Ντράπηκε και η ντροπή με όσα είπε στους πλημμυροπαθείς
Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε το πρωί τη Φαρκαδόνα, όπου απευθύνθηκε στην τοπική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και, βγάζοντας την «ουρά» της κυβέρνησης και του αστικού κράτους απέξω, τους φόρτωσε την ευθύνη για το τι θα γίνει, καθώς τους έβαλε να ...επιλέξουν έργα «συμμορφωμένοι» εντός των μνημονίων διαρκείας και του κανόνα «κόστος - όφελος».
«Διότι, μην κοροϊδευόμαστε», τους είπε με θράσος, «εσείς μας υποδεικνύετε λάθη, καθυστερήσεις, προτεραιότητες. Προφανώς αναφέρομαι στις προτεραιότητες, διότι μπορεί να θέλουμε πολλά, αλλά ξέρουμε πάντα ότι οι πόροι είναι σχετικά πεπερασμένοι και έχει μεγάλη σημασία, εντός των χρημάτων που μπορούμε να διαθέσουμε, να ακούμε εσάς να μας προτάσσετε αυτά τα οποία είναι τα πιο σημαντικά». Ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι «οι ζημιές και οι πληγές είναι ακόμα εδώ» έναν χρόνο μετά, ενώ τότε έταζαν ταχείς ρυθμούς αποκατάστασης κ.λπ.
Αλλωστε η «προτεραιοποίηση» φάνηκε και από το παράδειγμα των ζώων που θανατώθηκαν λόγω πανώλης, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη «διαχείριση» της εν λόγω υπόθεσης «πραγματικά υποδειγματική». Τόσο «υποδειγματική» που, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος, ακόμα δεν ήρθε η ώρα της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων, ενώ, επιβεβαιώνοντας τους αργούς ρυθμούς στους οποίους κινείται το αστικό κράτος όταν είναι να δαπανήσει για τις ανάγκες του λαού, τους κάλεσε βασικά να κάνουν υπομονή, αφού «θα υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσκολίες, θα υπάρχουν και προβλήματα».
Προβλήματα που προκαλεί η πολιτική τους, πτυχή της οποίας είναι π.χ. να βγάζουν τις ζημιές λιγότερες από ό,τι πραγματικά είναι, ώστε να περιορίσουν τις αποζημιώσεις. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης, τάζοντας έναν χρόνο μετά την καταστροφή «περαιτέρω εξειδίκευση του νέου "Εξοικονομώ", ώστε να καλύψουμε σπίτια τα οποία τεχνικά - στατικά μπορεί να ήταν "πράσινα", αλλά έχουν υποστεί μεγαλύτερες ζημιές απ' ό,τι ένα συνηθισμένο "πράσινο" σπίτι στο οποίο δεν μπήκε το νερό»...
Στο ενδιάμεσο, τους ξαναζήτησε... υπομονή και κατανόηση. «Ξέρω ότι μερικές φορές η υπομονή μπορεί να εξαντλείται, απλά δείτε τα πράγματα και από τη δική μας την πλευρά», τους είπε, αγγίζοντας τα όρια της φαιδρότητας ενώ δεν έχουν καταλήξει ακόμα ούτε καν σε ένα πρόγραμμα επισκευών και στέγασης, εξ ου και έναν χρόνο μετά ο ίδιος - σαν να μην κυβερνά στο ενδιάμεσο - χαρακτήρισε «παράλογο να υπάρχουν σπίτια στη Φαρκαδόνα τα οποία να μην μπορούμε (...) να τα αξιοποιήσουμε και να τα δώσουμε, να τα φτιάξουμε άμεσα (...) ώστε με κριτήρια (...) να τα πάρουν άνθρωποι οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους το συντομότερο δυνατό. Ειδικά γι' αυτό θα ξαναείμαι εδώ σύντομα, για να δούμε πότε θα τα παραδώσουμε στους πρώτους κατοίκους, οι οποίοι θα μπορούν να μπουν εκεί», στη γνωστή λογική «ζήσε μαύρε μου», έναν ολόκληρο χρόνο μετά τον «Ντάνιελ».
Η αποθέωση του εμπαιγμού, απέναντι σε ανθρώπους που έναν ολόκληρο χρόνο μετά δεν έχουν πια σπίτι να μείνουν ή χωράφι να δουλέψουν, ήταν η επίσκεψή του στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, όπου οι κυβερνητικοί έστησαν μια παρουσίαση ...προσημείωσης με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης, για να δείξουν ότι εκτελείται ταχύτερα. Περιχαρής, ο Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά ότι «τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν τη δυνατότητα να απλοποιήσουν και να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγικότητα των δημοσίων υπαλλήλων».
Κατόπιν πήγε στα Κέντρα Υγείας Μουζακίου και Παλαμά, βρίσκοντας ευκαιρία να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΕΣΥ, ενώ τα κενά σε εξοπλισμό και στελέχωση είναι τεράστια. Διόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός προέταξε ξανά την τηλεϊατρική, προϊδεάζοντας για το πώς θα γίνονται διαγνώσεις σε μια σειρά περιοχές. Επισκέφτηκε επίσης τον οικισμό της Μεταμόρφωσης, ο οποίος υπέστη εκτεταμένες καταστροφές στη διάρκεια του «Ντάνιελ», και συζήτησε με τους κατοίκους για την πορεία του έργου μετεγκατάστασης του χωριού τους. Εχει περάσει κι εδώ ένας χρόνος, αλλά ο Μητσοτάκης αντέτεινε ότι «έχουμε κάνει πολύ πρόοδο». Γιατί δεν μετεγκαταστάθηκαν στο μεταξύ; «Είναι μια διαδικασία η οποία από τη φύση της απαιτεί χρόνο προκειμένου να ωριμάσει», είχε έτοιμη κι εδώ την απάντηση.
Το απόγευμα μίλησε σε άλλη μια φιέστα - σύσκεψη κυβερνητικών και τοπικοδιοικητικών παραγόντων, με τίτλο «Στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας - φράγματα, υποδομές και έργα υδρονομίας», στο δημαρχείο Κιλελέρ. Παρουσίασε τα έργα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κοστολογώντας τα στα 3 δισ. ευρώ, και τα οποία κατά το Μαξίμου περιλαμβάνουν: «Εργα υποδομής» όπως φράγματα και αντιδιαβρωτικά, τα οποία θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια, και οπωσδήποτε με ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικό χαρακτήρα, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. «Επικαιροποίηση και αναβάθμιση μελετών για αντιπλημμυρική θωράκιση - λειψυδρία», απόδειξη κι αυτό ότι στο ενδιάμεσο είχαν μείνει στα χαρτιά, με τα αποτελέσματα που τραγικά βίωσε ο λαός της Θεσσαλίας. «Νέα στρατηγική διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», στον πυρήνα των οποίας περιλαμβάνεται και ο εξαναγκασμός των αγροτών να αλλάξουν καλλιέργειες. Αλλωστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης έβαλε σκοπό «να βάλουμε τις βάσεις για μια σωστή και ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού», στοχοποιώντας την άρδευση στην Θεσσαλία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μικρομεσαία αγροτιά, έχοντας κατά νου και το ξεκλήρισμα που προωθείται συστηματικά μέσα από την ΚΑΠ.
Εξάλλου, βάζοντας στο μεταξύ ιδιώτες «μελετητές» - μεγάλες εταιρείες, με ό,τι συμφέροντα και σχέδια υπηρετούν, επέμεινε ότι «χρειαζόμαστε βαριά τεχνοκρατική και επιστημονική υποστήριξη από εταιρείες», κατονομάζοντας τους περιλάλητους Ολλανδούς, το διαβόητο πόρισμα των οποίων προέκρινε έργα με βάση πάντα την «επιλεξιμότητα» και το κριτήριο του «κόστους - οφέλους».
Ξεχωριστή στιγμή στο τέλος του αίσχους της χθεσινής ημέρας, (λίγο πριν ξεκινήσει η φιέστα στο Κιλελέρ) ήταν η συνάντηση Μητσοτάκη με τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο, με τον οποίο μπροστά στις κάμερες είπε ότι «μαζεύτηκαν τα ψάρια» και ότι η κυβέρνηση έστειλε βοήθεια και σε αυτό...
Επιπλέον, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε χτες τη μείωση των διοδίων από Πελασγία έως τον σταθμό Κλειδί κατά 17% με ισχύ από 1η Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του 2025. Που σημαίνει ότι το συνολικό «όφελος» θα είναι ...2,8 ευρώ για το 2024 και 3 ευρώ για το 2025 για όλη την απόσταση Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, «προέκυψε όφελος για το ελληνικό Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου Μαλιακού - Κλειδί. Επεσαν τα επιτόκια και βρεθήκαμε με όφελος περίπου 16 εκατ. ευρώ». Και πρόσθεσε ότι όποιος μετακινείται από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα έχει τέτοιο όφελος.
Θυμίζουμε ότι από 1/1/2024 η τιμή των διοδίων είχε αυξηθεί στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη στα 33,55 ευρώ, από 31,35 που ήταν το 2023, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης. Ετσι, το συνολικό όφελος στη διαδρομή σε σχέση με πέρυσι θα είναι 60 λεπτά για τρεις μήνες και 80 λεπτά για το 2025. Στη συνέχεια, βέβαια, τα διόδια θα αυξηθούν και πάλι...
Η διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, από 31,35 ευρώ που ήταν το 2023, τώρα θα διαμορφωθεί στο υπέρογκο ποσό των 30,75 ευρώ για το υπόλοιπο του 2024 και των 30,55 ευρώ για το 2025! Πέραν αυτού, θυμίζουμε ότι στις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, εκτός από τα τεράστια κέρδη που έχουν από την είσπραξη των διοδίων, έχει ήδη δοθεί κρατική επιδότηση ύψους 73 εκατ. ευρώ εξαιτίας μειωμένων κερδών την περίοδο του lockdown!
Σε ανακοίνωσή του για τις κυβερνητικές φιέστες στη Θεσσαλία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Οι κυβερνητικές φιέστες και οι στημένες "συσκέψεις" στην πολύπαθη Θεσσαλία, παρουσία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της περιφερειακής αρχής, συνιστούν πρόκληση προς τον λαό της περιοχής, που, έναν χρόνο μετά τις καταστροφές του "Daniel", εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες, ενώ τα μεγάλα λόγια για "αποκατάσταση" παραμένουν κενό γράμμα. Αυτό αποδεικνύουν - ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλήματα - οι γνωστές εικόνες των ημερών με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, αλλά και τα όσα κατήγγειλαν οι απλοί άνθρωποι. Την οργή αυτού του κόσμου επιχείρησε να αποφύγει ο πρωθυπουργός επιστρατεύοντας και τα ΜΑΤ.
Εναν χρόνο μετά, και παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες, δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία του λαού, ούτε καν τα απολύτως αναγκαία αναχώματα, αφού η επιλεξιμότητά τους υποτάσσεται στο κριτήριο του κόστους - οφέλους, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από το περιβόητο πόρισμα της ολλανδικής εταιρείας, ενώ ακόμα και οι όποιες ενέργειες γίνονται, χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα.
Ο λαός της περιοχής και όλης της χώρας δεν πρέπει να προσφέρει καμιά συναίνεση σε αυτούς που "χτίζουν" το μέλλον του με τα ίδια υλικά που τον έφεραν ως εδώ. Με τον αγώνα του πρέπει να απορρίψει το σχέδιο δήθεν "ανασυγκρότησης" της περιοχής, που - μεταξύ άλλων - προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού, την αναδιάρθρωση του αγροτικού τομέα, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση και τη στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων των ομίλων.
Αυτό που επείγει είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των φορέων και των επιτροπών πλημμυροπαθών που "υποδέχθηκαν" σήμερα τον πρωθυπουργό σε κάθε στάση του, ώστε να γίνει προτεραιότητα η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής και του εισοδήματος του λαού, ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης του νερού και αντιπλημμυρικής θωράκισης και όχι τα διάφορα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη πάνω στις πλάτες του».