ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χιλιάδες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Κλειστά επί της ουσίας παραμένουν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καθώς από τις 6 το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής είχαν προωθηθεί στην ΠΓΔΜ μόλις 320 πρόσφυγες από τους τουλάχιστον 12.000 που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς και πολλές ακόμη χιλιάδες στα κέντρα μετεγκατάστασης σε Νέα Καβάλα, Χέρσο και Θεσσαλονίκη. Και χτες τις περισσότερες ώρες της ημέρας, οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν άνοιξαν τα σύνορα για να δεχτούν πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα, πυρετωδώς συνεχίζεται η προετοιμασία για τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων, στο πλαίσιο της απόφασης της ΕΕ που συνυπογράφει και η ελληνική κυβέρνηση, για μετατροπή της Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων. Ετσι, ξεκίνησαν προετοιμασίες για τη «φιλοξενία» προσφύγων στις αποθήκες 17 και 18 στον Γ΄ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με στόχο την επόμενη βδομάδα να είναι όλα έτοιμα για την εγκατάσταση περίπου 500 προσφύγων. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες αποθήκες την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία φιλοξενούνταν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που μακέλευαν το γιουγκοσλάβικο λαό. Επίσης, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην αποθήκη 9 του Λιμανιού.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστας, κατέθεσε χτες αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο ζητά να κηρυχθεί ο νομός Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι να αποσυμφορηθεί η περιοχή από τις προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές. Επίσης, συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας τη Δευτέρα 7 Μάρτη, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση για το προσφυγικό ζήτημα». Χτες, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Απ. Τζιτζικώστας ζήτησε επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και σημείωσε ότι οι νέοι χώροι φιλοξενίας δεν μπορούν να γίνουν και πάλι στην Κεντρική Μακεδονία. Υπερασπίστηκε τη λειτουργία των κέντρων κλειστού τύπου, δηλώνοντας ότι «αν η κυβέρνηση επιστρέψει στην πολιτική των κλειστών κέντρων για μετανάστες, αφενός θα σταλεί προς υποψήφιους μετανάστες ένα μήνυμα αποτροπής και αφετέρου θα μπει μια τάξη στη χώρα. Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι κυρίως το Προσφυγικό, όπου χρειάζεται περισσότερη και αποτελεσματικότερη διπλωματία κι όχι ψευτοτσαμπουκάδες».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, 6.500 πρόσφυγες ήταν εγκλωβισμένοι χτες στα νησιά του Αιγαίου, 1.480 στο Σχιστό, 690 στον Ελαιώνα, 1.500 στο γήπεδο χόκεϊ, 1.600 στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, 685 στο γήπεδο μπέιζ μπολ, 2.192 στα Διαβατά, 3.132 στο Χέρσο, 2.553 στη Ν. Καβάλα, 3.000 στο λιμάνι του Πειραιά και 150 στην πλατεία Βικτωρίας.

Στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών οι πρόσφυγες

Στο πλαίσιο των ζυμώσεων και του παζαριού που γίνεται μπροστά στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας τη Δευτέρα για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των προσφύγων και μεταναστών, δηλαδή των εκατομμυρίων ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, όπου συμμετέχει και η ΕΕ και η Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε χτες συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τουσκ φαίνεται να ζητάει τη λήψη περισσότερων μέτρων για τον περιορισμό των ροών, ζητώντας την «επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα». Το ζήτημα αυτό, βεβαίως, θα το παζαρέψει η τουρκική ηγεσία, ωστόσο είναι φανερό ότι χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας, αφού ούτε στην Τουρκία θα επιστρέφουν ούτε, με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούν να πάνε στον προορισμό που θέλουν, στο βαθμό που οι διάφορες κυβερνήσεις θα ανοιγοκλείνουν τη «στρόφιγγα» στα σύνορα.

Ταυτόχρονα, το Προσφυγικό ήταν κεντρικό ζήτημα στη χτεσινή συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο Παρίσι. Σε αυτήν τη συνάντηση διατυπώθηκαν η κοινή θέση για την εξασφάλιση της λειτουργίας των λεγόμενων «hot spots» στην Ελλάδα ώστε να γίνεται η καταγραφή και ταυτοποίηση και ευχολόγια για να λειτουργήσει η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία για ανθρώπους που δεν θα μπορούν να ζητήσουν άσυλο, όπως και για την καταγραφή των Σύρων προσφύγων στις γειτονικές χώρες Ιορδανία, Λίβανο, Τουρκία. Οσο για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της ΕΕ που έχει βαλτώσει, δεν φαίνεται να υπάρχει και ιδιαίτερη βιασύνη.

Ψίχουλα από την ΕΕ

Στο μεταξύ, έκτακτη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενέκρινε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών για την πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού στα πρώτα Κέντρα Υποδοχής που θα συσταθούν στην Κω, στη Λέσβο, στη Σάμο, στη Χίο και τη Λέρο. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) και στόχος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της Ελλάδας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές στη χώρα, διασφαλίζοντας την ικανοποιητική λειτουργία του συστήματος αναγνώρισης, καταγραφής και υποδοχής των πολιτών τρίτων χωρών.

«Η έκτακτη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να βοηθήσει να μειωθεί η διάρκεια των διαδικασιών εγγραφής», καταλήγει η ανακοίνωση. Βεβαίως, αυτό το κονδύλι είναι στην κυριολεξία ψίχουλο, σε σχέση με τις ανάγκες που δημιουργεί το τεράστιο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα.

Ταυτόχρονα, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε χτες έναν λεγόμενο οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά τη Σένγκεν και την πιθανή αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο διάλογος για την αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος - μέλος πρώτης υποδοχής.

Ωστόσο, έκανε σαφές πως για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη - μέλη. «Οταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ισπανία», υπογράμμισε.

Ο επίτροπος επέμεινε στη λειτουργία των «hot spots» και προειδοποίησε ότι «όσοι δεν χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται». Θυμίζουμε ότι οι ξεριζωμένοι από το Αφγανιστάν για την ΕΕ θεωρούνται απλώς παράτυποι μετανάστες και δεν έχουν δυνατότητα αίτησης ασύλου. Ωστόσο, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θεωρεί και τους Αφγανούς, όπως και είναι, πρόσφυγες.

Χτες πάντως η υπηρεσία αυτή πρότεινε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ένα σχέδιο από έξι σημεία για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται στην Ελλάδα, όπου παραμένουν 30.000 πρόσφυγες.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία σε κάθε κράτος κέντρων της ΕΕ, τα οποία «θα αναλάβουν την ευθύνη για ολόκληρη την Ευρώπη όσον αφορά την καταγραφή των ανθρώπων και την κατανομή τους βάσει ενός συμφωνημένου συστήματος». Αυτό δήλωσε, χτες, από τη Γενεύη η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ζητά το 10% των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σε γειτονικές χώρες να επανεγκατασταθούν σε όλο τον κόσμο μέσα στα τρία επόμενα χρόνια και περιμένει να διατυπωθούν δεσμεύσεις σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μάρτη.

Νεκρό προσφυγόπουλο

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης το βράδυ της Τετάρτης ένα προσφυγόπουλο μόλις ενός έτους. Το άτυχο βρέφος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο από το «hot spot» της Μόριας, όπου είχε διαπιστωθεί ότι αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος που συνοδευόταν από τη μητέρα του είχε φτάσει στην Ελλάδα το πρωί της ίδιας μέρας. Μάλιστα, η μητέρα του δήλωσε ότι το παιδί αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας στην Τουρκία και είχε εξετασθεί και εκεί από γιατρούς.

Στο «hot spot» εξετάστηκε από γιατρούς, οι οποίοι διέγνωσαν την κρισιμότητα της κατάστασής του και το μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου εισήχθη στην παιδιατρική κλινική. Οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής κατέβαλαν πολύωρες προσπάθειες, αλλά η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη. Στις 8 το βράδυ εξέπνευσε, ενώ διατάχθηκε νεκροψία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ