Πάνω από 700 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ένα 24ωρο στη Λωρίδα της Γάζας - Περίπου 1,3 εκατ. οι εκτοπισμένοι
Copyright 2023 The Associated |
Μέχρι χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αρχών της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτώβρη ήταν τουλάχιστον 5.791, μεταξύ τους πάνω από 2.300 παιδιά, και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 17.300. Οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν τους 1,3 εκατ.
Μόνο μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 704 Παλαιστίνιοι.
Στο μπαράζ βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών, στόχοι γίνονται πολυκατοικίες, επιχειρήσεις, Κέντρα Υγείας, κτίρια δίπλα σε νοσοκομεία.
Μία από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, τις μεταμεσονύχτιες ώρες Δευτέρας προς Τρίτη, ισοπέδωσε τετραώροφη πολυκατοικία, ξεκληρίζοντας ολόκληρες οικογένειες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 32 ανθρώπους.
Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και από τον βομβαρδισμό βενζινάδικου στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, το οποίο πρόσφερε φόρτιση κινητών μέσω φωτοβολταϊκού και νερό στους κατοίκους της περιοχής.
Τα ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν άλλο ένα κτίριο σε προσφυγικό καταυλισμό αργά χτες το βράδυ, σκοτώνοντας πολλούς αμάχους.
Copyright 2023 The Associated |
Στο μεταξύ, η ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια που άρχισε να μπαίνει στον θύλακα από το Σάββατο δεν επαναλήφθηκε χθες, καθώς τα 20 φορτηγά που επρόκειτο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας δεν κατάφεραν να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Ακόμα και η λιγοστή βοήθεια που έφτασε τις προηγούμενες μέρες δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, καθώς τρόφιμα όπως φακές και ρύζι δεν μπορούν να μαγειρευτούν χωρίς νερό και ρεύμα...
Η εκπρόσωπος της UNRWA (υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες) Ταμίρα Αλριφάι είπε ότι από το Σάββατο μέχρι χθες το πρωί έφτασαν στη Γάζα μόλις 54 φορτηγά, ενώ σε τρεις μέρες υπό κανονικές συνθήκες, χωρίς πόλεμο, ο ανεφοδιασμός του θύλακα θα γινόταν με 500 φορτηγά...
Χθες το βράδυ, εκπρόσωπος της UNRWA διεμήνυσε ότι αν δεν αρχίσουν μέχρι σήμερα οι αποστολές καυσίμων, θα υποχρεωθεί να σταματήσει το έργο της.
Αντίστοιχα, καταρρέει το σύστημα Υγείας, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων - φαρμάκων και των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών. Χαρακτηριστικά, το «Νοσοκομείο της Ινδονησίας», το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της βόρειας Γάζας, έκλεισε το ρεύμα σε όλες τις μονάδες εκτός από τη ΜΕΘ.
Στο μεταξύ, δυσφορία προκαλεί στην ισραηλινή κυβέρνηση η μαρτυρία 85χρονης πρώην ομήρου στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία μεταδόθηκε από τα ισραηλινά ΜΜΕ πριν προλάβει να «φιλτραριστεί» κατάλληλα από τα κρατικά επιτελεία.
Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ, η μία από τις δύο ηλικιωμένες ομήρους της Χαμάς που απελευθερώθηκαν προχθές, σε χθεσινές δηλώσεις της παρουσίασε μία θετική εικόνα για τις συνθήκες κράτησής της στη Γάζα. «Οταν φτάσαμε εκεί μας είπαν ότι είναι πιστοί του Κορανίου, ότι δεν θα μας πειράξουν», είπε η ηλικιωμένη Ισραηλινή, ο άντρας της οποίας είχε αναπτύξει δράση υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα και εξακολουθεί να κρατείται. Είπε επίσης ότι τους προσφέρθηκαν τρόφιμα και ότι την επισκέφτηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε πως η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ.
Η 85χρονη αποτυπώθηκε μάλιστα σε βίντεο κατά την απελευθέρωσή της να γυρνάει και να δίνει το χέρι της σε έναν από τους ενόπλους της Χαμάς, λέγοντας «σαλώμ» (συνήθης εβραϊκός χαιρετισμός, που σημαίνει «ειρήνη»).
Στο μεταξύ, ενώ συνεχίζονται διαπραγματεύσεις για την απελευθερώσεις ομήρων με άλλες υπηκοότητες, χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι τα στελέχη της Χαμάς ετοιμάζονταν να απελευθερώσουν άλλες δύο Ισραηλινές για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά αυτή η προσπάθεια δεν είχε αίσια κατάληξη, καθώς η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ενδιαφέρθηκε.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ εντείνονται οι αντιδράσεις από συγγενείς ομήρων και άλλους, που κατηγορούν την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι έχει στρέψει όλο το ενδιαφέρον της στο αιματοκύλισμα της Γάζας αντί της απελευθέρωσης των ομήρων.
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις αυξάνουν το μπαράζ συλλήψεων Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη.
Επιπλέον, Εβραίοι έποικοι συνεχίζουν ανεμπόδιστα τις εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων καθημερινά, καίγοντας περιουσίες, τρομοκρατώντας παιδιά ή ηλικιωμένους, καταστρέφοντας και λεηλατώντας καλλιέργειες...
Χθες, οι κατοχικές δυνάμεις για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες εμπόδισαν την πρόσβαση μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ, από όλες τις θύρες και για άτομα κάθε ηλικίας.
Αντίθετα, η ισραηλινή αστυνομία επέτρεψε σε φανατικούς Εβραίους έποικους να εισέλθουν στον αυλόγυρο του τεμένους και να κάνουν τελετές, μολονότι αυτό απαγορεύεται ρητά από τη σχετική συμφωνία Ισραήλ - Ιορδανίας.
Ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υποναύαρχος Ντ. Χαγκάρι, επανέλαβε χθες ότι ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για την «επόμενη φάση» του πολέμου, και ότι περιμένει πολιτικές εντολές.
Αφήνοντας αιχμές για τις συμβουλές των ΗΠΑ σε σχέση με το πώς και αν ή πότε θα γίνει η κλιμάκωση της επίθεσης σε χερσαίο επίπεδο, ο Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ «μαθαίνει» από την εμπειρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αλλά «ο δικός μας πόλεμος διεξάγεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια από το Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι πολεμικές συγκρούσεις θα διαρκέσουν «πολλές βδομάδες», αν και ορισμένοι προβλέπουν ότι η κλιμάκωση θα επεκτείνει τη διάρκεια του πολέμου και μέσα στο 2024.
Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα και διαρροές καταγράφουν διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για το σχέδιο που θα υπηρετήσει αποτελεσματικότερα την επόμενη φάση του μακελειού εναντίον των Παλαιστινίων.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι Ισραηλινοί δεν έχουν θέσει ρεαλιστικούς, «εφικτούς» στόχους για τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους, το Ισραήλ ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν θέλει να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση ή μια σειρά «χειρουργικών» και «στοχευμένων» χερσαίων επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων.
Νέο εκτενές ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρει ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν θεωρεί πως μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα θα κρατήσει «παραπάνω» από την αμερικανική επέμβαση στη Μοσούλη του Ιράκ. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο Πεντάγωνο τονίζουν ότι μια μάχη σε αστικό περιβάλλον θα εξελιχθεί «σε αργούς ρυθμούς» και με υψηλό αριθμό απωλειών, και σε στρατιώτες και σε αμάχους. Εκτιμούν δε πως η Χαμάς διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών και μεγάλο οπλοστάσιο, και πως έκανε τις επιθέσεις επιδιώκοντας συγκρούσεις μακράς διάρκειας, καθώς προετοιμάζεται «εδώ και πολύ καιρό».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρκετοί Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι προτείνουν στο Ισραήλ να δράσει με έναν συνδυασμό «χειρουργικών» χερσαίων και αεροπορικών επιδρομών από ειδικές δυνάμεις, όπως έκαναν οι ΗΠΑ στη Μοσούλη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» το 2017 (τότε είχαν δολοφονηθεί πάνω από 11.000 άμαχοι...).
Φάνηκαν δε να αποθαρρύνουν τους Ισραηλινούς να υιοθετήσουν ένα μοντέλο επίθεσης παρόμοιο με εκείνο της χερσαίας επέμβασης του αμερικανικού στρατού στη Φαλούτζα του Ιράκ το 2004.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ότι «και οι δύο στρατηγικές μάχης θα φέρουν βαριές απώλειες».
Ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μ. Χέρτζογκ, μιλώντας στο CNN ανέφερε ότι οι Αμερικανοί «μας συμβουλεύουν, δεν μας λένε τι θα κάνουμε».
Μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτικών συμβούλων που έχουν αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο στο Ισραήλ είναι και ο στρατηγός Τζέιμς Γκλιν, που βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ και είχε συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για το αν και πότε θα ξεκινήσει μια χερσαία επέμβαση.
Διάφορες διαρροές σε ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι στρατιωτικοί θεωρούν πως θα είναι καλύτερο να ξεκινήσει όσο πιο νωρίς γίνεται, και ότι «ανησυχούν» πως η κυβέρνηση πολέμου μπορεί να μη δώσει τελικά εντολή για την κλιμάκωση του πολέμου σε αυτό το στάδιο, ή να την αναβάλει επ' αόριστον.
Στο μεταξύ, η Χαμάς απαντά στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με εκτοξεύσεις ρουκετών, όπως αυτές που έπεσαν χθες κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Αλφέι Μενασέ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ, χωρίς να αναφερθούν τραυματίες.
Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν επίσης ότι μαχητές της Χαμάς επιχείρησαν για μία ακόμα φορά να εισβάλουν από τη θάλασσα σε εδάφη που ελέγχει το Ισραήλ. Τα ίδια ρεπορτάζ ανέφεραν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 μέλη της Χαμάς, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έλεγαν ότι κάποιοι συνελήφθησαν ή αναζητούνται.
Ο Μακρόν ζητά ο ευρωατλαντικός «διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους» να συμπεριλάβει την «αντιμετώπιση της Χαμάς»
Copyright 2023 The Associated |
Χαρακτηριστικές ως προς αυτό ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.
«Είμαστε στη διάθεσή σας να συμπεριλάβουμε τη Χαμάς στον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανάλογα με αυτό που το Ισραήλ θα μας ζητήσει να διεκπεραιώσουμε», δήλωσε ο Μακρόν.
Ο «διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους» είναι ο ευρωατλαντικός στρατιωτικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ, που έχει αναπτυχθεί σε Ιράκ και Συρία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Η Γαλλία είναι έτοιμη ώστε «ο διεθνής συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «στρατιωτικής συνεργασίας κατά της Χαμάς» ή εμπλοκής Γάλλων στρατιωτών στα πεδία των συγκρούσεων, εκφράζοντας από την άλλη την επιθυμία της Γαλλίας «να ενισχύσει την προοπτική μιας εκεχειρίας».
Κάλεσε δε «την οργάνωση Χεζμπολάχ, το ιρανικό καθεστώς, τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», ενώ το ίδιο το σχέδιο που παρουσίασε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραπέρα γενίκευση της σύγκρουσης.
Από τη μεριά του ο Νετανιάχου είπε ότι «ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει τη Χαμάς» και ότι «μετά τον πόλεμο κανείς δεν θα ζει υπό τον τυραννία της Χαμάς». Προειδοποίησε δε πως «είναι πιθανόν η σύρραξη να διαρκέσει πολύ».
Οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με διαφορετικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή μεταφέρθηκαν χθες και στη νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τη συζήτηση ενός αμερικανικού σχεδίου απόφασης που επιδίωκε την καταδίκη των «τρομοκρατικών επιθέσεων» της Χαμάς και τόνιζε «το δικαίωμα όλων των κρατών στην ατομική ή συλλογική αυτοάμυνα», επιχειρώντας να καλύψει το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο του παλαιστινιακού λαού.
Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επανέφερε το αίτημά του για μια «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προσθέτοντας ότι «κανένα μέρος σε μια ένοπλη σύγκρουση δεν είναι πάνω από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο». Εξέφρασε δε τη βαθιά του ανησυχία για τις «ξεκάθαρες παραβιάσεις» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα από το Ισραήλ.
«Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν συνέβησαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υποβάλλεται εδώ και 56 χρόνια σε μια ασφυκτική κατοχή», συνέχισε, σπεύδοντας όμως να συμπληρώσει ότι «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς».
Ακόμα κι έτσι, οι εν λόγω αναφορές εξόργισαν τον Ισραηλινό πρέσβη στον ΟΗΕ, Γκ. Ερντάν, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Αντόνιο Γκουτέρες, θεωρώντας τη στάση του «ανεπίτρεπτη». Ο δε Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν διεμήνυσε ότι δεν θέλει να συναντηθεί ξανά με τον Γκουτέρες.
Ο πρέσβης της Ρωσίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την πρόταση των ΗΠΑ, λέγοντας πως θα προωθήσει ένα εναλλακτικό προσχέδιο ψηφίσματος. «Ολος ο κόσμος περιμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας μια έκκληση για γρήγορη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Αυτό δεν υπάρχει στο αμερικανικό προσχέδιο», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, Βασίλι Νεμπένζια.
Ο πρέσβης των ΗΑΕ, που εκπροσωπούσε τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου, αντιτάχθηκε με τη σειρά του σε αρκετά σημεία του αμερικανικού σχεδίου ψηφίσματος, αποδοκιμάζοντας την προσπάθεια να χαρακτηριστεί η Χαμάς «τρομοκρατική».
Αντιρρήσεις στο σχέδιο απόφασης των ΗΠΑ εξέφρασε στη συνέχεια και ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν.
Σε αυτό το φόντο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, ερωτηθείς για ισραηλινά ρεπορτάζ που αφορούν την «απογοήτευση» του Ισραήλ για τη θέση της Μόσχας, απάντησε: «Εχουμε τακτικό και εντατικό διάλογο με την ισραηλινή πλευρά, ανταλλάσσουμε τακτικά απόψεις». Πρόσθεσε δε πως η θέση της χώρας του είναι «πολύ συνεπής» και πως έχει διατυπωθεί κατ' επανάληψη από τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν: «Η Ρωσία καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις της τρομοκρατίας».
Το ίδιο 24ωρο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συνομίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ελι Κοέν, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Πεκίνου για το Μεσανατολικό, ότι δηλαδή μόνο η λύση των δύο κρατών μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση. Παράλληλα, κατά το σχήμα που προβάλλει και η «Δύση», πρόσθεσε - για πρώτη φορά τόσο έντονα - ότι «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αμύνονται», υπογραμμίζοντας επίσης πως «πρέπει να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν την ασφάλεια των αμάχων».
Στην Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, λαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στη χώρα του, εξέφρασε τη λύπη του για την «έλλειψη ενότητας» των «μουσουλμανικών χώρων» εκτιμώντας πως εάν συντόνιζαν τις ενέργειές τους, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την «επίθεση» του Ισραήλ στη Γάζα.
Στο φόντο αυτό, ο Ιρανός πρέσβης στη Ρωσία, Καζέμ Τζαλαλί, είπε πως το Ισραήλ δεν έχει την ικανότητα να εξαπολύσει περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Είναι ανίκανο να πολεμήσει σε ένα τόσο μικρό έδαφος όπως η Λωρίδα της Γάζας και μία μικρή οργάνωση όπως η Χαμάς. Επομένως, θέλει πράγματι έναν περιφερειακό πόλεμο; Δεν νομίζω πως το ισραηλινό καθεστώς έχει τέτοια δυνατότητα και τέτοιο είδος ισχύος», δήλωσε.
Προειδοποίησε δε πως το Ιράν θα επιδείξει «ανθεκτικότητα» σε περίπτωση σύγκρουσης με το Ισραήλ λέγοντας: «Ποτέ δεν ξεκινήσαμε έναν πόλεμο. Εντούτοις, εάν κάποιος θέλει να μας επιτεθεί, θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι και θα επιδείξουμε ανθεκτικότητα».
Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τις δυνάμεις της αντίστασης εάν το Ισραήλ συνεχίσει τα εγκλήματα στη Γάζα», ενώ και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπτολαχιάν, προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις λέγοντας: «Εάν οι Σιωνιστές δεν σταματήσουν, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή θα είναι στη σκανδάλη. Η ευθύνη για το πιθανό άνοιγμα νέων μετώπων αντίστασης στην περιοχή και οποιαδήποτε κλιμάκωση του σημερινού πολέμου πέφτει άμεσα στις ΗΠΑ και στο σιωνιστικό καθεστώς».
Στην Αγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα. Τόνισε πως η σιωπή των χωρών της Δύσης επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και πως η «βαναυσότητα» απέναντι στα παλαιστινιακά εδάφη εντείνεται και ότι σκοτώνονται συνεχώς άμαχοι.
Τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή συζήτησαν χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας συζήτησαν για τις προσπάθειες να γίνει παύση πυρός και να προωθηθεί η διανομή βοήθειας φαρμάκων και τροφίμων, αλλά και να ξαναρχίσει η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τις πρώτες μέρες της νέας όξυνσης είχε πάρει πιο απροκάλυπτα την πλευρά του Ισραήλ, χωρίς τα προσχήματα που αναμασούν οι Βρυξέλλες, εμφανίστηκε αυτήν τη φορά πιο «συγκρατημένη» καθώς η στάση της προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ. Επιβεβαίωσε, έτσι, τη θέση της ΕΕ για υποστήριξη στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών και για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε «αυτές τις δύσκολες καταστάσεις».
Στο φόντο κλιμάκωσης των συγκρούσεων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζάι Μπάνγκα δήλωσε χτες πως οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν «σοβαρό» κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, προειδοποίησε για ένα νέο πετρελαϊκό σοκ που θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, απ' όπου προέρχεται το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών μαύρου χρυσού.
Αυξάνεται η έντονη ανησυχία για διάχυση της σύγκρουσης και στο βόρειο μέτωπο, τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, μεταβαίνοντας χτες στα σύνορα της χώρας του με το Ισραήλ, συνάντησε στρατιωτικούς που έχουν αναπτυχθεί σε κοντινή απόσταση από τους κυανόκρανους του ΟΗΕ. Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η δήλωση του πολιτικού υπαρχηγού της Χεζμπολάχ, σεΐχη Ναΐμ Κασίμ, πως η οργάνωσή του είναι «στην καρδιά του πολέμου για την υπεράσπιση της Γάζας και την αντιμετώπιση της κατοχής» και πως είναι με το «δάκτυλό της στη σκανδάλη σε οτιδήποτε κριθεί απαραίτητο για τη σύγκρουση».
Νωρίτερα, χτες, ο Τζιμπράν Μπασίλ, Χριστιανός από το «Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του πρώην Προέδρου Μισέλ Αούν, που έχει καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, δήλωσε πως η χώρα του δεν προτίθεται να αρχίσει πόλεμο αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν δεχθεί επίθεση από το Ισραήλ. Τη δήλωση την έκανε με τον πρόεδρο της βουλής Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα (αργά το βράδυ της Δευτέρας) με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.
Το Ισραήλ στο μεταξύ ανακοίνωσε πως ένας ακόμη πύραυλος ακριβείας εκτοξεύτηκε από τον νότιο Λίβανο καθώς ισραηλινό μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό αεροσκάφος χτύπησε ένα ΙΧ αυτοκίνητο κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο για την αποτροπή πιθανής επίθεσης. Κατά το λιβανέζικο δίκτυο «Al-Jadeed» η επίθεση αυτή προκάλεσε τον θάνατο ενός μέλους της Χεζμπολάχ και τον τραυματισμό ενός άλλου.
Αρκετές ώρες μετά, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση με drone κατά «τρομοκράτη» στον νότιο Λίβανο που επιχειρούσε να εκτοξεύσει ρουκέτες από τον Λίβανο και πως επιτέθηκε σε «πυρήνα τρομοκρατών» στο νότιο Λίβανο που επιχειρούσε πυραυλική επίθεση στον κιμπούτς Γιφτάχ. Ακολούθησαν (σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ) πυρά από ισραηλινό πολεμικό ελικόπτερο σε θέσεις της Χεζμπολάχ.
Ωρες μετά (αργά το βράδυ της Τρίτης) ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης πως δέχθηκε δύο ρουκέτες από τη Συρία, σε εποικισμούς κοντά στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Νωρίτερα, ο ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι έγινε εναντίον τους «απόπειρα επίθεσης με drones» σε θέση στρατηγικής σημασίας, στο έδαφος της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ιράκ και πως η επίθεση (που έγινε αργά προχτές βράδυ) απετράπη χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.
Επιπλέον, χτες βράδυ, δύο ρουκέτες έπεσαν στην αεροπορική βάση Αϊν αλ Ασαντ που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός και άλλα ξένα στρατεύματα στο Ιράκ και βρίσκεται στη δυτική ιρακινή επαρχία Ανμπάρ.