ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανταγωνισμός για τη «μεγάλη γεωστρατηγική της αξία»...

Με πρώτη την ελληνική κυβέρνηση που πρωτοστατεί σε αντιλαϊκές μεθοδεύσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Από την πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Από την πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου ΥΠΕΞ με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Ολες οι δηλώσεις για ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό προμηνύουν παζάρια μπροστά ή πίσω από τις κάμερες, άρρηκτα δεμένα με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που δυναμώνουν σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενες πλευρές κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τη μεγάλη «γεωστρατηγική αξία» της Κύπρου και πώς αυτή μπορεί να συμβάλει στη «σταθερότητα και ασφάλεια» όλης της περιφέρειας, που ενώνοντας Μέση Ανατολή - Ευρώπη - Αφρική βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρών αναμετρήσεων, καταρχάς μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και Ρωσίας.

Πρώτη και καλύτερη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα θετική την «αναβάθμιση διεθνώς» της Κύπρου, εννοώντας ότι το νησί αποκτά όλο και κεντρικότερο ρόλο στην υλοποίηση κρίσιμων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αλλωστε, και ο ενεργότερος ρόλος που διεκδικεί η ελληνική πλευρά στο Κυπριακό αφορά την υπεράσπιση προτεραιοτήτων του «ευρωατλαντικού άξονα» έναντι των ανταγωνιστών του.

Στην προχτεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε επιτυχία το ότι «καλείται στην Ουάσιγκτον ο ίδιος ο (Κύπριος) υπουργός Εξωτερικών να δει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ (βλέπε συνάντηση Χριστοδουλίδη - Πομπέο το Νοέμβρη), ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στη Γερουσία και στη Βουλή των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων έναντι της Κύπρου και, επίσης, και το κυριότερο, ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πια στην Ουάσιγκτον δεν αντιμετωπίζουν την Κύπρο μονοδιάστατα, το κυπριακό πρόβλημα στον ΟΗΕ, αλλά αντιμετωπίζουν την Κύπρο αυτοτελώς, ως ένα κράτος με μεγάλη γεωστρατηγική αξία...». Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις έρευνες που το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το γεωτρύπανο της αμερικανικής «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολιάζοντας ότι «θα έχει και "παρέα" φαντάζομαι...».

Οσον αφορά τις συνομιλίες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε την ανάγκη για «προκαταρκτικές συζητήσεις», ανάμεσα «στις δύο κοινότητες» αλλά και «ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις και βέβαια και την Κυπριακή Δημοκρατία», για «να διευκρινιστεί ποιος και κατά πόσο είναι έτοιμος να βρει μια ουσιαστική λύση στο θέμα των δυο μικρών συνθηκών», αναφερόμενος στις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας. Δηλαδή, ακόμα μια φορά, προσπεράστηκε η λεγόμενη «Συνθήκη Εγκαθίδρυσης», η τρίτη από τις συμφωνίες που υπέγραψαν το 1960 Κύπρος και «εγγυήτριες δυνάμεις» και προβλέπει ότι «Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο αναλαμβάνουν (την ευθύνη) να ανταλλάσσουν συμβουλές και να συνεργάζονται για την κοινή άμυνα της Κύπρου». Επίσης, ότι το νέο κράτος «θα συνεργάζεται πλήρως με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικής λειτουργίας των στρατιωτικών βάσεων (σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια)...».

Για «win win» ψάχνει και η Τουρκία

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι η ετοιμότητα για παζάρια που δείχνει και η Τουρκία, όπως κατέγραψε και νέα ομιλία του Προέδρου της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, στη Βουλή της χώρας.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν φρόντισε να ξεκαθαρίσει «για άλλη μια φορά ότι στην Κύπρο και το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα χωρίς την Τουρκία. Αυτοί που προσπαθούν να μας αγνοήσουν σε αυτή την περιοχή πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι πάνω από όλα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ύπαρξη». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι το τουρκικό κεφάλαιο διερευνά πώς καλύτερα θα υπερασπιστεί τη θέση του, συμπληρώνοντας: «Οπως και σε κάθε θέμα, αυτό που προτιμούμε στην Κύπρο και το Αιγαίο είναι μια κατάσταση από την οποία όλοι να κερδίζουν ("win win"). Ενώ υπάρχουν τρόποι για να κερδίσουμε όλοι μαζί, αυτοί που θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα σε διαμάχη και κρίση πρώτα θα δώσουν λογαριασμό στο δικό τους λαό».

Τέλος, χρήσιμο είναι να καταγραφεί ότι σε μήνυμά του για την προχτεσινή επέτειο ανεξαρτητοποίησης της Κύπρου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, χαρακτήρισε τη συνεργασία ΗΠΑ - Κύπρου «πιο ισχυρή από ποτέ» και δήλωσε ότι σταθερά υποστηρίζει «τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία». Αλλά και ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε για τη χώρα του πως είναι «συνεπής υποστηρικτής της επίτευξης μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού», συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα ανταποκριθεί πλήρως στους σκοπούς της ενίσχυσης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Εστιάζει στην «ανικανότητα», πλειοδοτεί στην πολιτική της ΕΕ για το Μεταναστευτικό

Κριτική στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο, ενώ στο μεταξύ αποδέχεται τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που οδηγεί στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου, όπως και συνολικά την απάνθρωπη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, ζητώντας μάλιστα ακόμα περισσότερη καταστολή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΚΥΤ στη Σάμο «θλιβερή, διότι το Κέντρο έχει κανονικά δυνατότητα φιλοξενίας 700 ανθρώπων και βρίσκονται στοιβαγμένοι εντός και εκτός κέντρου παραπάνω από 3.800 ψυχές, σε συνθήκες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προσομοιάσουν με συνθήκες που εξασφαλίζουν ασφάλεια και υγεία, κυρίως για τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Κατηγόρησε, εξάλλου, την κυβέρνηση ότι έλαβε σημαντικά κονδύλια αλλά δεν έφτιαξε κατάλληλες υποδομές, λέγοντας πως «είναι πραγματικά εξοργιστικό το γεγονός ότι ενώ η χώρα μας είχε στη διάθεσή της 1,6 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών πόρων - από τα οποία έχει απορροφήσει τα 1,1 δισ. - υπάρχουν αυτές οι συνθήκες σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Μίλησε για «ανικανότητα διαχειριστική» από την κυβέρνηση και άφησε αιχμές για «αδιαφάνεια, διότι δεν είναι δυνατόν - όπως σας είπα και πριν - να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα πολλά κονδύλια και να επικρατούν τέτοιες συνθήκες».

Επέμεινε, τέλος, πλειοδοτώντας ως προς τις επαναπροωθήσεις μεταναστών, πως «αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας να το παίρνουν γρήγορα και αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας να επιστρέφουν, είτε στις χώρες προέλευσής τους είτε στην Τουρκία, βάσει της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας».

ΚΚΕ: ΝΔ και κυβέρνηση συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που βιώνουν πρόσφυγες και νησιώτες

Σε σχόλιό του για τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στη Σάμο για το Προσφυγικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η ΝΔ είναι συνυπεύθυνη με την κυβέρνηση για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες και για τις συνέπειές της στους κατοίκους των νησιών. Γι' αυτό και επικεντρώνει την κριτική της μόνο σε διαχειριστικά ζητήματα. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ στηρίζουν τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που μετατρέπει τα νησιά σε χώρους διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών, συμφωνούν με τη λειτουργία των "hot spots".

Η θέση του ΚΚΕ είναι να κλείσουν εδώ και τώρα τα "hot spots", να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου στην ηπειρωτική Ελλάδα, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες προορισμού τους».

Διεργασίες σε όλο το φάσμα του αστικού σκηνικού

Ανοικτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με συμμετοχή εκεί και του ΚΙΝΑΛ, άφησε χτες το πρωί η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «πρόκειται για τα τρία κόμματα που έχουν χειριστεί την κρίση, έχουν χειριστεί συμφωνίες και προγράμματα και θα πρέπει να διαπραγματευτούν σκληρά την αλλαγή των δυσβάστακτων όρων που έχει επιβάλει ο κ. Τσίπρας σε αυτήν τη χώρα».

Επανέλαβε, άλλωστε, τη θέση του ΚΙΝΑΛ, πως επιβάλλεται «εθνική συνεννόηση» για την πορεία της χώρας μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου προγράμματος επιτήρησης, λέγοντας απευθυνόμενη προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: «Ελάτε να κάνουμε μια μεγάλη κυβέρνηση, ώστε να πάει στους εταίρους και να τους πει: Δεν βγαίνουμε με 3,5% πλεόνασμα», με σαφή την αγωνία της για μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους έναντι των δανειστών τους στο εξωτερικό.

Στο μεταξύ, το νέο κόμμα με τίτλο «Δύναμη Ελληνισμού» παρουσίασαν χτες ο πρόεδρος του κόμματος, Δ. Καμμένος (πριν στους ΑΝΕΛ) και ο γγ Τ. Μπαλτάκος (πριν στη ΝΔ και μετά συνεργαζόμενος με τον Γ. Καρατζαφέρη), βάζοντας και τη δική τους «πινελιά» στις διεργασίες στον ακροδεξιό χώρο.

Μεταξύ άλλων, στο προοίμιο της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος σημειώνεται ότι «μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, την οποία οι αριστερές ιδέες και πρακτικές παρεμποδίζουν. Η πληθυσμιακή και θρησκευτική αλλοίωση του ελληνικού λαού πρέπει να διακοπεί. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ενώ οι δυο σημείωσαν ότι η στρατηγική του κόμματος θα έχει ως συνισταμένη «την εθνική ανεξαρτησία με τις υφιστάμενες διεθνείς συνεργασίες».

Νέα κλήση για απολογία στον Π. Λαφαζάνη

Κλήση σε απολογία από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών για παραβάσεις που αφορούν το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, δηλαδή το περιβόητο «ιδιώνυμο» της κυβέρνησης περί «παρακώλυσης» διενέργειας των πλειστηριασμών, εστάλη στον επικεφαλής της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνη. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο της βιομηχανίας διώξεων που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ο ίδιος είχε δεχτεί ανάλογη κλήση από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος», για κατηγορίες που αφορούσαν τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ