ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε νέα φάση οι πολεμικές επιχειρήσεις, αυξάνονται συνεχώς οι κίνδυνοι γενικότερης κλιμάκωσης

«Τρέχουν» τα σχέδια «ανοικοδόμησης» με τους όρους των ευρωατλαντικών μονοπωλίων

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της κατάληψης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ από τις ρωσικές δυνάμεις

Sputnik

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο υπουργός Αμυνας ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της κατάληψης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ από τις ρωσικές δυνάμεις
Σε νέα φάση εισέρχονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ολοκλήρωσε την κατάληψη της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, εστιάζοντας από εδώ και πέρα τις επιχειρήσεις στην άλλη περιοχή του Ντονμπάς, την περιφέρεια του Ντονέτσκ, ενώ από την άλλη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνουν την αποστολή σύγχρονων στρατιωτικών εξοπλισμών στο Κίεβο, με στόχο να ανακοπεί η σταδιακή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και ενδεχομένως να αντιστραφεί σε έναν βαθμό η εικόνα στο πεδίο.

Σε ένα τέτοιο φόντο, που αυξάνει καθημερινά τους κινδύνους παραπέρα γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, «τρέχουν» και τα σχέδια της Δύσης και των μονοπωλίων της για την «ανοικοδόμηση» της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας, όπως αποτυπώνεται χαρακτηριστικά και στη διήμερη «Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας» που ξεκίνησε χτες στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Ολοκληρώθηκε η κατάληψη του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία

Την Κυριακή ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σ. Σοϊγκού ενημέρωσε τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν ότι ολόκληρη η περιοχή του Λουγκάνσκ «απελευθερώθηκε», πέρασε δηλαδή υπό ρωσικό έλεγχο, καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν πλήρως και την πόλη Λισιτσάνσκ, τελευταία μεγάλη πόλη που έλεγχαν οι δυνάμεις του Κιέβου στο Λουγκάνσκ. Ενώ χτες, σε συνάντηση που είχε μαζί του, ο Σοϊγκού ανέφερε στον Πούτιν ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 5.000 τραυματίστηκαν τις τελευταίες δυο βδομάδες, στη μάχη για το Λισιτσάνσκ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος από την πλευρά του έδωσε το στίγμα της συνέχισης των ρωσικών πολεμικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, αναφέροντας ότι πέρα από τις μονάδες που συμμετείχαν στις μάχες στο Λουγκάνσκ, και θα πρέπει να αναπληρώσουν δυνάμεις, «άλλες στρατιωτικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των "ανατολικών" και "δυτικών" σωμάτων, θα πρέπει να υλοποιήσουν τα καθήκοντά τους, με βάση τα εγκεκριμένα από πριν σχέδια».

Ηδη ο ΥΠΕΞ των φιλορωσικών αρχών του Λουγκάνσκ, Βλ. Ντεϊνέγκο, αναφέρει ότι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών κινούνταν προς το Σεβέρσκ στην περιφέρεια Ντονέτσκ. Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη Σλοβιάνσκ. Παράλληλα συνεχίζονται ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, στη Ζαπορίζια, στο Μικολάιβ, στο Χάρκοβο κ.α.

Επιπλέον, η Μόσχα προχωρά διαδικασίες για την εδραίωση της κυριαρχίας της σε περιοχές που έχει καταλάβει στη νότια Ουκρανία, ανοίγοντας δρόμο και για ενδεχόμενη ενσωμάτωσή τους στη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φιλορωσική στρατιωτικο-πολιτική διοίκηση της Χερσώνας ανακοίνωσε χτες τον σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης, «μελετώντας την πείρα των περιφερειακών αρχών στη Ρωσία» και με «αξιοποίηση των καλύτερων ανθρώπων, όχι μόνο από τους κατοίκους της περιοχής της Χερσώνας, αλλά και από Ρώσους ειδικούς και μάνατζερ». Ετσι, επικεφαλής της νέας τοπικής κυβέρνησης θα είναι ο Σ. Γιελισέγιεφ, που προηγουμένως ήταν πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα στέλεχος των φιλορωσικών αρχών της Χερσώνας είχε δηλώσει πως έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για δημοψήφισμα με θέμα την ένταξη της περιφέρειας στη Ρωσία.

Τις προηγούμενες μέρες, επίσης, οι στρατιωτικές δυνάμεις των φιλορωσικών αρχών του Ντονμπάς ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν άλλους δύο Βρετανούς μισθοφόρους. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, οι Ντίλαν Χίλι και Aντριου Χιλ κατηγορούνται για «μισθοφορικές δραστηριότητες» και ασκήθηκαν εναντίον τους αντίστοιχες διώξεις.

Χτες, εξάλλου, οι συνήγοροι των άλλων δύο Βρετανών μισθοφόρων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, από δικαστήριο των φιλορωσικών αρχών του Ντονέτσκ, κατέθεσαν εφέσεις. Οι εφέσεις ζητούν τη μείωση των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι Σ. Πίνερ και Α. Ασλιν, και κατ' επέκταση των ποινών που τους έχουν επιβληθεί.

Κίεβο: Προσδοκίες «επιστροφής» χάρη στις «αυξημένες προμήθειες σύγχρονων όπλων»

Από την πλευρά του Κιέβου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, παραδεχόμενος την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Λισιτσάνσκ, υποστήριξε ότι «θα επιστρέψουμε χάρη στην τακτική μας, χάρη στις αυξημένες προμήθειες σύγχρονων όπλων».

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ αυξάνουν τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων ΝΑΤΟικών προδιαγραφών, οργανώνοντας τις σχετικές εκπαιδεύσεις Ουκρανών στρατιωτικών σε διάφορες βάσεις στην Ευρώπη. Μεταξύ των ιεραρχήσεων της εν λόγω ροής δυτικών εξοπλισμών απέναντι στη Ρωσία είναι η ενίσχυση της δυνατότητας του Κιέβου να επιφέρει πλήγματα σε βάθος πίσω από τη γραμμή του μετώπου, στις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές (επισήμως όχι σε ρωσικό έδαφος, αν και οι εξοπλισμοί μεγαλύτερου βεληνεκούς αντικειμενικά ενισχύουν αυτήν τη δυνατότητα).

Τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκε ουκρανικός βομβαρδισμός της Μελιτόπολης, στο κατεχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια, ενώ η Μόσχα καταγγέλλει ότι το Κίεβο εξαπέλυσε την Κυριακή επίθεση με πυραύλους «Tochka-U» με πυρομαχικά διασποράς σε ρωσικό έδαφος, στο Μπέλγκοροντ, τμήματα των οποίων κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια, σκοτώνοντας 3 ανθρώπους. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει προειδοποιήσει πως σε περιπτώσεις χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος θα δίνεται απάντηση με ρωσικά πλήγματα σε «κέντρα αποφάσεων» στο Κίεβο και πέρα από αυτό.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού ισχυρίστηκε χτες ότι υψώθηκε ξανά στο Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα η ουκρανική σημαία, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων που είχαν καταλάβει το στρατηγικό φυλάκιο από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία. Αργότερα η ίδια εκπρόσωπος ανασκεύασε, λέγοντας ότι μιλούσε «μεταφορικά», ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό που έγινε ήταν «ρίψη της σημαίας με ελικόπτερο» και «κανένας δεν προσγειώθηκε στο νησί».

Την περασμένη Παρασκευή, ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μία μέρα μετά την αποχώρηση των δυνάμεών της από το Φιδονήσι, πραγματοποίησε διπλή αεροπορική επίθεση σε αυτό με βόμβες φωσφόρου.

ΝΑΤΟ: Υπογράφονται τα πρωτόκολλα προσχώρησης Φινλανδίας και Σουηδίας

Την ίδια ώρα προχωρά η νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία, με τις διαδικασίες για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας να επιταχύνονται.

Χτες η λυκοσυμμαχία ανακοίνωσε ότι «η Φινλανδία και η Σουηδία ολοκλήρωσαν τις ενταξιακές συνομιλίες στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες» και «οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν επίσημα την προθυμία και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις πολιτικές, νομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ». Επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες ήταν ο ΥΠΕΞ Π. Χααβίστο και ο υπουργός Αμυνας Α. Καϊκόνεν, της δε σουηδικής αντιπροσωπείας η ΥΠΕΞ Αν Λίντε.

Σήμερα Τρίτη, «μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι Σύμμαχοι πρόκειται να υπογράψουν τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ» και «στη συνέχεια τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης θα υποβληθούν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για επικύρωση, σύμφωνα με τις εθνικές τους διαδικασίες».

Η Ρωσία από την πλευρά της επαναλαμβάνει ότι παρακολουθεί «στενά» τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επαναφέρει τις «προειδοποιήσεις» της.

Απαντώντας σε δηλώσεις Φινλανδού δημάρχου της πόλης Λαπεενράντα (στα σύνορα Φινλανδίας - Ρωσίας) ότι η δημιουργία ΝΑΤΟικών βάσεων θα έδινε ένα αίσθημα ασφάλειας, ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Β. Βολόντιν, προειδοποίησε ότι η φιλοξενία τέτοιων βάσεων αυξάνει τους κινδύνους σε περίπτωση σύγκρουσης.

«Η δημιουργία ΝΑΤΟικών βάσεων δεν θα κάνει πιο ασφαλείς ούτε τη Φινλανδία ούτε τη Σουηδία. Αντίθετα, θα θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που μένουν σε πόλεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν τέτοιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οταν ξεσπούν στρατιωτικές δραστηριότητες, τα χτυπήματα κατευθύνονται πρώτα απ' όλα στη στρατιωτική υποδομή του αντιπάλου».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, η οποία υπογραμμίζουμε ξανά ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά μας σε αυτό το σημείο», επανέλαβε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαφρόφ, προειδοποιώντας ξανά ότι «βεβαίως θα εκτιμήσουμε οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα».

«Επικίνδυνα σημάδια» κλιμάκωσης με τη Λευκορωσία

«Ζεστά» παραμένουν εξάλλου μια σειρά άλλα μέτωπα από τα οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος παραπέρα γενίκευσης της σύγκρουσης.

Στη Λευκορωσία, ο Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αναχαίτισαν πριν τρεις μέρες πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Ουκρανία, με σκοπό να πλήξουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο λευκορωσικό έδαφος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «τα αντιαεροπορικά συστήματα "Pantsir" κατάφεραν να αναχαιτίσουν όλους τους πυραύλους που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις», πρόσθεσε δε ότι η χώρα του δεν θέλει πόλεμο με την Ουκρανία αλλά θα πολεμήσει αν γίνει εισβολή στο έδαφός της.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι, με αφορμή δηλώσεις του Λουκασένκο ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως τη Ρωσία και τη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία, δήλωσε ότι οι αναφορές του Λευκορώσου ομολόγου του αποτελούν «ένδειξη» ότι οι ενέργειές του θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Στις επίμαχες δηλώσεις του, σε τελετή για την επέτειο της απελευθέρωσης του Μινσκ στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τις σοβιετικές δυνάμεις, ο Λουκασένκο ανέφερε επίσης: «Και αυτοί που μας ασκούν κριτική, γνωρίζουν ότι έχουμε μία τόσο στενή ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία; (...) Οτι έχουμε πρακτικά έναν ενοποιημένο στρατό. Αλλά τα γνωρίζετε όλα αυτά. Θα παραμείνουμε μαζί με την αδελφή μας Ρωσία».

«Η δήλωση του Λουκασένκο σχετικά με έναν ενοποιημένο στρατό με τη Ρωσία είναι περισσότερο από όλα επικίνδυνη για τον λαό της Λευκορωσίας» δήλωσε ο Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο σημάδι».

Χτες, άλλωστε, η Βρετανία ανακοίνωσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, κατηγορώντας το Μινσκ για τη στήριξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απαγόρευση εμπορίας αγαθών, τα οποία εκτιμάται ότι φτάνουν τα 73 εκατ. δολάρια. Επίσης απαγορεύονται η εισαγωγή ατσαλιού και σιδήρου από τη Λευκορωσία, η εξαγωγή σε αυτήν προϊόντων διύλισης πετρελαίου, αναπτυγμένων τεχνολογιών κ.ά.

Το Καλίνινγκραντ και οι «ανησυχίες» του Βερολίνου

Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση γύρω από τον λιθουανικό «αποκλεισμό» του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική επαναφέρει στο προσκήνιο αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ. Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία απαγόρευσε τη χερσαία διέλευση, μέσω του εδάφους της προς το Καλίνινγκραντ, ρωσικών προϊόντων τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ. Η Μόσχα αντέδρασε έντονα, η Λιθουανία όμως εμμένει στην απόφασή της (η οποία, καθώς επεκτείνονται οι κυρώσεις της ΕΕ, θα επεκταθεί σε περισσότερα προϊόντα), ενώ αναφέρεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με διαμεσολάβηση της ΕΕ, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει δοθεί κάποια λύση.

Δημοσίευμα του γερμανικού «Spiegel» αναφέρει ότι «η γερμανική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη με τη στάση της Λιθουανίας. Το Βερολίνο δεν συμμερίζεται την άποψη των Λιθουανών ότι η μεταφορά αγαθών που υπόκεινται σε δυτικές κυρώσεις δεν μπορεί να διέρχεται από ευρωπαϊκά εδάφη. "Πρόκειται για μεταφορά από τη Ρωσία προς τη Ρωσία", λέει η γερμανική κυβέρνηση. Αυτό επιτρέπεται».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως «η γερμανική κυβέρνηση φοβάται ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία για μια ζώνη τράνζιτ μπορεί να οδηγηθεί σε κλιμάκωση» και ότι «Γερμανοί στρατιώτες που βρίσκονται σταθμευμένοι στη Λιθουανία ενδέχεται να εμπλακούν σε πιθανή σύγκρουση».

Πέρα από τον αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης, το Βερολίνο «ανησυχεί» και για τα ενδεχόμενα οικονομικά αντίποινα της Μόσχας, ειδικά για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του καγκελάριου Ολ. Σολτς σε συνέντευξή του στο ARD ότι ο μεγάλος πληθωρισμός και το υψηλό κόστος Ενέργειας συνιστούν παράγοντα «κοινωνικής έκρηξης». Αντίστοιχα, μετά τη χτεσινή συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» στη Γερμανία, η οποία εντάσσεται ακριβώς σε μια προσπάθεια του Βερολίνου να καλλιεργήσει την «κοινωνική συναίνεση», αμβλύνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, ο Σολτς «προειδοποίησε» ότι «η τρέχουσα κρίση δεν θα περάσει σε λίγους μήνες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο ορατό μέλλον».

Διπλασιάστηκαν οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού

Την ίδια ώρα πάντως που το Βερολίνο μιλά επισήμως για μια αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και «εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο», χαρακτηριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι οι γερμανικές εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού σχεδόν διπλασιάστηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, και σ' αυτό συνέβαλε και η υποστήριξη προς το Κίεβο. Συνολικά οι άδειες εξαγωγής που εκδόθηκαν ανήλθαν σε 4,14 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 2,3 δισ. ευρώ.

Τα πολεμικά όπλα αντιπροσώπευαν εξαγωγές 2,54 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Για την Ουκρανία εγκρίθηκαν εξαγωγές όπλων ύψους σχεδόν 562 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος αγοραστής γερμανικών όπλων, σύμφωνα με το υπουργείο, ήταν η Ολλανδία, με 1,78 δισ. ευρώ.

Χτες ο Σολτς ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει στο Παρίσι για δείπνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης την Παρασκευή. Στην πρώτη τους συνάντηση μετά τις Συνόδους Κορυφής του G7 στη Γερμανία και του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν για «τρέχοντα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά πολιτικά ζητήματα», ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, καθώς παράλληλα με τη ροή εξοπλισμών από ΝΑΤΟ - ΕΕ προς το Κίεβο συνεχίζεται η αναδιάταξη και ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, μαχητικά αεροσκάφη της Τσεχίας θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τον Σεπτέμβρη, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Π. Φιάλα.

Η Σλοβακία ζήτησε από τους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ να περιπολούν στον εναέριο χώρο της, καθώς αποφάσισε να καθηλώσει τα ρωσικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 που διαθέτει και τα οποία ενδέχεται να παραδοθούν στην Ουκρανία.

«Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα εκεί, η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα το εγκρίνει», δήλωσε ο Φιάλα σε τηλεοπτική συζήτηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του Εντ. Χέγκερ.

Η Σλοβακία έχει παραγγείλει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ από το 2018. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμενόταν να παραδοθούν μέσα στο 2022, τώρα όμως οι παραδόσεις αναμένεται ότι θα γίνουν το 2024.

Το φιλέτο της «ανοικοδόμησης» και οι «μεταρρυθμίσεις»

Σε ένα τέτοιο φόντο ξεκίνησε χτες στο Λουγκάνο της Ελβετίας η διήμερη διεθνής «Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας», με εκπροσώπους των χωρών του ευρωατλαντικού μπλοκ και συμμάχων τους, διεθνών οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα, με επίκεντρο την κατάρτιση ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας.

Η «ανοικοδόμηση» αυτή αποτελεί «το κοινό καθήκον ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου» και «την πιο σημαντική συμβολή στην ειρήνη στον κόσμο», είπε ο Β. Ζελένσκι παρεμβαίνοντας μέσω βίντεο στην έναρξη της διάσκεψης.

Διά ζώσης συμμετείχε στη διάσκεψη ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμίγκαλ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, δηλώνοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται 750 δισ. δολάρια για ένα σχέδιο ανάκαμψης, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σημειωθεί άμεσες ζημιές άνω των 100 δισ. δολαρίων σε υποδομές από τη ρωσική εισβολή. Ο ίδιος επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι η βασική πηγή ανάκαμψης θα πρέπει να είναι τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και των Ρώσων ολιγαρχών», αναφερόμενος σε εκτιμήσεις ότι η αξία των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται σε 300 - 500 δισ. δολάρια.

Καθώς η σχεδιαζόμενη τεράστια ροή κεφαλαίων στην Ουκρανία πρέπει να συνοδεύεται και από τις αντίστοιχες «εγγυήσεις» για τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, στο επίκεντρο τέθηκαν και οι περιβόητες «μεταρρυθμίσεις».

Ο Πρόεδρος της Ελβετίας, Ι. Κασίς, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ανοικοδόμηση και οι μεταρρυθμίσεις δεν ανταγωνίζονται η μία την άλλη - αλληλοενισχύονται» και ζήτησε να συνεχιστούν, παρά τον πόλεμο, οι προσπάθειες κατά της διαφθοράς, καθώς επίσης να διασφαλιστεί η λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η Διάσκεψη του Λουγκάνο πρέπει να οδηγήσει σε «μια αποτελεσματική πολιτική διαδικασία», υπογράμμισε.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «η Ουκρανία μπορεί να αναδυθεί από όλα αυτά στην πορεία προς μια ισχυρότερη, πιο σύγχρονη χώρα, με ισχυρότερο δικαστικό σύστημα και θεσμούς, με επιτυχίες στον αγώνα κατά της διαφθοράς, αλλά και μια πιο πράσινη, πιο ψηφιακή οικονομία και πιο ανθεκτική».

Η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ θα εγκαθιδρύσει μια κεντρική πλατφόρμα για να συντονίσει τις προσπάθειες «ανοικοδόμησης» και να βοηθήσει στην ενίσχυση του καθεστώτος της Ουκρανίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Η πλατφόρμα αυτή θα χαρτογραφήσει τις επενδυτικές ανάγκες και θα διοχετεύσει πόρους, σημείωσε, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα σχέδια εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ