ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάρτη 2017 - Κυριακή 26 Μάρτη 2017
Σελ. /32
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντείνεται η στρατιωτικοποίηση, μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για τους λαούς

Οι φιέστες των ευρωενωσιακών οργάνων και των αστικών κυβερνήσεων για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ για την αντιλαϊκή πολιτική της, ούτε την ανησυχία των αστών για την πορεία και το μέλλον της, που γεννάει η ανισομετρία ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και η αναιμική, εύθραυστη καπιταλιστική ανάκαμψη σε Ευρωζώνη και ΕΕ. Τα προβλήματα της αστικής διαχείρισης στην ΕΕ αυξάνουν την επιθετικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η «αμυντική πολιτική της ΕΕ» φιγουράρει στο επίκεντρο και των 5 σεναρίων που περιλαμβάνει η «Λευκή Βίβλος» της Κομισιόν για το μέλλον της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον τελευταίο χρόνο σε αλλεπάλληλες ομιλίες, συνεντεύξεις του κ.λπ., επαναλαμβάνει σταθερά την «ανάγκη συγκρότησης ευρωπαϊκού στρατού».

Η Συνθήκη του Μαάστριχτ κατοχύρωσε ως ξεχωριστό «πυλώνα» την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ), που αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ. Η «κοινή Αμυνα» και εξωτερική πολιτική της ΕΕ αποτελούν πεδίο οξύτατων ανταγωνισμών στο εσωτερικό της EE, καθώς και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και δυνάμεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιδιαίτερα των ενεργειακών πόρων και δρόμων, την κυριαρχία στις αγορές και τη γεωπολιτική επιρροή. Η υποχώρησή της στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ενισχύει την τάση για συγκρότηση ισχυρής αυτοτελούς πολεμικής μηχανής της ΕΕ και των απαιτούμενων μηχανισμών προκειμένου να ανταποκριθεί ως αιχμή του δόρατος των μονοπωλίων. Κι αυτός ο σχεδιασμός προχωρά με ανταγωνισμούς και διαπάλη, ανεξάρτητα αν ακόμα δεν έχει καταληχθεί ποια τελικά κράτη - μέλη και σε ποιο βαθμό θα τον υλοποιήσουν, ποια κράτη - μέλη θα μείνουν παραπίσω προσβλέποντας στο ΝΑΤΟ ή και σε άλλες συμμαχίες.

Η στρατηγική συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ

22 κράτη - μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ από τα υπόλοιπα τα 4 είναι ενταγμένα στο ΝΑΤΟικό «Συνεταιρισμό για την ειρήνη». Η στρατιωτική συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ αναβαθμίστηκε με την κοινή δήλωση που υπέγραψαν στις 8 Ιούλη 2016 στη Βαρσοβία. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός συντονισμός των επιχειρήσεων EU NAVFOR MED - Sophia της ΕΕ και Sea Guardian του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, καθώς και η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Οι σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ, όπως και με τις ΗΠΑ, είναι σύνθετες και αντιφατικές. Συνυπάρχει η ανάγκη συνεργασίας και αξιοποίησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής, με τα αντιτιθέμενα γεωπολιτικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών. Ταυτόχρονα, η ΕΕ θέλει και δικές της στρατιωτικές δυνατότητες, ώστε να μπορεί να αναπτύσσει αυτοτελή δράση, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων της σε όλο τον πλανήτη. Ιδιαίτερα αναπτύσσει στρατιωτική παρέμβαση και επενδύει κεφάλαια κατά προτεραιότητα στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή με το πρόσχημα της αποτροπής της μετανάστευσης. Η ανάγκη αυτή της ΕΕ γίνεται εντονότερη από την αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική της διοίκησης Τραμπ, σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά και τη Ρωσία και την Κίνα.

Οι στρατιωτικοί μηχανισμοί και εργαλεία της ΕΕ

Παίρνοντας υπόψη τις σφοδρές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, η Συνθήκη της Λισαβόνας δημιούργησε το πλαίσιο που επιτρέπει την ένταση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών της επεμβάσεων σε όλο τον κόσμο, χωρίς την ανάγκη κοινής συμφωνίας όλων των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών της. Προβλέφθηκε η δημιουργία Ταμείου Εκκίνησης, για να χρηματοδοτεί άμεσα τις επεμβάσεις. Αναβαθμίστηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμυνας, για το συντονισμό της έρευνας στις αμυντικές τεχνολογίες και την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας στην ΕΕ. Θεσμοθετήθηκε ο «μηχανισμός της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας», με τον οποίο μία ομάδα κρατών - μελών μπορεί να συνιστά μόνιμη ομάδα στρατιωτικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά παντού, όποτε κρίνει ότι εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα των χωρών που τη συγκροτούν. Στο ίδιο πλαίσιο, το Συμβούλιο μπορεί να αναθέτει σε ομάδα κρατών - μελών την πραγματοποίηση μίας αποστολής για «τη διαφύλαξη των αξιών της Ενωσης».

Τον Ιούνη του 2016, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι, παρουσίασε την «Παγκόσμια Στρατηγική» της ΕΕ, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο. Βασικό στοιχείο της αποτελεί η λεγόμενη «ολοκληρωμένη προσέγγιση των συγκρούσεων και των κρίσεων», ώστε για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ να αξιοποιούνται όλα τα μέσα, εκτός από στρατιωτικά και αστυνομικά, δικαστικά, εμπορικά, η «αναπτυξιακή βοήθεια», τα «ανθρώπινα δικαιώματα» κ.λπ. Προτεραιότητα μπαίνει στη διασύνδεση και συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (όπως EUROPOL, η προσφάτως συγκροτηθείσα με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή κ.λπ.) με τις στρατιωτικές δυνάμεις της και τη διασύνδεση «εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας». Προστίθενται «νέες απειλές» και πεδία ιμπεριαλιστικής δράσης, όπως «οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», η «προστασία των διαστημικών δικτύων της ΕΕ», η «ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», ακόμη και «οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», η μετανάστευση, οι συγκρούσεις για το νερό ή άλλους φυσικούς πόρους. Να σημειωθεί ότι σε αυτούς τους μηχανισμούς πρέπει να προστεθεί όλο το πλέγμα των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που είναι σε άμεση διασύνδεση με το στρατιωτικό σκέλος μηχανισμών της ΕΕ.

Η ΕΕ, επίσης, διαθέτει Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, Στρατιωτική Επιτροπή και Στρατιωτικό Επιτελείο. Για τη διοίκηση των αυτόνομων στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ έχουν διατεθεί 5 Ευρωπαϊκά Στρατηγεία (Ελλάδας, Γαλλίας, Ην. Βασιλείου, Γερμανίας και Ιταλίας). Εχουν συσταθεί 20 πολυεθνικοί τακτικοί σχηματισμοί μάχης (battle groups) με δυνατότητα ταχείας αντίδρασης, συνολικής δύναμης σήμερα τουλάχιστον 13.900 ανδρών. Για τη χρηματοδότηση των επεμβάσεων της ΕΕ έχει δημιουργηθεί ειδικός «μηχανισμός διαχείρισης της χρηματοδότησης των κοινών εξόδων των επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης» με την ονομασία «ΑΤΗΕΝΑ».

Τα τελευταία 8 χρόνια αναπτύχθηκαν 24 στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ σε 3 ηπείρους, στις οποίες συμμετείχαν 80.000 άτομα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 17 αποστολές της ΕΕ σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Ξεχωριστό ζήτημα που φαίνεται να απασχολεί την ΕΕ είναι η δυνατότητα ταχείας αντίδρασης, ώστε να έχει προβάδισμα απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Το ζήτημα σκοντάφτει στις αντιπαραθέσεις και τα συγκρουόμενα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στο εσωτερικό της, που αδυνατίζουν τη δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων. Αλλο επίσης ζήτημα είναι η δομή, η σύνθεση και η λειτουργία του ευρωστρατού, που απέχει ακόμη από το να λειτουργεί ως μια ενιαία συγκροτημένη στρατιωτική δύναμη, υπό συγκεντρωτική καθοδήγηση.

Για να ξεπεραστούν αυτές οι καθυστερήσεις, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η τάση ενεργοποίησης του «μηχανισμού μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας».

Στις 30-11-2016 η Επιτροπή δημοσίευσε Ανακοίνωση για ένα «Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης στον τομέα της Αμυνας», με βασικούς στόχους την ενίσχυση των μονοπωλίων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τη δημιουργία ενός Ταμείου Αμυνας που θα χρηματοδοτεί: καινοτόμες αμυντικές τεχνολογίες με 90 εκατομμύρια ευρώ έως το 2020 και 500 εκατομμύρια ετησίως μετά και κοινούς εξοπλισμούς από κράτη - μέλη, με 5 δισ. το χρόνο.

Η μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία και τα Eurocorps

Η δρομολογημένη αποχώρηση της Βρετανίας, που αποτελούσε πολέμιο της ΚΠΑΑ και ένθερμο υπερασπιστή της θέσης ότι η κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ πρέπει να υλοποιείται μέσα από το ΝΑΤΟ, δημιουργεί νέες συνθήκες. Γερμανία και Γαλλία έχουν καταρτίσει σχέδια για στενότερη αμυντική συνεργασία της ΕΕ, με εξασέλιδο έγγραφο των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, που έστειλαν στην Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ. Η Γερμανίδα υπουργός, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνέκρινε το σχέδιο με τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, αναφέροντας: «Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια Ενωση Ευρωπαϊκής Αμυνας, το οποίο είναι ουσιαστικά μια Σένγκεν Αμυνας».

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι μια βασική ομάδα των χωρών της ΕΕ θα μπορούσε να προχωρήσει για τη «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία», αλλά ότι το έργο θα είναι ανοικτό σε όλα τα κράτη της ΕΕ. Αναφέρεται, επίσης, ότι τα Eurocorps θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Συμβούλιο της ΕΕ να προγραμματίζει αποστολές.

Τα Eurocorps συστάθηκαν αρχικά με διακυβερνητικό χαρακτήρα, το 1993, από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Στη συνέχεια προσχώρησαν η Ισπανία, το Λουξεμβούργο, ενώ το 2002 - 2003 η Ελλάδα, η Πολωνία, η Τουρκία και η Αυστρία ενσωμάτωσαν μονάδες στο προσωπικό τους. Τα Eurocorps δρουν ως σώμα ταχείας επέμβασης στη διάθεση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το NATO EUROCORPS (NRDC EC) έχει συμμετάσχει στους πολέμους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν. Σήμερα, με βάση τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ, μπορεί να αναλάβει κάθε είδους αποστολή, ενώ μπορεί βαθμιαία να φτάσει να διοικεί στρατεύματα μέχρι 60.000 άνδρες ανάλογα με τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχές της αστικές κυβερνήσεις, συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Επιδιώκει να αναβαθμίσει το ρόλο και τη θέση της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, κρατώντας ταυτόχρονα τις ισορροπίες στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ενώ δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνει το στόχο 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ηγείται, ως «έθνος - πλαίσιο», ενός τακτικού σχηματισμού μάχης της ΕΕ με συμμετοχή των Κύπρου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας, το οποίο τέθηκε στη διάθεση της ΕΕ το β' εξάμηνο του 2011, παίζοντας ρόλο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ενάντια στη Λιβύη. Συμμετέχει, επίσης, με την Πορτογαλία σε τακτικό αμφίβιο σχηματισμό μάχης, υπό ισπανο-ιταλική διοίκηση. Η βαθιά εμπλοκή της κι η άμεση ανάμειξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκος, από το Σεπτέμβρη του 2015 ανέλαβε πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Το 2004, το ΥΠΕΘΑ ίδρυσε το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ). Πρόκειται για συντονιστικό κέντρο, με αποστολή να διευκολύνει τη δράση ΝΑΤΟ και ΕΕ, με ναύλωση εμπορικών πλοίων για τις στρατιωτικές τους ανάγκες. Το Κέντρο βρίσκεται σε άμεση σχέση με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (και με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού) κύρωσε με νόμο τη Συμφωνία Διοικητικής Διευθέτησης μεταξύ του υπουργείου Αμυνας της Ελλάδας και του χρηματοδοτικού μηχανισμού των επεμβάσεων της ΕΕ - ΑΤΗΕΝΑ, για τη θέση του ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ στη διάθεση των στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ.

Το Νοέμβρη του 2016, με το Ν. 4432/2016, η κυβερνητική πλειοψηφία (με τη συμφωνία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού) κύρωσε τη διακρατική συμφωνία για την επάνδρωση, χρηματοδότηση, διοίκηση και υποστήριξη του Στρατηγείου EUROCORPS - Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης ΝΑΤΟ (EUROCORPS NRDC EC). Μόνο μέσα στο 2016, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει στην κύρωση πάνω από 16 στρατιωτικών συμφωνιών με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, βάζοντας βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και αυξάνοντας τον κίνδυνο για το λαό μιας εμπλοκής σε γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση.

Η όξυνση του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητά της ενάντια στους λαούς. Επιταχύνεται η στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της συνολικά, με την αύξηση των στρατιωτικών και μη μέσων και δυνατοτήτων της για πολέμους και επεμβάσεις μεγάλης διάρκειας, ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις από την Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές σφραγίζονται από αντιθέσεις, εύθραυστες συμμαχίες κι ομαδοποιήσεις κρατών - μελών ανάλογα με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες κάθε αστικής τάξης. Μεγαλώνουν τον κίνδυνο πιο γενικευμένων περιφερειακών και γενικότερων ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων που θα κληθούν να πληρώσουν με το αίμα τους οι λαοί. Επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα και τη φύση της, ότι η ΕΕ είναι εχθρός των λαών. Η ελπίδα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το δυνάμωμα της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης της κοινωνικής συμμαχίας, ώστε με εργατική εξουσία και με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής η αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.


Βαγγέλης ΚΑΤΣΙΑΒΑΣ
Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ


60 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΚ / ΕΕ
Σταθμοί μιας πορείας ολοένα και πιο αντιλαϊκής

25 Μάρτη 1957: Η υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης - από Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο - βάζει το θεμέλιο λίθο της ΕΟΚ / ΕΕ. Η δημιουργία μιας ένωσης καπιταλιστικών κρατών της Δυτικής Ευρώπης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη για τη θωράκιση της κερδοφορίας και της εξουσίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, την ενίσχυση της θέσης των μονοπωλίων των κρατών αυτών στον διεθνή ανταγωνισμό, αλλά κυρίως για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εργατικού κινήματος και της Σοβιετικής Ενωσης, των άλλων σοσιαλιστικών κρατών στην Ευρώπη, που ορθώνονταν ως το αντίπαλο δέος, με την αίγλη τους ενισχυμένη στα μάτια των λαών λόγω και της συμβολής στο τσάκισμα του φασισμού.

Εξήντα χρόνια μετά, όλα όσα έχουν μεσολαβήσει και όσα σήμερα διαδραματίζονται, έχουν αποκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής ένωσης ως ένωσης του κεφαλαίου, έχουν καταρρίψει το μύθο ότι η ένωση του κεφαλαίου τάχα μπορεί να αλλάξει προς το συμφέρον των λαών. Το μικρό - ενδεικτικό - χρονολόγιο που ακολουθεί καταγράφει ορισμένες χαρακτηριστικές στιγμές στην πορεία αυτή.

Ιούνης 1961: Υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας - ΕΟΚ. Το Γενάρη του 1962 υπερψηφίζεται ομόφωνα στη Βουλή από όλα τα αστικά κόμματα η κύρωση της Συμφωνίας, που αποτέλεσε καθοριστικής σημασίας γεγονός για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την παραπέρα ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα. Μόνο η ΕΔΑ καταψήφισε, χαρακτηρίζοντας τη νεοσύστατη ένωση του κεφαλαίου «λάκκο των λεόντων» για το λαό. Η Ελλάδα εντάσσεται τελικά στην ΕΟΚ το 1981.

2 Δεκέμβρη 1985: Η Σύνοδος Κορυφής στο Λουξεμβούργο κατέληξε στο σχέδιο της «Ενιαίας Πράξης», δηλαδή στη δημιουργία μιας «ενιαίας αγοράς» με την καθιέρωση των περιβόητων «τεσσάρων ελευθεριών» (στην κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και εργατικού δυναμικού) που εξασφαλίζουν στο κεφάλαιο το πλαίσιο για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αρχισε να εφαρμόζεται το 1992.

Δεκέμβρης 1991: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) συνυπογράφουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη μετεξέλιξη της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Με το άρθρο 73β της Συνθήκης «απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός των κινήσεων κεφαλαίων» και με το άρθρο 102α υιοθετείται η «αρχή της οικονομίας της ανοιχτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό».

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές στην καπιταλιστική οικονομία παγκόσμια και τις αντεπαναστατικές ανατροπές στο σοσιαλιστικό σύστημα, σηματοδοτεί την άγρια αντεργατική επίθεση στην εργατική τάξη όλης της Ευρώπης έως τις μέρες μας, ως όρο ώστε τα μονοπώλια της ΕΕ να απογειώσουν την κερδοφορία τους και να επιβληθούν ως ένας ισχυρός πόλος στον διεθνή ανταγωνισμό, με ιδιαίτερη επιδίωξη τις «νέες αγορές» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Βασικά της στοιχεία αποτέλεσαν επίσης η διαμόρφωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, όπως επίσης και το «Πρόγραμμα Σύγκλισης» για τις καπιταλιστικές οικονομίες. Αξίζει, υπό το φως και των σημερινών εξελίξεων, να θυμίσουμε την τότε εκτίμηση του ΚΚΕ ότι «Οι διαφορές που υπάρχουν είναι τέτοιες που είναι αδύνατο να υπάρξει σύγκλιση, υπό την κυριαρχία των μονοπωλίων, υπολογίζοντας και τη δράση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού».

Το ΚΚΕ είχε ζητήσει δημοψήφισμα, αποκαλύπτοντας στο λαό το περιεχόμενο της αντιδραστικής Συνθήκης - ο «Ριζοσπάστης» τη μετέφρασε και τη δημοσίευσε ολόκληρη - και οι βουλευτές του ήταν οι μόνοι που καταψήφισαν τον Ιούλη του 1992 τη Συνθήκη που υιοθετήθηκε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Πολιτικής Ανοιξης και του Συνασπισμού.

2/10/1997: Με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ εισάγεται το «Σύμφωνο Σταθερότητας» της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενσωματώνεται η Συμφωνία Σένγκεν στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθιερώνεται η έννοια της «ενισχυμένης συνεργασίας» και εισάγεται ειδική πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων, ενώ καταργείται το βέτο για σειρά θεμάτων.

Στο Σύμφωνο Σταθερότητας - το «οικονομικό Σύνταγμα» της ΕΕ - ορίζονται οι δείκτες τους οποίους πρέπει να τηρούν τα κράτη - μέλη της «Ζώνης του Ευρώ», με βάση τους οποίους αξιολογούνται οι επιδόσεις και θεσμοθετούνται ποινές για τυχόν παρεκκλίσεις. Διακηρυγμένος στόχος η εξασφάλιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και μετά την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Από τότε μέχρι σήμερα, σε διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, το «Σύμφωνο Σταθερότητας» εμπλουτίζεται με αντιλαϊκές πολιτικές μέχρι το πρόσφατο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας».

Με την ενσωμάτωση της Συμφωνίας Σένγκεν η ΕΕ κάνει ένα ακόμη βήμα για την ολοκλήρωση του μηχανισμού παρακολούθησης και καταστολής, τη διασύνδεση και συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών για τη θωράκιση της καπιταλιστικής εξουσίας. Κάνει επίσης επίσημη πολιτική τον αντικομμουνισμό, εξισώνοντας το φασισμό με τον κομμουνισμό.

1η Γενάρη 1999: Ξεκινά και τυπικά η Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), από την οποία απορρέουν όλες οι πολιτικές για τη «μείωση του εργατικού κόστους», την άγρια δηλαδή επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων κατά των εργατικών δικαιωμάτων. Λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης, κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, προκειμένου να αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργατών και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το κοινό νόμισμα, το ευρώ, καθιερώθηκε για να ενισχυθεί η ελεύθερη κίνηση των κεφαλαίων και εμπορευμάτων στο εσωτερικό της Ευρώπης, να εξαφανιστούν οι συναλλαγματικοί κίνδυνοι από τη διακύμανση των ισοτιμιών, αλλά και ως ισχυρό εργαλείο στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, ιδιαίτερα απέναντι στο δολάριο. Η Ελλάδα μπήκε στην ΟΝΕ το 2001.

Ανοιξη 1999: Η ΕΕ πρωτοστατεί στο αιματοκύλισμα του γιουγκοσλαβικού λαού, με τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά να απογειώνονται από αεροδρόμια της Ιταλίας και ΝΑΤΟικές δυνάμεις να διέρχονται από εδάφη της Ελλάδας, παρά και ενάντια στην ομόθυμη εναντίωση του λαού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Ηταν ομόφωνη η απόφαση των «15» τότε της ΕΕ για εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία.

Μάρτης 2000: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λισαβόνας. Με επίκεντρο την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, εισάγεται σειρά αναδιαρθρώσεων, όπως η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και οι ελαστικές μορφές εργασίας, η παράδοση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης στο κεφάλαιο, η εμπορευματοποίηση των τομέων Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, η ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κρατικής ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα αυτών που έχουν στρατηγική σημασία, όπως π.χ. στις τηλεπικοινωνίες, στην Ενέργεια κ.λπ.

Συνέχεια αυτής της στρατηγικής είναι η στρατηγική «Ευρώπη 2020» για την απασχόληση και την ανάπτυξη, που χαράζει τις επόμενες αντεργατικές ανατροπές με στόχο τη επαναφορά της καπιταλιστικής οικονομίας της ευρωένωσης σε τροχιά κερδοφορίας.

2005: Η καθιέρωση του κοινού νομίσματος, του ευρώ, σε συνδυασμό με τη «διεύρυνση» του 2004 (ένταξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Κύπρου και της Μάλτας) οδήγησαν στην απόπειρα για το επόμενο βήμα, την «πολιτική ενοποίηση». Στοιχείο αυτής της προσπάθειας η δημιουργία του λεγόμενου Ευρωσυντάγματος, που επιχειρούσε να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία κοινών πολιτικών θεσμών, με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα τότε γαλλογερμανικά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ