ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλλο η αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού και άλλο η ριζική ανατροπή του

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στο κόμμα Αβραμόπουλου, κατά την άφιξή της χτες στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, δήλωσε:

«Η μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει είναι να δώσει ανάσα ζωής στη σημερινή αντιδραστική πολιτική. Επιδιώκει να διασώσει το πολιτικό σύστημα, προσφέροντας υπηρεσίες και προς το ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, ανάλογα πώς θα έρθουν οι περιστάσεις. Από μια άποψη είναι μια ευκαιρία στον ελληνικό λαό να καταλάβει ότι τα κόμματα εκείνα που επαγγέλλονται την ανανέωση και τη συμφιλίωση με τους επιχειρηματίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά κόμματα που θέλουν να διατηρήσουν το παρελθόν ως σήμερα.

Αν έχει μέλλον; Ανάλογα με τη στάση απέναντί του της πλουτοκρατίας και της μερίδας της που τον στηρίζει. Είμαστε βέβαιοι ότι η μόνη προσφορά που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει τον ελληνικό λαό να καταλάβει ότι είναι άλλο πράγμα η αναπαλαίωση του πολιτικού σκηνικού και άλλο η ριζική ανατροπή του».

ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Προσεκτική» αντιμετώπιση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων «χρησιμοποιούν» το νέο κόμμα για την προώθηση των στόχων τους
  • Σίγουρος ότι το κόμμα του θα είναι στην επόμενη Βουλή ο Δ. Αβραμόπουλος

Στις «δάφνες» των καναλιών επαναπαύεται και στηρίζεται ο Δ. Αβραμόπουλος και προεξοφλεί ότι το κόμμα του θα βρίσκεται στη Βουλή μετά τις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υποδέχτηκαν τη νέα κίνησή του από «αδιάφορα» μέχρι «συγκρατημένα».

Συνεχίζοντας την τακτική του να παραμένει με κάθε τρόπο στη δημοσιότητα και να δίνει «τροφή» στα προστατευτικά του κανάλια, ο αρχηγός του Κινήματος Ελεύθερων Πολιτών επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη για να του παραδώσει την ιδρυτική διακήρυξη. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «είμαι βέβαιος ότι, όταν με το καλό, έρθουν οι εκλογές, θα βρεθούμε σ' αυτόν τον φιλόξενο χώρο, το ναό της Δημοκρατίας». Δεν παρέλειψε να εμφανιστεί και ως αναμορφωτής των πολιτικών ηθών που «θα εμπεδώσουν τη Δημοκρατία στην πράξη», μέσα από την «πολιτική τέχνη της σύνθεσης». Γενικότερα το επιτελείο του εμφανίζεται ικανοποιημένο, γιατί, όπως εκτιμούν, επικοινωνιακά το προχτεσινό τηλεοπτικό σόου «πέρασε» στον κόσμο και τώρα ρίχνουν το βάρος τους στην εξεύρεση στελεχών κυρίως στην επαρχία. Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Αβραμόπουλος θα βρεθεί σήμερα στο Ηράκλειο.

Με «προσεκτικό» τρόπο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων τα «βήματα» δημιουργίας του νέου κόμματος. Γενικά ισχυρίζονται ότι το νέο κόμμα δεν έχει συγκεκριμένες θέσεις και συμπληρώνουν πως θα το κρίνουν όταν τις διαμορφώσει! Είναι φανερό ότι η «απειλή» του νέου κόμματος τις βολεύει για να προωθήσουν μια σειρά επιδιώξεις τους τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και στα εσωκομματικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας περιορίστηκε να δηλώσει χτες ότι «τώρα το νέο πολιτικό κόμμα θα κινείται και θα κρίνεται με τους όρους που κινούνται και κρίνονται όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος αφού έκρινε θετικό «το ξεκαθάρισμα προθέσεων» του Δ. Αβραμόπουλου, πρόσθεσε ότι «η επόμενη περίοδος θα απαιτήσει συγκεκριμένες θέσεις και εκεί θα κριθούν οι προτιμήσεις των πολιτών». Πιο αιχμηρός ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, επισήμανε ότι η διακήρυξη του κόμματος παραπέμπει στην ευρωπαϊκή Χριστιανοδημοκρατία και στις αντίστοιχες κατά καιρούς εκφράσεις της από την Ντ. Μπακογιάννη, τον Κ. Μητσοτάκη και τον Γ. Σουφλιά, σχετικά με την Κεντροδεξιά.

Από την πλευρά του ο Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Η προσέγγιση που παρουσίασε την Τρίτη ο Αβραμόπουλος είναι τετριμμένη κι αποπνέει συντηρητισμό» και υποστήριξε ότι δε σχετίζεται με το χώρο που κινούνται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Πάγκαλος σχολίασε (στον «Φλας») ότι τα όσα αναφέρονται στη διακήρυξη του νέου κόμματος θα μπορούσαν να μπούνε στην προεκλογική διακήρυξη οποιουδήποτε κόμματος (σ.σ. εννοεί καθεστωτικού) και παρατήρησε ότι η δομή της διακήρυξης «είναι αντίγραφο της 3ης Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ».

Η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στη στρατηγική της «επιδεικτικής αδιαφορίας», με το επιχείρημα ότι το νέο κόμμα απειλεί περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο την ίδια. Ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «δεν έχει να προσθέσει τίποτα» και «αν δει ή αν ακούσει κάτι καινούριο, τότε θα μιλήσει». Ο Μ. Εβερτ προτίμησε να κάνει σημειολογικές παρατηρήσεις, λέγοντας (στον «Πλάνετ») ότι «το σήμα μου θυμίζει δύο χειροπέδες και συνεπώς δεν πηγαίνει με τον τίτλο του κόμματος. Μπορεί να σηματοδοτεί δέσμιους πολίτες ή νυμφευμένους». Η Μ. Γιαννάκου δήλωσε ότι «το εγχείρημα αυτό θα κριθεί στις εκλογές, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κριθεί προηγουμένως». Σε ερώτηση αν η ΝΔ θα συνεργαστεί με το νέο κόμμα, απάντησε δηκτικά, λέγοντας ότι ο Αβραμόπουλος ήταν αυτός που δήλωσε πως τα κόμματα έκλεισαν τον βιο-ιστορικό τους κύκλο.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΡΟΝΤΙ
Σύγκλιση απόψεων

Σύγκλιση απόψεων και κοινούς προβληματισμούς διαπίστωσε ο Κ. Καραμανλής με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «υπάρχουν κοινές ελπίδες για το μέλλον της Ευρώπης και τη θεσμική εμβάθυνση». Επανέλαβε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, αλλά «με την υποσημείωση ότι για μας η Κύπρος πρέπει να είναι στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα ενταχθούν». Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν πιο ουσιαστικά βήματα στην προώθηση της ΚΕΠΠΑ, υπόθεση που, όπως είπε, προσλαμβάνει μεγαλύτερη επικαιρότητα με όσα συμβαίνουν τελευταία στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ΝΔ για τις εξελίξεις στα Σκόπια, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων και δημιουργία νέων κρατών, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι «υποστηρίζουμε με έντονο τρόπο την ακεραιότητα της FYROM, γιατί το θεωρούμε κρίσιμο σημείο για τα συμφέροντα της Ελλάδος»! Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν έχει φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο η αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και ανέφερε ότι περιμένει από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «να καταδικάσουν απερίφραστα τη δράση των αλβανικών εξτρεμιστικών στοιχείων στην περιοχή».

Μιλώντας αργότερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΕΛΚ, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση των αγορών και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, στις οποίες «υστερούμε», όπως είπε. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της ΕΕ και στην κατεύθυνση αυτή δήλωσε ότι πρέπει να δυναμώσει η «ομάδα του ευρώ», να έχει κοινή στρατηγική και κοινά όργανα και ανέφερε ως παράδειγμα τη συγκρότηση μιας Γραμματείας ή ενός Συμβουλίου που να συντονίζει αποτελεσματικότερα τη δράση τους, την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν κ.ά.

«Εφυγε» ο Γιώργος Μπαζίγος

Πέθανε χτες σε ηλικία 76 χρόνων ο Γιώργος Μπαζίγος. Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, που υπηρέτησε με συνέπεια επί 59 χρόνια.

Εργάτης δεύτερης γενιάς, γιος σιδηροδρομικού και εργάτριας. Τον πατέρα του δεν τον γνώρισε. Από μικρός μπήκε στη βιοπάλη μαζί με τις δύο, επίσης εργάτριες, αδελφές του. «Είμαι εργάτης». Αυτό είχε υπογραμμίσει στο βιογραφικό που είχε δώσει πριν μερικά χρόνια στο Κόμμα. «Είμαι εργάτης», συνήθιζε να λέει με περηφάνια όταν συστηνόταν. «Από πολύ μικρός και από κουβέντες ενός μπάρμπα μου (παλιό μέλος του κομ.) και γύρω από τις επεμβάσεις και εξαρτήσεις της χώρας από τους Αγγλογάλλους - Μ. Ασία κλπ. μου δημιουργήθηκε ένα αντικεφαλαιοκρατικό πνεύμα», υπογραμμίζει στο βιογραφικό του και προσθέτει: «Με τον πόλεμο του '40 και με τη γερμανική εισβολή και κατοχή της χώρας διαμορφώνεται μια αντιφασιστική συνείδηση. Το καλοκαίρι του '41 αρχίζω και διαβάζω το "Ριζοσπάστη" από το πρώτο φύλο που εξέδωσε η ΝΕΑ ΚΕ. Μετά από λίγο στρατολογούμαι στην ΟΚΝΕ, φτιάχνω πυρήνα και γίνομαι γραμ. Το 1942 μπαίνω στη Σωτηρία. Ενώ περίμενα τη σύνδεση, δημιουργώ έναν πυρήνα. Εκεί με βρίσκει η οργάνωση και στρατολογούμαι στο Κόμμα. Μού αναθέτουν την οργάνωση της ΕΑ. Ταυτόχρονα έπαιρνα μέρος και σ' άλλες ενέργειες και αποστολές της ΚΟ και στη δράση των νόμιμων επιτροπών του χώρου».

Στις 22/1/1944 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και τους τσολιάδες του Ράλλη και κρατείται φυλακισμένος μέχρι τις 10/10/1944 οπότε με την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα αποφυλακίζεται. Από εκεί και πέρα η ζωή του είναι ίδια μ' αυτή όλων των συνεπών αγωνιστών κομμουνιστών. Διώξεις, συλλήψεις, φυλακίσεις, καταδίκες, εκτοπίσεις. Ταυτόχρονα δουλεύει στις νόμιμες και παράνομες οργανώσεις του Κόμματος. Εχει μια θανατική καταδίκη που μετατράπηκε σε φυλάκιση 20 χρόνων. Από τη μεταπολίτευση εντάσσεται στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά, όπου στην πρώτη συνδιάσκεψη εκλέγεται μέλος της Επιτροπής Πόλης. Επί μια τετραετία διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Πειραιά. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4.30 μ.μ. στο Γ΄ Νεκροταφείο.

  • Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΖΙΓΟΥ και αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρω στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε, 30.000 δρχ. Θοδωρής Αναστασιάδης από την ΚΟ Πειραιά
«Τρίζει» η βουλευτική καρέκλα του Βουλγαράκη

Συζητήθηκε χτες το βράδυ στο Εκλογοδικείο η ένσταση κατά του βουλευτή της ΝΔ Γ. Βουλγαράκη. Η εισηγήτρια Μ. Καραμανώφ πρότεινε να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος ο Γ. Βουλγαράκης λόγω ασυμβίβαστου (άρθρο 57 του συντάγματος), γιατί διατέλεσε μέχρι πρόσφατα μέλος του ΔΣ του ΠΑΕ Παναθηναϊκός (παραιτήθηκε αμέσως μετά την ένσταση).

Η ένσταση υποβλήθηκε από τη Μ. Καρά, πρώτη αναπληρωματική βουλευτή στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον Γ. Βουλγαράκη. Ο εκπρόσωπος της Μ. Καρά υποστήριξε στο δικαστήριο ότι από τη θέση που κατείχε ο βουλευτής της ΝΔ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπορούσε να επηρεάσει το κράτος για τις επιχορηγήσεις που δίνονται στις ομάδες. Αντίθετα, ο Π. Παυλόπουλος, ως νομικός εκπρόσωπος του Γ. Βουλγαράκη, αντέκρουσε το παραπάνω επιχείρημα και ισχυρίστηκε ότι οι επιχορηγήσεις είναι καθορισμένες.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ