ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Γενικευμένοι κλυδωνισμοί παρά το συμβιβασμό

Εντείνονται οι πιέσεις να μπει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους με νέο «κούρεμα»

Οι εκθέσεις των αμερικανικών οίκων για το συμβιβασμό του Γιούρογκρουπ, είναι ενδεικτικές των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στο παρασκήνιο
Οι εκθέσεις των αμερικανικών οίκων για το συμβιβασμό του Γιούρογκρουπ, είναι ενδεικτικές των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται στο παρασκήνιο
Σήμερα συνεδριάζει στο Βερολίνο το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκειμένου να εγκρίνει την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα, στον απόηχο της οποίας πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι ο συμβιβασμός Ευρωζώνης - ΔΝΤ για την ελεγχόμενη ελληνική χρεοκοπία είναι πρόσκαιρος και θνησιγενής από τη σκοπιά της αστικής διαχείρισης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικάνικος οίκος Moody's συνεχίζει να θεωρεί «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί μείωση του αρχικού κεφαλαίου που δανείστηκε η χώρα από τους επίσημους δανειστές (ΕΚΤ - κράτη μέλη), με δεδομένο ότι κατέχουν περίπου το 70% του χρέους. «Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι οι στόχοι που μόλις συμφωνήθηκαν, θα επιτευχθούν χωρίς καμία ολίσθηση», καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Moody's.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, καλωσόρισε χτες τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών επαναγοράς χρέους την επόμενη βδομάδα, χωρίς όμως να πει τι θα κάνει το Ταμείο αν η διαδικασία δεν αποδώσει τα αναμενόμενα. Προσδιόρισε ακόμα για μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς (13 Δεκεμβρίου) τη σύγκληση του ΔΣ του Ταμείου για την εκταμίευση των 1,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, όσο είναι το μερίδιο από τη δόση που αναλογεί στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό ένα επόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι «οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ λήφθηκαν προ δύο ημερών και καλό είναι να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά». Χωρίς μια «βιώσιμη λύση για το χρέος» της Ελλάδας είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, συμπλήρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Γιόχαν Πράντερ, σε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Οπως είπε, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα, συμβάλλει μεν σε στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης του ευρώ, αποτελεί όμως μόνον έναν ακόμη συμβιβασμό, χωρίς ωστόσο να συνιστά λύση. Επαληθεύοντας την αντίθεση Ευρωζώνης - ΔΝΤ ως προς το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, είπε ότι «το ΔΝΤ και οι ηγέτες στην Ευρωζώνη εκπροσωπούν τελείως διαφορετικές απόψεις ως προς τη λύση της κρίσης, που αφορούν κυρίως την ταχύτητα των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρώπη».

Ζόρια σε Γαλλία και Κύπρο

Στη Γερμανία, η ανεργία αυξήθηκε για έβδομο κατά σειρά μήνα το Νοέμβρη, καθώς η κρίση μειώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις και φρενάρει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 2,9 εκ. σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Απασχόλησης (6,9%).

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια το Σεπτέμβρη. Η γερμανική οικονομία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 0,2% στο τρίτο τρίμηνο, αλλά οι τελευταίες εκθέσεις δείχνουν ότι η ανάπτυξη μπορεί να σταματήσει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, καθώς η ζήτηση για εξαγωγές περιορίζεται.

Αντίστοιχα, τους κλυδωνισμούς στη γαλλική οικονομία έρχεται να ενισχύσει και η προειδοποίηση του οίκου Fitch ότι το επόμενο έτος θα της στερήσει την κορυφαία αξιολόγηση των τριών Α, εάν δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της. Ο Fitch είναι ο μόνος από τους τρεις μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που εξακολουθεί να βαθμολογεί τη Γαλλία με ΑΑΑ.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, έκθεση του μηχανισμού παρακολούθησης της Κομισιόν αναφέρει ότι το δημόσιο χρέος και η ανεργία αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αυξητική τάση. Η έκθεση εκτιμάει ακόμα ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν έχουν υλοποιηθεί.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η Κομισιόν παρουσίασε χτες τις προτάσεις της για την πλήρη οικονομική ενοποίηση της Ευρωζώνης, δίνοντας έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία προς μία «βαθιά και αυθεντική» οικονομική ένωση στο τέλος της οποίας προβλέπεται και η έκδοση κοινού χρέους, δηλαδή, ευρωομολόγα.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ποια ανάπτυξη θα φέρουν;

-- Ηρθε η ώρα για ανάκαμψη, με μέτωπο στην ανεργία, λέει η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ. Πώς θα κάνει ανάπτυξη και πόσο θα ωφεληθούν οι άνεργοι;

Πέρα από την προσπάθεια να καλλιεργήσει προπαγανδιστικά την ψευδαίσθηση πως κάτι καλό προμηνύει για το λαό η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση, με τις εξαγγελίες της για ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας, βάζει αντικειμενικά στο τραπέζι το ζήτημα «ανάπτυξη από ποιον για ποιον»... Ενα το κρατούμενο είναι η πρόκληση προς τις εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους. Η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες προσδοκίες ότι θα τους λύσει τα προβλήματα, όταν υπηρετεί ένα σύστημα που παράγει ανεργία σε ανάπτυξη και κρίση, όταν στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης κόβει και τα ελάχιστα κονδύλια που προβλέπονται για την προστασία των ανέργων, όταν απορρίπτει τις προτάσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία τους. Το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί στον καπιταλισμό. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης που καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις. Αλλά ούτε στην ανάπτυξη θα δούνε φως οι χιλιάδες άνεργοι, αφού αυτή θα είναι αναιμική και οι όποιες επενδύσεις γίνουν θα αφορούν τομείς με μικρές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.

Η κυβέρνηση λέει ότι θα γίνουν επενδύσεις και θα μειωθεί η ανεργία. Πώς όμως θα γίνουν οι επενδύσεις; Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά: Με παραπέρα τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης και με συνδρομή των καπιταλιστών από το κράτος σε χρήμα και υποδομές. Γι' αυτό θέλουν να μειώσουν και το χρέος, για να εξοικονομήσουν λεφτά για τα ντόπια και ξένα μονοπώλια. Συμπληρωματικά σ' αυτό, συγκυβέρνηση και ΕΕ αναζητούν τρόπους να συμμετέχει το κράτος στην κατασκευή υποδομών, που θεωρούνται απαραίτητες για να κάνει επενδύσεις το κεφάλαιο, αλλά έχουν παγώσει λόγω των δημοσιονομικών. Γι' αυτό εξετάζουν τώρα το ενδεχόμενο να συνεχίσει να ισχύει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και την περίοδο 2014 - 2020.

Το σκεπτικό τους είναι το εξής: Ενα μεγάλο μέρος από τα κονδύλια της ΕΕ προς την Ελλάδα δεν απορροφιέται, επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει τη δική της συμμετοχή στα διάφορα έργα, λόγω δημοσιονομικής στενότητας. Με δεδομένο ότι τα κονδύλια της ΕΕ αφορούν κατ' αποκλειστικότητα έργα που έχει ανάγκη το κεφαλαίο και όχι ο λαός, η αδυναμία να απορροφηθούν τα κονδύλια δημιουργεί επιπλέον δυσχέρειες στα ντόπια και ξένα μονοπώλια να επενδύσουν στην Ελλάδα, αφού ιδιωτική επένδυση χωρίς συμμετοχή του κράτους με χρήμα και υποδομές δεν γίνεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μειώνουν στο ελάχιστο την κρατική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, προπαγανδίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο 4-5 δισ. ευρώ, ή 2,5% περίπου του ΑΕΠ, μέχρι το 2020. Αυτή είναι η μια πλευρά της ανάπτυξης, την οποία χρυσοπληρώνει ο λαός, αφού και τα κονδύλια της ΕΕ δικά του λεφτά είναι, και οι υποδομές που γίνονται με τον ιδρώτα του καταλήγουν στα μονοπώλια.

Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τη μείωση τάχα της ανεργίας που υπόσχεται η κυβέρνηση. Ενας από τους κλασικότερους τρόπους για να συγκρατηθεί στατιστικά η ανεργία, είναι το παράδειγμα που έρχεται από τη Γαλλία, όπου οι καταγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τα 3,1 εκατ. και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «επί 18 μήνες η κατάσταση γίνεται σκοτεινότερη, με 45 χιλιάδες επιπλέον ανέργους τελευταία και χωρίς να υποχωρεί ο αριθμός τους». Για να τονώσει την απασχόληση, η κυβέρνηση Ολάντ ετοιμάζεται να δώσει 20 δισ. ευρώ κρατικό χρήμα στους μεγαλοεργοδότες τα δυο επόμενα χρόνια, προκειμένου να κάνουν προσλήψεις. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 4% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης για το 2013 (!) ενώ για το 2014 η αντιστοιχία θα είναι 6%, όπως αναφέρει το σχετικό νομοσχέδιο. Για να βρεθούν αυτά τα 20 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της τζάμπα εργασίας, η κυβέρνηση εφαρμόζει ήδη μέσω του προϋπολογισμού εκτεταμένες περικοπές δαπανών ύψους 10 δισ. ευρώ.

Στερεί δηλαδή από το λαό κονδύλια για στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες και τα κατευθύνει στους εργοδότες για να προσλάβουν εργαζόμενους με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και επιδοτούμενους από το κράτος μισθούς. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, όχι μόνο γίνονται θύματα των περικοπών στις κρατικές δαπάνες, αλλά πληρώνουν και από την τσέπη τους το μισθό τους, αφού με δικά τους λεφτά θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα της επιδοτούμενης εργασίας. Αυτά είναι δυο κλασικά και αποκαλυπτικά παραδείγματα για το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να φέρει ανάπτυξη και να μειώσει την ανεργία: Με κρατικό χρήμα, δηλαδή χρήμα κλεμμένο από τον ιδρώτα του λαού, μποναμά στα μονοπώλια με τη μορφή των υποδομών και της άμεσης επιδότησης για τζάμπα εργασία. Τι θα αποκομίσει ο λαός από μια τέτοια ανάπτυξη; Μισθούς πείνας, τσακισμένες εργασιακές σχέσεις, νέα αφαίμαξη εισοδήματος, ισοπέδωση κάθε κοινωνικής υπηρεσίας. Αυτή είναι η ανάπτυξη που του υπόσχονται. Κόλαση που πρέπει να αποτρέψει ο λαός.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Ελέγχεται εταιρεία του Π. Γερμανού

Εμβασμα ύψους 1.470.000 ευρώ εντόπισαν οι δικαστικές αρχές, προερχόμενο από την εταιρεία «LUDWIG SA», συμφερόντων του επιχειρηματία Π. Γερμανού, που καταλήγει στην εταιρεία «SDG SrI», συμφερόντων του Γ. Σαχπατζίδη, προφυλακισμένου για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Τα χρήματα φέρονται να εμβάστηκαν τμηματικά από Ιούλη - Αύγουστο του 2007, στην τράπεζα «BIVERBANKA» στην Ιταλία, όπου ο Σαχπατζίδης έχει λογαριασμό και σύμφωνα με τους ανακριτές, είναι «αποδέκτης» μιζών από υποβρύχια και «TOR-M1». Με δεδομένα τα παραπάνω, θα ερευνηθεί ο ρόλος του επιχειρηματία Π. Γερμανού στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Η εταιρεία του Π. Γερμανού, είχε συνάψει συμφωνία εκτέλεσης αντισταθμιστικών στο πλαίσιο των συμβάσεων προμήθειας των υποβρυχίων, από τη γερμανική εταιρεία «Ferostaal».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ