ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πυγμή μαζί με τις «μεταρρυθμίσεις»

«Ομάδες προνομιούχων» και «οργανωμένες μειοψηφίες» ανακηρύχτηκαν από τον πρωθυπουργό όσοι αντιδρούν στην ανατροπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων

Μήνυμα σύγκρουσης με όσους αντιστέκονται στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί με γρήγορους ρυθμούς η κυβέρνηση, έστειλε ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας ότι η επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι - χέρι με την επίδειξη πυγμής και τον αυταρχισμό.

Σε μια ολοφάνερη προσπάθεια ιδεολογικής τρομοκρατίας και κατασυκοφάντησης των αγώνων των εργαζομένων, ο πρωθυπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει «οργανωμένες μειοψηφίες» και «ομάδες προνομιούχων» όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, επιχειρώντας έτσι να χαράξει βολικές για την πολιτική της «διαχωριστικές γραμμές».

Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης μπροστά στους ταξικούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο πρωθυπουργός έκανε ένα παραπέρα βήμα από την επίδειξη αποφασιστικότητας, επιχειρώντας να πλήξει την οργάνωση της αντίστασης και πάλης των εργαζομένων.

Κινούμενος σε κλίμα αναμέτρησης ο Κ. Καραμανλής κατήγγειλε όσους δε συμμετέχουν στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα να διαφανεί ότι η «λύση» που προωθεί στο Ασφαλιστικό περνάει μέσα από την εξομοίωση των συντάξεων προς τα κάτω - πρόκειται για το «μοντέλο ΙΚΑ» που είχε πει ο Γ. Αλογοσκούφης. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια «μεθοδολογία» είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση προκειμένου να κατεδαφίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων το 2005.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να βλέπει το πρόβλημα, αλλά να αδιαφορεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να συντάσσεται με τους προνομιούχους και τους βολεμένους, βλάπτοντας όλους τους άλλους», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, ενώ αναγόρευσε ως «αντιλαϊκή επιλογή» την «ακινησία και την άρνηση» και όχι βέβαια την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα εμφανίστηκε ως προστάτης της νέας γενιάς τη στιγμή που η πολιτική του θα την παραδώσει στην ελαστική και ανασφάλιστη εργασία. «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει το μέλλον των νέων γενιών», δήλωσε ανερυθρίαστα, επιχειρώντας να «παίξει» και με την αντίθεση «παλαιοί - νέοι» εργαζόμενοι.

Γενικότερα ο Κ. Καραμανλής επιχειρώντας να υποστηρίξει την ταχεία υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για λαϊκή εντολή και άρα η κυβέρνηση έχει «σύμμαχο την κοινωνία» απέναντι στις μειοψηφίες που αντιδρούν: «Το μήνυμα, για μας, είναι ξεκάθαρο: Οι πολίτες απαιτούν να κινούμαστε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά. Δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποκύπτουμε σε αντιδράσεις που μεθοδεύονται από οργανωμένες μειοψηφίες και ομάδες προνομιούχων», ήταν μια ακόμα χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι «είμαστε ισχυροί στην κοινωνία. Η κοινωνία είναι ο σύμμαχός μας. Και με την κοινωνία δίπλα μας θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας». Δε δίστασε μάλιστα να ζητήσει την «ενεργητική συναίνεση της κοινωνίας στις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούμε», απευθυνόμενος προφανώς στην «κοινωνία των αστών».

Εκτός από το Ασφαλιστικό, ο Κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση σε δύο ακόμα αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις: στην παιδεία και στο κράτος. Ειδικά για την παιδεία, αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση «προχωρά μεθοδικά» στην εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ, ενώ ξεκινάει το «διάλογο για την ενδυνάμωση της αυτοτέλειας του Λυκείου και την καθιέρωση, σε βάθος χρόνου, νέου συστήματος εισαγωγής στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση». Οι τομές στο κράτος με στόχο να γίνει «πιο αποτελεσματικό» για την κυρίαρχη πολιτική, είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης με έμφαση στη «μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας».

Κατά τα λοιπά ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρόθεσή του να αλλάξει τον εκλογικό νόμο γιατί θέλει ένα «εκλογικό νόμο που να διασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «σεβόμαστε την ιστορική διαδρομή όλων των παρατάξεων» και «δεν εμπλεκόμαστε στα εσωκομματικά ζητήματα κανενός».

ΠΓΔΜ
Εντατική προετοιμασία ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σε εντατική προετοιμασία για ένταξη στο ΝΑΤΟ υποβάλλουν αρμόδιοι παράγοντες της συμμαχίας την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στις εφημερίδες της γειτονικής χώρας, ανασταλτικός παράγοντας για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης δεν αποτελεί το πρόβλημα της ονομασίας, ούτε οι ελληνικές αντιρρήσεις, αλλά το «άσχημο πολιτικό κλίμα που δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ», πηγές από τη Συμμαχία στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ προκαλεί πολιτική αστάθεια στη χώρα, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό το μήνυμα θα διαβιβαστεί από το ΝΑΤΟ στον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι, πραγματοποιεί από χτες επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, από τη Συμμαχία προειδοποιούν ότι η τελική απόφαση που αφορά την πρόσκληση για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμη δεν έχει ληφθεί και δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα συμβεί αυτό.

Ωστόσο, η αμερικανική ώθηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί αμείωτη. Στις αρχές Νοέμβρη, θα επισκεφθεί τα Σκόπια και η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ και ακολούθως ο Βρετανός ομόλογός της. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί τα Σκόπια ομάδα της Συμμαχίας, ενώ στα μέσα Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Η ΠΓΔΜ μπορεί να αναμένει ενθαρρυντικό μήνυμα από τη διάσκεψη αυτή μόνο στην περίπτωση που μέχρι τότε υπάρξει πρόοδος στον πολιτικό διάλογο και στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα, η ΠΓΔΜ πιθανότατα θα δεχτεί πρόσκληση για ένταξη, τον Απρίλη στο Βουκουρέστι. Ομως, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που συνήθως διαρκούν από έξι μέχρι δώδεκα μήνες, πιθανότατα θα τεθεί στην ΠΓΔΜ κατάλογος με συγκεκριμένες υποχρεώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τύπου των Σκοπίων, η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ θα κρατήσει σε αβεβαιότητα τη χώρα έως το 2009 που θα ανακοινωθεί και η τελική απόφαση.

Μαζική αντίδραση στην αντιασφαλιστική λαίλαπα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού

«Η συμμαχία του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά μια μικρή μειοψηφία, εχθρός του λαού, που στρέφεται ενάντια και στους εργαζόμενους ψηφοφόρους τους. Τα μέτρα τους είναι ταξικά, υπέρ της πλουτοκρατίας.

Αν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ προωθούσαν στο Ασφαλιστικό φιλολαϊκά μέτρα, δε θα χρειάζονταν κανένα διάλογο. Θα τα έπαιρναν και ο λαός θα τους χειροκροτούσε, δίχως διάλογο.

Αλλά επειδή τα μέτρα τους είναι αντεργατικά - αντιλαϊκά, γι' αυτό ακριβώς επιζητούν τον "κοινωνικό διάλογο".

Καμία αυταπάτη, καμία αναμονή. Χρειάζεται τώρα μαζική αντίδραση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική λαίλαπα, με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ