ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ 18
Ενα ακόμα βήμα προς το μισθοφορικό στρατό

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ανοίγει για μια ακόμα φορά το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων στα 18 ή 19 τους χρόνια. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκης, με δηλώσεις του την ημέρα του Πάσχα, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο για πλήρη κατάργηση των αναβολών οι οποίες χορηγούνται για λόγους σπουδών και καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης αμέσως μετά την αποφοίτηση από το λύκειο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «από τη στιγμή που η στράτευση στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική, θα πρέπει και η ηλικία να γίνει υποχρεωτική. Θα πρέπει να γίνει στα 18 ή τα 19 κατά τη γνώμη πολλών και την άποψη εκείνων που ισχυρίζονται ότι θα είναι καλύτερα να υπάρχει η υποχρεωτική παρουσία».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το θέμα αυτό αλλά φαίνεται πως στην παρούσα φάση, η υπόθεση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 ή 19, συνδέεται με τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις που γίνονται στο στράτευμα στα πλαίσια της προσαρμογής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νεοταξικές δομές. Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των αναπροσαρμογών, πέρα από το ζήτημα του ΝΑΤΟικού δόγματος που υπηρετούν οι Ενοπλες Δυνάμεις, είναι η στελέχωσή του από «επαγγελματίες οπλίτες» και η συνεχής υποβάθμιση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Λίγη σημασία έχουν τα επιχειρήματα που προβάλλονται, προκειμένου να υποστηρίξουν μια τέτοια ρύθμιση καθώς, εκτός των άλλων, είναι και αντιφατικά. Ετσι το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, ότι δηλαδή θα αυξηθεί ο αριθμός των στρατεύσιμων, ανατρέπεται από την παράλληλη εξαγγελία για παραπέρα μείωση της θητείας μέχρι τους 9 μήνες για όσους επιλέξουν το αμετάθετο σε δύσκολες στρατιωτικές μονάδες. Επίσης, τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα στερούσε το στράτευμα από πολλές ειδικότητες, όχι μόνο γιατρών, ειδικών στους υπολογιστές κλπ. αλλά και από τεχνικές ειδικότητες που σήμερα τις αποκτούν οι νέοι μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης όλων των νέων μετά το λύκειο, είναι ένα ακόμα βήμα για την πλήρη μετατροπή του στρατού σε μισθοφορικό - νεοταξικό παράρτημα. Δεν είναι λοιπόν άσχετη με τα σχέδια αυτά η πλήρης απουσία ή η υποβαθμισμένη παρουσία στρατευσίμων υποχρεωτικής θητείας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού στις νεοταξικές αποστολές δε χωράνε εύκολα οι στρατεύσιμοι.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νεολαία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τις δηλώσεις του Ε. Μεϊμαράκη για την υποχρεωτική στράτευση στα 18

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι υποκριτικό και καλεί τη νεολαία να εναντιωθεί στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 και να παλέψει για Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς μισθοφόρους, έξω από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, επισημαίνεται: «Με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για την επιβολή της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Αυτό το μέτρο στοχεύει στο να δοθεί ώθηση στα μισθοφορικά σώματα των ΕΠΟΠ, ΟΒΑ και ΕΦΥΕΣ. Αυτά τα σώματα, που πρωτοκαθιερώθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ως κύρια αποστολή τους έχουν να ικανοποιήσουν τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για αποστολές στρατών κατοχής εκτός συνόρων, για να επιβάλλουν στους λαούς το "δίκαιο" της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων».

«Η υποχρεωτική στράτευση στα 18 έχει στόχο να εξαναγκάσει τη νεολαία από τη μικρότερη δυνατή ηλικία να επιλέξει εκβιαστικά ανάμεσα στο δόκανο του μισθοφορικού στρατού και τη ζούγκλα της ανασφάλειας που γνωρίζει ότι την περιμένει μετά τη θητεία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμα τονίζεται ότι «είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να διευκολύνει δήθεν τη νεολαία, ώστε να ξεμπερδεύει από νωρίς με τη θητεία. Οι νέοι στρατευμένοι εδώ και χρόνια έχουν τη δυνατότητα να καταταχθούν από τα 18 τους χρόνια στο στρατό. Το μεγάλο πρόβλημα της νεολαίας είναι ότι είτε στα 18 είτε αργότερα καταταχτούν, τους περιμένει η αβεβαιότητα, οι σπουδές χωρίς αντίκρισμα, η ανεργία και ο εργασιακός μεσαίωνας που η πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την καταδικάζουν καθημερινά να βιώνει.

Αποτελεί, επίσης, υποκρισία ο ισχυρισμός ότι η υποχρεωτική στράτευση στα 18 επιβάλλεται για να αντιμετωπιστεί η λειψανδρία στις μονάδες, την ίδια στιγμή που χιλιάδες φαντάροι και στρατιωτικό προσωπικό βρίσκεται σε αποστολές εκτός συνόρων. Η λειψανδρία μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόσληψη πολιτικού προσωπικού για τις βοηθητικές εργασίες και με σύγχρονες μεθόδους και εξοπλισμό φύλαξης εγκαταστάσεων».

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία:

  • «Να εναντιωθεί στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 και να παλέψει για Ενοπλες Δυνάμεις χωρίς μισθοφόρους, έξω από τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
  • Να απαιτήσει να γυρίσουν πίσω τώρα οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Να παλέψει για θητεία με σύγχρονη ουσιαστική στρατιωτική εκπαίδευση και ειδίκευση, η οποία να μην είναι χαμένος χρόνος από τη ζωή της. Για Ε.Δ. δημοκρατικές, στενά δεμένες με το λαό.
  • Να πρωταγωνιστήσει στην πάλη για δικαιώματα με βάση τις ανάγκες της για σπουδές, δουλειά και τη ζωή που της αξίζει».
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέες προκλήσεις Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την πεποίθησή του πως οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι στις νέες συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού έχει θέση το σχέδιο Ανάν οφείλονται σε επιδράσεις της Αγκυρας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

«Φαίνεται ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και οι δυνάμεις που επικρατούν για το Κυπριακό, προβάλλουν αυτές τις δογματικές και απαράδεκτες θέσεις, τις οποίες δυστυχώς επαναλαμβάνει ο κ. Ταλάτ», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες θέσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το σχέδιο Ανάν «οφείλονται στην εμμονή της Τουρκίας και σε θέσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τη συμφωνημένη βάση και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά κονταροχτυπιούνται με αυτά».

Ο Κύπριος Πρόεδρος επισήμανε: «Δε θέλω να προχωρήσω σε βάθος διότι δε θέλω να προκαλώ. Η πλευρά μας έχει πολλή υπομονή, αλλά την ίδια ώρα η υπομονή συνδυάζεται και με μαχητικότητα και με υπεράσπιση των αρχών λύσης του Κυπριακού», σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις που έγιναν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας και η επανάληψή τους από τον Μ. Ταλάτ «δεν είναι ευχάριστες και δε δημιουργούν το καταλληλότερο κλίμα για να επιτύχουν στην εργασία τους οι Ομάδες Εργασίας και οι Τεχνικές Επιτροπές».

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο ίδιος δεν προδικάζει τίποτα και διατηρεί την αισιοδοξία του, λέγοντας ότι «για μας η βάση είναι οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, οι συμφωνημένες συμφωνίες της 8ης Ιουλίου και της 21ης Μαρτίου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι να εργαζόμαστε σκληρά και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, ώστε να τονίσουμε και να αναπτύξουμε τις κοινές μας παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας, που δημιουργήσαμε μαζί μέσα από αιώνες ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας. Γι' αυτό το λόγο επιβάλλεται η επανένωση του τόπου και του λαού μας, μέσα από μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα διαφυλάσσει την ενότητα του κράτους, των θεσμών, της οικονομίας και του λαού. Μακριά από ακραίες τοποθετήσεις έχουμε υποχρέωση να εργαστούμε σκληρά για την επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οφείλουμε να επιδείξουμε σεβασμό στη διαφορετικότητα και με τις συντονισμένες προσπάθειές μας να προωθήσουμε την ανάπτυξη των στοιχείων που μας ενώνουν».

Συνεδριάζουν οι επιτροπές

Στο μεταξύ νέες συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας και Τεχνικών Επιτροπών, που συστάθηκαν για προετοιμασία συνομιλιών ουσίας στο Κυπριακό, πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί και το απόγευμα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΙΠ, Χοζέ Ντιάζ, δήλωσε ότι οι επικεφαλής των Επιτροπών και των Ομάδων θα αποφασίζουν πόσο συχνά θα πρέπει να συναντώνται, αφού αξιολογήσουν την εργασία που επιτελείται.

Ο Χ. Ντιάζ είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συσταθούν και άλλες Ομάδες Εργασίας και Τεχνικές Επιτροπές, όπως είχαν αναφέρει και οι εκπρόσωποι των δυο ηγετών, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί.

Νέες συναντήσεις αναμένονται να γίνουν και σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ