αγορά, πρέπει λοιπόν να σταθούμε σ' αυτήν και πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να έχουμε παρουσία εκεί". Θαυμάσια λογική: Εδώ ο άνθρωπος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ελέγχεται η εσωτερική αγορά της Ελλάδας και θέλει να ελέγξει τις αγορές άλλων χωρών. Αραγε για λογαριασμό ποιας ομάδας του πολυεθνικού κεφαλαίου;

Οι μύθοι και ο κατ' επάγγελμα παραμυθάς

Μύθο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, χαρακτήρισε τη θέση του ΚΚΕ για το Μάαστριχτ και την ΕΕ ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας το Σάββατο στη Βουλή, αφού προηγουμένως φρόντισε να την εκχυδαϊσει. Ετσι κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι υποστηρίζει την απομόνωση της χώρας από το διεθνές πλαίσιο, καθώς και θεωρίες περί αυτάρκειας. Πήρε όμως πληρωμένη απάντηση από την Αλ. Παπαρήγα: "Κύριε υπουργέ - είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - χαίρομαι που υπογραμμίζετε τις βαθιές διαφορές που έχουμε ανάμεσά μας, όσον αφορά τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης και τις δικές μας. Μόνο που θα σας παρακαλούσα με μεγαλύτερη προσοχή να διαβάζετε τα κείμενά μας ή να ακούτε αυτά που λέμε σ' αυτή την αίθουσα.

Εσείς θέλετε μια Ευρώπη ενωμένη, με την ηγεμονία του γερμανικού μάρκου, εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που θα βάζει σε απομόνωση το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτές είναι οι διαφορές μας. Εσείς θέλετε μια Ευρώπη "ομπρέλα" του ΝΑΤΟ. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που διώχνει το ΝΑΤΟ και τα στρατεύματά του.Σεβαστές οι απόψεις σας αλλά είναι αντίπαλες προς τις δικές μας. Πολεμήστε τις απόψεις μας αλλά σεβαστείτε τες και μην τις μετατρέπετε σε καρικατούρα. Κάτι καλό θα βγει απ' αυτόν τον πόλεμο στον τόπο μας".

Τρεις απόψεις ... στον ίδιο δρόμο

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών το περασμένο Σάββατο στη Βουλή

Χωρίς να προσθέσουν κάτι καινούριο στις πολιτικές θέσεις των κομμάτων τους, μίλησαν το Σάββατο στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί της ΝΔ, του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. Κοινό στοιχείο, η αποδοχή της προοπτικής της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως μονόδρομου...

Αποκρατικοποιήσεις

"Η κυβέρνηση αυτή επέλεξε την πρόσθετη φορολογία, αγνοώντας το δρόμο του λιγότερου και καλύτερου κράτους". Αυτό επισήμανε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ,κάνοντας παράλληλα εκτεταμένη αναφορά και κριτική στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων. Επίσης έντονες ήταν οι αναφορές του για "αναξιοπιστία" της κυβέρνησης, σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, για μια φορά ακόμη, στήριξε τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές που χαρακτηρίζουν και διαμορφώνουν τον προϋπολογισμό, δηλαδή τις επιλογές που υπαγορεύονται από την ΕΕ, τονίζοντας πως "σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν επιβάλλει στα κράτη - μέλη την υποχρέωση σύγκλισης των οικονομιών τους με συγκεκριμένη διαδικασία. Η επιλογή ανήκει στις κυβερνήσεις". Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ΝΔ θα στηρίξει τις πολιτικές που θα στοχεύουν πραγματικά στη σύγκλιση, ενώ "θα αποτρέψει τις αδιέξοδες πολιτικές, θα αντιταχθεί στις αποφάσεις και θα τις ματαιώσει". Οσον αφορά τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε την κατάθεση διετούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που να περιέχει τις επιχειρήσεις που ελέγχει η ΕΤΒΑ, ο ΟΑΕ, στις οποίες θα περιέχεται επίσης η ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Το πρόβλημα είναι ...στους θεσμούς

Για "λογιστική αντίληψη" στον προϋπολογισμό του 1997 κατηγόρησε την κυβέρνηση, στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, καθώς και για ...έλλειψη ριζοσπαστικότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής του αναλώθηκε σε γενικόλογες αναφορές σε σχέση με το θεσμικό περιβάλλον της συζήτησης του προϋπολογισμού και την ανάγκη για "έλεγχο στην υλοποίηση" και "κύρωση ισολογισμού πεπραγμένων".

Αναφερόμενος στο στόχο της ΟΝΕ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε πως έπρεπε "να ασκηθούν πολιτικές που θα προωθούσαν την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές, που θα εκσυγχρόνιζαν τη χώρα". Εκφράζοντας την αγωνία του κόμματός του, για την επίτευξη των στόχων, μίλησε για "υπεραισιόδοξες προβλέψεις" στον προϋπολογισμό του 1997. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκλεισε την ομιλία του, καταθέτοντας τις γνωστές προτάσεις του ΣΥΝ, για θεσμικές αλλαγές στη διαχείριση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Και "μονόδρομος" και ...ΑΤΑ

Ομιλία ..."πολιτικής σχιζοφρένειας" θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τη δευτερολογία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, που έκανε το Σάββατο στη Βουλή. Οπως επισήμανε, η χώρα πρέπει να ακολουθήσει μια πολιτική "συμβατή με την Ευρωπαϊκή Ενωση", αφού η συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες "είναι μονόδρομος".

Αν και συμφώνησε στον κεντρικό στόχο που θέτει ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος καθορίζει και την πορεία του, στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση Σημίτη για "θατσερική πολιτική", ενώ τόνισε ότι το περιεχόμενο του "εκσυγχρονισμού" που επαγγέλλεται, πρέπει να ξεκαθαριστεί "προς όφελος ποιου θα είναι". Πρότεινε την άμεση καθιέρωση της ΑΤΑ για μισθούς και συντάξεις, καθώς και την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, δηλώνοντας όμως ότι πρέπει αταλάντευτα η χώρα να ακολουθήσει και πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Για την ανεύρεση πόρων πρότεινε "θεσμικές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα" - όπως η επαναφορά του νόμου 1828, του δειγματοληπτικού ελέγχου - που ίσχυσαν επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς βέβαια να ελέγξουν και να φορολογήσουν ουσιαστικά τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Παράλληλα, το ΔΗΚΚΙ ψήφισε το τμήμα του προϋπολογισμού που αναφέρεται στις εξοπλιστικές δαπάνες, επειδή - όπως τόνισε ο πρόεδρός του - είναι "πάνω από όλα πατριωτικό κόμμα". Σημείωσε δε ότι το ΔΗΚΚΙ θα παρακολουθεί το ρόλο του ΝΑΤΟ στην όλη διαδικασία.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Δεν έχετε φραγμούς στον αντιλαϊκό σας κατήφορο

"Το ΚΚΕ δεν είχε αυταπάτες ότι, ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις που το ΠΑΣΟΚ έδινε προεκλογικά, θα εφάρμοζε μετεκλογικά πολιτική αυστηρής λιτότητας, με αυστηρά μέτρα, γιατί αυτό απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κατάκτηση των ονομαστικών δεικτών, για να μπούμε στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση".Αυτό υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕΟρ. Κολοζώφ, μιλώντας επί του προϋπολογισμού στη Βουλή το περασμένο Σάββατο."Εμείς - συνέχισε ο ομιλητής - είχαμε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό για το τι θα ακολουθήσει αμέσως μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Δε μας ξενίζει, λοιπόν, η ανάλγητη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Δε μας ξενίζει, ούτε ο εχθρικός τρόπος που αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Γνωρίζαμε ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις επιταγές των πολυεθνικών και του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ικανή να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, που έχει στη διάθεσή της και όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό του αστικού κράτους".

Το "ρεκόρ" της σημερινής κυβέρνησης

Στη συνέχεια, ο κομμουνιστής βουλευτής, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην αφόρητη κατάσταση που υπάρχει για το λαό και στις λαϊκές κινητοποιήσεις - για να αντιμετωπιστεί η συντηρητική λαίλαπα, αφού οι εργαζόμενοι δε διαθέτουν άλλο μέσο για να προστατέψουν τη θέση και το εισόδημά τους - επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση κατέχει ένα "ρεκόρ". "Είχαμε πολλά χρόνια - είπε - να δούμε τους σκοτεινούς μηχανισμούς του παρακράτους να κινητοποιούνται και να προσπαθούν να βάλουν τη μία κατηγορία των εργαζομένων έναντι στην άλλη. Είχαμε καιρό ν' ακούσουμε για τις σιωπηλές πλειοψηφίες, για τους αγανακτισμένους, δήθεν, πολίτες. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια ξανακούσαμε για κομμουνιστικό δάκτυλο, για μηχανισμούς του ΚΚΕ που βρίσκονται πίσω από κάθε κινητοποίηση. Η κυβέρνηση αυτή εξάντλησε όλα τα επιχειρήματά της γρήγορα, χωρίς να πείσει κανέναν για την ειλικρίνεια και τις καλές της προθέσεις. Το μόνο που της έχει μείνει είναι η ιδεολογική τρομοκρατία και η κατασυκοφάντηση των αγώνων του λαού μας".

Βίαια προς την ανεργία και την εξαθλίωση

Ο Ορ. Κολοζώφ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και ιδιαίτερα στους ναυτεργάτες και τους αγρότες, όπου εφαρμόζεται η πολιτική της βίαιης εκπόρθησής τους από τα επαγγέλματα που κάνουν, χάριν συγκεκριμένων συμφερόντων. Για τους ναυτεργάτες σημείωσε ότι η μείωσή τους από 100.000, που ήταν πριν στις 30.000 - καθώς και το γεγονός ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη θα συνεχιστεί - οφείλεται στο γεγονός ότι οι εφοπλιστές, αυτοί οι πατριώτες, όπως είπε ειρωνικά, γέμισαν τα καράβια τους με ξένα πληρώματα.

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες υπογράμμισε ότι η αλματώδης τάση μείωσης του αγροτικού πληθυσμού δεν οφείλεται, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Γεωργίας στο γεγονός ότι οι παραγωγοί είναι άτομα μεγάλης ηλικίας που σιγά-σιγά αποσύρονται από τις εργασίες τους και συνταξιοδοτούνται, οπότε και δεν υπάρχει πρόβλημα. "Φαίνεται - είπε - ότι κατά τον υπουργό Γεωργίας ο αγροτικός πληθυσμός έπαψε να πολλαπλασιάζεται. Σταμάτησαν, δηλαδή, οι γυναίκες να κάνουν παιδιά". Και πρόσθεσε: "Πάντα υπήρχαν αγρότες που εγκατέλειπαν τους αγρούς, όμως σήμερα αυτή η διαδικασία επιταχύνεται βίαια, γιατί αυτός ο σχεδιασμός, που συμφωνήθηκε με την ΓΚΑΤΤ και την κοινή αγροτική πολιτική, προχωράει προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτή η διαδικασία γίνεται στα τυφλά, χωρίς να δημιουργούνται εναλλακτικές δραστηριότητες γι' αυτούς και τα παιδιά τους. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σ' αυτή τη θύελλα που τους έσπρωξε η αποδοχή της πολιτικής του Μάαστριχτ". Αναφερόμενος δε, στα αιτήματα των αγροτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε ότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν, αν όχι όλα, αλλά η κυβέρνηση κράτησε τη γνωστή στάση, γιατί οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν αυτό το διάστημα η αιχμή του δόρατος της αντίστασης του λαού στις επιλογές των πολυεθνικών και του Μάαστριχτ.

Θα φύγετε δίχως να το καταλάβετε

Ο κομμουνιστής βουλευτής σχολίασε και τη θέση που είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός ότι δηλαδή προτιμάει να φύγει από τη θέση που κατέχει παρά να δεχτεί τα αγροτικά αιτήματα. "Μη βιάζεστε κ. πρωθυπουργέ - είπε - να βάζετε τέτοια διλήμματα στον εαυτό σας. Οταν έρθει η στιγμή να φύγετε ούτε που θα το καταλάβετε. Συνεχίζοντας αυτή την πολιτική και κρατώντας αυτή την αλαζονική στάση προς τους εργαζόμενους, δε θα αργήσει η στιγμή που θα πάτε στο σπίτι σας... Εφόσον, όμως, μπορέσετε να ολοκληρώσετε τους αντιλαϊκούς χειρισμούς των πολυεθνικών και όταν δε θα σας χρειάζονται πια, να είστε σίγουρος πως θα σας στείλουν στο σπίτι αυτοί που σήμερα σας στηρίζουν".

Καταλήγοντας ο ομιλητής επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τα λαϊκά προβλήματα και σημείωσε ότι είναι λαϊκή απαίτηση να αλλάξει η σημερινή κατάσταση και η πολιτική που εφαρμόζεται.

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

ΤΟΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ οικείο γι' αυτόν, ρόλο του "κυβερνητικού τραμπούκου" ανέλαβε να υποδυθεί - για μια φορά ακόμα - ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, κάνοντας λόγο για δικαστικές διώξεις, όσων συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Σταχυολογούμε ορισμένες από τις αποκαλυπτικές "ατάκες" της ομιλίας του. Οι αναγνώστες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους...****

ΤΟΥ ΘΥΜΙΣΑΝ,είπε, οι αγρότες "τους Καταλανούς αρχισυνδικαλιστές κομμουνιστές στον εμφύλιο πόλεμο που δεν άφηναν από την περιοχή που ήλεγχαν, καίτοι υπήρξε εμφύλιος πόλεμος σκληρός, τους συντρόφους τους, της άλλης Ισπανίας, να μπαίνουν και να βγαίνουν. Και δεν έδιναν διαβατήριο ούτε στη διάσημη Πασιονάρια. Εδώ όμως δίνει διαβατήρια ο Πατάκης, ο οποίος έχει κηρύξει "κράτος εν κράτει" μέσα στη χώρα μας"...

****

ΕΠΙΣΗΣ σχολίασε: "η εξέγερση των αγροτών, δεν είναι εξέγερση αλλά στάση εναντίον του κράτους. Ανταρσία εναντίον του κράτους. Είναι ασέβεια εναντίον του Συντάγματος και των Νόμων του κράτους. Και είναι μια επιχείρηση ρήξης προς το κράτος".

****

ΔΕΝ ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ φυσικά ο Ευάγγελος, ως Υπερασπιστής του κράτους, να διαπληκτιστεί και με βουλευτές του ΚΚΕ, απειλώντας:

- Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε σύγκρουση θα αναλάβετε τις ευθύνες γιατί το κράτος δεν μπορεί άλλο να ανέχεται!

- Στρ. ΚΟΡΑΚΑΣ: Το κράτος του Λαμπράκη και του Λάτση...

- Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς αυτό το κράτος υπερασπιζόμεθα. Κάποτε που πήγαμε να το αλλάξουμε καταλήξαμε στη Θάλασσα...

- Στρ. ΚΟΡΑΚΑΣ: Διαβάστε τις εφημερίδες σήμερα και τα προξενιά (σ.σ. εννοεί τις συναντήσεις με μεγαλοεπιχειρηματίες).

- Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πα' να λες ότι θέλεις, τέτοιος είσαι...

****

ΟΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ χρήμα, υπάρχουν κι οι διχόνοιες. Αυτό ισχύει βέβαια πρωτίστως, για τους κυβερνητικούς κύκλους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που είδαμε το Σάββατο στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος, Κ. Λαλιώτη, και τον τέως υφυπουργό, Γ. Σουλαδάκη. Οταν ο πρώτος έκανε λόγο για τις συμβάσεις που υπογράφηκαν για το αεροδρόμιο των Σπάτων και την υπό διερεύνηση σύμβαση του μετρό Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος πήρε το λόγο "επί προσωπικού". "Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπάρχει ανάμειξή μου" τόνισε ο Γ. Σουλαδάκης, προκαλώντας απορία σε όλους τους παρευρισκόμενους βουλευτές... Τι να συμβαίνει άραγε;

****

ΦΥΣΙΚΑ όπως κάθε προϋπολογισμός του ΠΑΣΟΚ, δε θα μπορούσε να μην έχει και τους περίφημους "διαφωνούντες", αν και βέβαια όταν έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας γίνονται "συμφωνούντες". Ετσι ο Παντ. Οικονόμου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για "ένα κλίμα περίεργης συναίνεσης γύρω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης" αναφερόμενος στις ομιλίες του Μ. Εβερτ και του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα. Οπως είπε, η συναίνεση είναι στο όνομα της συμμετοχής στην ΟΝΕ και "καλλιεργεί ένα κλίμα πειθαναγκασμού στο λαό", παράλληλα συμπλήρωσε ότι "δε θα έπρεπε να αποκλειστεί" το να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

****

ΑΠΟΨΗ του υπουργού ΕΘνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου, για το ΝΑΤΟ και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: "Η αναζήτηση άμεσων εγγυήσεων ασφαλείας σε θεσμικό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει σε δομές όπως του ΝΑΤΟ ή της ΔΕΕ, που ως Οργανισμοί έχουν άλλο σκοπό"! Μάλιστα, κατά τα άλλα με την Τουρκία... παραμένουμε σύμμαχοί!

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Στη λογική του γνωστού μονόδρομου

Στη λογική του μονοδρόμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως του κόστους και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή η επιλογή για τον ελληνικό λαό και τη χώρα ολόκληρη, κινήθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κλείνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, το περασμένο Σάββατο στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το γνωστό παραμύθι πως "ακόμα κι αν δεν υπήρχε η ΕΕ, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η ΟΝΕ, το εθνικό συμφέρον θα επέβαλε να ακολουθήσουμε την πολιτική που έχουμε χαράξει". Και σαν να μην έφτανε αυτού του είδους η προσήλωση σ' έναν ουσιαστικά μεσαιωνικό ιερατικό δογματισμό, ισχυρίστηκε και από πάνω ότι "ο προϋπολογισμός του 1997 αποτελεί βασικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης". Θα είχε βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξηγήσει πώς είναι ένας αντιαναπτυξιακός και κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός, ώστε να γίνουν κατανοητές οι ...διαφορές του από τον τωρινό. Ομως τέτοιες σκέψεις - και μάλιστα φωναχτά - δε γίνονται από πρωθυπουργούς, πολύ περισσότερο δε από τον σημερινό.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, ο Κ. Σημίτης έφτασε ως τον πάτο του εκχυδαϊσμού της πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: Η να αλβανοποιηθεί ή να τραβήξει το δρόμο που της χαράσσει το Μάαστριχτ και η ΕΕ!!! Η επιλογή της ανεξάρτητης ανάπτυξης και της ισότιμης ένταξης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας ούτε που απασχολεί την κυβέρνηση, αφού μέχρι εκεί ουδέποτε έφτασε το μυαλό των υποτελών στη μακραίωνο ιστορία των λαών.

Κατά τ' άλλα ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα γνωστά ρετρό γύρω από την πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ξεκαθαρίζοντας για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παρέκκλιση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική χωρίς την έγκριση της Κοινότητας. "Καμιά κυβέρνηση - είπε - δεν μπορεί να καταργήσει μονομερώς την Κοινή Αγροτική Πολιτική".

Εξοπλιστικά προγράμματα για ποιους;

Ξεσκεπάστηκε πλήρως η κυβερνητική δημαγωγία γύρω από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Παρεμβαίνοντας, επί του θέματος το περασμένο Σάββατο, στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μεταξύ άλλων τόνισε: "Εχει ήδη αποφασιστεί ένα μεγάλο, πολύ βαρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο βεβαίως θα το πληρώσει σε μεγάλο μέρος ο ελληνικός λαός. Ομως όλα τα πράγματα δείχνουν το πλαίσιο της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και πολύ συγκεκριμένες δημοσιεύσεις λένε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα καθορίζεται κυρίως από τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις δραστηριότητές του στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα και πολύ λιγότερο από τις αμυντικές ανάγκες της χώρας". Η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε επίσης - ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση - ότι το ΝΑΤΟ καθορίζει τι όπλα θα πάρει η Ελλάδα και τι η Τουρκία με βάση την αρχή της συμπληρωματικότητας ούτως ώστε και οι δύο χώρες μαζί να κάνουν ένα ενιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Στη βάση αυτή έθεσε το ερώτημα προς τον Κ. Σημίτη: Πώς συνδυάζεται από τη μια μεριά να θέλουμε εξοπλισμούς για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο από την πλευρά της Τουρκίας και από την άλλη το αμυντικό, όπως λέγεται, δήθεν εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας να είναι συμπληρωματικό και σε συνύπαρξη με το πρόγραμμα της Τουρκίας;".

Τι απάντησε ο πρωθυπουργός; Τήρησε "σιγήν ιχθύος".

Η ψηφοφορία

Ανευ σημασίας διαφοροποιήσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία

Με μικροδιαφοροποιήσεις βουλευτών της, η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπερψήφισε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 1997. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:

Πήραν μέρος στην ψηφοφορία 296 βουλευτές.

Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν 160 βουλευτές. Απ' αυτούς υπερψήφισαν τις δαπάνες όλων των υπουργείων 157, ενώ υπήρξαν οι εξής διαφοροποιήσεις εκ μέρους του κυβερνητικού κόμματος: Ο βουλευτής Αχαϊας Χρ. Χρυσανθακόπουλος ψήφισε λευκό για τις δαπάνες του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Πολιτισμού. Ο βουλευτής Εβρου Χρ. Κηπουρός καταψήφισε τις δαπάνες των ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας. Τέλος ο βουλευτής Ευβοίας Β. Κεδίκογλου αρνήθηκε ψήφο για κάποιες από τις δαπάνες των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας και Υγείας.

Κατά του προϋπολογισμού, αλλά υπέρ των δαπανών για την άμυνα ψήφισαν 116 βουλευτές (ΝΔ και ΔΗΚΚΙ).

Τέλος αρνητική ψήφο στο σύνολο του προϋπολογισμού έδωσαν 21 βουλευτές. Συγκεκριμένα τον προϋπολογισμό συνολικά καταψήφισε το ΚΚΕ, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΝ καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ Ψωμιάδης Παναγιώτης.

Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος και Ν. Ακριτίδης. Από τη ΝΔ απουσίαζε ο Χρ. Κατσιγιάννης και από το ΚΚΕ ο Β. Μπούτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ