Σε στοιχήματα για τη "σύγκλιση" και κάποιες - αβέβαιες - βελτιώσεις οδηγούν οι διακηρύξεις περί "κοινωνικού κράτους"
Με αναφορές στο ΕΣΥ και τη συμβολή του Γ. Γεννηματά, περιβεβλημένες με διακηρύξεις περί "κοινωνικού κράτους", παρέλαβε χτες το υπουργείο Υγείας ο νέος υπουργός Κ. Γείτονας.
Η πρόσφατη ετυμηγορία, είπε ο Κ. Γείτονας, είναι συνδεδεμένη με την εντολή "το ΠΑΣΟΚ να πάρει σημαντικές αποφάσεις σε έναν κρίσιμο τομέα όπως είναι η κοινωνική πολιτική". Το στίγμα αυτών των αποφάσεων το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, που παρουσίασε προεκλογικά.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα στις δεσμεύσεις εκείνες περιλαμβάνονται η χρήση των πολυιατρείων του ΙΚΑ από τους αγρότες και η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού πάλι απ' τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Στην εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και στη φροντίδα στο σπίτι αναφέρθηκε χτες και ο Κ. Γείτονας. Επίσης, ο Κ. Σημίτης είπε ότι θα συνεχίσει την πολιτική των επιδομάτων για τους συνταξιούχους - των διαβόητων ΕΚΑΣ - που έχουν απορρίψει οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων.
Ο Κ. Γείτονας είπε ότι θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή το νομοσχέδιο Πεπονή, το οποίο βασικά μεταθέτει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία. Για το νομοσχέδιο αυτό υπήρξαν πολυήμερες απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών με αίτημα την απόσυρσή του.
Ωστόσο ο απερχόμενος υπουργός Αν. Πεπονής έδωσε χτες και μια άλλη διάσταση: "Παραδίδουμε, είπε, και ένα νομοσχέδιο. Δε γνωρίζω ποιες τροποποιήσεις, ασφαλώς προς το καλύτερο, θα κρίνει σκόπιμες η νέα πολιτική ηγεσία. Ελπίζω όμως να αποδεχτεί τις κατευθυντήριες γραμμές και τους κύριους στόχους. Και θέλω να ελπίζω ότι ο κ. πρωθυπουργός όταν το δει, μετά τη νέα επεξεργασία, θα άρει τις επιφυλάξεις, οι οποίες τον είχαν οδηγήσει να αναβάλει την κατάθεσή του στη διαλυθείσα Βουλή".
Ο Κ. Γείτονας στην ομιλία του είπε ότι οι "άξονες και τα μέτρα πολιτικής" θα αναφερθούν απ' τον πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις. "Η έμφαση, πρόσθεσε, θα δοθεί την ανάπτυξη του ΕΣΥ, ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση και υπηρεσίες καλύτερης ποιότητας. Εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία να ενισχύσουμε την οικονομική και διοικητική αποτελεσματικότητα του συστήματος". Ενας άλλος άξονας, όπως τον παρουσίασε ο Κ. Γείτονας, του "κοινωνικού κράτους" είναι να αναγορευτεί το υπουργείο Υγείας "σε επιτελικό όργανο όλης της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα".
Ο Κ. Γείτονας προέταξε τη "συναίνεση των λειτουργών της υγείας" για να προχωρήσει το ΕΣΥ και δευτερευόντως αναφέρθηκε, γενικώς, στην "αναβάθμιση του κύρους και της θέσης των λειτουργών της υγείας, που θα προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού". Ωστόσο όμως δεν υπήρξε - έστω και στα λόγια - κάποια αναφορά στη δραματική οικονομική κατάστασή τους.
Τέτοιες όμως αναφορές είναι απαγορευμένες από το πρόγραμμα "σύγκλισης". Ο επανελθών στο υπουργείο Υγείας υφυπουργός Μ. Σκουλάκης ήταν σαφέστερος: "Το μεγάλο στοίχημα, είπε, της κυβέρνησής μας από εδώ και πέρα είναι το κράτος πρόνοιας. Εκεί θα δοκιμαστούμε και θα δώσουμε εξετάσεις. Αν τα καταφέρουμε και πάμε στη σύγκλιση ταυτόχρονα διαφυλάσσοντας σαν κόρη οφθαλμού ό,τι υπάρχει στην Ελλάδα από κοινωνικής πλευράς και βελτιώνοντάς το λίγο, θα έχουμε πετύχει το στοίχημα και θα έχουμε κρατήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα μας".
Οι ταχείς ρυθμοί στην υλοποίηση των αντιλαϊκών επιλογών και η εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης "από τα αριστερά", οι δύο βασικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού
Δύο είναι οι προτεραιότητες και οι εμφανείς αγωνίες της κυβέρνησης Σημίτη, όπως φάνηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ορκωμοσία και την πρώτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου:
Ο Κ. Σημίτης ζήτησε ενεργό συμμετοχή και στράτευση από όλους τους Ελληνες στην προσπάθεια που ξεκινά η κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα στράφηκε συγκεκριμένα προς τις "δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της προόδου" και τόνισε ότι με αυτές τις δυνάμεις "θα προσπαθήσουμε να βρούμε κοινή γλώσσα, μία κοινή έκφραση, να διαμορφώσουμε κοινή πορεία". Οταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει ποιες είναι οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και πώς θα επιδιώξει να βρει μαζί τους κοινή γλώσσα, ο Κ. Σημίτης περιορίστηκε να δηλώσει ότι αυτά τα έχει πει στο παρελθόν, αφήνοντας να φανεί ότι εννοεί κυρίως τον ΣΥΝ, ως δύναμη της Κεντροαριστεράς που θα επιδιώξει μαζί της διάλογο.
Παράλληλα ερμήνευσε την ψήφο προς το ΠΑΣΟΚ ως εντολή για να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα και στη "νέα εποχή", προφανώς έτσι όπως την έχει προσδιορίσει ο Κ. Σημίτης. Επανέλαβε επίσης τις μεγάλες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η χώρα, οι οποίες είναι "η ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο νέος ρόλος στη Βαλκανική, η οικονομική ανάπτυξη και προ παντός το κοινωνικό κράτος".
Μιλώντας στα μέλη της κυβέρνησης ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε σημαντική νίκη του ΠΑΣΟΚ την εκλογική επιτυχία του, η οποία έγινε χωρίς την παρουσία του Α. Παπανδρέου και σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την παράταξη. Επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου καλλιέργησαν προσδοκίες στον κόσμο όχι τόσο με υποσχέσεις και "θα" όσο γιατί μερίδα του λαού περιμένει ότι θα θέσει τη χώρα σε μια νέα τροχιά και δε θα πρέπει να διαψευσθούν. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι υπουργοί πρέπει να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την καθημερινή ζωή των πολιτών, γιατί "καμία μεγάλη πολιτική επιλογή δεν μπορεί να γίνει κατανοητή και πιστευτή" αν δεν αισθανθούν οι πολίτες το ενδιαφέρον για πλευρές της καθημερινής ζωής τους όπως τα νοσοκομεία και οι συγκοινωνίες. Οσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τομές, ενώ απέδωσε σε αδυναμίες της τη μειωμένη απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων. Τους προέτρεψε να μην μιλάνε επί παντός του επιστητού στα κανάλια αλλά ο καθένας στον τομέα του και να έχουν "σοβαρή παρουσία". Τις επόμενες μέρες ζήτησε να γίνει η στελέχωση των υπουργείων (γενικοί γραμματείς, πρόεδροι ΔΕΚΟ κλπ.) με "αξιοκρατικά" κριτήρια, αλλά σε συνεννόηση μαζί του.
Ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να υποβαθμίσει τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Απέδωσε σε παρεξήγηση την κόντρα με τον Γ. Παπανδρέου, η οποία ξεπεράστηκε με την προσωπική του δήλωση ότι το έργο του στο υπουργείο Παιδείας είναι σημαντικό.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις "ανησυχίας" που έκανε χτες το πρωί ο Γ. Αρσένης κατά την τελετή παράδοσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για "γνωστές θέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες έχει επαναλάβει κατά καιρούς και παραμένουν θέσεις της κυβέρνησης".
Η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών της, φαίνεται και από την επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής. Ετσι η πρώτη συνεδρίαση, όπου θα γίνει ο καθιερωμένος αγιασμός, θα γίνει τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ενώ την επομένη θα γίνει η εκλογή του προέδρου του σώματος, για την οποία προτείνεται από το ΠΑΣΟΚ ο Απ. Κακλαμάνης. Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου θα αρχίσει η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, τρεις μέρες μετά.
Π. Κ.
Τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, με πρόσχημα την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών και συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα, προανήγγειλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου του στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Στο ίδιο πνεύμα σύνδεσης της πολιτικής που θα εφαρμοστεί στη δημόσια διοίκηση με την "ανάγκη" εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης", κινήθηκαν και οι σχετικές δηλώσεις που έκανε από την πλευρά του και ο Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον και το υπουργείο Οικονομικών.
Ο Αλ. Παπαδόπουλος, χαρακτήρισε "γόνιμα" τα τρία χρόνια θητείας του στο υπουργείο, υποστηρίζοντας ότι στο διάστημα αυτό προωθήθηκαν ριζικές αλλαγές, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον Γ. Παπαντωνίου "πρωτεργάτη" στην άσκηση της συγκεκριμένης (σ. σ. αντιλαϊκής) οικονομικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά το νέο του πόστο ο Αλ. Παπαδόπουλος, υποστήριξε πως "θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανοικοδόμηση του νέου κράτους", στα πλαίσια των γενικότερων στόχων της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.
Ο Γ. Παπαντωνίου, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχαν οι δύο υπουργοί και στην "αξιοπιστία" που φάνηκε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των 3 τελευταίων χρόνων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής από εδώ και στο εξής, με στόχο την εκπλήρωση των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".
Είναι σαφές ότι κοινός παρονομαστής των παραπάνω δηλώσεων, είναι ότι η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας θα συνεχιστεί ακόμη με μεγαλύτερη ένταση από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ενώ πρόκειται να "διανθιστεί" με συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Με αυξημένες αρμοδιότητες εμφανίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς, στο συγκεκριμένο υπουργείο, στο οποίο θα έχει στο εξής τις αρμοδιότητες που είχε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ανωμερίτης. Οπως προέκυψε από τις σχετικές δηλώσεις που έγιναν χτες, στις αρμοδιότητες του Γ. Δρυ θα ανήκει στο εξής ο τομέας των φορολογικών εσόδων, ενώ ο νέος υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης (που αναλαμβάνει τη θέση του αποχωρούντος Γ. Ανωμερίτη) αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Αγνωστο παραμένει αν στον τελευταίο θα ανατεθεί και η εποπτεία του δημοσίου χρέους, τομέας τον οποίο φέρονται να "φλερτάρουν" στελέχη του επιτελείου του Γ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα πολιτική ηγεσία, αλλαγές δρομολογούνται και σε επίπεδο γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ μέχρι χτες δεν είχε ανακοινωθεί ακόμη και ο αντικαταστάτης του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Μ. Παπαϊωάννου.
Κάνοντας την αυτοκριτική του, ως πολιτικός και πρώην δημοσιογράφος, ανέλαβε τη σκυτάλη του υπουργού Δημόσιας Τάξης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος. Θέλοντας να κερδίσει από την πρώτη στιγμή τη συμπάθεια του δύσκολου χώρου των Σωμάτων Ασφαλείας, δε δίστασε να υποστηρίξει ότι η Αστυνομία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας και η κοινωνία ο καθρέφτης της πολιτικής. Η Αστυνομία είναι αυτή που θέλουν οι πολιτικοί. Εμείς, πρόσθεσε, βλάψαμε την Αστυνομία, διότι τη χρησιμοποιήσαμε ανάλογα με τις επιδιώξεις μας. Τώρα συνειδητοποιούμε ότι τα Σώματα Ασφαλείας ανήκουν σε όλους τους Ελληνες. Αναφερόμενος και στο ρόλο των δημοσιογράφων, τους οποίους κάλεσε να στηρίξουν το έργο του, αλλά και να αποκαλύψουν όλα τα κακώς κείμενα, είπε ότι και εκείνοι έχουν αδικήσει την Αστυνομία, διότι προβάλλουν συνήθως μόνο τα αρνητικά σημεία.
Στη συνέχεια, ο Γ. Ρωμαίος έδωσε το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει. "Ηρθαμε, είπε, χωρίς διάθεση να διακρίνουμε "χρώματα" και κομματικές τοποθετήσεις. Θα συνεργαστούμε με όλους για να σμίξουμε σκέψεις και δυνάμεις". Σε ό,τι αφορά τον τεχνολογικό εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, είπε χαρακτηριστικά: "Καλά είναι τα κομπιούτερ, αλλά οφείλουμε να καταλάβουμε ότι στο δικό σας έργο σπουδαίο ρόλο παίζει ο άνθρωπος". Γι' αυτό, συνέχισε, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για το μισθολόγιο του προσωπικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και η λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του προσωπικού.
Τέλος, ο Γ. Ρωμαίος τάχθηκε υπέρ της διακομματικής συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής που θα εφαρμόσει. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, θα προτείνει τη σύσταση ευέλικτης διακομματικής επιτροπής. Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι τάχθηκε υπέρ της μη χρησιμοποίησης της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που, όπως είπε, δεν τολμά να θίξει η πολιτική ηγεσία.
Η τοποθέτηση ενός πρώην δημοσιογράφου (διευθυντικό στέλεχος στο ΒΗΜΑ, γενικός διευθυντής της ΕΡΤ) στη νευραλγική θέση του υπουργού Δημόσιας Τάξης προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Πολλοί ερμήνευσαν την τοποθέτησή του, ως προσπάθεια του συγκροτήματος Λαμπράκη να ελέγξει ακόμα ένα υπουργείο, ενώ άλλοι είπαν ότι στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας με τα ΜΜΕ.
Ενα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, πάντως, ο νέος υπουργός είναι αυτό της εξισορρόπησης των διαταραγμένης επετηρίδας των αξιωματικών. Πολλοί αστυνομικοί μάς έλεγαν χτες ότι ο νέος υπουργός πρέπει να προωθήσει άμεσα Προεδρικό Διάταγμα για την αύξηση των οργανικών θέσεων στους βαθμούς των υποστρατήγων, ταξιάρχων και αστυνομικών διευθυντών και αμέσως μετά να διενεργηθούν έκτακτες κρίσεις, ώστε να αποσυμφορηθεί η επετηρίδα στο βαθμό του αστυνόμου Α όπου παρατηρείται συνωστισμός. Τα μεσαία στελέχη της Αστυνομίας παραμένουν στον ίδιο βαθμό πάνω από εφτά χρόνια, με αποτέλεσμα να μην ανανεώνεται η επετηρίδα.
Ανακοίνωση για την τοποθέτηση του νέου υπουργού εξέδωσαν πέντε μέλη της μειοψηφίας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, τα οποία τον καλούν να δώσει "ταχύτατη λυτρωτική λύση στα σωρευμένα προβλήματα του χώρου, διαλύοντας, όπως αναφέρουν, με το έργο του τον κονιορτό των αναλώσιμων προεκλογικών πυροτεχνημάτων περιορισμένης χρήσης ορισμένων κατ' όνομα συνδικαλιστών και στην πραγματικότητα απροσχημάτιστων κομματαρχών".
Περίσσεψε η συγκίνηση και οι διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από το υπουργείο Εργασίας, κατά τη χτεσινή παράδοσή του στον Μ. Παπαϊωάννου
Η συνέχιση της ίδιας πορείας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την εφαρμογή των αντεργατικών επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φαίνεται να εξασφαλίζεται, όπως ήταν και αναμενόμενο και επιβεβλημένο για την κυβέρνηση, από την αλλαγή στην ηγεσία του, η οποία πραγματοποιήθηκε και επίσημα χτες με την παράδοσή του από τον απερχόμενο υπουργό Ε. Γιαννόπουλο στον νεοφερμένο Μ. Παπαϊωάννου.
Ο νέος υπουργός έπλεξε το εγκώμιο του Ε. Γιαννόπουλου,αλλά και παλαιότερων υπουργών, όπως του Γ. Γεννηματά και του Π. Μόραλη,και σημείωσε σχετικά με το έργο που θα επιτελέσει στο υπουργείο, ότι πρώτη επιλογή θα είναι ο διάλογος και ότι αρνείται τις μονοσήμαντες προσεγγίσεις, αλλά ο διάλογος δε θα είναι πρόσχημα για τη μετάθεση ευθυνών, αφού η κυβέρνηση θα αποφασίζει. Σημείωσε επίσης ότι θα δοθεί βάρος στην καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης, καθώς και στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Ο Ε. Γιαννόπουλος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την εγκατάλειψη του υπουργείου, αλλά παράλληλα δήλωσε ήσυχος και ιδιαίτερα χαρούμενος για την αντικατάστασή του από τον Μ. Παπαϊωάννου.Εκανε επίσης μια σύντομη αναφορά στο έργο που επιτελέστηκε στο υπουργείο, αλλά και στα σημεία που πρέπει να επιμείνει ο νέος υπουργός. Δεν παρέλειψε επίσης να καλύψει πλήρως τον απερχόμενο υφυπουργό Εργασίας Λ. Κανελλόπουλο,του οποίου η αντικατάσταση αποδόθηκε από μια μερίδα του Τύπου στη μικρή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων για τα οποία ήταν υπεύθυνος στο υπουργείο.
Σύντομες αναφορές έκαναν ο Λ. Κανελλόπουλος και ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε.
Ο νέος υφυπουργός Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππας,ο οποίος διατηρεί και τη θέση του μέλους της διοίκησης της... ΓΣΕΕ, στη σύντομη τοποθέτησή του φρόντισε να χαιρετίσει ιδιαίτερα την ψήφιση του τελευταίου νόμου για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, ο οποίος προσφέρει τα χρήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους εργοδότες.
Μέσα σε κλίμα "πανηγυριού" πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, χτες το μεσημέρι, με την μπάντα του Λιμενικού Σώματος να παίζει παραταγμένη στη Γρ. Λαμπράκη για να υποδεχτεί τον νέο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη,το νέο "σύνδεσμο" της κυβέρνησης με το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Η τελετή παράδοσης και παραλαβής έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου. Στην τελετή δεν παραβρέθηκε (;) κανένας εκλεγμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Ο απερχόμενος υπουργός, Κ. Σφυρίου,στη σύντομη ομιλία του αφού συνεχάρη τον νέο υπουργό, Στ. Σουμάκη,μιλώντας γι' αυτόν με πολύ κολακευτικά λόγια, για την τοποθέτησή του στο δύσκολο, όπως είπε, και νευραλγικό χώρο του ΥΕΝ, προσθέτοντας ότι η εμπορική ναυτιλία είναι ένα κεφαλαιώδες τμήμα της εθνικής οικονομίας και η σημασία του είναι τεράστια για την πορεία της χώρας στο μέλλον. Βέβαια, ο Κ. Σφυρίου παρέβλεψε το γεγονός ότι ο ίδιος με τις πλάτες της κυβέρνησης υπονόμευσαν την εμπορική ναυτιλία, παραβιάζοντας το καμποτάζ και την ίδια τη νομοθεσία της χώρας! Ο νέος υπουργός, Στ. Σουμάκης,αφού ευχαρίστησε τον Κ. Σφυρίου για το θερμό τρόπο που τον υποδέχτηκε, από την αρχή ακόμα της ομιλίας έκανε ξεκάθαρο ότι θα προσφέρει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο ό,τι χρειάζεται! Αντίθετα, κάπου στα "ψιλά" της ομιλίας του είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την ασφάλιση και την περίθαλψη των Ελλήνων ναυτικών και θα προσπαθήσει να "κάνει" κάτι και γι' αυτό... Ετσι λοιπόν ο νέος υπουργός, όπως αποκαλύφθηκε και από την ομιλία του, θα συνεχίσει την πολιτική στήριξης των εφοπλιστών, του αφελληνισμού της ναυτιλίας και του διωγμού των Ελλήνων ναυτικών από τα καράβια.
Η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι απόντος του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, ο οποίος βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ομως, παρά την απουσία, η "σκιά" του Θ. Πάγκαλου επλανάτο στο υπουργείο καθώς το νέο σχήμα και - κυρίως - οι αρμοδιότητες που θα μοιραστούν στον νέο αναπληρωτή υπουργό Γ. Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Χ. Ροζάκη αποτελούν, ήδη, αντικείμενο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και τριβών.
Οι τριβές αυτές εμφανίστηκαν ήδη κατά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, με την απροθυμία που εξέφρασε ο Γ. Παπανδρέου να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Οι δικαιολογίες για αυτή την άρνηση δεν έγιναν πιστευτές, καθώς είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ πως ο Γ. Παπανδρέου επιθυμούσε να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στις μείζονος σημασίας υποθέσεις του υπουργείου: Στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.
Παρ' όλα αυτά, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του Γ. Ρωμαίο, δεν άφησε την παραμικρή αιχμή για τα όσα συνέβησαν με τη διαφωνία του. Αντίθετα, μίλησε για την ιδιαίτερη τιμή που έκανε στο πρόσωπό του ο πρωθυπουργός, αναθέτοντάς του τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.
Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του εξέφρασε τη χαρά του που θα (ξανα)συνεργαστεί με τον Θ. Πάγκαλο, με τον οποίο είχε άριστη - όπως είπε - συνεργασία και στο παρελθόν.
Από την πλευρά του ο Γ. Ρωμαίος, υποδεχόμενος τον "διάδοχό" του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση του σχήματος του υπουργείου με τη δημιουργία θέσης υφυπουργού, στην οποία τοποθετήθηκε ο Χ. Ροζάκης.
Ο Χ. Ροζάκης, γνωστός στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών ως καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, είναι στενός φίλος του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Στις δηλώσεις του, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει πολιτικές ευθύνες και υπογράμμισε πως θα προσπαθήσει να συμβάλει στη βελτίωση της διεθνούς θέσης της χώρας και στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της.
Εκανε λόγο για μια "νέα Ζυρίχη" που εγκυμονεί ένας διάλογος εφ' όλης της ύλης με Τουρκία
"Ανησυχίες" για την ασφάλεια της χώρας και "φόβους" για μια "νέα Ζυρίχη", στην οποία πιθανά θα καταλήξει ένας διάλογος με την Τουρκία, εξέφρασε χτες το πρωί ο Γερ. Αρσένης αποχωρώντας από το υπουργείο Αμυνας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου. "Αποχωρώ, είπε, με μια βαθύτατη έγνοια για την ασφάλεια της χώρας μας". Ενώ αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα δήλωσε "ιδιαίτερα δύσπιστος σε προσεγγίσεις συνομιλιών και διαλόγου, ιδίως σε διαλόγους μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, που εισάγουν ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία από την πίσω πόρτα".Και συμπλήρωσε: "Αν συρθούμε σε τέτοιου είδους διαλόγους, τότε μπορούμε να καταλήξουμε σε μια νέα Ζυρίχη".Αναφερόμενος στο έργο του στο υπουργείο Αμυνας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δύο πράγματα, που τα χαρακτήρισε και "παρακαταθήκη" του. Συγκεκριμένα μίλησε για το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας - Κύπρου και για το νέο πρόγραμμα εξοπλισμών.
Μάλιστα, όσον αφορά το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, προέτρεψε τους στρατιωτικούς: "Να το προστατεύσετε ως κόρην οφθαλμού. Να μην επιτραπεί καμία χαλάρωση στην υλοποίηση του δόγματος αυτού. Γιατί είναι αυτό το δόγμα που θα δημιουργήσει την απαραίτητη υποδομή για μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική. Για να αναγκαστούν οι άλλες δυνάμεις να πιέσουν και την ίδια την Τουρκία ν' αλλάξει συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα".
Σχετικά με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Γερ. Αρσένης είπε ότι έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) και έχει ήδη υποβληθεί στη γραμματεία του ΚΥΣΕΑ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η υλοποίησή του θα αποτελέσει από τα νέα έργα της νέας κυβέρνησης. Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι είναι μπροστά.Με το ίδιο πνεύμα μίλησε και ο απερχόμενος υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής.
Στο υπουργείο Αμυνας έγινε χτες το μεσημέρι η τελετή παράδοσης - παραλαβής.Ο Γερ. Αρσένης μίλησε για την πολιτική του και το έργο του στο υπουργείο και υπενθύμισε τις εκκρεμότητες που αφήνει, που είναι τα νομοσχέδια για το μισθολόγιο των αξιωματικών και τη θητεία,τα οποία είχαν κατατεθεί στη Βουλή το διάστημα πριν τις εκλογές, καθώς η λήψη των τελικών αποφάσεων για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Ο νέος υπουργός Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος,απευθυνόμενος στον προκάτοχό τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του. "Στηριζόμαστε, είπε, στο έργο το οποίο πράξατε μέχρι σήμερα". Αναφορικά με τα νομοσχέδια που εκκρεμούν ο νέος υπουργός Αμυνας είπε ότι θα είναι από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης. Επίσης καθησύχασε τον Γερ. Αρσένη για τη συνέχιση εφαρμογής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.
"Γνωρίζουμε, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, πάνω απ' όλα ότι η αμυντική ικανότητα της χώρας, η στρατηγική ασφάλειας που περνάει μέσα από το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι κάτι το οποίο συνειδητοποίησαν όχι μόνο οι Ελληνες, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο ελληνισμός, ότι αποτελεί τη βασική προϋπόθεση. Επομένως, εμείς βλέπουμε ως χρέος μας να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση, στην υλοποίηση, στην αποτελεσματική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά στην τουρκική απειλή".
Σε διαφορετικό μήκος κύματος μίλησαν χτες ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης και ο τέως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο Γ. Δασκαλάκης,αλλά στην ουσία και οι δυο συμφώνησαν έμμεσα ότι η πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ οδήγησε "προς τα αριστερά" πολλούς ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος.
Αυτό έγινε κατά την τελετή παράδοσης των υφυπουργικών καθηκόντων στο νέο πρόσωπο του υπουργείου, Μ. Λουκάκη.Ο υπουργός υπερασπίστηκε τη γραμμή Σημίτη για τα μετεκλογικά "κεντροαριστερά" σενάρια και αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας πολιτικής "με αυξημένη ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα". Ο Γ. Δασκαλάκης άφησε αιχμές για δεξιά στροφή της κυβέρνησης Σημίτη,που έστειλε ψηφοφόρους "προς τα αριστερά" και προέβλεψε ότι η νέα κυβέρνηση "θα πορευτεί σε ναρκοπέδιο", γιατί απαιτούνται γενναίες λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και εθνικά προβλήματα.
Η επιτάχυνση της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, η παραπέρα ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών με κίνητρα, το ξεπούλημα των προβληματικών επιχειρήσεων και η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, όπως προφανώς έδειξε και μέχρι σήμερα πώς την καταλαβαίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα είναι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές δηλώσεις της... υπερυπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης της υφυπουργού Αννας Διαμαντοπούλου.
Ο αποχωρών Φ. Ιωαννίδης δήλωσε ευτυχής τόσο για τη διαδοχή του απ' την Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία, όπως είπε, είχε πολύ καλή συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και για την ευκαιρία που του δίνεται για ανασυγκρότηση, μακριά από καθήκοντα που του στερούσαν πολύτιμο χρόνο. Από την πλευρά της η Αννα Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε τα καθήκοντά της στη θέση της υφυπουργό ως πρόκληση, αφού, όπως είπε, αυτό το υπουργείο μπορεί να αλλάξει το μέλλον της χώρας.
Στον απόηχο του θέματος που ανέκυψε με την άρνηση αρχικά του Γιώργου Παπανδρέου να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, έγινε χτες η τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας στον Γερ. Αρσένη.
Πέρα από αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, ο τέως υπουργός Παιδείας, ο οποίος τελικά ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων δήλωσε: "Ο πρωθυπουργός με παρακάλεσε προσωπικά να αναλάβω καθήκοντα στο υπουργείο Εξωτερικών έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Σε αυτά τα πλαίσια πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ένα πολύ σημαντικό έργο. Αναφερόμενος στο θέμα της συνεργασίας με τον Θ. Πάγκαλο, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ τους από παλιά, παραπέμποντας στο διάστημα της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι ελπίζει αυτή τη συνεργασία θα τη συνεχίσουν, ενώ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα καθορίσει τις αρμοδιότητες στο υπουργείο Εξωτερικών.
Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Αρσένης, σε μία προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μετακίνησή του από το υπουργείο Αμυνας τόνισε: "αφήνω με σφιγμένη καρδιά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά με χαρά έρχομαι στο υπουργείο Παιδείας. Αφήνω την ένοπλη νεολαία για την άοπλη μαχητική νεολαία", τόνισε, επισημαίνοντας ότι έρχεται στο υπουργείο Παιδείας"με συγκεκριμένες απόψεις" και ότι θα κινηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία και το έργο του Γ. Παπανδρέου.
Ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης, δήλωσε ότι από σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει επαφές με φορείς της εκπαίδευσης και ότι θα έχει συναντήσεις με τους πρώην υπουργούς Παιδείας.
Τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής πολιτικής στους τομείς του περιβάλλοντος, της χωροταξίας και των δημοσίων έργων, προανήγγειλε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας στα στελέχη του υπουργείου μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.
Ο Κ. Λαλιώτης παρέμεινε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, παρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να τον απομακρύνει, δίνοντάς του άλλο υπουργείο (λέγεται ότι του πρότεινε το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας), ενώ έφυγαν από αυτό οι υφυπουργοί Ελ. Παπαζώη (αναβαθμίστηκε σε υπουργό Αιγαίου) και Μ. Λουκάκης (διορίστηκε υφυπουργός Μεταφορών).
Τις θέσεις τους πήραν αντίστοιχα οι Θόδωρος Κολιοπάνος και Χρίστος Βερελής. Ο πρώτος θα αναλάβει πιθανότατα κάποιο ρόλο στους τομείς Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος - και την εκπροσώπηση της χώρας στα Συμβούλια υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ενώ ο δεύτερος στον τομέα των Δημοσίων Εργων με ιδιαίτερη έμφαση στην επίβλεψη του ΟΑΣΠ και της ΕΥΔΑΠ.
Με πολλές φιλοφρονήσεις έγινε η τελετή παράδοσης του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Ε. Γιαννόπουλο από τον υπηρεσιακό υπουργό Α. Φατούρο.Ο Ε. Γιαννόπουλος κατά τη χτεσινή τελετή παραλαβής του υπουργείου Δικαιοσύνης είπε ότι στο παρελθόν, όταν είχε γίνει για πρώτη φορά υπουργός, αυτό το υπουργείο ήταν στις προτιμήσεις του. "Το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν πράγματι διακαής μου πόθος, είπε, όταν πρωτοέγινα υπουργός, αλλά προτιμήθηκα τότε στο υπουργείο Συγκοινωνιών".
Σε άλλο σημείο ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος διευκρίνισε ότι δε ζήτησε ο ίδιος το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τον προέτρεψε ο πρόεδρος της κυβέρνησης να το αναλάβει.
Τέλος, ο Ε. Γιαννόπουλος υποσχέθηκε ότι τα προβλήματα των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων και των δικαστικών λειτουργών θα αποτελέσουν τη μόνιμη φροντίδα του.
Ο απερχόμενος υπουργός Α. Φατούρος δεν εφείσθη φιλοφρονήσεων για τον Ε. Γιαννόπουλο, λέγοντας ότι είναι ένας πολιτικός "που έχει αναπτύξει και επιβάλει ένα δικό του ύφος και μια μοναδική αμεσότητα επικοινωνίας", ενώ για τη σύντομη θητεία του στο υπουργείο είπε ότι συντέλεσε στο να διεξαχθούν οι εκλογές χωρίς προβλήματα και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η εκλογική διαδικασία, έτσι ώστε να εκφραστεί η ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Τα νέα του καθήκοντα ανέλαβε, χτες, στο υπουργείο Εσωτερικών ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλ. Παπαδόπουλος.Οπως ήταν αναμενόμενο, και σ' αυτό το υπουργείο δε θα υπάρξει ριζική αλλαγή στην πολιτική που εφαρμόζεται, καθώς και η νέα πολιτική ηγεσία το μόνο που εγγυάται είναι η εκτέλεση των εντολών που δίνονται από το υπερεθνικό κέντρο των Βρυξελλών, στον ευαίσθητο τομέα της Αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης.
Στην τελετή παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Β. Σκουρή,ο τελευταίος εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή ανέλαβε το υπουργείο ο Αλ. Παπαδόπουλος και του ευχήθηκε στα νέα του καθήκοντα να έχει την "ίδια επιτυχία και αναγνώριση που είχε και στο υπουργείο Οικονομικών". Ο νέος υπουργός συνεχάρη τον Β. Σκουρή για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, εκφράστηκε θετικά για το έργο των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου και είπε ότι θα το συνεχίσει και ότι η αποκέντρωση θα προχωρήσει με αποφασιστικό τρόπο.