ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σύμφωνες όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ στις επιθέσεις ενάντια σε λαούς

"Υπάρχει μια πλήρης ομοφωνία των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που οι περισσότερες από αυτές είναι και χώρες - μέλη της ΕΕ, όταν πρόκειται να επιτεθούν σε λαούς που ζουν σε περιοχές με πλούσιες πρώτες ύλες, ή σε λαούς που αντιστέκονται στην κυριαρχία των περιφερειακών και διεθνών αυτών οργανισμών".Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το περασμένο Σάββατο, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη Θεσσαλονίκη. Στην εισηγητική της παρέμβαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες προσπαθεί να το παίζει δίπορτο. Από τη μια μεριά συνεχίζει να διατηρεί την υπογραφή της στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και από την άλλη λέει ότι θέλει να πάρει πρωτοβουλίες για την ειρήνη. Αν θέλει να πάρει πρωτοβουλία για την ειρήνη πρέπει να αποσύρει την υπογραφή της, να αποσύρει το αντιτορπιλικό "Κίμωνας", να κλείσει τις βάσεις και τις εγκαταστάσεις από τις οποίες προωθείται η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.Γιατί όπως ξέρουμε δίχως τη βάση του Ακτιου, πολύ λίγα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν. Καταγγέλλουμε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση τώρα, είναι διατεθειμένη, παραχωρεί και τους αεροδιαδρόμους της πολιτικής αεροπορίας για να μπορούν τα αεροπλάνα τα ΝΑΤΟικά να πετάνε έτσι ανενόχλητα σε όλο το χώρο των Βαλκανίων και να στοχεύουν στρατηγικά σημεία στη Ν. Γιουγκοσλαβία αλλά και τον άμαχο πληθυσμό.

Λοιπόν ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει την υπογραφή της.

Δεύτερο: Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει ο ελληνικός λαός, είναι, τι σημαίνει ΝΑΤΟ και νέα δομή του ΝΑΤΟ. Δεν είναι καινούριο αυτό, αλλά ακόμη και την περίοδο του πολέμου στην περιοχή της Βοσνίας, είχε γίνει γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης και όχι μόνο ο κύριος Κλίντον, έχουν αποφασίσει και έχουν εκχωρήσει στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, δηλ. στο Γενικό Γραμματέα και στο Στρατιωτικό Διοικητή, το δικαίωμα να εξαπολύουν τον πόλεμο, να πατήσουν το κουμπί, χωρίς προηγουμένως να πάρουν καμία έγκριση. Αυτά όλα δείχνουν, ότι υπάρχει μια πλήρης ομοφωνία των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που οι περισσότερες από αυτές είναι και χώρες - μέλη της ΕΕ, όταν πρόκειται να επιτεθούν σε λαούς που ζουν σε περιοχές με πλούσιες πρώτες ύλες, ή σε λαούς που αντιστέκονται στην κυριαρχία των περιφερειακών και διεθνών αυτών οργανισμών.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει θέση, αν στηρίζει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αν είναι σύμφωνος να υποτάσσεται κανείς σε αυτούς τους οργανισμούς ή θέλει να αντισταθεί. Αυτό είναι το πραγματικό, το σύγχρονο θα έλεγα ιστορικό δίλημμα.

Τέλος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει πλατιά τον ελληνικό λαό, γιατί ο Πρόεδρος Κλίντον μιλάει για κινδύνους πιθανούς ή μη πιθανούς ελληνοτουρκικής διένεξης, σε συσχετισμό με τον πόλεμο που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία. Αντί να διαμαρτύρεται και να βάλει ερωτήματα γιατί τάχα το λέει ο Πρόεδρος Κλίντον, καλύτερα να εξηγήσει στον ελληνικό λαό το ένα και σωστό: Οτι οι ΗΠΑ εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει μια ώρα αρχύτερα τη διχοτόμηση και αμερικανοποίηση του Αιγαίου. Το ίδιο κάνουν και προς την Τουρκία. Προσπαθούν να αναιρέσουν τους προεκλογικούς δισταγμούς της κυβέρνησης, να βγει στην επιφάνεια μια τέτοια συμφωνία και γι' αυτό την εκβιάζουν λέγοντάς της: πρόσεξε έχουμε και άλλο χαρτί στα χέρια μας. Αυτό πρέπει να πει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση και όχι να αναρωτιέται γιατί λέγονται αυτά και να προσπαθεί με τις διάφορες διπλωματικές παρεμβάσεις να αναιρέσει τα λεγόμενα, ενώ ξέρει ότι υπάρχει ένα ωμό πραγματικό παρασκήνιο που θα το δούμε καλύτερα στα τέλη Απρίλη".

Στόχος το Κυπριακό και η αμερικανοποίηση - διχοτόμηση του Αιγαίου

Αναφερόμενη, μετά από σχετική ερώτηση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην ενδεχόμενη επιδείνωσή τους η Αλέκα Παπαρήγα, σημείωσε:

"Είναι πολύ πιθανό να τεθεί ζήτημα Θράκης. Ομως δεν είμαστε μάντεις. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Η κυβέρνηση βγαίνει και λέει ψυχραιμία. Μας ενοχλεί αυτή η θέση. Ξέρετε, εμείς οι κομμουνιστές είμαστε πάρα πολύ ψύχραιμοι, αλλά το "ψυχραιμία" που λέει η κυβέρνηση, σημαίνει ο λαός στην άγνοια και στη γωνία. Και εμείς δε θεωρούμε ότι πρέπει κανείς να πανικοβάλλεται. Πρέπει όμως να ενημερώνεται να οργανώνεται και να αγωνίζεται. Οταν λέει λοιπόν ψυχραιμία η κυβέρνηση, λέει "καθίστε στη γωνιά, γιατί θα τα λύσω εγώ τα προβλήματα", εκχωρώντας καινούρια κυριαρχικά δικαιώματα. "Γι' αυτό είναι καλύτερα να ξέρετε λίγα για να μην παλεύετε"...

Τι φοβόμαστε; Φοβόμαστε ναι, προβοκάτσια αμερικάνικη - μπορεί βεβαίως να είναι και με τη βοήθεια της Τουρκίας - στη Θράκη. Το φοβόμαστε, διότι ο κ. Κλίντον, δεν είναι αφελής, αλλά και αν είναι, αυτοί που είναι γύρω του δεν είναι καθόλου αφελείς. Γιατί επιμένει και λέει και ξαναλέει αυτό το πράγμα; Η όποια προβοκάτσια γίνει, θα γίνει για να κλείσει η υπόθεση του Αιγαίου. Το "ψητό" ας το πούμε, είναι το Αιγαίο. Η αμερικανοποίηση του Αιγαίου και η διχοτόμησή του. Είναι το κλείσιμο του Κυπριακού. Και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αντιπερισπασμός.

Και τέλος, θα έλεγα να θυμηθεί ο ελληνικός λαός κάτι που το ΚΚΕ έλεγε το 1991, όταν αποκάλυπτε ότι η περίφημη συνθήκη για τα ανθρωπιστικά δικαιώματα, που είχε υπογραφεί στα πλαίσια της ΔΑΣΕ -σήμερα ΟΑΣΕ- ήταν ένα μνημείο υποκρισίας. Ολα τα Κόμματα την είχαν χαιρετίσει, ότι είναι μια συνθήκη υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι έλεγε τότε η ΔΑΣΕ; Οτι κάθε μειονότητα έχει δικαίωμα όχι μόνο ίσων δικαιωμάτων στα πλαίσια της επικράτειας που ζει, αλλά έχει και το δικαίωμα της αυτονομίας. Αυτή η συνθήκη, νομιμοποίησε να πω, ή άνοιξε το δρόμο στη διάσπαση, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Και αυτή η συνθήκη παραμένει. Και παραμένει για να νομιμοποιεί τη δημιουργία μικρών κρατών, εξαρτημάτων, ουραγών, αχυροκρατών να το πω... κατά το αχυράνθρωπων.

Εμείς είμαστε βεβαίως υπέρ των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, στα πλαίσια των συνόρων που βρίσκονται. Η ελευθερία ενός λαού σχετίζεται με το πώς ζει καταρχήν στα πλαίσια της χώρας που ζει. Επειδή υπάρχει ένα νομικό καθεστώς, που το ψήφισαν οι ιμπεριαλιστές, αυτό το νομικό ή θεσμικό καθεστώς το χρησιμοποιούν όπως το θέλουν. Και όλα αυτά βεβαίως μας προβληματίζουν. Πάντως πρέπει να ξέρετε ότι στο παιχνίδι αυτό είναι και η ελληνική και η τούρκικη ηγεσία. Απλώς παλεύουν μεταξύ τους τι θα πάρει ο καθένας από τη συνεισφορά του στη Νέα Τάξη Πραγμάτων".

Το Κουρδικό ήταν η κορυφή του παγόβουνου

Αναφερόμενη η Αλ. Παπαρήγα στο Κουρδικό και στο κατά πόσο συνδέεται με το Κόσσοβο, παρατήρησε:

"Κοιτάξτε, οι 300 βουλευτές και τα κόμματα ξέρουμε πάρα πολλά. Απλώς εμείς ό,τι ξέρουμε το λέμε, έγκαιρα, ενώ τα άλλα κόμματα παίρνουν θέση όταν πια κάτι έχει γίνει παγκόσμια γνωστό και δεν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό, δεν τον προειδοποιούν. Βέβαια, αν τον προειδοποιήσουν, χαθήκανε, γιατί ξεσκεπάστηκε η πολιτική τους.

Οταν πρωτοεμφανίστηκε το πρόβλημα Οτσαλάν - Κουρδικό εμείς είπαμε στην πρώτη μας τοποθέτηση ως ΚΚΕ ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οτι συνδέεται με τους γενικότερους σχεδιασμούς που προωθούνται από τα Βαλκάνια ως τον Ευφράτη και είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ρύθμισης των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Εισπράξαμε γι' αυτό αρκετή ειρωνεία, γιατί πεταγόμαστε, λέει, από τον "Αννα στον Καϊάφα". Πάντως και ο Αννας και ο Καϊάφας είναι μέρος της ίδιας ιστορίας. Και αναμφισβήτητα και το Κουρδικό εντάσσεται σ' αυτή την πολιτική. Υπάρχει μια σκακιέρα και διάφορες κινήσεις στο σκάκι. Εμείς όμως είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα γεγονότα δημιουργούν προϋποθέσεις λαϊκής αφύπνισης. Και τουλάχιστον να μην πάει χαμένη η συνείδηση του τι σημαίνει ΝΑΤΟ και τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος προοπτικά".

Ας μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους

Επανερχόμενη, μετά από σχετική ερώτηση, σε πιθανή προβοκάτσια στη Θράκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε:

"Εγώ μίλησα για έναν κίνδυνο, για μία πιθανότητα και αυτό το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Μιλήσαμε γιατί ακούσαμε τον πρόεδρο Κλίντον και γιατί ακούσαμε την απάντηση του κυρίου Σημίτη... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε, τάχα αιφνιδιάζομαι. Γι' αυτό σημειώστε αυτό που είπαμε, ότι απαιτούμε από την κυβέρνηση να εξηγήσει τι εννοούσε ο κ. Κλίντον και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το τι γίνεται γύρω από το Αιγαίο και για την αμερικανική πρωτοβουλία και τον αμερικανικό κίνδυνο γύρω από Αιγαίο και το Κυπριακό. Και τι θα υπογράψει η ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο ή λίγο μετά τη νέα Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο,τι λέμε το εννοούμε. Εμείς έχουμε ζητήσει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή πριν φύγει η ελληνική αντιπροσωπεία για τη νέα Σύνοδο του ΝΑΤΟ, για να τα συζητήσουμε. Και νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται για απόρρητα ζητήματα, αλλά για ζητήματα που τα ξέρουν οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, είναι πολιτικά ζητήματα, δεν είναι στρατιωτικά, και πρέπει επιτέλους να μάθει και ο ελληνικός λαός. Και με την ευκαιρία και τα άλλα κόμματα να μην κρύβονται πίσω από το δαχτυλάκι τους, να τοποθετηθούν συγκεκριμένα και αντί να μιλάνε μόνο τώρα για ειρήνη, πόλεμο κλπ, να πούνε συνολικά τι σκέφτονται για το ΝΑΤΟ και τη νέα δομή, το νέο δόγμα που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Απρίλη. Εκ των προτέρων πρέπει να μιλάει κάποιος και όχι εκ των υστέρων".

Ο λαός να χαλάσει τα σενάρια

Σε ερώτηση αν έχει υπόψη της κάτι πιο συγκεκριμένο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

"Δεν ξέρω. Δεν ξέρουμε... και πώς να ξέρουμε; Πρέπει να είμαστε στο υπουργείο Εξωτερικών, δίπλα στην κυρία Ολμπράιτ. Εδώ λέμε για τη δυνατότητα και την πιθανότητα. Μπορεί να μη γίνει καμία προβοκάτσια. Να μη χρειαστεί να γίνει προβοκάτσια, να υπογράψει ο κύριος Σημίτης και ο κύριος Ετσεβίτ το ντοκουμέντο. Αυτό είναι ως απειλή, προς τον κύριο Σημίτη, προσέξτε, υπογράψτε τώρα προεκλογικά. Αμα το υπογράψει δε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί η απειλή. Αν ο κ. Σημίτης ζητάει πίστωση χρόνου, μετεκλογικά για να μην πέσουν παρακάτω τα ποσοστά... τότε επισείουν αυτόν τον κίνδυνο. Και εν πάση περιπτώσει δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ξέρουμε πότε θα εκδηλωθούν τα διάφορα σενάρια και ποιο από όλα. Εμείς αποκαλύπτουμε τα σενάρια και καλούμε το λαό να τα χαλάσει. Τα περί προβοκάτσιας, θέλω να υπογραμμίσω, δε σημαίνει ότι εμείς λέμε στον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω από την πολιτική της κυβέρνησης. Του λέμε να πιέσει την κυβέρνηση, ώστε να αποκαλύψει την πολιτική της".

Να σταματήσει το δίπορτο και η υποκρισία

Σε ερώτηση για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τι πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει η Ελλάδα για να βρεθεί μια λύση στο θέμα της Γιουγκοσλαβίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρατήρησε:

"Δυστυχώς, δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εδώ γίνεται ένας αγώνας, θα έλεγα, και κρίνεται από το συσχετισμό δύναμης. Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να εξελιχτεί νικηφόρα υπέρ της ειρήνης, εάν οι λαοί επιβάλουν το σταμάτημα των βομβαρδισμών και του πολέμου. Εάν αποτρέψουν τις χερσαίες δυνάμεις και αν στην παγκόσμια κοινή γνώμη καταδικαστεί ο δολοφονικός χαρακτήρας της επίθεσης. Αν δηλαδή διαμορφωθεί ένας ισχυρός πολιτικός και κοινωνικός κλοιός γύρω από την ηγεσία του ΝΑΤΟ, γύρω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μόνο τότε θα σταματήσει αυτή η επίθεση. Με αυτήν την έννοια λοιπόν πρέπει να νικήσει το δίκιο του γιουγκοσλαβικού λαού. Το δίκιο των λαών των Βαλκανίων, το δίκιο του κάθε λαού που θέλει να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του.

Δεύτερον, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να ηγηθεί πολιτική πρωτοβουλίας. Διότι τι λέει η ελληνική κυβέρνηση; Το παν, και δυστυχώς εδώ υπάρχουν και άλλα κόμματα που το ίδιο λένε, είναι να σταματήσει ο πόλεμος και για να σταματήσει ο πόλεμος, πρέπει η Νέα Γιουγκοσλαβία να δεχτεί το κείμενο του Ραμπουγέ. Το οποίο κείμενο ανοίγει το δρόμο για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή είναι πρωτοβουλία ειρήνης; Γι' αυτό λέμε να σταματήσει το δίπορτο και η υποκρισία. Και αν θέλετε μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο. Μπορεί ο ελληνικός λαός να περιμένει πολιτική ειρήνης και διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, από μία κυβέρνηση, μία πολιτική ηγεσία ή από κόμματα τα οποία δουλεύουν για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση; Η δεν έχουν το θάρρος να ορθώσουν ανάστημα;Εδώ δηλαδή δεν είναι μόνο ο πόλεμος στα Βαλκάνια, στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας. Εδώ αυτή τη στιγμή διακυβεύονται και ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και για να ολοκληρώσω. Εμείς είμαστε οπαδοί της παρέμβασης, πλέον, των λαών. Οταν γίνεται πόλεμος, δεν μπορούν να λυθούν τα ζητήματα με τη διπλωματία των προσκυνητών και των ενόχων, αλλά πρέπει να υπάρξει η διπλωματία η αγωνιστική των λαών, ο διεθνιστικός πατριωτισμός των λαϊκών κινημάτων.Αλλο δρόμο εμείς δεν έχουμε. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση πάνω στην κυβέρνηση και πάνω σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που με κροκοδείλια δάκρυα μιλάνε για τον πόλεμο, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να τον σταματήσουν".

Θα ακριβοπληρώσουμε τα 9 τρισ.

Αναφερόμενη, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, η Αλέκα Παπαρήγα, παρατήρησε:

"Καταρχήν, η Σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο τέλειωσε με μια σημαντική νίκη της Γερμανίας. Η λογική της Γερμανίας πέρασε εκεί γενικά. Βεβαίως, ο κύριος Σρέντερ, ήταν εξωτερικά πολύ επιφυλακτικός, διότι δεν ήθελε να δείξει ότι είναι ο πραγματικός νικητής. Αυτό που κέρδισε η Γερμανία είναι αυτό που λέμε να έχει αυξημένο μερίδιο στο εμπορικό κέρδος. Η Γερμανία θα γίνει ο μονοπωλητής ή ο μεγάλος κυρίαρχος, γενικότερα, στον τομέα του εμπορίου και με αυτή την έννοια επέτρεψε να μειωθούν λιγότερο, από ό,τι αρχικά ήθελε, τα διάφορα ποσά των διαρθρωτικών ταμείων. Εξασφάλισε, βλέπετε, να είναι οι χώρες, όπως η Ελλάδα, αγοραστές, αποκλειστικά των γερμανικών προϊόντων. Από αυτή την άποψη τα 9 τρισ. που παίρνει η Ελλάδα θα τα ακριβοπληρώσει, διότι θα αγοράζει προϊόντα που θα επιβάλλουν οι Γερμανοί και όποιοι άλλοι. Ετσι, μια δραχμή θα παίρνει, 2 - 2,5 θα δίνει. Τη δική τους συνεισφορά οι Γερμανοί τη μείωσαν. Ηθελαν περισσότερο να τη μειώσουν. Τελικά όμως βρέθηκε η χρυσή τομή. Δηλαδή, σε ορισμένες χώρες να αφήσει κάποια χρήματα αλλά να τις δεσμεύσει να αγοράζουν ακόμα πιο ακριβά και ασύμφορα γερμανικά προϊόντα, ή αν θέλετε να εξαρτηθούν ακόμη περισσότερο από το γερμανικό εμπόριο".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, τόνισε:

"Είμαστε και τώρα σε προεκλογική περίοδο. Οι ευρωεκλογές πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του λαού. Ποια είναι η πολιτική της ΕΕ, στο πεδίο της οικονομίας, στα κοινωνικά ζητήματα, στην εξωτερική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις. Ποια είναι η σχέση της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι όλα αυτά που συζητάμε σήμερα είναι βασικό κριτήριο και για τις ευρωεκλογές. Και τα 9 τρισ. του κ. Σημίτη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν τα κριτήρια στις ευρωεκλογές. Εγώ δέχομαι αυτοί που θα φάνε από τα 9 τρισ. να ψηφίσουν Σημίτη".

Τέλος, σε ερώτηση για το ποσοστό που προσδοκά το ΚΚΕ, σημείωσε: "Θα σας πω πώς δουλεύουμε. Λέμε στους κομμουνιστές, τεντώστε τις δυνάμεις σας, δουλέψτε μέσα στο λαό με αγώνες, με καθαρό προεκλογικό λόγο και αυτό που θα προκύψει θα είναι οπωσδήποτε καλό για τον τόπο".

Η ντροπή των προσκυνημένων

"Πρώτα η Ελλάδα"... Το είπε χθες άλλη μια φορά ο Κ. Σημίτης για να δικαιολογήσει τη θρασύδειλη και δουλική στάση της κυβέρνησής του απέναντι στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Το είχε είπε πάλι, όπως όλοι θυμούνται, όταν επιχείρησε να δικαιολογήσει την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία, όταν δικαιολογούσε τη μη εγκατάσταση των S - 300 στην Κύπρο, κ.ο.κ. Με άλλα λόγια ο Κ. Σημίτης αισθάνεται την ανάγκη να καταφεύγει σε πατριωτικές κορόνες και σε κατευθυνόμενο εθνικισμό, στις περιπτώσεις που χρειάζεται ένα άλλοθι για την άνευ προηγουμένου υποταγή της κυβέρνησής του στις αξιώσεις των ΗΠΑ.

***

Προσπαθεί απεγνωσμένα να οχυρωθεί πίσω από μεγάλα όσο και κούφια "υπερπατριωτικά" λογύδρια, τη στιγμή που έχει συλληφθεί επ' αυτοφώρω να εκχωρεί τα πάντα στους ιμπεριαλιστές και θέλει μάλιστα να συμπρωταγωνιστήσει στα εγκλήματά τους ανά τοn κόσμο γενικά και κατά των λαών της περιοχής ειδικότερα.

Ομως κανέναν δεν μπορεί να κοροϊδέψει ο Κ. Σημίτης ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι αυτή που εξυπηρετεί τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα. Γιατί, πόσο πατριωτικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει πρόθυμα το έδαφός της για να περνούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής; Πόσο πατριωτικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να προσυπογράφει φαρδιά πλατιά στο ΝΑΤΟ την εν ψυχρώ δολοφονία των γειτονικών λαών; Ταυτόχρονα, πόσο πατριωτικό είναι, να δίνει συγχωροχάρτι στην αλλαγή των συνόρων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια; Και ακόμα: Πόσο πατριωτικό είναι να αντιμετωπίζει με "ψυχραιμία" την προβοκάτσια ολκής των Κλίντον και Μπλερ για τη Θράκη και να αποδέχεται ότι η "προστασία" των μειονοτήτων μπορεί να γίνει όχημα για αλλαγές των συνόρων; Πόσο πατριωτικό είναι να μη βγάζει ούτε μια λέξη για τις "γκρίζες ζώνες" που έχουν εγκαθιδρύσει οι Αμερικανοί στο Αιγαίο; Πόσο πατριωτικό είναι να εκλιπαρεί "πρωτοβουλίες" των ΗΠΑ στο Κυπριακό όταν γνωρίζει εκ των προτέρων και με βεβαιότητα πού θα οδηγήσουν;

***

Πολλά ερωτήματα θα μπορούσε να προσθέσει κανείς αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να δικαιολογήσει τη φοβισμένη, άθλια και υποταγμένη στάση του στις ΗΠΑ, στο όνομα των εθνικών συμφερόντων και της Ελλάδας. Ας σταματήσει όμως να ντροπιάζει τον περήφανο ελληνικό λαό παρουσιάζοντας τη δική του υποτελή πολιτική, ως "εθνική" πολιτική. Οσο γρηγορότερα ο ελληνικός λαός ανατρέψει την κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της, τόσο πιο γρήγορα θα σταματήσει να ντρέπεται για τους προσκυνημένους που τον κυβερνούν.

Κ.

Η Ρωσία θα είναι το επόμενο θύμα

Σχολιάζοντας τη στάση Ρωσίας και τις κινητοποιήσεις του ρώσικου λαού, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

"Εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε με τη ρώσικη ηγεσία, χαιρετίσαμε τη στάση της ρώσικης κυβέρνησης γιατί αντικειμενικά διευκόλυνε να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μακάρι να το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις φιλοκαπιταλιστικές ή καπιταλιστικές, αλλά δεν το έκαναν. Εδώ πραγματικά όμως φαίνεται και μία άλλη πλευρά. Το επόμενο θύμα θα είναι η Ρωσία. Η ρώσικη ηγεσία ξέρει πολύ καλά ότι μέσα από το δρόμο των Βαλκανίων, αλλά και μέσα από το δρόμο της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας περισφίγγει ο κλοιός τη Ρωσία. Γιατί ο ρώσικος λαός, έχει μέσα του, παρά την απογοήτευση και την πικρία, αυτές τις μεγάλες ηρωικές, πατριωτικές, διεθνιστικές παραδόσεις. Δεύτερον, γιατί η Ρωσία έχει πλούτο και θέλουν να τον ελέγξουν, όπως θέλουν να ελέγξουν και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Και μην ξεχνάτε το εξής: Εχουν πάρει απόφαση οι "μεγάλοι της Γης" οι δυτικοευρωπαίοι, να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στην Κασπία, για να μην κατρακυλήσει ακόμη παρακάτω η τιμή του βαρελιού. Να εξασφαλιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Δεν τους νοιάζει αν αυτός ο λαός εκεί θα πεθάνει της πείνας.

Η ρώσικη ηγεσία καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα και ιδιαίτερα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία προκεχωρημένο φυλάκιο θ' αρχίσει η περικύκλωση της Ρωσίας. Επομένως, έχουμε κάθε λόγο ως ελληνικός λαός να έρθουμε κοντά με αυτούς τους λαούς των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και να φτιάξουμε τη δικιά μας ασπίδα σε επίπεδο λαών και μακάρι και πολιτικών δυνάμεων ή και κυβερνήσεων έστω σήμερα κατά της επέκτασης του πολέμου, διότι ο πόλεμος θα πάει και πιο ανατολικά στην Ευρώπη και πιο νότια.

Να ξεσηκωθούν οι πάντες

"Γίνεται ένας τραγικός πόλεμος στη γειτονιά μας που μας αφορά", τόνισε η ομιλήτρια. "Αν τώρα ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωθεί στο πόδι, δεν ξέρω πότε πρέπει να το κάνει. Εμείς θεωρούμε ότι σ' αυτό τον αγώνα πρέπει να καταθέσουν τη συμβολή τους, συνδικάτα, φορείς οργανώσεις, οι πάντες. Οχι απλώς να βγάλουν μια ανακοίνωση, αλλά το κυριότερο, χρειάζεται ο ελληνικός λαός να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί, ότι έχει τη δύναμη. Αν θέλετε, δεν είναι να κάνει μόνο μια κινητοποίηση. Αυτό που σήμερα υπάρχει ανάγκη, είναι να καταλάβει ο λαός ότι εφόσον θέλει, μπορεί. Και αυτό πρέπει να το κάνουν όλοι οι λαοί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ