ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανώδυνος και στείρος αντιαμερικανισμός

Στην παρουσίαση του βιβλίου του επικοινωνιολόγου Γ. Λούλη

Ενας μάλλον στείρος και ανώδυνος αντιαμερικανισμός, που προέρχεται είτε από εθνικιστική είτε από ευρωπαϊκή σκοπιά και διακατέχει ορισμένους εκπροσώπους του πολιτικού προσωπικού της εγχώριας άρχουσας τάξης, βγήκε στην επιφάνεια στη χτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του επικοινωνιολόγου Γ. Λούλη.

Ταυτόχρονα, διάχυτη ήταν η αμηχανία των ομιλητών για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί μπροστά στην αμερικανική ηγεμονία, καθώς ταλαντεύονταν ανάμεσα στην υποταγή και στην άσκηση κριτικής ώστε να σταματήσει η μοναδική υπερδύναμη να συμπεριφέρεται «αλαζονικά». Μέχρι εκεί.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Λούλη, που φέρει τον τίτλο «Η επικίνδυνη υπερδύναμη - Η Αμερική του Μπους και ο πόλεμος στο Ιράκ», έδωσε την ευκαιρία στους Θ. Πάγκαλο, Α. Λυκουρέζο να εκφράσουν τις γνωστές «αντιαμερικανικές» απόψεις τους, ενώ σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόσφατα επανακάμψας από τις ΗΠΑ Δ. Αβραμόπουλος. Ο Θ. Πάγκαλος αποκάλεσε το βιβλίο «το πιο αποτελεσματικά αντιαμερικανικό μανιφέστο» που έχει διαβάσει, εκφράζοντας τη δηλητηριώδη απορία του «πώς το έγραψε ο Γ. Λούλης», ενώ αναρωτήθηκε αν θα τον καλέσουν στη φετινή δεξίωση στην αμερικανική πρεσβεία στις 4 του Ιούλη. Ο πρώην υπουργός δεν απέφυγε την προσφιλή του συνήθεια να επιδίδεται σε αντικομμουνισμό, χαρακτηρίζοντας «αντιαμερικανική εμπάθεια και προκατάληψη που φτάνει στα όρια του ρατσισμού» τον αντιαμερικανισμό της Αριστεράς, αναμηρυκάζοντας σαχλό ανέκδοτο με το «Ρ» και αμερικανικά προϊόντα.

Ο ίδιος ο συγγραφέας, απαντώντας αργότερα, είπε ότι τα τελευταία χρόνια δεν πηγαίνει στη δεξίωση της αμερικανικής πρεσβείας και δε θα πάει και φέτος...

Το βιβλίο «αποπνέει έντονο αντιαμερικανισμό», διαπίστωσε ο Α. Λυκουρέζος, ο οποίος χαρακτήρισε «αναπότρεπτη την επιστροφή στον ιμπεριαλισμό», επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις σε 40 χώρες και στρατιωτική παρουσία σε περίπου 140 χώρες. Ζήτησε ακόμα «σαφείς θέσεις και όχι υπεκφυγές από τον καθένα».

«Αντί να ασκούμε κριτική στις ΗΠΑ να δούμε την πραγματικότητα και να μην εθελοτυφλούμε», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, τασσόμενος ανοιχτά υπέρ της υποτέλειας στην Ουάσιγκτον επειδή «τα συμφέροντα της ΕΕ ταυτίζονται με αυτά των ΗΠΑ»... Ο ίδιος ο συγγραφέας χαρακτηρίζει την «Αμερική του Μπους» επικίνδυνη υπερδύναμη και εναποθέτει τις ελπίδες του «η ακραία ομάδα που σήμερα κυβερνά την Αμερική να κλείσει τον κύκλο της το Νοέμβριο του 2004. Διότι, αν αυτό δε συμβεί, τότε ο "Νέος Αμερικανικός Αιώνας" θα διαμορφώσει έναν κόσμο όλο και πιο απωθητικό και επικίνδυνο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμός για την πρόσκληση σε «κοινοβουλευτική» συνάντηση

Αντιφατικές φαίνεται να είναι οι θέσεις που διατυπώνουν εκπρόσωποι κομμάτων για την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, για συνάντηση Ελληνοκυπρίων βουλευτών και Τουρκοκυπρίων «κοινοβουλευτικών».

Η ορολογία που χρησιμοποιήθηκε προκάλεσε ανησυχία στη Λευκωσία και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πρόσκληση, αλλά για βολιδοσκόπηση. Ο Δ. Χριστόφιας προσκάλεσε τον Β. Σβίμερ να προεδρεύσει μιας τέτοιας συνεδρίας στη Λευκωσία.

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης επιβεβαίωσε τη λήψη της πρόσκλησης και είπε ότι έγινε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε να χειριστεί το θέμα. Ο Χρ. Πουργουρίδης είπε ότι εάν διασφαλιστεί πως δε θα δοθούν επιχειρήματα στον Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους, δε θα έβλεπε αρνητικά το ενδεχόμενο συνάντησης ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων. Πρόσθεσε ότι εάν εξαρτάτο από τον ίδιο, θα προσερχόταν σε μία τέτοια συνάντηση, και μάλιστα με πολλή χαρά.

Κρατεί η κόντρα Προεδρίας - ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εμμένει στην κριτική του εναντίον του προέδρου Παπαδοπούλου για την ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ν. Αναστασιάδης, σχολιάζοντας την απάντηση του προέδρου Παπαδοπούλου, ότι είναι ευτυχής γιατί μόνο αυτό το σημείο βρήκε η αντιπολίτευση για να του κάμει κριτική, είπε ότι «ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για να αποφεύγει σφάλματα στο μέλλον».

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος θα αισθανόταν δυσάρεστα από τα σχόλια του αθηναϊκού Τύπου και τις δηλώσεις των πολιτικών της Ελλάδας για το θέμα. Αυτό όμως, τόνισε, δεν είναι θέμα που χρειάζεται να πάρει έκταση και να αποτελέσει σημείο αιχμής.

Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή της Αθήνας

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο ομάδα Κυπρίων οικολόγων θα πραγματοποιήσει εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση των Βρετανών να προχωρήσουν στην εγκατάσταση της γιγάντιας κεραίας ραντάρ στη βάση Ακρωτηρίου.

Η εκδήλωση θα γίνει στη διάρκεια της συνάντησης των κοινοβουλευτικών επιτροπών περιβάλλοντος των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των 10 υπό ένταξη χωρών. Οι οικολόγοι της Κύπρου θα έχουν τη συμπαράσταση των οικολόγων της Ελλάδας.

Το Κίνημα Οικολόγων κατάγγειλε ότι οι Βρετανοί επανάρχισαν τις εργασίες τους για εγκατάσταση της κεραίας, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ακτινοβολία και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το βουλευτή του Κινήματος Γιώργο Περδίκη, οι εργασίες που διεξάγονται ανατέθηκαν σε κυπριακή εταιρία και αφορούν τη συναρμολόγηση κολονών, στις οποίες θα στηριχτεί το συρμάτινο πλέγμα της κεραίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ
Μηνύουν την ελληνική κυβέρνηση για την «κατάρριψη»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα μέλη της οικογένειας ενός Τούρκου πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που όπως πιστεύουν καταρρίφθηκε από ελληνικό πύραυλο το 1996 κατέθεσαν μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αξιώνοντας αποζημίωση τουλάχιστον 4,5 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ.

Το γεγονός αποκάλυψε ο δικηγόρος της οικογένειας του πιλότου, Ναΐλ Ερντογάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος του, τύπου «F-16», «καταρρίφθηκε» κοντά στη Χίο το 1996 μετά τον εγκλωβισμό του λόγω «παραβίασης» του ελληνικού εναέριου χώρου, από πύραυλο, στη διάρκεια κοινών Ελληνοκυπριακών αεροναυτικών γυμνασίων. Ο δικηγόρος της οικογένειας του πιλότου, κ. Μεχμέτ Εμίν Κελές, δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ότι «προσφύγαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι αφαίρεσε από τον Ναΐλ τη ζωή του. Το γεγονός δε συνέβη στη διάρκεια ενός πολέμου».

Η μόνη επίσημη ελληνική αντίδραση παραμένει μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Χρήστου Πρωτόπαππα προ δύο βδομάδων, με την οποία είχε διαψεύσει ότι το αεροσκάφος του Τούρκου πιλότου είχε καταρριφθεί. «Εγινε έρευνα που έδειξε ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν κατέρριψαν κανένα αεροσκάφος», είχε πει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2012 η Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2011-2012 εάν υιοθετήσει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις με την έναρξη, από τις αρχές του 2005, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δήλωσε χτες μιλώντας στο Τουρκικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν. «Η προοπτική του 2011-2012 που εξασφαλίζεται από τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, μου φαίνεται πολύ ρεαλιστική», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά την υιοθέτηση μιας νέας σειράς μεταρρυθμίσεων που προετοιμάζονται από την κυβέρνησή του και οι οποίες πρόκειται «πολύ σύντομα» να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο, η Τουρκία θα είναι πλέον πλήρως ταυτισμένη με τα πολιτικά κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι με την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων αυτών, δε θα υπάρχουν πια «εμπόδια» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Την ίδια στιγμή ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ δήλωσε ότι οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν τάσσονται κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δηλώνω ξεκάθαρα πως οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι κατά της ΕΕ, ούτε θα μπορούσαν να ήταν» δήλωσε ο Τούρκος στρατηγός, μιλώντας σε εκδήλωση της τουρκικής Ακαδημίας Πολέμου, όπως μετέδωσε το τουρκικό δίκτυο NTV.

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να είναι κατά της ΕΕ, γιατί η ΕΕ αποτελεί μια γεωπολιτική και μια γεωστρατηγική αναγκαιότητα για τον εκσυγχρονισμό που επιθυμούσε» ο ιδρυτής της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, επισήμανε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ