ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ισορροπώντας ανάμεσα στη «συναίνεση» και την αντιπολίτευση...

...ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την αναμόρφωσή της

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Πλακιωτάκης

Eurokinissi

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Πλακιωτάκης
Να πάνε στο σημερινό Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (ΣΠΑ) αποφάσισαν στη ΝΔ, προσπαθώντας να ισορροπήσουν, σε αντιφατικούς στόχους, ανάμεσα στην ανάγκη της συναίνεσης που απαιτεί το κεφάλαιο και της συγκρότησης αντιπολιτευτικού δεξιού πόλου στην κυβέρνηση. Η προσπάθεια της ΝΔ να μην ταυτιστεί με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης μόνο θυμηδία προκαλεί, αφού πρωτοστάτησε σε αυτή την πολιτική ως κυβέρνηση αλλά και στηρίζοντας τις συμφωνίες του καλοκαιριού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος, Γ. Πλακιωτάκης, μετά το τηλεφώνημα - πρόσκληση που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, δήλωσε: «Σήμερα το πρωί, δέχτηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού για να συμμετάσχω στο ΣΠΑ με θέμα το Ασφαλιστικό, το Προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Τσίπρας, με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό. Η ΝΔ, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως πρόεδρός της θα παρευρεθώ στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η συμμετοχή μου, όμως, δε θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Της απόφασης να πάνε στο Συμβούλιο προηγήθηκαν συνεννοήσεις Πλακιωτάκη με τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρωθυπουργούς Κ. Μητσοτάκη, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, όπως και με άλλα στελέχη. Συζητείται δε και η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου, παρουσία των 4 υποψηφίων προέδρων του κόμματος, να γίνει συζήτηση περί του ΣΠΑ.

Στο μεταξύ, με έμφαση στο φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής, όταν δεν κατάφεραν να κάνουν εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου, αλλά όχι μόνο, συνεχίζεται η διαπάλη για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η ΝΔ το επόμενο διάστημα, για την ανάγκη ανασυγκρότησης του «δεξιού πόλου» της αστικής διαχείρισης. Π.χ. είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο ραδιοσταθμό «Alpha» ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας: «Ο,τι περνάμε το είχα προβλέψει από τον Ιανουάριο. Είχα προτείνει να πάμε σε Συνέδριο και σε ανοιχτή εκλογή, αλλά από κατάλογο ήδη εγγεγραμμένων μελών. Ηταν προβλέψιμο ότι θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία σε μία γελοιοποίηση ενός μεγάλου κομματικού χώρου. Στο βαθμό που μπορούμε να σοβαρευτούμε στη ΝΔ, η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί. Δε φοβάμαι απλώς τη διάσπαση στη ΝΔ, φοβάμαι τη γελοιοποίηση. Δεν ήταν ένα απλό λάθος αυτό που συνέβη στη ΝΔ. Είναι ένδειξη της λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού όπως τις περασμένες δεκαετίες. Η ΝΔ χρειάζεται επανίδρυση. Αυτό που πρέπει να φύγει, είναι μία σειρά αντιλήψεων. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με τα λαϊκά στρώματα, αλλά να εκφράσουμε προς το συμφέρον τους τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, όπως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Με ανάλογες ανησυχίες, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κύρτσος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Flash», επιτέθηκε στη «γραφειοκρατία» της Συγγρού, όπως τη χαρακτήρισε, μιλώντας για ανίκανους, για άσχετους με την πολιτική και για βαρίδια που δεν μπορεί να κουβαλάει ένα σύγχρονο αστικό κόμμα. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, μίλησε για «ικανούς για το χειρότερο», να μην τις οργανώσουν ή και να τις υπονομεύσουν.

Στο μεταξύ, αναμένεται η οριστική απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ για την εταιρεία ή τις εταιρείες που θα αναλάβουν την οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν «δύο οριστικοποιημένες καλές προτάσεις» και έχουν ως προϋπόθεση τη διενέργεια εκλογών στις 13/12.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Προσέρχεται αλλά μόνο για το Προσφυγικό...

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά με... μια πιο βολική ατζέντα από αυτή που θέλει η κυβέρνηση, επανέλαβε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξεκαθαρίζοντας ότι θα προσέλθει στη σύσκεψη, ενημερώνει τον Πρ. Παυλόπουλο ως προς τις «σκέψεις» και «επιφυλάξεις» της για τη θεματολογία που όρισε η κυβέρνηση: Ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, Ασφαλιστικό, Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επ' αυτών αναφέρει: «Για το "Προσφυγικό", η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς. Επίσης, θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα».

Παρακάτω: «Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον πρωθυπουργό (σ.σ: σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν), πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται».

Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστικά, επιχείρησης αποφυγής του κόστους από τη νέα βάρβαρη επίθεση στο Ασφαλιστικό, την οποία βέβαια και η ίδια υπερψήφισε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, η Γεννηματά διευκρινίζει ότι «για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας. Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων».

Καταλήγει ότι «για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος τα περισσότερα κόμματα έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά. Υπενθυμίζω ότι και αυτό το ζήτημα είναι μια αποκλειστικά κοινοβουλευτική λειτουργία».

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
Σε ετοιμότητα να προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση

Καθ' όλα έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, σημειώνοντας μάλιστα ότι στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχτές με τον πρωθυπουργό, με θέμα το σημερινό Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, συζήτησαν τις 9 προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του στον Αλ. Τσίπρα από την επομένη των εκλογών του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα, πάντα, με τις δηλώσεις του Β. Λεβέντη, ο πρωθυπουργός του είπε ότι βλέπει θετικά μία κατ' ιδίαν συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν τις προτάσεις της Ενωσης Κεντρώων, οι οποίες, αξίζει να σημειωθεί δεν απέχουν και πολύ από τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα που φέρνει το ένα μετά το άλλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να εφαρμόσει το μνημόνιο και συνολικότερα τα όσα προβλέπουν οι συμφωνίες της με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Εξάλλου, οι 9 προτάσεις της Ενωσης Κεντρώων είναι βγαλμένες απευθείας από τα συρτάρια του κεφαλαίου και αφορούν τον παραπέρα σφαγιασμό των μισθών και των συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο, σύνδεση των συντάξεων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια κάτι που έτσι κι αλλιώς προετοιμάζει η κυβέρνηση, φορολογική ασυλία στους επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα των επενδύσεων και άλλα παρόμοια.

Οπως ανέφερε ο Β. Λεβέντης, αν ο πρωθυπουργός δεχτεί τουλάχιστον τις περισσότερες από τις 9 προτάσεις του «τότε αυτή ήταν η αποστολή της Ενωσης Κεντρώων, να βοηθήσει την Ελλάδα», διευκρινίζοντας ότι δεν θέλει κανένα αντάλλαγμα όπως οι ΑΝΕΛ, για να στηρίξει την κυβέρνηση. «Αν όμως περιμένει ο κ. Τσίπρας χωρίς συμφωνία, επειδή κάποια στιγμή του φύγουν κάποιοι, να πάω εγώ να καλύψω τη διαφορά να μην τα περιμένει, είναι αυταπάτες». Επανέλαβε ακόμα ότι στους 153 βουλευτές της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και 11 «απειλές», οι οποίοι, εκτίμησε ότι «δεν θα πειθαρχήσουν στις ψηφοφορίες».

ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Με επιφυλάξεις, αλλά πάει

Ο Στ. Θεοδωράκης θα προσέλθει με «έντονη επιφυλακτικότητα» στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, διαμηνύουν από το Ποτάμι, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό.

Ο επικεφαλής του κόμματος απάντησε στον Αλ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη σημερινή σύσκεψη με «επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση».

«Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού που επικαλείται το «Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων».

Επίσης, ανέφεραν ότι ο ίδιος έθεσε στον πρωθυπουργό το θέμα του εκλογικού νόμου, καθώς θεωρεί, από την πλευρά του, πως είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του.

Ο Στ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «Παιδεία, Δικαιοσύνη και Προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου, καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ' αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε».

ΠΑΤΡΑ
Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Οι Οργανώσεις Πάτρας και ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τιμούν τα 97 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, πραγματοποιώντας έκθεση αφιερωμένη «Στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, στις φυλακές και τις εξορίες, από τη δεκαετία του '20 μέχρι το 1974».

Η έκθεση ανοίγει σήμερα στην Αγορά Αργύρη και θα διαρκέσει έως τις 2/12. Θα λειτουργεί 9.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00, ενώ θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις (για συμμετοχές καλείτε στο 697.34.35.036).

Στα εγκαίνια της έκθεσης, σήμερα Σάββατο, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου.

Την Κυριακή 29/11 και την Τρίτη 1/12 θα γίνει προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 2/12, με βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της ΙΕ της ΚΕ του ΚΚΕ, «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ», από την Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

Στα εγκαίνια σήμερα θα παρευρεθούν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής αρχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ