ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Η σύγκρουση συνεχίζεται

Η υπόθεση με τα εξοπλιστικά προγράμματα φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει το... «ναρκοπέδιο» εντός του ΠΑΣΟΚ. Χτες, ανέβηκαν για μια ακόμα φορά οι τόνοι και από πολλές πλευρές, αφού τόσο ο Α.Τσοχατζόπουλος, όσο και ο Θ. Πάγκαλος επέμειναν στις θέσεις τους, ενώ πέραν του Δ.Ρέππα υπήρξε ανταπάντηση και από τον Γ. Παπαντωνίου. Η εικόνα της κρίσης συμπληρώνεται, δε, και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βάλλεται για μια ακόμα φορά με αφορμή τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του συμβούλου του Γ. Πανταγιά, που χτες δέχτηκε τις βολές και του Ε. Βενιζέλου. Ας σημειωθεί ότι κάποιες πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργικό σύμβουλο να απομακρύνεται «αθόρυβα» από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια του Κ. Σημίτη να καταλαγιάσουν τα πνεύματα...

Γαϊτανάκι δηλώσεων

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων ξεκίνησε νωρίς το πρωί όταν ο υπουργός Αμυνας, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» επανέλαβε τις θέσεις τους για τα εξοπλιστικά προγράμματα, για να ακολουθήσει η «αντεπίθεση» Παπαντωνίου, ο οποίος δήλωσε ότι «η κοινωνική πολιτική δεν ασκείται με ρητορείες»... Λίγο αργότερα ο Θ. Πάγκαλος επιτιθόταν με σφοδρότητα στον Γ. Πανταγιά (και ουσιαστικά στον Κ.Σημίτη), υποστηρίζοντας ότι αν υπάρχει αλλαγή θέσης της κυβέρνησης στο Κυπριακό και στα Ελληνοτουρκικά πρέπει να ενημερωθεί ο λαός για να κρίνει... Μάλιστα, φέρεται πως ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι οι θέσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου περί «συνομοσπονδίας» στην Κύπρο σε άλλη περίπτωση θα οδηγούσαν σε πτώση της κυβέρνησης...

Αιχμηρός για τις δραστηριότητες Πανταγιά ήταν και ο Ε. Βενιζέλος που φέρεται να τον κάλεσε να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του: «Και τι είναι ο Πανταγιάς; Πρόεδρος της Κύπρου ή πρωθυπουργός; Ενας σύμβουλος του πρωθυπουργού είναι και η δουλιά του είναι να ενημερώνει τον Τύπο», είναι η δήλωση που αποδίδεται στον υπουργό Πολιτισμού...

Ρέππας: Πρωθυπουργός είναι ο κ. Σημίτης...

Η αντίδραση του Δ. Ρέππα ήρθε αργότερα, όταν με αφορμή τις δηλώσεις Πάγκαλου σχολίασε ότι «ο κ. Πάγκαλος επαναλαμβάνει και επαναλαμβάνεται», ενώ ερωτώμενος αν υπάρχει πολιτική κόντρα μεταξύ του Σημίτη - Τσοχατζόπουλου αρκέστηκε με νόημα να υπενθυμίσει ότι «ο κ. Σημίτης είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της κυβέρνησης, και ο κ.Τσοχατζόπουλος είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας και μέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής»... Μεγαλύτερη σημασία όμως είχε η δήλωσή του πως οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά (παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές Τσοχατζόπουλου) είναι ειλημμένες και πως δεν υπάρχει «καμία μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τις βολές κατά του πρωθυπουργού περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο «καθένας διατυπώνει τις απόψεις του, οι οποίες είναι σεβαστές», ενώ για τις συναντήσεις στελεχών μεταξύ τους, όπως η τελευταία μεταξύ Τσοχατζόπουλου - Παπουτσή, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία τους, λέγοντας ότι «δεν είναι παράδοξο να συναντώνται υπουργοί, να συζητούν και να συνεργάζονται».

Παρά τους από μέρους του χαμηλούς τόνους, πάντως, ο Δ. Ρέππας δεν απέφυγε να κάνει μνεία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ, που όπως είπε «στηρίζει αυτή την κυβέρνηση» και «είναι δεδομένη και συμπαγής... Πολιτικοί αντίπαλοι για μας - συνέχισε - δεν υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ, μέσα στην κυβέρνηση. Οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι εκτός ΠΑΣΟΚ».

Αναζητείται εκτόνωση

Αναφερόμενοι στο κλίμα έντασης στην κυβέρνηση, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούσαν να το εξηγήσουν, λέγοντας ότι οι αντιδράσεις Τσοχατζόπουλου ήταν «αναμενόμενες και λογικές», μετά τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, αφού «βρέθηκε σε δύσκολη θέση» και τώρα «απευθύνεται στο ακροατήριό του». Ελεγαν, δε, ότι η μετάθεση του ΚΥΣΕΑ για μετά το Πάσχα, η επικείμενη συνάντηση μεταξύ Σημίτη - Τσοχατζόπουλου (ίσως την επόμενη Τρίτη), αλλά και η αυριανή σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα εκτονώσουν την κατάσταση...

Προς το παρόν, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό στον ορίζοντα όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Κ.Σκανδαλίδης - που την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια εκτίμησης της κατάστασης - προέβη σε εκτενή αναφορά για την «κακή εικόνα» του κόμματος και της κυβέρνησης. Μέσα σε όλα αυτά ας προστεθεί ότι με δηλώσεις του χτες ο Ε. Γιαννόπουλος στην κόντρα Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου τάχθηκε με τον δεύτερο, ενώ ζήτησε την παραίτηση του Π. Ευθυμίου από το υπουργείο Παιδείας...

  • Χτες από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε ότι συγκροτήθηκαν οι επιτροπές του κόμματος στη βάση των αποφάσεων της πρόσφατης συνεδρίασης της ΚΕ. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιτροπή «θέσεων και πολιτικών στη νέα εποχή» συμμετέχουν οι Κ. Λαλιώτης, Θ. Πάγκαλος, Χρ. Παπουτσής και Α.Τσοχατζόπουλος.
Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εξοπλισμοί και αμυντικό δόγμα στην υπηρεσία της «νέας τάξης»

Την ευκαιρία να διατυπώσει για μια ακόμα φορά την αντίθεσή του στην κυβερνητική απόφαση για περικοπές στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και να επιβεβαιώσει το ΝΑΤΟικό προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και της λεγόμενης Αμυντικής Στρατηγικής Αναθεώρησης που προωθείται, είχε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο του περιοδικού «Εκόνομιστ».

«Χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις, είπε ο υπουργός Αμυνας με αφορμή τις πρόσφατες περικοπές, υποθηκεύεται και η εθνική ασφάλεια μιας χώρας». Για να προσθέσει: «Εθνική ασφάλεια και ισχυρή οικονομία με κοινωνική συνοχή, όχι μόνο δεν είναι αντιθετικοί στόχοι, αλλά είναι αλληλένδετοι στόχοι. Θέλω να είμαι άμεσα συγκεκριμένος. Οι αμυντικές δαπάνες της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσαν σημαντικό τροφοδότη της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας, διότι σημαίνουν προσέλκυση επενδύσεων. Από το 1997 μέχρι σήμερα, υπογράψαμε συμβάσεις 4,2 τρισ. δρχ. από τις οποίες το 40% (1,7 τρισ. δραχμές) υλοποιείται στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον μίλησε για συνέχιση της ρευστότητας. «Η πρώτη δεκαετία του αιώνα, είπε, θα είναι καθοριστική για την πορεία της διεθνούς ασφάλειας. Ομως, εμείς εδώ, στην Ελλάδα, εκτιμούμε, έχοντας και την εμπειρία των Βαλκανίων, ότι θα συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και ρευστότητα για τις εξελίξεις και την τελική διαμόρφωση του γεωστρατηγικού περιβάλλοντος. Τα μηνύματα τα βλέπουμε τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στον Καύκασο και στα Βαλκάνια, που θα συνεχίσουν, στην πρώτη δεκαετία του αιώνα μας, να αποτελούν τις βασικές εστίες ρευστότητας και κρίσης της πολιτικής ασφάλειας, συνεργασίας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ως απάντηση σε όλα αυτά πρόβαλε το «νέο» ΝΑΤΟ, για το οποίο πρόβλεψε ακόμα πιο δυναμική παρουσία. «Η Συμμαχία, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, τον Απρίλη του 1999, στην Ουάσιγκτον, προχώρησε σε μια συνολική ανανέωση και μετεξέλιξη του παραδοσιακού ΝΑΤΟ. Το στρατηγικό δόγμα διευρύνθηκε με νέα μέλη. Ωστόσο, πρέπει να πούμε, ότι η Ουάσιγκτον ήταν μάλλον η αρχή μιας πορείας μετεξέλιξης, που ολοένα και πιο δυναμικά θα προσαρμόζεται στα δεδομένα της νέας δεκαετίας».

Ο Α. Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής των λεγόμενων ευρωατλαντικών σχέσεων και του ρόλου των Αμερικανών στην Ευρώπη. «Διατηρείται, είπε, και ενισχύεται ο ευρωατλαντικός δεσμός στις νέες συνθήκες, ως βασική προϋπόθεση για να έχουμε μια κοινή προσπάθεια και μια κοινή παρέμβαση στα προβλήματα ασφάλειας στο χώρο της Ευρασίας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με κοινές αντιλήψεις και συμμαχικές δράσεις τα αμοιβαία προβλήματα ασφάλειας. Αυτό σημαίνει, ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαίνοντα πολιτικό ρόλο στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας αλλά και στις ευρύτερες ευρωπαϊκές ισορροπίες».

Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε την εμπλοκή της νεοσύστατης Βαλκανικής Ταξιαρχίας στα σχέδια επιβολής της «νέας τάξης» στην περιοχή των Βαλκανίων. «Η συνεργασία, είπε, ασφάλειας και άμυνας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι μάλιστα έτοιμη. Μέσα, στο πρώτο εξάμηνο, θα έχουμε μια Σύνοδο, στην οποία θα αποφασίσουμε πώς θα εντάξουμε την ολοκληρωμένη πολυεθνική ταξιαρχία ασφάλειας και άμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στα προβλήματα κρίσης των Βαλκανίων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Αμυνας στο νέο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας, στο πού πραγματικά σκοπεύει αυτό. «Η Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση της Ελλάδας, είπε, είναι ενταγμένη, βέβαια, σε μια προσπάθεια επιβεβαίωσης του ρόλου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Συνδέεται με την προσπάθεια αλλαγής και εκσυγχρονισμού του ίδιου του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου οργανισμού ασφάλειας».

Συνεχίζοντας για το ίδιο θέμα πρόσθεσε: «Στη βάση αυτών των δεδομένων η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση. Και έτσι, μπορώ να πω ότι, με βάση αυτή την πολιτική, αντιμετωπίσαμε την ανάγκη, απέναντι στην εξωτερική στρατιωτική απειλή, αλλά και στις πιέσεις της περιφερειακής αστάθειας, να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικότερο σύστημα άμυνας και ασφάλειας για τη χώρα μας, με τη νέα μορφή των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Μάρτυρας και θύμα κοροϊδίας ο λαός

Ανακοίνωση αναφορικά με τις δήθεν περικοπές των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Σε ανακοίνωσή της, για τις δήθεν περικοπές των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα σημειώνει τα παρακάτω:

«Τις τελευταίες ημέρες ο ελληνικός λαός είναι μάρτυρας, αλλά και θύμα μιας ακόμα σοβαρής κοροϊδίας. Η κυβέρνηση μοιρασμένη στα δύο να συμπλέκεται, γεμίζοντας δύο καλάθια με νερό. Των κοινωνικών αναγκών και της άμυνας της χώρας.

Ξαφνικά διαπίστωσε ότι ο λαός έχει προβλήματα που πρέπει άμεσα να καλυφθούν και ψάχνοντας για πόρους τούς βρήκε στον προϋπολογισμό για την εθνική άμυνα.

Και τις μεν ανάγκες και τα οξυμένα προβλήματα του τόπου τα ωραιοποιούσε μέχρι σήμερα με φύκια που παρουσίαζε ως μεταξωτές κορδέλες. Τη δε άμυνα υπερφόρτωνε με ηχηρά εξοπλιστικά προγράμματα που χόρταιναν τους μεγαλέμπορους των όπλων και έκαναν ευτυχείς τους μεσάζοντες και το ΝΑΤΟ.

Με έρπουσα τώρα την άποψη ότι, αφού οι Τούρκοι έχοντας οικονομικό πρόβλημα δε θα αναπτύξουν καινούριους εξοπλισμούς, βρήκαν υποτίθεται την ευκαιρία να περικόψουν και τις δικές μας αμυντικές δαπάνες. Και έτσι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι, καλλιεργώντας παράλληλα και την εντύπωση πως η απειλή εξ ανατολών έχει αποδυναμωθεί.

Ακόμα και ο καβγάς των υπουργών δε φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο εκλογικό σώμα αφού σε αυτήν ειδικά την περίπτωση γίνεται για το «καλό» του τόπου.

Η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα καταγγέλλει την παλινωδία και τάσσεται ενάντια στη λογική των ψεύτικων προϋπολογισμών και των διογκωμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων που άλλους στόχους εξυπηρετούν. Και μόλις έρθει η στιγμή θυσιάζονται δήθεν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Με την Εθνική Αμυνα και τα προβλήματα του λαού δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς. Ούτε όταν συντάσσει προϋπολογισμούς, ούτε όταν επιλέγει εξοπλισμούς. Τονίζεται επομένως ότι η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα:

- Να σταματήσει να προκαλεί τον ελληνικό λαό με τους καβγάδες των στελεχών της που δείχνουν να θεωρούν το προϊόν του ιδρώτα του ως είδος διατιθέμενο για την προβολή τους.

- Να μεριμνήσει για εξεύρεση των πόρων που χρειάζονται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου, εκτός των άλλων και από την περιστολή των μεριδίων των μεσαζόντων για τους εξοπλισμούς.

- Να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της σχεδίασης των εξοπλιστικών προγραμμάτων με ορθολογισμό και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της άμυνάς μας και όχι τις ΝΑΤΟικές απαιτήσεις και τις πιέσεις των Αμερικανών, Βρετανών και Γερμανών εμπόρων όπλων».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νεοφιλελεύθερα «οράματα»

Ως ηγέτης που έχει όραμα και δεν είναι απλός διαχειριστής εμφανίστηκε στο εκλεκτό ακροατήριο του συνεδρίου του «Εκόνομιστ», ο Κ. Καραμανλής. Αυτό που κατάφερε όμως είναι να αναμασήσει τα γνωστά νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα και μανιφέστα και να τα πλασάρει ως «μονόδρομο» και «επιτακτική ανάγκη» για να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα του συστήματος. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι «στο διεθνές στερέωμα παγιώνεται ήδη μια νέα τάξη πραγμάτων», το όραμα και οι προτάσεις που ανέφερε στη συνέχεια ήταν παρά βελτιωτικές αυτής της «νέας τάξης» του καπιταλισμού.

Ο Κ. Καραμανλής αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας για να περιγράψει τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι «ο πιο μεγάλος κίνδυνος στη νέα εποχή βρίσκεται στις εντεινόμενες τάσεις διεύρυνσης του χάσματος πλουσίων και φτωχών», αναζήτησε τη λύση στις «πνευματικές ηγεσίες» που πρέπει να αποκτήσει ο κόσμος, στη στροφή στα «ανθρώπινα ιδανικά» και στις επιχειρήσεις που αποκτούν δύναμη και νέο ρόλο και επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομίες και τις πολιτικές των επιμέρους κρατών. Ως συνεπής νεοφιλελεύθερος, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από το κράτος να ευνοήσει την επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα «να δημιουργήσει ένα εύκρατο κλίμα για την τόνωση των επενδύσεων» καθώς και να στηρίξει «το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου». Επίσης ο ρόλος των επιχειρήσεων είναι «καταλυτικής σημασίας» για την αντιμετώπιση... της ανεργίας. Υπέδειξε μάλιστα στην κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις, να απελευθερώσει τις αγορές, να τονώσει τον ανταγωνισμό, να προχωρήσει σε μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που θα προσελκύσει τους επενδυτές, να θεσπίσει επιπλέον ουσιαστικά κίνητρα και να δημιουργήσει υποδομές στην περιφέρεια κ.ά. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ως κορυφαίο παράδειγμα ιδεολογικής αγκύλωσης την παράταση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

Παράλληλα, επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση, επανέφερε το θέμα της ληστείας στο Χρηματιστήριο, αναφέροντας ότι οι συνολικές απώλειες για τους μετόχους προσέγγισαν το τελευταίο έτος τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από τα 3/4 του ΑΕΠ. Αυτό, πρόσθεσε, για τους Ελληνες επενδυτές σημαίνει ότι πάνω από ένας ολόκληρος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάθηκε μέσα σε ένα χρόνο.

Επανερχόμενος στο «οραματικό» στοιχείο ισχυρίστηκε ότι «κρίσιμο στοιχείο της νέας εποχής αποτελεί η απελευθέρωση του πολίτη, η απελευθέρωση των δυνάμεων της κοινωνίας. Η εποχή των μαζών ανήκει στο παρελθόν». Ο εφιάλτης αρχίζει όταν οι μάζες θα μπουν δυναμικά και πάλι στο προσκήνιο της ιστορίας...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόβλημα συντήρησης της «δυναμικής»

Πρόβλημα διαχείρισης και συντήρησης της «δυναμικής» που υποτίθεται ότι απέκτησε το κόμμα του από την επιστροφή του Γ. Σουφλιά αντιμετωπίζει ο Κ. Καραμανλής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προβληματίζεται για τη συνέχεια που θα υπάρξει τόσο αναφορικά με το ρόλο και την αξιοποίηση του Λαρισαίου πολιτικού όσο και στη συνέχεια που θα δοθεί με την επιστροφή και άλλων στελεχών (Μάνος, Ανδριανόπουλος κ.ά.). Για το πρώτο θέμα εκκρεμεί συνάντηση Καραμανλή - Σουφλιά, η οποία όμως μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει και σήμερα, αν και ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται να βιάζεται. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να αποσαφηνιστούν αρκετά πράγματα, ενώ η συνεισφορά του Γ. Σουφλιά στο κόμμα θα περάσει από την τοποθέτησή του πιθανότητα στη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές συζητήσεις για την εκλογή του γραμματέα της ΚΕ, όπου εκτός του Β. Μεϊμαράκη τη θέση θεωρείται πιθανόν να διεκδικήσουν και άλλα στελέχη (ακούγονται τα ονόματα των Μιχαλολιάκου, Πολύδωρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα). Η εκλογή πάντως του γραμματέα της ΚΕ και του Πολιτικού Συμβουλίου (πρώην ΕΕ) θα γίνει πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Ο Κ. Μητσοτάκης

Την εκτίμηση ότι το συνέδριο ενίσχυσε την ενότητα της ΝΔ, δυνάμωσε τη μαχητικότητα και την αισιοδοξία της, αλλά και τον Κ. Καραμανλή, εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του (στο «Σταρ») ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επαίνεσε τον Κ. Καραμανλή, γιατί αναγνώρισε το λάθος των διαγραφών και το επανόρθωσε, γεγονός που, όπως είπε, «είναι δύναμη για τον ίδιο και το κόμμα». Σημείωσε ότι ο Γ. Σουφλιάς είναι πολύ χρήσιμο στέλεχος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν και άλλα στελέχη, αναφέροντας τα ονόματα των Στ. Μάνου, Α. Ανδριανόπουλου και Ν. Κάκαλου. Επέμεινε όμως ότι δεν πρέπει να επιστρέψει ο Αντ. Σαμαράς και μάλιστα υποστήριξε ότι «τυχόν επιστροφή του Σαμαρά θα έδιωχνε περισσότερους απ' αυτούς που θα έφερνε». Οσο για το κόμμα Αβραμόπουλου εκτίμησε ότι «θα έχει δυσκολία όσο δυναμώνει η ΝΔ», αλλά έμμεσα άφησε ανοιχτό το θέμα της επανόδου του στη ΝΔ, λέγοντας ότι «ο άνθρωπος διάλεξε το δρόμο του, δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, εγώ τους θέλω όλους».

Ρήξη στις σχέσεις εισαγγελέων και δικαστών

Η κρίση ξέσπασε με αφορμή τον τρόπο επιλογής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ρήξη στις σχέσεις των εισαγγελέων με τους δικαστές προκαλούν η υπαναχώρηση και οι παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα της επιλογής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αφορμή την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου χρησιμοποίησαν ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα κατά των δικαστών και τους κατηγόρησαν ότι εκφράζονται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του εισαγγελικού θεσμού που φανερώνουν «άγνοια και προκατάληψη» κατά του εισαγγελέα, όταν στα θεσμικά τους όργανα (διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών) έκαναν λόγο για ανεπάρκεια των εισαγγελέων.

Η κρίση που ξέσπασε στο δικαστικό κλάδο εντοπίζεται στον τρόπο της επιλογής του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στη συγκρότηση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ). Και ενώ η Επιτροπή Αναθεώρησης κατά την επεξεργασία των διατάξεων του Συντάγματος ομόφωνα είχε προτείνει ότι η επιλογή του κορυφαίου παράγοντα της εισαγγελικής αρχής να γίνεται μόνο από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, υπήρξε υπαναχώρηση και ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας τελικά συντάχθηκε με τη μέχρι τώρα ισχύουσα άποψη, ότι δηλαδή ο εισαγγελέας του ΑΠ να επιλέγεται μεταξύ των αρεοπαγιτών και των αντιπροέδρων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Για τη διαμόρφωση αυτής της άποψης συνέβαλαν και οι προτροπές των δικαστών και κυρίως του συνδικαλιστικού τους οργάνου, της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).

Σημείο τριβής αποτελεί και η σύσταση του ΑΔΣ. Οι εισαγγελείς ζητούν, να συμμετέχουν δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου στο ΑΔΣ, καθώς επίσης να συμμετέχουν και στη διοικητική Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι εισαγγελείς προειδοποίησαν ότι δε θα δεχτούν οποιαδήποτε υπαναχώρηση και κατηγόρησαν τους δικαστές ότι θέλουν «επικυριαρχία επί των εισαγγελέων».

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων, Σ. Μπάγιας, είπε ότι από το Σύνταγμα του 1975 ο εισαγγελέας αναγνωρίστηκε ισόβιος δικαστικός λειτουργός και θα πρέπει «αυτή η ισοτιμία δικαστή και εισαγγελέα να αποκατασταθεί και στην εσωτερική δομή της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Β. Μαρκής, καταφέρθηκε και κατά του σωματείου των δικαστών, της ΕΔΕ και το χαρακτήρισε «ψευδώνυμο», γιατί δεν εκφράζει σε καμιά περίπτωση τους εισαγγελείς, όταν είναι μέλη του μόνο τρεις εισαγγελείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ