ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Καλούν σε ανάκριση Ελληνες πολίτες για πιθανολογούμενες σχέσεις με το ΡΚΚ

Η ενέργεια γίνεται μετά από αίτημα - καταγγελία των γαλλικών αρχών

Σε ολοένα και πιο αντιδραστικό ως μόρφωμα, άντρο ανελευθερίας και φορέα δίωξης της σκέψης ακόμα και του λειτουργήματος της υπεράσπισης διωκόμενων πολιτικά ανθρώπων, επειδή τους χαρακτηρίζουν σύμφωνα με το τρομονομικό τους οπλοστάσιο «τρομοκράτες», εξελίσσεται η ΕΕ. Με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες, απότοκες αντιδραστικών νομοθετικών αποφάσεων στις οποίες προσαρμόζεται το Δίκαιο των κρατών - μελών. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, μετά από αίτημα των γαλλικών αρχών, Ελληνες δικηγόροι ή και πολιτικοί καλούνται στον ανακριτή, να απολογηθούν γιατί στοιχεία τους βρέθηκαν στην κατοχή μελών κουρδικής οργάνωσης!

Σύμφωνα με συγκεκριμένες ακριβείς πληροφορίες, μέλη του κουρδικού PKK (οργάνωση χαρακτηρισμένη ως «τρομοκρατική» στην ΕΕ) συνελήφθησαν τυχαία στη Γαλλία. Ερευνώντας οι γαλλικές αρχές την κατοικία τους κλπ., βρήκαν επαγγελματικές κάρτες και τηλέφωνα Ελλήνων δικηγόρων και πολιτικών.

Οι γαλλικές αρχές απέστειλαν σήμα στην ελληνική Δικαιοσύνη, ζητώντας δικαστική συνδρομή, προκειμένου να ερευνηθεί τι είδους σχέση έχουν οι «τρομοκράτες» του ΡΚΚ, όπως τους χαρακτηρίζουν, με τους προαναφερόμενους Ελληνες.

Στην Ελλάδα, την υπόθεση φέρεται να χειρίζεται ο 11ος τακτικός ανακριτής Αθηνών. Δεν είναι ακόμα γνωστό τι έχει προκύψει από αυτές τις «καταθέσεις». Ωστόσο, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, είναι απαράδεκτο να καλείται να απολογηθεί ειδικά δικηγόρος για τις επαγγελματικές σχέσεις του με τον οποιονδήποτε, εφόσον ο δικηγόρος από τη δουλειά του είναι υποχρεωμένος να δίνει κάρτες σ' αυτούς οι οποίοι τού απευθύνονται για να τους υπερασπιστεί εφόσον διώκονται.

Είναι γεγονός ότι τέτοιες μεθοδεύσεις ενισχύουν την κρατική τρομοκρατία και ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για το λαϊκό κίνημα. Το συγκεκριμένο ζήτημα, που εμφανίζεται ως «νομικό», είναι καθαρά πολιτικό. Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης της κρατικής καταστολής και της δημιουργίας ψυχολογίας τρόμου στους ανθρώπους του μόχθου, αλλά και σε κάθε αγωνιστή, που παλεύει για την υπεράσπιση του δικαιώματος της αμφισβήτησης, αλλά και την κατάργηση του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού συστήματος, πάνε να θωρακίσουν το εκμεταλλευτικό τους σύστημα. Σημειωτέον, δε, ότι η υπόθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια των διώξεων και απαγορεύσεων που υφίστανται κομμουνιστικά κόμματα, νεολαίες, σύμβολα και αγωνιστές του σοσιαλισμού στην ΕΕ, επειδή πρεσβεύουν την πραγματικά άλλη άποψη για την ανάπτυξη του ανθρώπου και της κοινωνίας. Διώξεις που στο σύνολό τους δείχνουν το πραγματικό απάνθρωπο πρόσωπο της ΕΕ, την υποκρισία των υποστηρικτών της όταν φλυαρούν περί «δημοκρατίας» κι «ανεκτικότητας», αλλά και την αναγκαιότητα αποδοκιμασίας τους σε κάθε ευκαιρία. Είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος, κάθε ανθρώπου που θέλει να υπερασπίσει και να διευρύνει τις λαϊκές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα, να συσπειρωθεί αγωνιστικά ενάντια σε κάθε τέτοια ενέργεια, να βάλει φραγμό διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα αμφισβήτησης και κατάργησης των μονοπωλίων, ανατροπή της εξουσίας τους, ανατροπή του ιμπεριαλισμού.

Η χρηματοπιστωτική κρίση διευρύνεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

H τελευταία κρίση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα «οικονομικά βουντού», όπως είχε χαρακτηρίσει ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος το πρόγραμμα του Ρόναλντ Ρίγκαν - φυσικά πριν γίνει ο ίδιος αντιπρόεδρος και κατόπιν πρόεδρος - με το οποίο ξεκίνησε η παράδοση όλης της οικονομίας στην αγορά, έχουν δώσει πολλά δείγματα τις τελευταίες δεκαετίες: την κατάρρευση των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων μακράς διαρκείας και τη διάσωσή τους με ομοσπονδιακά κονδύλια, τη μαύρη Δευτέρα των χρηματιστηρίων του 1989, την ασιατική νομισματική και χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του '90 που μεταδόθηκε και στις υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες, την κατάρρευση της οικονομίας του Μεξικού και τη διάσωσή της και πάλι με ομοσπονδιακά κεφάλαια, το σκάσιμο της φούσκας της νέας οικονομίας - νέων τεχνολογιών - το σκάνδαλο της Ενρον και άλλα εγκλήματα του χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Σε όλα αυτά η μαγική λύση ήταν μία: διάσωση από τον προϋπολογισμό, με χρήματα των εργαζομένων, που είδαν τις αποδοχές τους να παγώνουν ή και να μειώνονται, τις συντάξεις τους να χάνονται, την ασφάλισή τους να περνά σε ιδιωτικά χέρια. Και αυτή η κρίση, έκφραση της ίδιας της καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρείται να φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων.

Δεν εγκρίθηκε το σχέδιο «σωτηρίας» στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Επιτακτικά μπαίνει από τους κεφαλαιοκράτες η ανάγκη να διασωθούν οι «μάγοι της Γουόλ Στριτ» αλλά σε ψηφοφορία που έγινε χτες στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 228 έναντι 205, απορρίφθηκε τελικά το λεγόμενο «σχέδιο κατά της πιστωτικής κρίσης», ύψους 700 δισ. δολαρίων.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους είχε δηλώσει πως το πακέτο των 700 δισ. δολαρίων για τη σωτηρία των αμερικανικών τραπεζών αντιμετωπίζει την κρίση «στη ρίζα της» και θα βοηθήσει ώστε αυτή να μην επεκταθεί περαιτέρω στην οικονομία.

Ωστόσο το χτεσινό αποτέλεσμα σηματοδότησε «βουτιά» στα χρηματιστήρια και ταυτόχρονα οδηγεί σε νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Στο νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο «Επείγουσα Πράξη Οικονομικής Σταθερότητας 2008», περιλαμβάνεται, επιπλέον, η πρόβλεψη πως οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν εξασφάλιση για τα επισφαλή διαθέσιμά τους, εκτός από τη δυνατότητα που τους προσφέρεται να εξαγοραστούν τα διαθέσιμά τους από την αμερικανική κυβέρνηση. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τμήματα από τις ξένες τράπεζες που λειτουργούν στις ΗΠΑ, αρκεί αυτές να επιλέξουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει το δικαίωμα να αγοράζει, ή να υπόσχεται πως θα αγοράσει» διαθέσιμα, χωρίς να λαμβάνει εκ των προτέρων «κάποια εγγύηση, που θα του δίνει το δικαίωμα να λαμβάνει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου ή προνομιούχες», στην περίπτωση των εισηγμένων στα χρηματιστήρια εταιρειών.

Αναμπουμπούλα και στην Ευρώπη

Στο μεταξύ ως μολυσματική νόσος η κρίση πέρασε τον Ατλαντικό. Ετσι χτες η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε πως πρόκειται να εξαγοράσει, μέσω της τράπεζας Abbey που ήδη ελέγχει, μερίδιο της - εθνικοποιημένης - βρετανικής τράπεζας Bradford & Bingley, η οποία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου η κυβέρνηση προχωρά στην εθνικοποίηση 50 δισ. λιρών (63,5 δισ. ευρώ) των διαθέσιμων της Β&Β, εκ των οποίων τα 41 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια.

Το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μελετούν το ενδεχόμενο να αναλάβουν σημαντικά ποσοστά της βελγο-ολλανδικής τραπεζικής και ασφαλιστικής κοινοπραξίας Fortis - το ολλανδικό τραπεζικό τμήμα του ομίλου ΑΒΝ Amro θα τεθεί προς πώλησιν - όπως ανακοινώθηκε μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των τριών χωρών και της διοίκησης της κλυδωνιζόμενης εταιρείας στις Βρυξέλλες.

Να σημειώσουμε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του χρηματιστηρίου της Αθήνας, η Fortis, κατέχει το 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Alapis και το 5,7% της Sprider. Θεωρείται πιθανό να συμμετέχει και σε άλλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά.

Επίσης, στη Γερμανία, η κυβέρνηση και κορυφαίες τράπεζες προχώρησαν σε διοχέτευση εγγύησης ύψους 35 δισ. ευρώ προκειμένου να σωθεί από τη χρεοκοπία η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα στον τομέα χορήγησης στεγαστικών δανείων η Hypo Real Estate Holding.

ΠΑΣΟΚ
Τώρα και... οδικός άξονας εξόδου από την κρίση!

Στις «επιλογές» των «συντηρητικών» κυβερνήσεων και στην «έλλειψη ρύθμισης» και «ελέγχου στις αγορές» αποδίδει το ΠΑΣΟΚ την «εξελισσόμενη διεθνή κρίση», σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να συγκαλύψει ότι οι κεντρικές πολιτικές επιλογές του είναι ταυτισμένες με τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, αποτέλεσμα των οποίων είναι τακτικές οικονομικές κρίσεις στα πλαίσια του συστήματος.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι διαποτισμένο από θέσεις που στηρίζουν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, δηλαδή εκείνων των συνθηκών που οδηγούν, μέσα από το διαρκή ανταγωνισμό των κεφαλαιοκρατών, στις καπιταλιστικές κρίσεις που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, αλλά ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε συγκέντρωση ομογενών στη Νέα Υόρκη... ανακάλυψε ότι πρόκειται για: «Κρίση που δεν είναι των αριθμών ή των στατιστικών, αλλά κρίση αξιών, δημοκρατίας»(!!). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάτι ανάλογο ζούμε και στην Ελλάδα, με τη νεοσυντηρητική αντίληψη της κυβέρνησης». Ο Γ. Παπανδρέου μάλιστα εξέφρασε την... ελπίδα «σε μια δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική», σαν διέξοδο από την κρίση!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε επίσης ότι η «σοσιαλιστική διεθνής» αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου της, να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου «να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για τη διέξοδο από την κρίση»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του χτες υποστήριξε ότι «η κρίση είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ρύθμισης, της έλλειψης ελέγχου σε αγορές, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι αποτέλεσμα μίας συγκεκριμένης αντίληψης για το ρόλο των αγορών και την έλλειψη οποιουδήποτε σοβαρού ρυθμιστικού ελέγχου από το κράτος». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προβάλλοντας το «σοσιαλδημοκρατικό» μοντέλο... αντιμετώπισης των κρίσεων πρότεινε τις συστηματικές παρεμβάσεις του αστικού κράτους, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μ' αυτές που σήμερα πραγματοποιεί η κυβέρνηση Μπους στην Αμερική, αναφέροντας: «Σε όλη αυτή την υπόθεση είναι η ανάγκη να δούμε και πάλι το νέο ρυθμιστικό ρόλο του κράτους, ένα διαφορετικό ρυθμιστικό ρόλο, σύγχρονο, μακριά από παλιές λογικές κρατισμού, αλλά βέβαια πάρα πολύ μακριά από τη λογική της ασυδοσίας της αγοράς, η οποία δυστυχώς διέπει και την ελληνική κυβέρνηση»... Δηλαδή, χωρίς να θιγούν οι νόμοι της αγοράς, παρέμβαση του κράτους για να σωθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μετά από όλα αυτά, κάλεσε την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το «ταμείο κατά της φτώχειας»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φιλολαϊκές μάσκες στην αντιλαϊκή πολιτική
  • Χιλιοειπωμένες υποσχέσεις και ψίχουλα προς τους οικονομικά ασθενέστερους μοιράζει ξανά για να αποπροσανατολίσει από την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων
  • Πραγματικός στόχος να διευκολυνθεί η ταχεία υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων

Σε οργανωμένη επιχείρηση παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων προχωρά η κυβέρνηση, μοιράζοντας για χιλιοστή φορά υποσχέσεις και ψίχουλα για τους «οικονομικά ασθενέστερους», επιχειρώντας να βάλει φιλολαϊκές μάσκες στην πολιτική της.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακόψει τη φθορά και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την «ισχυροποίησή» της, προκειμένου να διευκολύνει και επιταχύνει την υλοποίηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη δρομολογήσει.

Προκειμένου να επιτύχει την, δημοσκοπική έστω, ανάκαμψή της, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα, από τη «συσπειρωτική» ομιλία του Κ. Καραμανλή στη σύνοδο της ΚΕ της ΝΔ και τις νέες δημοσκοπήσεις που κλείνουν την «ψαλίδα», μέχρι το υποκριτικό ενδιαφέρον για τους οικονομικά ασθενέστερους και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες για το περιβόητο ταμείο κατά της φτώχειας ή το επίδομα θέρμανσης...

Τον ίδιο σκοπό υπηρετούν η εικόνα αντιμετώπισης της εσωστρέφειας, αλλά και η διαρκής μετατόπιση του ενδιαφέροντος στις ομιλίες του Κ. Καραμανλή τις επόμενες μέρες, μία στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ πιθανότατα την Παρασκευή και μία στο δείπνο με τους βουλευτές του Γ΄ Θερινού Τμήματος.

Αξιοποιούν αντιλαϊκά τη «διεθνή οικονομική κρίση»

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αξιοποίηση της «διεθνούς οικονομικής κρίσης» αφ' ενός για να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητα επιτάχυνσης των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και αφ' ετέρου για να περάσει το παραπλανητικό μήνυμα ότι η ...πρώτη έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους πλέον εξαθλιωμένους από τις συνέπειες της κρίσης. Στις «υποσημειώσεις» όμως φροντίζουν να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει στο πλαίσιο των «αντοχών» του προϋπολογισμού...

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Κ. Καραμανλής, εμφανίζοντας το ευρωπαϊκό μοντέλο πιο φιλολαϊκό από το αμερικανικό και την κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους οικονομικά ασθενέστερους. «Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στην Ευρώπη είναι σημαντικός», είπε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιθουανό ομόλογό του Τζ. Κιρκίλας στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε: «Το ευρωπαϊκό κοινωνικό υπόδειγμα ή μοντέλο έχει διαφορά από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών, παρέχοντας στους Ευρωπαίους πολίτες αποτελεσματικότητα, αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια». Αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή, «η Ευρώπη έχει πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο απ' ό,τι έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες» και αυτό που μένει είναι απλά «ο καλύτερος συντονισμός και η ενίσχυση της διαφάνειας στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα»... Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «ειδικά σε συγκυρίες όπως η παρούσα, και στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της κάθε χώρας, πρέπει να προωθούμε τις απαραίτητες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και να στηρίζουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας».

Τη σκυτάλη πήρε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ζήτησε ...υπομονή δύο τριών μηνών για να δούμε αποτελέσματα. «Εντός των επομένων δύο - τριών μηνών το αργότερο οι πολίτες θα έχουν δει απτά αποτελέσματα», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη δημιουργία του ταμείου κατά της φτώχειας και τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ήταν πολύ συγκεκριμένος για τα χρονοδιαγράμματα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Για το Ασφαλιστικό υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα «τηρήθηκε με ακρίβεια ημέρας», για την «Ολυμπιακή» η προθεσμία είναι μέχρι το τέλος του χρόνου κ.ο.κ.

Παράλληλα, είναι φανερή η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η «δυναμική» ομιλία του Κ. Καραμανλή προκειμένου να διαμορφωθεί κλίμα συσπείρωσης της βάσης και υπέρβασης της εσωστρέφειας. Η ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ «παράγει, ήδη, πολιτικό αποτέλεσμα», αποφάνθηκε ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης, επικαλούμενος τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η «Απογευματινή» και η οποία όπως είπε «δείχνει ότι η διαφορά από το ΠΑΣΟΚ εξανεμίστηκε». Αυτό επιτεύχθηκε «με τη συσπείρωση της κομματικής βάσης της ΝΔ». Ο ίδιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με το επίδομα θέρμανσης «που είναι αίτημα πολλών χρόνων και αφορά 750 χιλιάδες συμπολίτες μας».

Παραμένει η εσωστρέφεια

Η επιχείρηση αντιμετώπισης της εσωστρέφειας, μέσω της επίδειξης πυγμής στους «διαφωνούντες», που έγινε στην ΚΕ της ΝΔ, κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, όταν ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ζήτησε εκ νέου την παραίτηση του Θ. Ρουσόπουλου. Μπροστά στο ενδεχόμενο της διαγραφής του και μετά από άνωθεν υποδείξεις, προχώρησε σε «διορθωτική» δήλωση στην οποία διευκρινιζόταν ότι «η συνέντευξη εδόθη προ της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ, η οποία με κάλυψε πλήρως...». Παρά τη διάψευση της εφημερίδας, που ανακοίνωσε ότι η συνέντευξη έφτασε στα γραφεία της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώρες μετά την ομιλία, το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να καλυφθεί πίσω από τη δήλωση του γαλάζιου βουλευτή. Ο πραγματικός λόγος βέβαια είναι ότι δεν μπορούσε να τον διαγράψει γιατί ήδη θεωρούν «εκτός κόμματος» τον Π. Τατούλη και άρα θα πρέπει να πάνε για πρόωρες εκλογές, που αυτή τη στιγμή καθόλου δεν επιθυμούν... Η αναταραχή όμως συνεχίστηκε και χτες με τον Αδ. Ρεγκούζα να διαφοροποιείται στο θέμα του Βατοπεδίου, δηλώνοντας ότι εκτός από ηθικό είναι και πολιτικό θέμα και «εμείς οφείλουμε και πολιτικά να διεκδικήσουμε την αποκατάσταση της ζημιάς»...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Βουτιά 5,9%

Βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάη του 2005 έκαναν χτες και οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Αθήνας, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 5,87% στις 2.840,8 μονάδες και το τζίρο να διαμορφώνεται σε 257,5 εκατ. ευρώ.

Η πτώση των τιμών για τον τραπεζικό κλάδο έφτασε σε 6,48%. Η μετοχή της ΔΕΗ κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση (22,26%) μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της διοίκησης, ότι οι ζημιές στο 12μηνο του 2008 θα είναι μεγαλύτερες από τις αρχικά αναμενόμενες.

«Πλάτες» θέλει ο Μπους

Συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης ζητά από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ ο Πρόεδρος Μπους. Για το σκοπό αυτό έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του στην ΕΕ. Την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου θα επιδώσει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια ο Αμερικανός πρέσβης στην ΑΘήνα Ντ. Σπέκαρχντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή ο Τζ. Μπους ενημερώνει τους ηγέτες των «συμμαχικών» χωρών για τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αντιμετωπίσουν τη διεθνή οικονομική κρίση, ενώ ζητά και τη συνεργασία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ