ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ

Η σχέση πολιτικής και οικονομίας

στην αντίληψη του ΠΑΣΟΚ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προπαγανδιστική προσπάθεια να μπολιαστούν οι συνειδήσεις των εργαζομένων με την αντίληψη της αναξιοπιστίας της πολιτικής γενικά. Ολο και πιο έντονα προβάλλεται η κρίση της πολιτικής, η αμφισβήτησή της, η αποστροφή απέναντι στην πολιτική, τους πολιτικούς και τα κόμματα.

Αυτή η τάση για ισοπέδωση εκφράζεται στη ζωή, με το "όλοι ίδιοι είναι", ή "ευθύνονται και οι 300 της Βουλής". Αυτή η προσπάθεια βρίσκει έδαφος σε ανώριμες ταξικά συνειδήσεις της εργατικής τάξης, των καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων, γιατί η εμπειρία τους βασίζεται στην εφαρμογή πολιτικής από αστικά κόμματα και πολιτικούς, με τη μεταφορά των συνεπειών της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και την αναπαραγωγή των αδιεξόδων για τα λαϊκά προβλήματα.

Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για κρίση της αξιοπιστίας της πολιτικής και των πολιτικών, κρίση των κομμάτων και των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Στο κεφάλαιο: "Κρίση και αναγέννηση της πολιτικής" αναφέρει:

"Η πολιτική από καθολική δύναμη κίνησης των κοινωνιών άρχισε μέσα σε μια μακροχρόνια κρίση να περιθωριοποιείται να γίνεται εξαρτημένη και "ένοχη", να υποβαθμίζεται σε επαγγελματική τάξη. Πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν το ίδιο το τέλος της, καθώς, κάτω από συνθήκες επιβολής της οικονομίας πάνω στην πολιτική και την κοινωνία, φάνηκε να χάνει την πιο δημιουργική πνοή της, την αυτονομία της. Η αναγέννηση της πολιτικής δεν μπορεί παρά να συνδέεται με την επαναφορά του συλλογικού και ριζοσπαστικού της χαρακτήρα. Απέναντι στο καθεστώς, με τη θεωρητική και πραγματική έννοια του όρου, των οικονομικών συμφερόντων, των παντοδύναμων μέσων επικοινωνίας, της διαπλοκής χρήματος και εξουσιών που συνιστά μια νέα πραγματικότητα. Αλλά και απέναντι στο παραδοσιακό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων, των μεταπρατών, των διαμεσολαβήσεων, της παντοδύναμης γραφειοκρατίας. Η πολιτική πρέπει να αναζητήσει τώρα ξανά τον αυτόνομο και ολοκληρωμένο της ρόλο".

Το ΠΑΣΟΚ αυτονομεί απόλυτα την πολιτική από την οικονομία. Συγκαλύπτει τη βασική αρχή, ότι η πολιτική είναι η συμπύκνωση της οικονομίας, ότι δηλαδή, η πολιτική και οι πολιτικές δυνάμεις εξυπηρετούν, από την άποψη της οικονομίας, συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Ποτέ η πολιτική δεν ήταν και δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητη από τα ταξικά συμφέροντα, που σε τελευταία ανάλυση είναι οικονομικά συμφέροντα.

Κάτι τέτοιο αντιφάσκει με την ίδια τη φύση, το περιεχόμενο, την ουσία της πολιτικής, ως κοινωνικής λειτουργίας. Η συναλλαγή ανάμεσα στα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα και τους κεφαλαιοκράτες, το οικονομικό αλισβερίσι αστών πολιτικών και οικονομικών "παραγόντων" δεν είναι η μήτρα, αλλά το τέκνο της αστικής πολιτικής. Δε διαπλάθει το χαρακτήρα και τη φύση αυτών των κομμάτων, αλλά είναι φυσικό αποτέλεσμα αυτού του χαρακτήρα. Και δεν είναι καθόλου "νέα πραγματικότητα" όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ η διαπλοκή χρήματος και εξουσιών. Είναι η πραγματικότητα κάθε εκμεταλλευτικής ταξικής κοινωνίας και φυσικά του καπιταλισμού, όσο και αν αυτό συγκαλύπτεται από τον αστικό κοινοβουλευτισμό.

Στην ουσία εδώ το ΠΑΣΟΚ θέλει να στηρίξει ότι η πολιτική του θα σταθεί υπεράνω συμφερόντων, θα διαμορφώσει θεσμούς δημοκρατίας, θα ενισχύσει τους υπάρχοντες, ώστε η πολιτική και το κράτος, η εξουσία να είναι προς όφελος όλων των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Αυτή η επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και την πάλη τους αντίληψη γίνεται πιο συγκεκριμένη στο κεφάλαιο "Αναβάθμιση της δημοκρατίας. Εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος". Με σαφείς αναφορές ενσωμάτωσης, μέσω συμμετοχικών θεσμών και της αξιολόγησής τους για να περνά πιο ανώδυνα, χωρίς συγκρούσεις η αντιλαϊκή πολιτική.

"Η αποκέντρωση της πολιτικής εξουσίας. Η διεύρυνση της οικονομικής δημοκρατίας. Η οριοθέτηση του χώρου που οι θεσμοί λειτουργούν αυτόνομα, σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές, ασκώντας ουσιαστικά μερίδιο της εξουσίας. Η δυνατότητα συμμετοχής των λαϊκών δυνάμεων σε κρίσιμες εθνικές περιφερειακές και τοπικές αποφάσεις. Είναι ο βασικός στόχος του συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος".

Αυτή η προοπτική συνδέεται με μια σειρά αναπροσαρμογές στο ρόλο και τη λειτουργία του κράτους και των θεσμών του ώστε να ενισχύεται η δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Αυτές οι αναπροσαρμογές είναι αναγκαίες και για τη στρατηγική ανάπτυξης και τους μοχλούς της που προτείνει και επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την ενίσχυση των κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Η μόνη απάντηση σε αυτό είναι η ένταση της ταξικής πάλης από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Στέφανος ΛΟΥΚΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο λόγος

"Το δημοψήφισμα του 1974 για το πολίτευμα της χώρας είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με την τέως βασιλική περιουσία".Αυτή είναι η ετυμηγορία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που χτες σε διάσκεψη (κεκλεισμένων των θυρών) και με πλειοψηφία (17 - 10) έκρινε ότι είναι συνταγματικός ο νόμος 2215/94 με τον οποίο δημεύτηκε η λεγόμενη βασιλική περιουσία.

Το λόγο τώρα έχει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) που θα κληθεί να δώσει "λύση" για το επίμαχο θέμα της "περιουσίας" του τέως. Οπως είναι γνωστό για τον ίδιο νόμο 2215/94, ο Αρειος Πάγος πρόσφατα έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός. Η σύγκρουση των δύο ανώτατων δικαστηρίων σχετικά με την αντισυνταγματικότητα ή μη του νόμου 2215/94 για τη λεγόμενη βασιλική περιουσία, οδηγεί αναπόφευκτα στη σύγκληση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο τελεσίδικα θα αποφασίσει για την "προίκα" του Γλύξμπουργκ. Σύμφωνα με το άρθρο 100 του Συντάγματος σε περίπτωση που υπάρξουν συγκρουόμενες αποφάσεις από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συγκροτείται το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο τέως, η αδερφή του Ειρήνη και η θεία του Αικατερίνη Μπράνταμ προσβάλλοντας ως αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση 7μελούς επιτροπής που θα κατέγραφε τη λεγόμενη βασιλική περιουσία με σκοπό να την αποδώσει σε υπηρεσίες του Δημοσίου, του ΟΤΑ κλπ.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε ότι η απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας, έχει επέλθει με το νομοθετικό διάταγμα 225/1973 στο οποίο στηρίζεται ο πρόσφατος νόμος. Παράλληλα, θεωρεί ότι το Ιδρυμα Εθνικός Δρυμός Τατοϊου που δημιούργησε ο τέως για να διασφαλίσει τα δασοκτήματα στο Τατόι, δεν υφίσταται ως νομικό πρόσωπο μετά την ισχύ του νόμου 2215/1994 και επομένως δεν μπορεί να προσφεύγει με εκπρόσωπο αυτού του ιδρύματος στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε ότι μπορεί ο Γλύξμπουργκ να χρησιμοποιεί τον τίτλο "τέως", μόνο όταν απευθύνεται στη Δικαιοσύνη. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ο σύμβουλος Επικρατείας και εισηγητής Γ. Ανεμογιάννης είχε αποφανθεί για τον Γλύξμπουργκ ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σ' έναν από τους δήμους για να αποκτήσει επώνυμο.

Θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο Γλύξμπουργκ θα ασκήσει κάθε δικαστικό μέσο για να μη στερηθεί τη "βασιλική περιουσία" και θα καταφύγει και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε περίπτωση που και το ΑΕΔ εκδώσει γι' αυτόν αρνητική απόφαση.

Γ. Γ.

Καταθέτουν για τα ψηφιακά

Δημοσιογράφοι κυρίως είναι και οι επόμενοι μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Αύριο πρόκειται να εξεταστούν από τον αναπληρωτή ειδικό ανακριτή - εφέτη Χρ. Γεωργαντόπουλο οι Στ. Αναγνώστου,συντάκτης της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" και Θάνος Οικονομόπουλος,συντάκτης της εφημερίδας "Επενδυτής". Εξάλλου, στον τακτικό ειδικό ανακριτή - εφέτη Γ. Ναυπλιώτη, θα καταθέσουν η δημοσιογράφος της εφημερίδας "Η Καθημερινή" Αριστέα Μπουγάτσου και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας ΑΛΚΟ, Μαρία Δελακούρα.

Τις προσεχείς μέρες αναμένεται η κατάθεση στελεχών του ΟΤΕ, ειδικών σε τεχνικά ζητήματα, καθώς και εκπροσώπων εταιριών που έχουν σχέση με τις προμηθεύτριες ΙΝΤΡΑΚΟΜ - ΖΗΜΕΝΣ ή μειοψήφησαν στο διαγωνισμό για τα ψηφιακά.

Δημοσιογραφικός σπόρος ειρήνης

Οι περισσότεροι Ελληνες δημοσιογράφοι, που συμμετείχαν στο 5ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, υπέγραψαν ψήφισμα της κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη"

Σπόρο ειρήνης στην ακριτική Σαμοθράκη, έσπειρε στη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου που έληξε την Κυριακή, η κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο για την Ειρήνη".

Περισσότεροι από 150 από τους 250 Ελληνες συμμετέχοντες δημοσιογράφους, υπέγραψαν ψήφισμα στο οποίο σημειώνεται:

"Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη ελληνοτουρκική κρίση δεν αντανακλά τα πραγματικά προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες στη βάση του διεθνούς δικαίου που θα επιτρέψουν λύσεις στα ψευδοπροβλήματα που σήμερα τίθενται. Λύσεις σε όφελος των λαών της περιοχής.

Οι νέες "αγορές του αιώνα" και από τις δύο μεριές, οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τους λαούς των δύο χωρών υποθηκεύοντας το μέλλον τους σε όφελος συμφερόντων ξένων στην περιοχή.

Τα ΜΜΕ και στις δύο χώρες μπορούν να παίξουν εποικοδομητικό ρόλοστην κατεύθυνση της απεμπλοκής από την κρίση, της κατανόησης των ουσιαστικών προβλημάτων".

Τέλος με το ψήφισμα καλούνται:

"Τα ΜΜΕ και των δύο χωρών και ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά να μην θυσιάζουν στο βωμό των αποτελεσμάτων της όποιας εταιρίας μετρήσεων, το χρέος του δημοσιογράφου για ορθή πληροφόρηση και αντικειμενική παρουσίαση των γεγονότων.

Οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι όπου και εάν εργάζονται να αντισταθούν στις κραυγές που ανάλογές τους έχουν οδηγήσει σε βαρβαρότητες στον χώρο των Βαλκανίων. Να ενισχύσουν την αντίληψη για παράλληλη αλλά και κοινή σε κάποιες περιπτώσεις πορεία των δύο λαών για Δημοκρατία, ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία".

Καλούνται επίσης οι ενώσεις συντακτών και στις δύο χώρες να τοποθετηθούν στο φαινόμενο της προοπτικής κήρυξης ενός πολέμου από "ραμποδημοσιογράφους" που δε λείπουν τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα...

ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κάλεσμα στους μαζικούς φορείς για κοινή δράση

Πρόσκληση προς τις μαζικές οργανώσεις του Νομού Ηλείας προκειμένου από κοινού να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες ενάντια στους εχθρούς της ειρήνης, που είναι η Νέα Τάξη και το ΝΑΤΟ, απευθύνει η Πανηλειακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Για τον σκοπό αυτό καλεί τους εκπροσώπους των μαζικών οργανώσεων σε σύσκεψη αύριο στις 8.30μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πύργου.

Στην πρόσκληση αναφέρεται ότι οι νέες προκλήσεις της τούρκικης κυβέρνησης για τη Γαύδοτ που γίνονται με την ανοχή και την παρότρυνση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟτ επιβεβαιώνουν με δραματικό τρόπο ότι η πολιτική των "ευχαριστιών", της υποταγής και της ευθυγράμμισης στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτωντ οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους για την ασφάλεια της περιοχής μας.

Η Πανηλειακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη υπογραμμίζει ότι το καμπανάκι της ειρήνης έχει χτυπήσει αυτό το διάστημα πολλές φορές για να σημάνει συναγερμό στον κάθε πολίτη του Νομού Ηλείας. "Πιστεύουμε, τονίζει, και είναι ανάγκη η συμμετοχή μας στις από κοινού αποφάσεις, όπως είναι και το πεδίο βολής του Παλαιοχωρίου που πρέπει να απομακρυνθεί και του αεροδρομίου της Ανδραβίδας που πρέπει να γίνει πολιτικό αεροδρόμιο και όχι για τα Νατοϊκά αεροπλάνα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ